Saturday, 7 November 2015

Setting APN Telefon

S.K. | 21:28 | 4Comments |


Bismillah . .


Assalamualaikum . . 


Pernah dengar tak pasal APN ni? Kalau rajin explore , godek-2 phone , komfirm akan jumpa APN ni . APN ni macam medium untuk kita dapatkan connection mobile data . Kenapa Yaya buat entry ni ? Sebab dia...... Tadi... Mobile data Yaya tak dapat detect , bila pasang mobile data , takde signal E , H+ , etc . Memang frust la citer dia . >_< Try la godek-2 , okay , masalah dekat bahagian APN . 


Setting APN untuk setiap telco adalah berbeza . Siapa-2 yang dah subscribe mobile data , terutama first time user la kan , kalau tak lepas untuk keluar signal tu , cuba cari setting APN . Dan... Ubah atau add APN dalam fon tu , In shaa Allah , nanti dapatlah mobile data =) 


MAXIS

Internet (Maxis 3G/4G LTE)

Name: Maxis 3G Internet
APN: unet
Proxy: Not set
Port: Not set
Username: maxis
Password: wap
Server: Not set
MMSC: http://172.16.74.100:10021/mmsc
MMS proxy: 202.075.133.049
MMS port: 80
MCC: 502
MNC:12
Authentication type: PAP
APN type: default
APN protocol: IPv4 (dimmed & cannot be edited)


Hotlink Prepaid Broadband*

Name: Maxis
APN: bbnet
Proxy:202.75.133.49
Port:80
Username: maxis
password: wap
Server: not set
MMSC: http://172.16.74.100:10021/mmsc
MMS proxy:
MMS Port:
MCC: 502
MNC:12
Authentication type: PAP
APN type : internet

*Please make sure your profile is under wireless broadband. To change the profile, kindly follow procedure as per below:

Dial *100#
Reply 9 internet & setting
Reply 4 Wireless Broadband
Reply 15 Service switching
Reply 2 Switch to Broadband profile


CELCOM
Internet (Celcom 3G)

APN : celcom3g or celcom3gmcc
MCC : 502
MNC : 19
APN type : default

MMS (Celcom 3G)

APN : celcom3g
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 10.128.1.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms


Internet (Celcom 2G)

APN : celcom.net.my
MCC : 502
MNC : 19
APN type : default

MMS (Celcom 2G)

APN : mms.celcom.net.my
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 10.128.1.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms

DiGi
Internet

Name: DiGi Internet
APN: diginet
FOR DATA ONLY PLAN, USE APN: 3gdgnet
Proxy:
Port:
Username:
Password:
Server:
MMSC: http://mms.digi.com.my/servlets/mms
MMS Proxy: 203.092.128.160
MMS Port: 80
MCC: 502
MNC: 16
Authentication type:
APN Type: Internet + MMS
APN Protocol : IP4


MMS

APN: digimms
Username: mms
Password: mms
Proxy: 203.092.128.160
Port: 80
MMSC: http://mms.digi.com.my/servlets/mms
MMS Proxy: 203.092.128.160
MMS Port: 80
MCC: 502
MNC: 16
APN Type: mms
U Mobile


UMOBILE
Internet

APN: my3g
Username : <blank>
Password : <blank>

TUNETALK
Internet

APN: tunetalk
Username : <blank>
Password : <blank>
DNS: 0.0.0.0
Gateway: 0.0.0.0

ALTEL
Internet

APN: altel
Username : <blank>
Password : <blank>

For any option field which aren’t been explained or noted in here, please leave them blank. Switch off and switch on back phone after set up the APN.


Sumber : Astronyu

Jom ramai-2 tukar ke TuneTalk Tone Excel . Banyak faedah akan diperoleh . Tekan SINI untuk maklumat lanjut @ Whatsapp 017-9405242

Saturday, 31 October 2015

Rawatan Pergigian UiTM (Pesakit Luar)

S.K. | 05:54 | 25Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Image result for braces

Baru-2 ni, Kak Dora, salah seorang pelajar final year UiTM ada email Yaya bertanyakan mengenai rawatan braces di UiTM. Yaya rasa Kak Dora ada baca tentang  entry Dentistry UiTM dan Kenapa Pilih Dentistry bukan Medic Yaya , sebab tu dia email Yaya . Yaya rasa je la . =)


Kak Dora nak buat braces under UiTM . So , dia tanyakan prosedur semua .

Okay , kepada mereka di luar sana yang nak gunakan perkhidmatan UiTM , prosedur dia macam bawah ni ya . Harap membantu .



Rawatan braces memang dibuka untuk public. Untuk pengetahuan saudara/saudari Sekarang fakulti telah berpindah ke sg buloh. Kes yang bersesuaian sahaja yang layak dirawat di fakulti dan perlu check up gigi dahulu di klinik primer di kampus sg buloh untuk mengetahui kesesuaian kes anda. Sekiranya sesuai, anda mungkin akan di 'screen' oleh pelajar sarjana muda dan dirujuk kepada pakar. Menunggu mungkin di dalam jangka masa 6 bulan.

Kesimpulannya :
  • Pergi check-up dekat Klinik Primer Kampus UiTM Sungai Buloh
  • Kemudian , maklumat lanjut tentang rawatan boleh diperoleh di sana.
  • Tempoh menunggu lebih kurang 6 bulan.

P/s : 
Jarang nampak lelaki pakai braces =) 

Sebarang pertanyaan , boleh email dekat Yaya. 

Wednesday, 28 October 2015

Archieve Chat Whatsapp

S.K. | 09:31 | 17Comments |
Bismillah..


Assalamualaikum..


Entry Yaya kali ni ringkas je , em , In Shaa Allah . Tak janji eh . Okay , lame question , 'Siapa guna Whatsapp?'


Dah tentu lah hampir semua orang guna Whatsapp , tak kira umur , kecik , besar , tua , muda , bayi , warga emas , semua gunakan Whatsapp sekarang ni .


Pernah perasaan tak ? Kalau kita touch lama sikit pada mana-2 conversation , dia ada tulis archieve chat ? Apa kegunaan dia ? Tak ramai yang tahu sebenarnya . Meh Yaya tolong terangkan serba sedikit .


Archieve chat ni fungsi dia nak bantu kita manage conversation-2 dalam Whatsapp tu , kita taknak delete dalam masa yang sama kita nak simpan dia . Tapi , kalau tak delete, conversation chat tu banyaakkkkkk sangat . Archieve chat ni macam folder la kiranya , kita simpan mana-2 conversation yang kita nak dalam tab lain , bila kita nak tengok balik conversation tu , kita boleh buka macam biasa .


Fungsi archieve chat lagi satu adalah untuk kita ignore sementara waktu conversation orang yang kita rasa tak penting buat masa tu. Bila kita ada masa , kemudian , barulah kita baca balik . :D


Harap dapat hadam ya . Terima kasih .

whatsapp archive conversations
Sumber ihsan Google


Wednesday, 21 October 2015

KTM Batu 3 ke Sunway

S.K. | 17:31 | 3Comments |
Bismillah . . .


Assalamualaikum . . 


Rasa macam lama dah tak update blog , Hmm , memang lama pun . Sekarang nak penghujung bulan Oktber dah . How's life ? So far so good ah ? Ke so far no good ? Yaya harap , semua orang dalam keadaan sihat walafiat dan ceria sentiasa hendaknya . . Sebab lama tak update blog , Yaya pun tak pasti nak tulis pasal apa . Nak tau ? Sila teruskan pembacaan anda =)

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Okay la , Baru datang idea nak tulis apa . Yaya akan tulis mengenai public transport . Memandangkan Yaya ni masih newbie lagi dekat Shah Alam , seriously , awkward lagi dengan Shah Alam ni . *Kononnya* , Okay , Yaya prefer duduk KL atau PJ sebenarnya , Shah Alam ni , Yaya tak explore betul-2 lagi . \\Bukan ada apa sangat pun untuk di explore' Eh ! Yeke ?


Entry kali ni , Yaya nak bagi panduan sikit cara untuk pergi Sunway Pyramid dari Shah Alam guna public transport . *Orang Shah Alam pun ada yang tak tau , biasa ada drebar , kalau kena pergi sendiri , mulalah kalut tak tau nak pergi* |Peace!| 


Mula-2 kita kena naik KTM dulu , kalau macam student Shah Alam area Stadium Melawati dan Stadium Shah Alam ni , komfirm-2 la kena naik KTM Batu 3 . Sampai kat KTM Batu 3 , kalau ada Touch n Go , guna je lah , kalau takde , pergi kaunter , beli tiket untuk ke Sunway , cakap kat penjaga kaunter tu , nak tiket ke KTM Setia Jaya. Dalam 2 hentian je kalau naik KTM dari Batu 3 . Kemudian , dah sampai KTM Setia Jaya , naik atas , pergi dekat bahagian BRT , alaaa , BRT tu yang bas elektrik tu . =) , Dari BRT Setia Jaya , Komfirm-2 dia akan bawa kita pergi ke Sunway , takde singgah kat mana-2 dah . 


Finally , Yeay ! Alhamdulillah , sampai Sunway . Ahaa , dah sampai Sunway tu jangan menangis pula . Sebab kena berjalan sikit lah dari stesen BRT Sunway untuk masuk ke dalam bangunan Sunway tu . Jangan risau , tak sesat punya kalau keluar-2 BRT Sunway , terus je ikut jejantas dia , sampai bangunan Sunway . Gateway bila naik BRT Sunway ni, kita akan nampak hotel dulu . Masuk je ikut hotel tu, jalan sikit-2 , sampai la shopping complex Sunway . 


Senang kan ? Have a safe journey friends !

The first fully-electric buses Malaysia will be serving the elevated Bus Rapid Transit Sunway Line from June. – Pic by Prasaana, March 17, 2015.

Thursday, 8 October 2015

APA 6 Paper Format

S.K. | 20:36 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Entry kali ni ringkas sahaja. Yaya nak share kan kepada semua mengenai APA 6 Paper Format . Selalunya , kita akan gunakan APA Format ni untuk buat assignment, lab report dan juga thesis. APA Format ni sangat berguna kepada semua, khususnya student, sebab APA Format bagi Yaya sangat sistematik . Aicehh . Download , jangan tak download .


Link APA Paper Format .


Lain kali Yaya akan bagi link untuk References APA 6 Format .

Saturday, 3 October 2015

Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Farmasi

S.K. | 04:29 | 7Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .




RX , Simbol apa ni ? Okay, kalau student farmasi , komfirm akan familliar dengan simbol Rx ni. Simbol Rx ni mempunyai dua maksud ; 
  • Simbol untuk prescription
  • Simbol ahli farmasi

Memandangkan sekarang ni Yaya sambung dalam jurusan Bachelor of Pharmacy , jadi , Yaya rasa macam Yaya bertanggungjawab untuk memberi sedikit pencerahan mengenai kos farmasi . Sejujurnya , Yaya cakap , dari kecik sampai umur 19 tahun , Yaya tak pernah terfikir pun untuk ambil kos farmasi ni. Pemikiran Yaya sangat sempit masa tu, bila kerja, jadi ahli farmasi yang bagi-2 ubat kat patient, tu je . Eh ? Ada juga yang berpemikiran macam Yaya? Kita GENG! =)


Sebenarnya , kos farmasi ni bercabang-cabang dalam dunia ni, ada bahagian ahli farmasi, pharmceutical pharmacy, industrial pharmacy, clinical pharmacy, community pharmacy dan banyak lagi. Kalau orang cakap kos farmasi je, mesti kita akan ingat yang bagi-2 ubat tu kan? Tak sebenarnya, pharmacy student boleh jadi businessman/woman, boleh jadi pencipta ubat-2 yang terbaru, boleh jadi researcher, lecturer, etc. 


Sampai sekarang ni, Yaya tak terfikir lagi hala tuju selepas habis degree nanti. Ada juga terfikir untuk buka farmasi sendiri (sebagai side income) dan ada juga terfikir nak sambung belajar dan last sekali duduk dalam bahagian pharmaceutical pharmacy. Cita-2 je la kan . 


1. Farmasi ada kaitan dengan subjek chemistry? 

Kalau masa interview, mostly, candidates akan jawab "Saya sukakan Chemistry", "Farmasi berkaitan dengan Chemistry" bila soalan tanya, kenapa nak ambil bidang farmasi? Ohh dear juniors, salah sama sekali  ! Sebenarnya , farmasi berkait rapat dengan subjek pathology . Mostly dekat semua universiti yang tawarkan bidang farmasi , second year , subjek kita akan dipenuhi dengan subjek pharmacology,  ada sampai 4 -6 subjek pharmacology dalam semester ketiga. Sebab tu, orang selalu cakap, 2nd year pharmacy paling mencabar . 


2. Kerja farmasi bagi ubat je . 

Satu lagi pemikiran manusia alami ni, macam Yaya cakap, farmasi ada banyak cabang dan salah satu cabangnya , kena bagi ubat , TAPI , tu salah satu cabang. Banyak lagi sebenarnya, kamu boleh masuk dalam bidang entrepreneurship, education, R&D, councelling dengan mengambil jurusan farmasi. Bagaimana boleh jadi macam tu? (Amboii ! Skema bakhanggg) , Okay , macam kos-2 lain juga, bila kita dah belajar , grad semua, kita kena pilih cabang yang kita minat, kalau nak masuk dalam bidang education, kita boleh apply jadi lecturer, kalau nak masuk dalam bidang perniagaan, kita kena ada lesen sebagai ahli farmasi dulu, so on and so forth. 


3. Ada internship
Hek eleh , apa lah , nak jadi pharmacist pun kena ada housemanship / internship . Ya , mesti lah kena ada, kita mesti la kena belajar dulu, biasa-2 kan diri, kena ada orang pantau, barulah boleh jadi ahli farmasi yang berjaya . Internship untuk farmasi hanya setahun (tapi bergantung pada universiti masing-2) , bila dah habis internship, barulah kita boleh apply untuk dapatkan lesen sebagai ahli farmasi. 


4. Lesen Ahli Farmasi

Penting ke kena ada lesen ahli farmasi ni? Yups ! Sangat penting, ingat boleh suka suki buka farmasi ke kalau takde lesen ahli farmasi? Bagi yang bercita-cita untuk membuka farmasi sendiri, kita kena ada lesen sebagai ahli farmasi dahulu. Lesen ni macam lesen kereta juga la, kalau buka farmasi tanpa lesen, ia dikira haram, menyalahi undang-2, boleh dikenakan denda, ahli farmasi kan dikenali sebagai doktor dadah (ubat) , kalau takde lesen ahli farmasi, orang boleh accuse kita jual dadah yang disalahgunakan tu. 


P/s : Kekeringan idea sudah , maknanya , kena stop menaip la . :')

P/s : Alhamdulillah , everything's run smoothly, thank you . Cheering up my days . Looking forward the upcoming days . =)

Saturday, 19 September 2015

Perbezaan Mini Transkrip dan Transkrip Rasmi

S.K. | 01:39 | 14Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Yaya ada terperasan keywords yang orang selalu cari juga la dalam blog Yaya ni , apa dia perbezaan antara Mini Transkrip dan Transkrip Rasmi UiTM . Dan , Yaya rasa perkara ni tak terhad kepada UiTM sahaja , malah universiti-2 lain juga . Macam entry Yaya sebelum-2 ni , Yaya ada terangkan prosedur untuk dapatkan Transkrip Rasmi UiTM kan ? Ok , dalam entry kali ni pula , Yaya akan terangkan fungsi , perbezaan dan cara untuk dapatkan Mini Transkrip UiTM .


Mini Transkrip UiTM dalam erti kata lain adalah transkrip sementara untuk para pelajar . Contoh la , pada 1 Jun result final exam keluar dan pada 8 Jun kita ada interview . Dan ada dinyatakan , perlu membawa transkrip semasa interview tu . Okay , kita boleh minta terus transkrip rasmi tu , kalau walk-in akan dapat secara on the spot . Tapi , kalau kita minta secara pos , transkrip rasmi takkan dapat dalam masa 2-3 hari bekerja . Apa yang kita boleh buat , kita boleh call bahagian fakulti dan minta mini transkrip , kalau UiTM , secara amnya , akan dikenakan cas sebanyak RM1 untuk sehelai transkrip.


Dari segi kandungan Mini Transkrip dan Transkrip Rasmi UiTM adalah sama , iaitu mengandungi keputusan peperiksaan kita setiap semester . Dari segi rupa dia sedikit berbeza , kalau Mini Transkrip , bentuknya dalam kertas A4 putih manakala Transkrip Rasmi UiTM berbentuk seperti sijil dan berwarna-warni . Untuk tujuan interview , kita boleh bawa Mini Transkrip sebagai Transkrip kita tapi , bila dah dapat Transkrip Rasmi , kita kena bagi satu salinan kepada mereka . Mini Transkrip , secara keseluruhannya , kita gunakan untuk interview sahaja . Untuk meminta biasiswa , komfirm ! Tak boleh guna Mini Transkrip . =)


Diharapkan , semuanya jelas ya . Terima kasih bertanya .

Friday, 21 August 2015

Cara Mengetahui Nombor Akaun SSPN

S.K. | 07:00 | 13Comments |
Bismillah  . . .


Assalamualaikum  . . .


Aiseymannnn . Masa isi online form PTPTN hari tu , tiba-2 ada dia minta nombor akaun SSPN . Ayah Yaya buka akaun SSPN ni lama da , manalah Yaya nak tahu . =P Jadi , cuba la ambil nombor akaun dekat buku akaun , tekan-2 tak boleh , tak sah katanya . Nak nangis da . Huaa . .


Kemudian , mencuba nasib je la . Rupa-2 nya , senang je nak tahu nombor akaun SSPN ni . INGAT ! Nombor akaun SSPN ada 15 digit .


2 digit di hadapan adalah nombor kita anak ke berapa .

12 digit selepas itu adalah No IC Emak atau Ayah kita

1 digit belakang random number dari computer , boleh try and error dari nombor 0-9


Contoh :

04 (Kalau anak keempat)

020617565001 (NO IC Emak / Ayah)

3


Jadi nombor akaun SSPN kita adalah : 040206175650013


Yaya nak ajak kawan-2 mendaftar sebagai Agent Affliate Simple Hijab . Untuk mendaftar , klik SINI .

Friday, 14 August 2015

Cara Membeli No. PTPTN

S.K. | 17:51 | 3Comments |

Bismillah ..


Assalamualaikum ..


Siapa tak tahu PTPTN tu apa ? Okay , jangan nak jadi macam katak di bawah tempurung okay . PTPTN ni adalah salah satu daripada sumber untuk kita membuat pinjaman kewangan bagi menampung yuran pembelajaran . Haa camtu la cerita dia . XP


Okay , memandangkan keputusan UPU bagi Lepasan STPM 2014 dan setaraf dah keluar , ni lah masanya untuk korang cari dana bagi membiayai kos pembelajaran korang . Salah satunya , untuk IPTA dan IPTS adalah dengan memohon pinjaman PTPTN . 


Macam UPU juga , Nak mohon PTPTN kena beli nombor pin , nombor pin PTPTN berharga RM 5 dan boleh beli di BSN . Terdapat 3 cara untuk membeli nombor PTPTN , 


1. Kaunter BSN :

Senang je , pergi dekat kaunter BSN tu cakap , 

'Bang / Akak , saya nak beli no pin PTPTN' 

Kemudian , isi borang , nama & No IC kalau tak silap , bayar RM 5 , tunggu sekejap , then mereka akan bagi la slip no pin PTPTN .


2. Mesin ATM :

Kalau nak beli no pin PTPTN menggunakan mesin ATM , pembeli perlulah mempunyai kad ATM BSN . Tak kisah lah kita nak guna kad mak , ayah , abang , kakak , makcik , pakcik , asalkan diorang benarkan . Cuma , masa nak isi beli no pin tu , bawa masuk lah No IC kita , jangan no IC diorang pula . 

Bawa masuk kad > Tekan no pin > Pilih Lain-lain > Pilih beli No. PIN > Tekan PTPTN > Masukkan No IC > Akan keluar menu semakan dan pembayaran > Pastikan semua betul , tekan YA > Tunggu sekejap , slip No pin PTPTN akan dikeluarkan .


3. SMS :

Kaedah melalui SMS ni Yaya tak berapa pasti , jadi , Yaya google kan untuk kamu . Mula-2 kita mesti ada akaun Online Banking BSN . Caranya seperti di bawah ini .

PENDAFTARAN DI ATM / CDM

 - Masukkan kad MATRIX BSN

1.   Pilih Bahasa
2.   Masukkan NO. PIN
3.   Pilih Urusan Lain
4.   Pilih Perbankan SMS
5.   Pilih Pendaftaran
6.   Masukkan No Telefon Bimbit
7.   Urusan Telah Berjaya

8.   Slip dikeluarkan bersama cetakan 4 digit UAC
9.   SMS pendaftaran berjaya akan diterima (6 digit M-PIN + 2 digit UAC)


PENTING:
Anda dinasihatkan supaya tidak menyimpan nombor M-PIN di dalam telefon bimbit anda. Kerahsiaan nombor M-PIN adalah di bawah tanggungjawab anda sepenuhnya. Sekiranya berlaku kehilangan telefon bimbit, sila hubungi Bahagian Khidmat Pelanggan BSN di talian 03-2142 5258 dengan segera untuk pembatalan.



FORMAT SMS

Format Pengaktifan
ACT<jarak>M-PIN<jarak><4 digit UAC>XX

Contoh :  ACT 111222 123499
hantar ke 36898

NOTA: XX adalah 2 digit UAC yang akan dihantar dalam SMS pertama
Format Pembelian PIN
PIN<jarak>M-PIN<jarak>PTPTN<jarak>KP

Contoh :PIN 123456 PTPTN 700519085801
hantar ke 36898
Format Pengesahan
CONFIRM 1234
 atau CANCEL 5678
hantar ke 36898


Sekian , terima kasih . Harap membantu =D

Yaya nak ajak kawan-2 mendaftar sebagai Agent Affliate Simple Hijab . Untuk mendaftar , klik SINI .

Tuesday, 4 August 2015

Lesen Kereta QTI Test

S.K. | 18:21 | 2Comments |
Say NO to Failure :D 



Bismillah...


Assalamualaikum...


Alhamdulillah . LULUS QTI Test . Kau ingat senang ? Punya lah SA Node & AV Node ber 'lub' 'dup' 'lub' 'dup' dengan velocity  tahap infinity . Akhirnya . Syukur selalu . =) Cepat-2 balik ke rumah dengan hati yang girang . Hokey , menipu . *Padahal , jumpa geng buat gossip , sanggup tak nak balik lagi - Perempuan kannn*


QTI Test ni apa sebenarnya ?


QTI Test adalah ujian Pra-JPJ . Macam kalau exam UPSR , PMR / PT3 , SPM , STPM , mesti ada Trial dulu kan? Haa , QTI macam tu juga la..


Sistem QTI ni lebih kurang sama dengan JPJ Test , cuma , bukan Incik JPJ yang memantau kita , Cikgu sekolah memandu tu akan memantau kita .


First of all , sebelum ambil QTI Test ni , kena isi borang dan scan jari dulu . Dah siap , kena tunggu giliran (kalau ramai orang la) , kemudian , dah sampai giliran kita , kita buat la .


QTI Test ni merangkumi ujian Naik/Turun bukit , Parking Sisi , Laluan S & Laluan Z . Dah habis ujian dalam litar , kita kena buat RSM & RPK . Kemudian , ada sesetengahnya , akan buat ujian on the road (jalan raya) , ada yang tak kena .


Dah siap semua tu , pergi semula scan jari .... The End .


Kalau tak lulus , kena buat lagi sekali QTI sampai lulus . ^_^


P/s : Nak nota ringkas RSM & RPK ? Klik SINI 

Sunday, 2 August 2015

RPK & RSM Lesen Memandu Kelas D

S.K. | 10:43 | 8Comments |
Bismillah...


Assalamualaikum..


Tebal kan buku teks Kelas D Manual ni? T_T Belek isi dalam , benda yang sama je semua sekali .. Haihh . Percaya atau tidak , Yaya baca satu buku ni =P Nampak tak kebosanan tatkala menunggu masuk Degree ni.. ? Okay , ni semua propa . Yaya baca 3/4 daripada buku ni .. Nerve wrecking . Takut mehh ujian JPJ & QTI .



Sistem JPJ yang baru ni , bagi mendapatkan Lesen P , calon perlu lulus dalam dua ujian :
  1. QTI (Pra-JPJ Test , Merangkumi Ujian RPK & RSM)
  2. JPJ Test 


Apa tu RPK & RSM? 


RPK : Rutin Pemeriksaan Kenderaan

Dalam RPK , kita kena terangkan serba sedikit mengenai komponen-2 kenderaan dan check kenderaan sebelum digunakan . Sama ada selamat atau tak .


RSM : Rutin Sebelum Memandu

RSM ni pula , kita kena check lampu-2 yang terdapat dekat meter tu , cek brek tangan , minyak , Meter minyak , semua-2 tu la..


So.. Yaya nak kongsikan sedikit nota ringkas untuk mereka yang bakal buat ujian QTI .. Semoga sama-2 berjaya dan lulus dengan cemerlang.. Amiin.. Ohh , btw , Nota-2 ni Yaya taip balik , terjumpa dalam blog Aku Memang Ceria .



RPK : Rutin Pemeriksaan Kenderaan



RSM : Rutin Sebelum Memandu






The end ~ Fuhhh . Penat menaip.. 

P/s : Good luck Yaya , semoga Lulus Cemerlang Gemilang Terbilang .. Amiin :D
P/s : Btw, sesiapa yang nak contoh apps Soalan Ujian Statik boleh tengok SINI 

P/s : Kalau nak lebih jelas, boleh pergi kat SINI


***UPDATE ! Gambar yang Yaya taip tu hilang, jadi, Yaya pinjam gambar-2 dari blog Aku Memang Ceria dulu . 

Friday, 31 July 2015

Pusat Bandar KL ke Puncak Alam

S.K. | 15:28 | 2Comments |
Bismillah..


Assalamualaikum...



Sajelah dok mengusha 'keywords' dalam blog Yaya ni.. Rasanya kebanyakan macam junior-2 la kot yang buka tengok entry UiTM Puncak Alam ni.. Setiap hari mesti ada keyword 'Cara nak balik Palam dari Midvalley , Times Square , etc' 


Memandangkan petang ni Yaya baik hati + rajin sikit nak hapdate blog , maka Yaya bimbinglah korang semua . Aicewahhhh .. Senang je , cuma perlu menaiki dua kenderaan yakni LRT & Rapid KL . Yang ni yang biasa Yaya gunalah , boleh je kalau nak guna KTM sampai Shah Alam terus , tapi dia akan berhenti dekat Batu Tiga kalau tak silap . One day , Yaya dah mahir Yaya akan ceritakan . One day la kan , bukan sekarang . :)


Tak kisahlah dari pelusuk mana korang pergi , Mid ke , TS ke , Sunway ke , OU ke , etc . Pokok pangkalnya , sila naik LRT berhenti ke KL Sentral .


Dah sampai KL Sentral , Cari jalan keluar dari KL Sentral , alahh jalan raya biasa tu , yang ada trafic jam , kereta , Rapid KL lalu lalang .


Kemudian , korang jangan naik apa-2 Rapid KL yang berhenti kat luar tu , korang kena berjalan sikit ke depan & melintas jalan sampai jumpa stesen minyak . Exxon Mobil ke Petron , camtu la.. Depan stesen minyak tu ada International Brickfields College ||Tak ingat nama la pula|| Tapi ada kolej swasta la kat situ.. Ahaa, tunggu Rapid KL kat situ



Dah sampai depan stesen minyak tu , korang tunggu Rapid KL U80 . U80 ni akan berhenti dekat Seksyen 2 UiTM Shah Alam .


Dari Seksyen 2 UiTM Shah Alam , tunggu Rapid KL U90 . U90 akan bawa korang balik UiTM Puncak Alam . 


Alhamdulillah . Selesai sudah :D Have a safe journey guys !

Saturday, 4 July 2015

Resepi Tepung Pelita Nenda

S.K. | 20:38 | 11Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

Waddup..Waddup... Wadduppppp....

Salam Ramadhan.. Jom main masak-2 hari ni.. Minggu ni, mengidam sangat nak makan Tepung Pelita.. Oh... Oh.. Mengidam sangat..-_<.. Maka, tertunai lah hajat makan tepung pelita homemade yang super duper delicious marvelous hasil air tangan nenek Yaya.. Alhamdulillah..

Ni resepi untuk 20-30 biji sarang tepung pelita..

Bahan-2 :

  • 2 cawan tepung beras
  • 6 cawan santan (2 cawan santan pekat + 4 cawan santan cair ==> Kalau guna semua santan pekat pun boleh.. *Sekurang-2 nya 2 cawan santan MESTI santan pekat..)
  • Sedikit garam (secukup rasa)

Cara-caranya :
  • Campurkan semua bahan-2 dan kacau sampai sebati
  • Masukkan 1 sudu gula ke dalam setiap sarang
  • Masukkan bahan-2 yang dah sebati tu ke dalam sarang.. *Ikut suka lah nak letak banyak mana*
  • Kemudian.. Masakkan dia atas dapur.. 
  • Letak dalam peti.. Sejuk.. Makan.. :)



Monday, 29 June 2015

Proses Pembelian Wang Pos

S.K. | 15:43 | 28Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

Entry kali ni berkaitan dengan proses untuk mendapatkan wang pos.. Macam entry sebelum ni.. Yaya ada ceritakan proses untuk mengisi wang pos untuk kawan-2 Palam.. Wang pos RM10 untuk ambil transkrip tu.. Entry mana Yaya merepek ni? Klik SINI... Haaa.. Entry tu ha...

Hokey la.. Yaya silap.. :'(.. Sebab ayah yang uruskan bahagian wang pos.. Jadi Yaya assume pergi kat kaunter pejabat pos tu.. Sengih-2 macam kerang wangi.. Cakap nak beli wang pos, terus dapat wang pos.. Sangkaanku meleset sama sekali.. Kena isi borang dulu ghupenyaaa..

Sebelum dapat wang pos yang begini ghupenya..


Kita kena isi satu borang dulu.. Borang ni kira macam permohonan untuk kita beli wang pos.. Acah-2 je borang permohonan.. :P.. Masa nak isi borang untuk beli wang pos ni.. Beberapa orang rakan Yaya menemui jalan kebuntuan.. Ayat kau.. Tak payah bersastera sangat boleh? Yaya akan guide cara untuk isi borang wang pos ni..


Yaya guide cara untuk kita dapatkan wang pos. Maksudnya, kita sebagai pengirim wang pos tersebut..


Ruangan Tandakan / bagi yang berkenaan

Tandakan / pada kotak PENGIRIMAN / PEMBELIAN

Denominasi Wang Pos : Tandakan pada kotak RM10 (kalau nak ambil transkrip kena beli wang pos RM10, so, tandakan pada kotak RM10 terus..) Tapi, kalau kamu nak beli wang pos selain dari RM10, tandakan pada kotak yang bersesuaian..

Jumlah Kiriman : RM10


Ruangan Wakil

Biarkan kosong pada ruangan ni, jangan tulis apa-2


Ruangan Maklumat Pengirim / Penerima

Untuk ruangan ni.. Kamu kena tulis maklumat mengenai diri kamu sebagai pengirim... Contoh, Ali nak kirim wang pos RM10 kepada Abu (Bendahari UiTM) Untuk dapatkan transkrip rasmi. Jadi, dalam ruangan maklumat pengirim/penerima, Ali kena tulis maklumat mengenai dirinya..
  • Nama : Ali bin Ahmad
  • Alamat : No 17, Lorong UK 2
  • Bandar : London
  • Poskod : 98765
  • Negeri : United Kingdom
  • No. Telefon : 010-2345678
  • Tarikh Lahir : 20 Jun 1900
  • Jenis Kad Pengenalan : Tandakan / pada kotak MyKad
  • No. ID : Nombor IC kamu.. 000620052341
  • Warganegara : Malaysia
  • Tempat Lahir : Birmingham
  • Jantina : Lelaki.. (Kalau perempuan tanda pada kotak perempuan, jangan lurus sangat ikut Yaya ni..:p)
  • Hubungan dengan Pengirim / Penerima : Sebab nak kirim wang pada orang yang tak kenal, jadi tulislah TIADA HUBUNGAN
  • Tujuan Transaksi : Mendapatkan Transkrip
  • Pekerjaan : Pelajar
  • Jenis Perniagaan & Punca Dana : Biarkan kosong dua-2 ruangan ini.
Jangan lupa untuk tandatangan kamu di bahagian Tandatangan Pelanggan dan tulis tarikh sekali..

Dah siap ! Kemudian, pergi ke kaunter dan bagi borang ni dan ehem.. hulurlah duit RM10.. Jangan tak hulur pula .. See ya !

Persediaan MUET

S.K. | 09:19 | 9Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

Yeay ! MUET tak lama lagi.. \\Oppss.. bukan Yaya nak ambil MUET!!!// Ada beberapa orang junior Yaya tanya, persedian nak dapat result MUET gempak vom vom kebabom macam Yaya bak kata mereka.. ||Manadagempaknya... Mereka MENIPU!!!|| Secara jujurnya hadek-2 yang hakak sayangi sekalian... Akak study malam & dua hari sebelum MUET tu je. Hari-2 lain tak study.. Uhuks..

MUET terbahagi kepada 2 paper;

  • Paper Speaking
  • Paper Listening,Writing & Comprehension
Untuk paper Speaking, Hentam sajalah labu.. :P Ok la, Jujurlah sayang sejujur-jujurnya.. Waktu kat Palam, Yaya lebih banyak 'sepaking' dengan dua orang housemate ni dalam English compared to Malay.. & sorang lagi Yaya akan bersepikingg London dengan schoolmates Yaya, Mecq namanya.. Memang dari kami classmate masa sekolah menengah, kami sepikinggg London.. Honestly, Yaya lebih suka sepikinggg London compared to cakap Malayss.. So, That's why la Yaya tak rasa awkward sangat bila orang suruh speaking.. :)

Speaking ni banyak tajuk.. Setiap hari akan keluar soalan yang berlainan.. Dan setiap hari ada 5 set soalan speaking yang akan dikeluarkan.. Topik-2 yang perlu kamu kuasai.. \Ceh ! Macam nak ambil SPM gayanya../ adalah semua topik... Mihmihmih.. Tak la, Speaking Test ni nak uji tahap berkomunikasi & pemikiran kita.. So.. Bagilah apa-2 respon, jangan diam je.. Bagilah jawapan yang logik.. :) Macam Yaya, dua hari sebelum Speaking Test, Yaya akan buat revision.. Caranya, Yaya cari mana-2 bukan koleksi soalan MUET, kemudian, Yaya akan salin soalan dan jawapan untuk speaking test dalam buku tu.. Malam sebelum Speaking Test, Yaya akan baca balik.. Em' Yaya takdelah salin semua jawapan, cuma salin isi-2 penting dan tengok cara olahan ayat dia suapaya masa Speaking Test betul-2 nanti, Yaya ada idea untuk hentam apa.. >_<

Paper Listening.. ||Markah paling rendah.. Sob..Sob..Sob..|| Ok la, macam yang sedia maklum.. Nama pun listening jadi kita cuma kena mendengar je la kan sambil menulis jawapan.. :P Untuk listening.. Setiap hujung minggu, cuba la pasang video-2 English.. Movie English & lagu English.. Bukan apa, mudah untuk kita memahami accent nya nanti.. Kadang-2, boleh keliru dengan perkataan yang disebut.. 

Untuk Writing and Comprehension... Yaya sarankan kamu membaca lebih banyak buku/akhbar genre English... Plis la weyy ! Korbankan sikit masa untuk baca bahan bacaan English.. Tak rugi pun.. Jangan baca je, yang mana tak faham maksud tu, carilah maksud dia dalam Kamus..Online Dictionary ok juga.. Yaya kalau laptop terbuka ni, komfirm-2 guna online Dictionary.. Da tahu maksud dia.. Jangan lupa tulis... Beli buku latihan kecik tu, jadikan buku Vocab.. Online Cambridge Dictionary. Yaya suka guna Cambridge Dictionary.. :D 

FYI, pemeriksa kertas dia tak tengok ayat kita yang flowery-2 tu.. Macam ESSSPIIYYEEMM..
My adrenaline run vigrously
My rossy cheeks turn red
Takde.. Takde.. Semua ni membazir masa je.. Pemeriksa tengok cara penggunaan vocab.. Maksudnya, Vocab yang kita gunakan luas atau tahap budak sekolah rendah.. Contoh... Foggy instead of a cold day .. Absurd instead of Stupid... See? Dengan perkataan-2 yan bombastic ni, kamu akan dapat markah bonus.. Maka untuk itu... Banyakan membaca bahan bacaan genre English.. Ok la, kalau kamu malas sangat.. Baca tajuk besar setiap muka surat pun da okay.. :) Practice Makes Perfect bro/sis... Kalau malas juga.. Bacalah komik-2 English.. Yang ada gambar-2 kartunnss semua tu.. :)

Untuk bahagian Comprehension.. Serious talk.. Petikan dia boleh menimbulkan kekeliruan.. Part comprehension ni, kamu kena baca berulang kali dan fahamkan petikan.. Soalan takdelah tricky mana kalau kamu faham kehendak soalan dan petikan yang diberi.. Kalau tak faham apa-2, memang naya abis la.. Untuk part ni, Yaya banyak buat latihan dari buku-2 soalan MUET tu.. Eh lupa pula.. Comprehension ni soalan dia ada pilihan jawapan.. Nampak senang kan? Tapi tak semudah yang disangka kalau tak faham petikan.. Pokok pangkalnya.. Fahamkan petikan. :P

Kyaahh.. Sampai di sini sahaja Yaya membebel mengenai MUET.. Good luck !

Sunday, 14 June 2015

Maklumat Lanjut Transkrip Rasmi UiTM

S.K. | 21:02 | 31Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

dua tiga hari ni, Yaya dipenuhi dengan whatsapp menanyakan mengenai pengambilan transkrip rasmi UiTM.. Ada yang minta Yaya tolong semak apa yang mereka tulis. Tak boleh jadi ni.. Yaya kena buat entry khas mengenai cara mengisi dan mendapatkan wang pos.. Harap-2 semua faham.. Ameen..
Entry ni khas buat mereka yang nak dapatkan transkrip UiTM secara pos.

Download borang transkrip UiTM di :
http://konvokesyen.uitm.edu.my/v1/images/borang/transkripnew.pdf 


  • Name in full : Nama penuh kamu (ALIF BIN YA)
  • Date of birth : Tarikh lahir kamu (31121990)
  • Programme Code : Kod Program kamu (PI090)
  • Gender : Jantina kamu
  • Campus : Kampus kamu di mana (UiTM Shah Alam)
  • Identity Card Number : No. kad Pengenalan kamu (901231015050)
  • Student ID Number : No Kad Matriks kamu (2020696569)
  • Year of Admission : Tahun kamu masuk belajar (2020)
  • Year of Completion : Tahun kamu habis belajar (2024)
  • State of Birth : Tempat lahir kamu (Selangor)
  • Nationality : Warganegara (Malaysia)
  • Mode of study : Mod belajar kamu (Part time? Full time? PJJ?)
  • Telephone number : Nombor telefon rumah @ handphone (03-5337598)
  • Result : Keputusan (Tengok pada keputusan yang kamu dapat dari email, complete @ incomplete)
  • Date of convocation : Tarikh konvokesyen kamu (Pelajar asasi tiada tarikh konvo, tulis '-')
  • Correspondence Address : Alamat rumah kamu
  • Postal Code : Poskod kamu (54100)
  • City / Town : Bandar kamu (Shah Alam)
  • Collection of Transcript : Cara kamu nak ambil transkrip, tanda / pada ruangan mail
  • 2-5 abaikan
  • Signature of Applicant : Tandatangan kamu

Wang Pos :

Pergi ke kaunter Pejabat Pos cakap nak beli wang pos RM10.. Wang pos rupanya begini..



  • Di ruangan 'Bayar kepada' tulis BENDAHARI UiTM

  • Lengkapkan bahagian maklumat pengirim di belakang wang pos, bagi nombor akaun, tulis boleh, tak tulis pun boleh.
Da siap tulis kedua-dua bahagian, keratkan bahagian kecil sebelah kiri dan simpan. 

Seterusnya, poskan kedua-2 borang dan wang pos ini.. Pos ke mana? Lihat entry Prosedur Memilki Transkrip Rasmi UiTM

Semoga bermanfaat..

Saturday, 13 June 2015

Sotong Goreng Kunyit

S.K. | 21:26 | 9Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

Aku akan kongsikan resepi Sotong Goreng Kunyit versi , em' aku . .

Pinjam siket gambar dari incik google .


Bahan-bahan :
  • Sotong (Potong jangan tak potong)
  • 1 ulas bawang besar / Holland 
  • 2 ulas bawang merah / kecil
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu kicap
Cara-cara :
  1. Potong sotong ikut saiz mana yang kamu suka.
  2. Basuh sotong dan tapiskan (supaya air dia dapat dikeluarkan sepenuhnya).
  3. Bubuh sedikit kunyit dan garam pada sotong tu (macam nak buat kunyit pada ayam & ikan sebelum goreng tu).
  4. Goreng sotong tersebut separuh masak atau sampai kering air dalam sotong tu.
  5. Tumiskan bawang merah dan bawang besar sampai naik bau.
  6. Masukkan satu sudu sos tiram dan 1 sudu kicap, kacau rata.
  7. Agak-2 dah naik bau, masukkan sotong.
  8. Goreng haii goreng haii goreng sampai rasa sedap >_< Goreng sampai masak ! 
  9. Taraa ! Hidangan sudah siap.

Transkrip Rasmi UiTM

S.K. | 18:40 | 107Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

Transkrip.. Apa tu??? Dalam bahasa mudah, transkrip ni macam report card sepanjang sem kita berada dekat sesebuah universiti. Transkrip penting untuk minta kerja, mohon biasiswa, mohon sambung belajar, etc..Peringatan kepada semua , transkrip ini amat penting sebelum masuk degree , sebab ia adalah dokumen yang perlu kita sediakan . Pesanan dari aku , lepas dapat result final je , terus isi borang nak amik transkrip , kalau tidak , kamu akan susah bila nak masuk degree nanti .

Memandangkan aku lepasan pelajar asasi UiTM.. Maka untuk itu, aku akan terangkan sedikit prosedur dalam mendapatkan transkrip UiTM..

Cara pertama (Pos):
  • Download borang dekat sini http://konvokesyen.uitm.edu.my/v1/images/borang/transkripnew.pdf 
  • Print dan isi borang tu
  • Beli wang pos RM10 atas nama Bendahari UiTM
  • Hantar borang dan wang pos (Tak perlu poskan sampul surat kosong) ke alamat :
    Students Records and Convocation Office of Registrar,
    Level 3, Menara Sultan Abdul Aziz Shah,
    Universiti Teknologi Mara,
    40450 Shah Alam,
    Selangor Darul Ehsan.
  • Tunggu 5 hari bekerja, transkrip kamu akan sampai depan pintu rumah kurang dari 2 minggu, bergantung pada tarikh surat kamu sampai kat office bahagian konvokesyen tu..
Cara kedua (Walk-in):
  • Bayar dekat mesin ATM Bank Islam RM10
    Masukkan card > Nombor pin > Bank Islam > Lain-2 > Yuran IPT & Bil > Yuran IPT > Masukkan nombor IC > Pilih yang ada nombor matriks + 007 (kalau tak silap)
  • Pergi UiTM Shah Alam [Bawa sekali resit yang dah bayar RM10 tu)
  • Pergi Pejabat Konvokesyen kemudian cakap nak ambil transkrip
  • Isi borang, tunjuk resit Bank Islam RM10 tunggu sekejap, kemudian dapatlah transkrip kamu nanti :D

Monday, 1 June 2015

Interview Dentistry UiTM

S.K. | 22:10 | 32Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

Entry kali ni khas buat mereka (para junior sekalian) yang mahu ambil kos dentistry UiTM. Kos dentistry ni tak kurang hebat persaingannya. Untuk pengetahuan, sebelum-2 ni, untuk kos pergigian UiTM, tiada interview, tapi... Mulai tahun 2015, kemasukannya memerlukan iv. As the first batch to have an iv, I'm glad to share the experience..

Hey! Calm down.. Iv je pun.. Nothing much than that..

Iv dentistry UiTM berlangsung dua hari di setiap zon..

Pada pukul 8.30 am, semua calon dikehendaki mendaftar. Kemudian, kamu dikehendaki untuk menunggu giliran di bilik menunggu bagi ujian personaliti diri dan wire bending. Bila tiba giliran kamu, masuklah bilik tertentu dan buat ujian tersebut. 

Ujian personaliti diri ni lebih kurang macam ujian personaliti kat internet tu.. So, kalau nak jadi seorang dentist, pilihlah jawapan yang melambangkan anda seorang dentist yang berkaliber. Aiceh! 

Ujian wire bending pula macam gini. Kamu diberikan satu wire dan kamu perlu luruskan atau bengkokkan mengikut kehendak para pemberi markah.. Kenapa perlu wire bending? Sebab, masa belajar dentistry nanti, akan ada silibus yang memerlukan untuk kamu bending wire nak buat urusan dengan gigi patient tu..

Lepas habis dua ujian ni, kamu perlu tunggu giliran untuk interview. Interview berkumpulan. 4 orang satu kumpulan.. Habis interview, selesai sudah sesi temu duga kamu..

Barang yang perlu dibawa..
- Sebuah fail yang mengandungi sijil-2 penting kamu
- Pencil case
- Calculator

Soalan temu duga tu simple-2 je. Basic-2 belaka..

Jangan over confident. Jangan takut sangat.. Senyum sehabis baik. :D

Satu lagi, untuk first batch ni, seramai 405 calon dipanggil untuk ditemu duga dan hanya 70 orang sahaja diperlukan untuk masuk dalam bidang pergigian UiTM ni.

Banyak kelebihan masuk pergigian UiTM ni. Antaranya :
  • Yuran murah
  • Mempunyai bas bergerak pergigian sendiri (Uninversiti lain takde bas hokeeyy, melainkan UKM & UM)
  • Antara banyak-2 universiti yang ada kos pergigian ni, kemasukan pelajar UiTM paling ramai yakni 70 orang, universiti lain hanya 40-50 orang sahaja.
  • Belajar di kampus baru dengan suasana yang baru iaitu di UiTM Sungai Buloh.
  • Fakulti tetap kos pergigian UiTM, bukan di UiTM Shah Alam.
  • Peralatan semua baru-2
  • Setiap student akan ada satu set peralatan pergigian sendiri (takyah kongsi-2 dan tunggu giliran)
P/s : 
Untuk mereka yang berminat untuk tahu soalan-2 iv dentistry UiTM ni, boleh  tanya dekat email aku. I'm gonna give all the questions..  Mereka yang tinggalkan email dalam ruangan komen tidak akan dilayan. 

That's all.

Sunday, 31 May 2015

ASASI UiTM PUNCAK ALAM a.k.a PALAM (Part 5)

S.K. | 00:27 | 22Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

Entry kali ni mengenai kemudahan pengangkutan di Palam dan kawasan-2 yang menarik sekitar Palam ni.. Mula-2, mestilah kita nak tahu tempat untuk henjooyyyy.. Kan? 

Rapid KL :
FYI , kenderaan yang selalu keluar masuk untuk student Palam ni ialah bas rapid. Rapid KL. Tapi, ada dua jenis. Satu U90 dan satu T600.. Kedua-2 mereka ni ada bezanya.. ^_^ Macam mana nak guna Rapid KL ni? Rapid KL ni tiada had penggunaannya, setiap kali ada, naiklah.. Tapi kena bayar, boleh guna Touch n Go atau bayar guna duit syiling/kertas.. Kalau bayar guna Touch n Go, dapat potongan 20%..

U90 : Digunakan untuk pergi kawasan bahagian Shah Alam dan Kuala Lumpur sana..
T600 : Digunakan untuk pergi ke kawasan bahagian Puncak Alam.

Untuk dalam kawasan Palam, U90 datang setiap sejam manakala T600 datang setiap 2 jam..

Tambang bas, tambang bas bergantung kepada hala tuju kamu. paling mahal RM2 dan paling murah RM1. Kalau dari kolej nak turun ke fakulti menaiki rapid, harga yang dikenakan adalah RM1. Btw, setiap pagi sebelum pukul 8, boleh naik rapid FREE untuk turun ke fakulti.

Apa yang penting mengenai Rapid KL ni adalah, kamu kena tahu arah tuju kamu dan kena naik rapid yang mana. Jangan salah rapid, nanti lambat sampai ke tempat yang ingin dituju. Selain itu, kena simpan juga nombor telefon pejabat Rapid KL ni, boleh digunakan untuk masa kecemasan, contohnya bas lambat ambil.

WEB RAPID KL : http://www.myrapid.com.my/# (Buka bahagian RapidKL Journey Planner, kamu boleh tahu cara untuk pergi ke suatu tempat menggunakan pengangkutan awam di Malaysia ni)

HELPLINE RAPID KL : 03 7885 2585

Setia City Mall a.k.a SCM :
Student Palam memang terkenal dengan SCM ni. SCM merupakan salah satu shopping complex yang ada berdekatan dengan Palam. Hmm, kalau naik kereta rasa dekat, naik bas, makan masa dekat sejam lebih. SCM terkenal dengan padang dia yang cantiksss, bagi yang gemar main bubble, kat padang SCM ni boleh lah tunjuk bakat-2 anda. Nak pergi sini kena naik U90.

Klang Sentral :
Klang Sentral untuk mereka yang mahu balik kampung. Nak beli tiket. Klang Sentral ni terminal bas.. Kemudahan kat situ, tempat beli tiket, gerai makan, gerai-2 kecil-kecilan, surau, tandas. Tapi, tak semua tiket bas dijual di situ, ada yang takde, bagi yang takde tu, kamu kena pergi TBS (Terminal Bersepadu Selatan) atau Stesen bas Seksyen 2, Shah Alam. Sedikit tips & tricks dekat Klang Sentral ni, kalau kamu nak balik Palam dari Klang Sentral, U90 akan berhenti di dalam kawasan terminal, manakala kalau kamu dari Palam ke Klang Sentral, U90 akan berhenti di luar terminal.

Giant :
Giant terletak 5 minit dari Klang Sentral

Tesco Setia Alam :
Tesco Setia Alam merupakan salah satu lokasi kegemaran student Palam ni. Nak pergi sini kena naik U90. okey?

Tesco Puncak Alam :
Dengan khidmat T600, kamu bolehlah pergi ke Tesco Puncak Alam, tak jauh pun sebenarnya, bagi yang naik rapid, kamu rasa lama untuk pergi ke Tesco Puncak Alam ni sebab.. masa untuk menunggu bas rapid tu.. Ya Allah, ikut rezeki masing-2, ada orang bas rapid selalu je ada, dan ada orang kena tunggu lama-2.. Berhampiran dengan Tesco Puncak Alam ni ada EconSave. :D

Pasar Malam Puncak Alam :
Dengan khidmat T600 sekali lagi, kamu boleh pergi ke pasar malam Puncak Alam. Pasar malam di sini adalah setiap hari Rabu dan Sabtu. :) Cakap je kat pakcik Rapid nak pergi pasar malam, mesti dia hantar. Kalau tak sure kat mana tempatnya, duduk berdekatan dengan pemandu, setiap kali berhenti, tanya, dah sampai ke? 

KL dan seangkatan :
Bagi yang nak travel ke KL, kamu kena naik U90. Naik sampai perhentian terakhir, kemudian, kamu boleh pilih sama ada nak tukar bas rapid atau nak naik KTM untuk pergi ke KL Sentral.

Kereta sewa :
Bagi yang gemar drive sendiri, kat Palam tu nanti akan ada banyak-2 kertas yang ditampal dekat bus stop. Usha-2 la, kat situ banyak tulis nombor kereta sewa, apa lagi, dail la. Then, deal. Dulu, fellow R3 ada sediakan perkhidmatan kereta sewa, sekarang tak pasti pula, Boleh tanya-tanyakan untuk kepastian.

Ketinggalan entry Palam?















Ni cerita masa tahun 2014 - 2015 . . Sekarang mungkin dah banyak berubah :D

Wednesday, 13 May 2015

Puding Kastard

S.K. | 16:37 | 2Comments |
Bismillah..

Hai.. *Angkat-2 tangan*

Hari ni aku nak share satu resepi. Puding kastard, Makanan yang tak asing dalam hidup aku. Ni la salah satu dessert yang akan aku buat.

Bahan-bahan :
Bahan A : Isinya 
  • 4 camca besar tepung kastard
  • 2 camca besar tepung jagung
  • 1 cawan susu isian sejat F&N (susu cair F&N)
  • 1 cawan gula
  • 1 1/2 camca teh esen vanilla
  • 4 cawan air
Bahan B : Sos kastard
  • 1 cawan susu isian sejat F&N (susu cair F&N)
  • 1 cawan gula
  • 8 cawan air
  • 2 camca besar tepung kastard
  • 1 1/2 camca teh esen vanilla
Hiasan :
  • 1 tin cocktail
  • 100 gram buah ceri

Caranya :
  • Untuk bahan A, campurkan semua bahan dalam kuali.
  • Menggunakan api yang perlahan, kacau bahan A tersebut menggunakan senduk kayu sehingga menjadi pepejal.
  • Tutup api dan pindahkan dalam bekas berkaca apabila bahan A dah timbul buih-2 (menggelegak)
  • Untuk bahan B, campurkan semua bahan dalam kuali, masak dan kacau sampai semua bahan tu larut. 
  • Pindahkan dalam bekas dan masukkan bahan hiasan dalam bahan B yang dah siap masak ni
  • Sejukkan kedua-2 nya dalam peti.
  • Tadaaaa!!! Boleh makan bila da sejuk.