Sunday, 18 August 2019

Tips Bajet Lauk Setiap Bulan yang Mudah untuk Dimasak & Sangat Praktikal

S.K. | 00:00 | 0Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

Image may contain: text and food

Image may contain: food

Image may contain: text

Image may contain: food

Image may contain: text

Image may contain: food

Image may contain: drink and food

No photo description available.

Image may contain: indoor

Sumber : Twitter

Saturday, 17 August 2019

Persediaan di Dunia Sebelum Kematian

S.K. | 00:00 | 0Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

Image result for tumblr

Saya ingin membuat perkongsian beberapa perkara atas pengalaman sendiri kehilangan kakak dan abang ipar sekelip mata dalam kemalangan jalan raya dengan meninggalkan 3 orang anak kecil yang masih dibawah umur. Hanya sebagai persediaan kerana kamatian pasti berlaku cuma saat dan masanya sahaja belum diketahui.

1. Jangan rahsiakan apa jua no pin atau password kepada pasangan kita bagi yang berkahwin. Bagi yang masih bujang tidak salah untuk mempercayai ibubapa atau adik beradik. No pin ATM sangat perlu untuk mengeluarkan duit yang ada kerana setelah mendaftar sijil kematian semua akaun simpanan akan dibekukan bermaksud tidak boleh dikeluarkan. Andai berjuta sekalipun duit kita di dalam bank, bagaimana waris utk gunakannya sekiranya dibekukan? Waris gunakan untuk meneruskan membayar hutang sekiranya tiada perlindungan insuran /takaful, urusan berkaitan pengurusan harta pusaka. Walau bagaimanapun simpanan tersebut perlu di faraidkan juga. Bukan menjadi hak pasangan. Ingat tu!

2. Senaraikan semua hutang-hutang (loan rumah, loan kereta, loan penapis air, loan peribadi, kredit kad, hutang rakan-rakan, loan asb dan bermacam-macam loan lain) dan beritahu kepada pasangan atau adik beradik lain.

3. Senaraikan juga aset yang ada (geran tanah, simpanan asb, tabung haji, sspn, pelaburan, kereta, motor, takaful /insuran dan sebagainya) simpan di dalam satu fail khas. Senarai hutang dan harta yang dimiliki ini sangat penting untuk urusan harta pusaka nanti. Waris yang ditinggalkan akan berasa susah namun kita yang 'pergi' ini akan lebih susah dengan hutang yang ditinggalkan andai tidak diurus dengan betul.

4. Sediakanlah Perlindungan Takaful Nyawa walaupun sedikit kerana pampasan takaful tidak akan dibekukan seperti harta-harta lain yang kita ada. Duit pampasan takaful akan diberi kepada penama terus dan orang lain tidak berhak atas pampasan tersebut kerana diberikan secara Hibah atau hadiah. Duit pampasan tersebut boleh digunakan untuk membayar segala kos urusan harta pusaka, membayar hutang-hutang yang ada dan sebagainya sebelum harta yang ada dicairkan.

5. Lantiklah perunding harta pusaka sekarang untuk membuat hibah harta-harta yang ada dan wasi yang akan menguruskan segala urusan kita selepas kematian kita. Hal ini sangat penting sekiranya kita tidak mahu waris naik turun pejabat serta pembahagian harta dilakukan mengikut hukum faraid sebenar.

6. Andai kita waris, sediakan salinan kad pengenalan sebelum diserahkan ke pejabat pendaftaran, sijil kematian, surat beranak si mati, surat beranak anak-anak, laporan post-mortem,geran2 dan apa jua dokumen yang telah disahkan. Simpan dalam satu fail dengan rapi dan bawa kemana sahaja untuk membuat segala urusan tuntutan.

7. Pergi ke bank, asb, tabung haji, perkeso, berjumpa ejen takaful, kwsp dan sebagainya untuk menuntut khairat kematian jika ada. Dapatkan laporan simpanan, kwsp dan sebagainya untuk urusan harta pusaka. Diingatkan lagi sekali, simpanan itu bukan milik pasangan.

8. Mohon untuk mendapatkan pencen setiap bulan dari pihak socso untuk anak-anak sekiranya sedang/pernah bekerja serta mencarum socso setiap bulan.

9. Waris perlu tahu cara atau wajib bertanya kepada pakar pengurusan harta pusaka berkaitan Faraid. Hal ini dikhuatiri akan termakan harta anak yatim! Ramai menganggap penama adalah pemilik harta tersebut. Silap ya tuan/puan. Penama hanya orang yang mengurus harta sebelum diagihkan.

10. Sementara masih hidup, buatlah perancangan sesuatu. Hibahkanlah harta anda, melantik wasi dan ambil perlindungan takaful. Ramai beranggapan mati lama lagi, tiada harta dan sebagainya. Namun kita tidak sedar kematian tidak mengira usia dan anak-anak adalah harta paling besar dalam kehidupan. Berfikir sejenak, siapa dan sumber apa yang akan menguruskan mereka setelah kita tiada?

Sumber : Facebook

Friday, 16 August 2019

Cara Download Movies di Google

S.K. | 00:00 | 0Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.


Image may contain: 2 people, people smiling, text


No photo description available.


Image may contain: text


No photo description available.


Sumber : Twitter

Thursday, 15 August 2019

Contoh Soalan yang Boleh Ditanya Ketika Interview

S.K. | 00:00 | 0Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

Image result for tumblr
Source : Tumblr

Dalam apa-apa interview yang kita hadiri, WAJIBKAN diri kita untuk bertanyakan soalan. Kegagalan untuk bertanya soalan akan menampakkan kita seorang yang tidak mempunyai minat untuk jawatan tersebut. Di antara soalan yang boleh kita tanyakan adalah :

  • Their experience at the company
  • What's been their biggest challenge while at the company
  • What skills do they employ most often in their roles
  • If the company has cultural values, ask them, which cultural values they identify with the most and why
  • Ask if the company enables a continuous learning environment

Sumber : Tim Salau

Wednesday, 14 August 2019

Contoh Penulisan Emel untuk Memohon Kerja

S.K. | 00:00 | 2Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

Image result for tumblr

Dear Sir,

I am very interested to apply for a position as an Electrical Engineer in your company.

Attached herewith are my application letter & resume for your review.

I would like to thank you for your time and consideration to read my application.

Thanks again.

Best Regards,
Name

Sumber : Facebook

Cara Nak Guna Linkedin untuk Dapatkan Interview

S.K. | 00:00 | 0Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

Image may contain: 2 people


Image may contain: 1 person


Image may contain: 1 person


Image may contain: 1 person, text


Image may contain: 1 person, text

Image may contain: 1 person


Image may contain: 1 person

Sumber : Twitter

Tuesday, 13 August 2019

Pergi Hatyaii Naik Train

S.K. | 00:00 | 0Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

No photo description available.

Pergi Hatyai naik πŸš‚....
2 Hari 1 Malam jeee..πŸ˜†πŸ˜†
* tukaran wang.....100 bath = RM13.50
πŸ’°Budget rm 80/person....πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

πŸ“ŒKTM dari Tasek Gelugor ~ Padang Besar
RM8.30 (Adult) *RM16.60 (2 ways)
RM 5.20 (Kids ; 4-12 year) *RM 10.40 (2 ways)
*sejam sekali train ada...

πŸ“ŒTrain dari Padang Besar ~ Hatyai
(hanya 2x sehari je time operasi, pagi & petang)
50 bath (RM 7) *RM 14 (2ways)

πŸ“ŒHotel Grand Plaza (🚢🏻‍♀️6 minit dari station train)... RM 102 /room (booking dari Agoda)
*cari hotel Lee Garden Hotel... senang.. semua dekat-dekat...

🍽*Lunch* Kai tod decha (🚢🏻‍♀️3 minit dari hotel)
Nasi ayam 65 bath (RM 8.70)
Teh tarik ais & panas 30 bath (RM 4)

🍽 *Dinner* Kelantan Restoran (2 minit dari hotel)
Tomyam campur, kerabu mangga, daging goreng kunyit, telor dadar , sambal belacan, nasi putih 5, teh tarik ais 1 jug..
485 bath (RM 65)

🍽*Breakfast* Kelantan Restoran
Nasi Kerabu, Nasi lemak, 2 teh tarik ais & 2 teh tarik panas, 1 green tea....semua 285 bath (RM 39)

πŸ—’πŸš‚ 
6.48 a.m. dari station Tasek Gelugor...
8.16 a.m. sampai di station Padang Besar...
9 a.m. kaunter tiket train Siam baru buka.... (sebelah tu je station KTM & station train Siam) Lepas beli tiket train... terus ke kaunter imigresen.... (kat situ jugak..)
9.50 a.m. naik train ke Hatyai...
10.50 a.m. sampai di Hatyai... (1 jam) menapak 🚢🏻‍♀️6 minit ke hotel... dekat je pon... jalan straight jee...

❌transport tuk-tuk @ grab.... 
semuanya 🚢🏻‍♀️🚢🏻‍♀️🚢🏻‍♀️sebab semua destinasi dekat-dekat...☺️☺️
❌beli pon simkad... sebab memang dah plan nak ronda-ronda area hotel jee..Guna wifi FREE jee..😜😜

Sumber : Hafizah Hashim

Monday, 12 August 2019

Saya Dah Buat Macam-Macam tapi Hidup Saya Tidak Berubah oleh Azizan Osman

S.K. | 00:00 | 0Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum. 

Image result for tumblr
Source : Tumblr
Soalan: Saya dah buat macam-macam tapi hidup saya tidak berubah?
Jawapan :-
Kita adalah mengikut apa yang kita fokuskan dan sangkakan. Ada 6 intipati asas yang kita perlu jadikan pegangan. Ini asasnya.
1- Intipati Syukur
Fokus apa yang best dalam hidup kita SEKARANG. Most people setiap hari sibuk mencari apa yang tidak best pada dirinya, keliling mereka mahupun pada orang lain. Ramai manusia tidak hidup setiap hari dengan penuh kesyukuran sedangakan janji Allah swt di dalam Al-Quran Surah Ibrahim Ayat 7 ada menyebut yang maksudnya. Barangsiapa yang bersyukur dengan Aku (Kata Allah), NESCAYA Aku (Kata Allah) tambah lagi.

2- Intipati Sujud
Rendahkan hati & tekan ego kita sujud lebih banyak kepadaNya. Jangan buang masa meminta-minta dengan manusia. Jangan sombong dengan Allah swt. Semakin banyak masalah kita, maka semakin banyak sujud kepadaNya. Begitu juga semakin banyak nikmatNya kepada kita, semakin banyak sujud kita kepadaNya.

3- Intipati Selawat
Memuliakan dan memuji siapa yang Allah swt sendiri kasihi dan puji agar mudah-mudahan diri kita juga diangkat menjadi seseorang yang Allah swt kasihi. Bayangkan satu kali berselawat ke atas junjungan Rasulullah saw, Allah swt pemilik sekalian alam dan para malaikat berselawat kembali kepada kita 10 kali ganda. Kemulian besar bagi mereka yang berselawat.

4- Intipati Sedekah
Ini membuka 1,000 pintu rezeki, rahmat, berkat dan Insya Allah makbul hajat kerana doa orang yang kita sedekahkan kepada mereka seperti orang miskin adalah makbul doa mereka.

5- Intipati Senyum
Kita expect setiap situasi kehidupan kita sedang berubah menjadi lebih baik lagi dan kita senyum kerana kita syukur dengan setiap apa yang kita ada serta apa yang kita bakal ada.

6- Intipati Suci
Banyakkan bertaubat dan mengamalkan zikir "La Ila Ha Illa Anta Subhanaka Inni Kuntu Minazzolimin". Banyak kali diri kita terhijab oleh dosa kita yang lampau samada yang kita tahu atau tidak.
Bagusnya magnet kekayaan & kejayaan kita bukanlah terletak pada usaha luaran kita sahaja tetapi usaha kita memperbaiki dalaman diri kita serta perhubungan kita denganNya dan ibu bapa kita.
Istiqomah dan berdisiplin dengan setiap apa yang kita fikir, rasa, cakap , buat dan doa.
Pada saat kita menyoal, "Aku dah buat semua benda tetapi kenapa hidup aku tidak berubah?"..... Itulah saatnya kita telah mendahului Allah swt dengan menghukum atau mempersoalkanNya. Itulah saatnya sangkaan kita 'benar'- Allah swt itu seolah-olah menzalimi kita.
Apa yang kita patut buat?
Banyakkan mohon keampunanNya.
Senaraikan apa yang anda boleh buat untuk lebih dekatiNya
Faham bahawa DIA hanya berikan yang terbaik kepada kita kerana DIA Maha Baik & Maha Hikmah Bijaksana.
Sabar dan solat. Mungkin kita belum cukup konsisten dan expect doa kita makbul masa tu juga. Sabar dan Solat. Allah swt tahu apa yang terbaik dan waktu yang terbaik untuk kita. Tugas kita?
Buat 4 perkara ini secara luar biasa:-
Doa Luar Biasa
Usaha Luar Biasa
Ilmu Luar Biasa
Taqwa Luar Biasa
Sumber : Facebook

Sunday, 11 August 2019

Fungsi Pelbagai Jenis Sunblock Sunplay

S.K. | 00:00 | 0Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

No photo description available.

1. SUNPLAY SKIN AQUA UV WHITENING MOISTURE GEL SPF50 PA ++ (80ml)
Harga: RM30-35
Tekstur: milky gel
✔ fungsi whitening
✖ lambat serap, melekit, cepat berpeluh
✖ oily sangat waktu panas
Recommended untuk: normal /dry skin


No photo description available.

2. SUNPLAY SKIN AQUA UV WATERY GEL
✔ Sesuai untuk oily skin sebab ia watery light texture. 
✔ Ada juga vitamin C yang mampu melawan dark spots. 
✔ Juga mengandungi aloe vera & portulaca extract untuk lawan radikal bebas.


Sumber : Facebook

Saturday, 10 August 2019

Fungsi Pelbagai Jenis Sunblock Biore

S.K. | 00:00 | 4Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

No photo description available.

1. BIORE PERFECT PROTECT MILK MOISTURE SPF50 PA +++ (25ml) (botol kuning)
Harga: RM 15
Tekstur: lotion cair, putih
✔ Matte, cepat serap, tak oily/melekit/peluh
✔ Rasa smooth lepas apply
✔ Takde white cast even kalau apply tebal
Recommended untuk: oily/combination skin


No photo description available.

2. BIORE UV BRIGHT FACE MILK SPF50 PA ++++ (30ml) (botol pink)
Harga: RM25-30
Tekstur: lotion cair, pinkish
✔ Matte, cepat serap, tak oily/melekit
✔ Fungsi macam 'pore correction' - pores kurang jelas lepas apply (BUKAN kecikkan / hilangkan pores ye)
✔ Sesuai as primer
✔ Ada pinkish tint, so nampak bright sikit lepas apply
Recommended untuk: oily/combination skin


No photo description available.

3. BIORE UV AQUA RICH WHITENING ESSENCE SPF50 PA ++++ (33g) (tiub putih)
Harga: RM30+
Tekstur: cream putih
✔ Cepat serap & tak melekit
✔ Fungsi brightening
✔ Tak matte sangat & tak oily sangat, just nice je. Kadang-2 kene touch-up powder kat T-zone
✔ Sesuai untuk pudarkan acne marks /jeragat
Recommended untuk: normal/dry/combination skin


No photo description available.

4. BIORE PERFECT FACE MILK SPF50 PA ++++ (30ml) (botol putih)
Harga: RM 25-30
Tekstur: lotion cair, putih
✔ Matte, cepat serap, tak melekit/peluh
✔ Pakai dari pagi-petang pun tak oily (oil control bagus)
✔ Muka nampak smooth macam pakai powder
✖ Ada white cast yang "kuat" bila reapply banyak kali, kena cuci betul-2 dengan makeup remover kalau tak rasa macam ada layer melekat kat muka
✖ kalau apply tebal-2 nanti lama-2 muka nampak kelabu, kena apply cukup-2 je
Recommended untuk: oily/combination skin


Image may contain: 1 person

5. BIORE UV PERFECT MILK SPF50 PA ++++ (40ml) (botol biru)
Harga: RM 25-30
Tekstur: lotion cair, putih
✔ Matte, cepat serap, tak melekit/peluh
✔ Muka nampak smooth macam pakai powder
Recommended untuk: oily/combination skin


No photo description available.

6. Biore UV aqua rich watery BB SPF 50+ PA++++
Tekstur : Non greasy dan non sticky
✔ Boleh dijadikan mekap base untuk nampak smooth.
✔ Mengandungi royal jelly, hyaluronic acid dan mix citrua essence untuk melembapkan kulit. 
✔ Kalis air dan peluh.


No photo description available.

7. BIORE UV AQUA RICH WATERY ESSENCE SPF 50 PA ++++ (50g) (tiub biru)
Harga: RM27-30
Tekstur: gel lotion
✔ cepat serap, tak melekit
✖ jadi oily lepas 1-2jam
✖ clog pores sgt
Recommended untuk: normal /dry skin

Sumber : Facebook

Friday, 9 August 2019

Skin Care Giveaway by Airah Syahirah

S.K. | 12:34 | 2Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.


Semoga dimurahkan rezeki :)

MekZumbie 2k19 August Giveaway

S.K. | 12:26 | 6Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.


Semoga dimurahkan rezeki ^^

Thursday, 8 August 2019

Cara Memilih Produk Double Cleansing Mengikut Jenis Kulit

S.K. | 00:00 | 2Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

Double cleansing adalah method membersihkan wajah yang penting untuk kita lakukan setiap hari. Method ini akan mengangkat makeup dan kotoran yang bakal menjadikan pores kita tersumbat. Dua tahap pembersihkan wajah yang wajib ada iaitu tahap pertama dengan menggunakan oil-based cleanser dan tahap kedua menggunakan face wash.

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text


Sumber : Facebook

Wednesday, 7 August 2019

9 Skop Pekerjaan Lain Ahli Farmasi

S.K. | 22:50 | 0Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

Pharmacist selalu dikaitkan dengan orang yang bagi ubat. Tapi, tahukah anda, sebenarnya, skop pekerjaan pharmacist bukan hanya untuk duduk kat kaunter bagi ubat, tetapi, bidang pekerjaan pharmacist ni banyak dan luas. Antara 9 skop pekerjaan lain ahli farmasi adalah seperti berikut ; 

Image may contain: 1 person

Tips Memohon Kerja di Jobstreet

S.K. | 20:44 | 2Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

No photo description available.

Tips 1 : Update setiap section di atas
Pengalaman kerja sangat penting! Tak kiralah kerja part - time, practical atau online seller, tolong nyatakan dan update segala pengalaman kerja yang pernah buat. Ini sangat penting untuk company masa diorang review profile kita. Wajibkan diri untuk update resume dan upload semula resume setiap 3 bulan sekali. Yang paling penting dalam resume mesti ada details mengenai personal information dan experience. Email mestilah yang bersesuaian dan berjenis sikit, bukan yang merapu dan merepek. Kalau fresh graduate, tolong nyatakan skills. Kurikulum sangat penting supaya company dapat tahu kita ada skill yang macam mana. Another important part is language, education (Letak sekali CGPA). Gaji pun penting juga. Untuk fresh graduate, sila ikut harga pasaran sekarang. Basic salary boleh RM 1800. Janganlah demand tinggi-tinggi sangat, masa interview baru negotiate dan berbincang. Oh satu lagi, tolong letak gambar formal dekat profile picture kita supaya company tahu, yang kita ni betul-betul nakkan kerja, janganlah letak gambar candid apa semua :")

Tips 2 : Search Mengikut Area
Tak digalakkan untuk mencari menggunakan pekerjaan yang kita nak. Lebih baik cari menggunakan area / location yang kita nak. Contohnya, Selangor. Nanti akan keluar segala jenis kerja kosong yang ada di Selangor. Scroll ke bawah sampai jumpa bidang yang kita nak. Lihat bila company pos jawatan kosong tu. Contohnya, 4 hours ago. Cepat-cepat apply. Bila company dah review profile applicant, profile kita akan berada di atas sekali. Konsep dia sama macam, first come first serve. Walaupun company nak applicant yang ada pengalaman 2 tahun, tak salah untuk kita apply. Kalau company rasa kita sesuai dengan position tu, tak mustahil untuk kita dipanggil interview nanti - walaupun kita ni baru fresh graduate. 

Tips 3 : Apply Setiap Kali Latest Job Company Open
Grab peluang sebanyak dan secepat mungkin untuk apply mana-mana jawatan kosong yang baru dibuka. Jangan lengah-lengakan masa dan tangguh-tangguh. Kalau ada kerja kosong yang baru post dan kita minat kerja tu, cepat-cepat tekan butang apply. 

Tips 4 : Pitch (Recommendation)
Kotak pitch atau recommendation ni akan keluar lepas kita tekan button apply job. Tulis dalam kotak tu tentang experience / skills kita / apa-apa pun, janji bertulis. Nampaklah kita ni sebagai candidate yang betul-betul serius mahukan kerja. So, bila application kita di atas antara candidate yang lain, peluang kita untu dipanggil nterview daripada company tu besar. Tambah-tambah lagi bila dia review, keluar segala information formal yang kita tulis dan juga expected salary yang kita minta yang logik akal as fresh graduate (khusunya). Peluang kita besar dan cerah untuk dapat panggilan interview.

Semoga semua orang dipermudahkan dan dilimpahkan rezeki yang banyak dan berkat untuk mendapatkan kerja. 

Source : Facebook Siti Nabila

Giveaway-01 by Ematunz dot blogspot dot com

S.K. | 15:24 | 6Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

Jom korangss join Giveaway by ematunz.blogspot.com . Serius senang sangat syarat dia (follow dan copy paste tak sampai 5 minit). Tarikh tamat 25.08.2019 11.59 malam. Klik gambar dibawah untuk join:


Hadiah? Nama pun giveaway, mesti lahh ada. Hadiahnya, Bawal Kaca bernilai RM25 untuk seorang pemenang yang akan dipilih melalui Cabutan Bertuah. Pemenang boleh pilih nak corak apa, kaler apa. Mix and match gittuw.

Info hadiah: Bawal kaca ini dipenuhi manik kaca ori gred AAAA, ala-ala batu Kristal Swarovski. Kualiti kain jenis Airis Premium rank no.2 selepas Bawal Original, ofkos laa senang bentuk. Setiap butir kaca sangat merelipp, paling penting melekat kuat. Ada 60 pilihan warna, dan berpuluh puluh design menarik. Berpinar mata tengok tau. Nak tengok lagi banyak, gambar ada di Bawal Kaca





Tuesday, 6 August 2019

Shuhaidasaad.com 3rd Giveaway

S.K. | 11:36 | 8Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Jom ramai-2 join giveaway by Shuhaida Saad. Semoga dimurahkan rezeki selalu. Amin :')


Bismillahirrahmanirrahim... Sempena bulan kelahiran Shu, Shu "mengistiharkan" giveaway ke-tiga bermula pada detik kelahiran Shu iaitu 04/08 6.16 pagi hingga 22/08/2019 6.16 pagi. Pemenang akan diumumkan tiga hari kemudian (25/08).


Terma dan Syarat :
1. Follow blog shuhaidasaad.com
2. Buat satu entri bertajuk Shuhaidasaad.com 3rd Giveaway
3. Letak banner dalam entri, dan link kan ke blog shu.
4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.

Pemilihan Pemenang : Random

Pemenang Pertama
Pemenang Kedua

Pemenang Ketiga & Keempat :
(akan diberitahu kelak)



jom support Shu..