Sunday, 25 August 2019

Ubat Semasa Travel

S.K. | 00:00 | 3Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

Nak Standby Ubat Apa Ye Masa Travel? Biasanya ada 3 senario biasa yang berkemungkinan boleh berlaku sepanjang travel:


1. Tak sedap badan, rasa macam demam, selsema, batuk-batuk. Hah, apa lagi.. Standby juga kalau-kalau sakit tekak nanti! 

✅ Paracetamol
  • Demam, tak sedap badan, pening kepala


✅ Loratadine
  • Selsema/alahan/gatal
  • Tidak mengantuk, siapa drive boleh ambil


✅ Cloperastine HCl (batuk) + Bromhexine (jika ada kahak)

✅ OTC throat lozenges
  • Melegakan sakit tekak
  • Ada juga buat hilang mengantuk ketika drive😅


2. Mabuk jalan? Atau makan terlalu banyak? Rasa macam tersalah makan? Haish, mulalah perut rasa sakit, kejang dan cirit birit!

✅ Dimenhydrinate
  • Mengelakkan / mengurangkan muntah, loya, pening kepala dan mabuk jalan


✅ Charcoal tablets
  • Disarankan pengambilan ketika sakit perut, cirit birit
  • General detoxification agents. Boleh bantu menyah toksin di dalam perut


✅ Hyoscine butylbromide
  • Sakit perut, perut kejang dan tidak selesa


✅ ORS (air garam)
  • Mengelakkan dehidrasi ketika perjalanan jauh & sakit perut



3. Rasa macam tersalah urat angkat beg-beg yang berat? Sakit pinggang ubah suai kedudukan perabot dalam rumah? Sambil-sambil membawang nak masak terhiris jari?

✅ Mefenamic acid
  • Ubat tahan sakit


✅ Pain management cream/oinments
  • Melegakan kekejangan, sakit otot dan lenguh-lenguh di badan


✅ Krim luka
  • Mengelakkan jangkitan bakteria untuk luka kecil


✅ Plaster luka
  • First aid paling simple dan wajib ada pergi mana-mana!


Ni antara idea bekalan ubat-ubatan untuk orang dewasa. Tapi kebanyakkannya merupakan ubat-ubatan terkawal ya! Perlu dapatkan khidmat nasihat pegawai farmasi jika perlukan ubat-ubatan ni.

Sumber : Facebook

Sunday, 11 August 2019

Fungsi Pelbagai Jenis Sunblock Sunplay

S.K. | 00:00 | 0Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

No photo description available.

1. SUNPLAY SKIN AQUA UV WHITENING MOISTURE GEL SPF50 PA ++ (80ml)
Harga: RM30-35
Tekstur: milky gel
✔ fungsi whitening
✖ lambat serap, melekit, cepat berpeluh
✖ oily sangat waktu panas
Recommended untuk: normal /dry skin


No photo description available.

2. SUNPLAY SKIN AQUA UV WATERY GEL
✔ Sesuai untuk oily skin sebab ia watery light texture. 
✔ Ada juga vitamin C yang mampu melawan dark spots. 
✔ Juga mengandungi aloe vera & portulaca extract untuk lawan radikal bebas.


Sumber : Facebook

Saturday, 10 August 2019

Fungsi Pelbagai Jenis Sunblock Biore

S.K. | 00:00 | 4Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

No photo description available.

1. BIORE PERFECT PROTECT MILK MOISTURE SPF50 PA +++ (25ml) (botol kuning)
Harga: RM 15
Tekstur: lotion cair, putih
✔ Matte, cepat serap, tak oily/melekit/peluh
✔ Rasa smooth lepas apply
✔ Takde white cast even kalau apply tebal
Recommended untuk: oily/combination skin


No photo description available.

2. BIORE UV BRIGHT FACE MILK SPF50 PA ++++ (30ml) (botol pink)
Harga: RM25-30
Tekstur: lotion cair, pinkish
✔ Matte, cepat serap, tak oily/melekit
✔ Fungsi macam 'pore correction' - pores kurang jelas lepas apply (BUKAN kecikkan / hilangkan pores ye)
✔ Sesuai as primer
✔ Ada pinkish tint, so nampak bright sikit lepas apply
Recommended untuk: oily/combination skin


No photo description available.

3. BIORE UV AQUA RICH WHITENING ESSENCE SPF50 PA ++++ (33g) (tiub putih)
Harga: RM30+
Tekstur: cream putih
✔ Cepat serap & tak melekit
✔ Fungsi brightening
✔ Tak matte sangat & tak oily sangat, just nice je. Kadang-2 kene touch-up powder kat T-zone
✔ Sesuai untuk pudarkan acne marks /jeragat
Recommended untuk: normal/dry/combination skin


No photo description available.

4. BIORE PERFECT FACE MILK SPF50 PA ++++ (30ml) (botol putih)
Harga: RM 25-30
Tekstur: lotion cair, putih
✔ Matte, cepat serap, tak melekit/peluh
✔ Pakai dari pagi-petang pun tak oily (oil control bagus)
✔ Muka nampak smooth macam pakai powder
✖ Ada white cast yang "kuat" bila reapply banyak kali, kena cuci betul-2 dengan makeup remover kalau tak rasa macam ada layer melekat kat muka
✖ kalau apply tebal-2 nanti lama-2 muka nampak kelabu, kena apply cukup-2 je
Recommended untuk: oily/combination skin


Image may contain: 1 person

5. BIORE UV PERFECT MILK SPF50 PA ++++ (40ml) (botol biru)
Harga: RM 25-30
Tekstur: lotion cair, putih
✔ Matte, cepat serap, tak melekit/peluh
✔ Muka nampak smooth macam pakai powder
Recommended untuk: oily/combination skin


No photo description available.

6. Biore UV aqua rich watery BB SPF 50+ PA++++
Tekstur : Non greasy dan non sticky
✔ Boleh dijadikan mekap base untuk nampak smooth.
✔ Mengandungi royal jelly, hyaluronic acid dan mix citrua essence untuk melembapkan kulit. 
✔ Kalis air dan peluh.


No photo description available.

7. BIORE UV AQUA RICH WATERY ESSENCE SPF 50 PA ++++ (50g) (tiub biru)
Harga: RM27-30
Tekstur: gel lotion
✔ cepat serap, tak melekit
✖ jadi oily lepas 1-2jam
✖ clog pores sgt
Recommended untuk: normal /dry skin

Sumber : Facebook

Thursday, 8 August 2019

Cara Memilih Produk Double Cleansing Mengikut Jenis Kulit

S.K. | 00:00 | 2Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.

Double cleansing adalah method membersihkan wajah yang penting untuk kita lakukan setiap hari. Method ini akan mengangkat makeup dan kotoran yang bakal menjadikan pores kita tersumbat. Dua tahap pembersihkan wajah yang wajib ada iaitu tahap pertama dengan menggunakan oil-based cleanser dan tahap kedua menggunakan face wash.

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text


Sumber : Facebook

Monday, 5 August 2019

Fungsi Shampoo Herbal Essences

S.K. | 21:02 | 0Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


Image may contain: drink
Argan Oil of Morocco

  • Untuk membaiki rambut rosak

No photo description available.
White Strawberry & Sweet Mint


  • Untuk sesiapa yang tiada masalah rambut

No photo description available.
Arabica Coffee Fruit


  • Untuk yang rambut dah nipis dan nak rambut tu tebal


No photo description available.
Golden Moringa Oil

  • Untuk rambut kering yang tak bermaya
  • Untuk melembutkan semula rambut


No photo description available.
Rosemary & Herbs

  • Untuk bagi kelembapan
  • Elakkan rambut kering


No photo description available.
Passion flower & Rice Milk

  • Untuk suburkan rambut yang kurang nutrients


No photo description available.
White grapefruit & Mosa Mint

  • Untuk rambut nipis 
  • Menebalkan rambut



Sumber : Facebook

Sunday, 4 August 2019

Peperiksaan Kelayakan untuk Mengamal Farmasi

S.K. | 19:27 | 2Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Image result for beautiful tumblr photography exam
Source : Tumblr

Lembaga Farmasi Malaysia telah menetapkan keperluan untuk lulus dalam Peperiksaan Kelayakan Untuk Mengamal Farmasi sebagai salah satu syarat untuk pendaftaran sebagai ahli farmasi.

KATEGORI PEMOHON
  • Kategori pemohon yang berikut layak memohon untuk menduduki peperiksaan dan wajib lulus peperiksaan:
  • Graduan yang ingin memohon untuk mendaftar sebagai Ahli Farmasi Provisional (PRP).
  • Ahli Farmasi Provisional (PRP) yang sedang menjalani latihan provisional di Malaysia (telah mendaftar sebagai PRP sebelum November 2016).
  • Ahli Farmasi bukan kategori PRP yang mempunyai kelayakan ijazah farmasi yang diiktiraf oleh Lembaga Farmasi Malaysia (LFM) seperti berikut:
  • Ahli Farmasi yang telah berdaftar di luar negara dan ingin berdaftar di Malaysia
  • Ahli Farmasi warganegara asing yang ingin memohon untuk Pendaftaran Sementara dengan LFM
  • Pelajar farmasi tahun tiga, tahun akhir (tahun 4) dan pelajar yang telah bergraduasi (belum dibuat penempatan latihan) dari program farmasi yang diiktiraf oleh LFM.


FORMAT PEPERIKSAAN
  1. Terdapat sebanyak 100 soalan Multiple Choice Questions (MCQ) dalam bentuk “open book format”.
  2. Calon perlu menjawab semua soalan dalam tempoh 3 jam 30 minit.
  3. Peperiksaan ini menggunakan negative marking system seperti berikut:
    a) Markah lulus adalah 50%
    b) Empat (4) pilihan jawapan diberi – A, B, C atau D
    c)  0.25 markah akan ditolak bagi setiap jawapan yang salah.
    d) Bagi soalan yang tidak dijawab, tiada markah yang akan ditolak.

RUJUKAN UNTUK PEPERIKSAAN

Bahan rujukan yang digunakan sebagai sumber rujukan untuk peperiksaan:
  • Malaysian Laws on Poisons & Sale of Drugs
  • Dangerous Drugs Act 1952
  • Code of Conduct for Pharmacists and Bodies Corporate
  • Malaysian National Medicine Policy 2012
  • Good Governance for Medicine

Saturday, 30 March 2019

Fungsi Pelbagai Jenis Scrub St. Ives

Anonymous | 07:53 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .


Image result for st ives scrub
Green Tea Scrub
  1. Menghilangkan blackhead dan whitehead
  2. Mencegah jerawat
  3. Mencuci kotoran dan minyak secara mendalam
  4. Mencegah kulit berminyak
  5. Jerawat mudah kecut dan kering

Image result for st ives scrub
Oatmeal Scrub and Mask
  1. Berfungsi sebagai scrub dan mask (2 in 1)
  2. Mencuci secara mendalam
  3. Boleh digunakan secara kerap kerana tidak mengeringkan kulit
  4. Mencerahkan wajah yang kusam
  5. Wajah lebih segar, halus dan bersih
  6. Mencegah pertumbuhan jerawat
  7. Melembapkan kulit
Image result for st ives scrub
Apricot Scrub
  1. Sangat sesuai untuk kulit sensitif dan berjerawat
  2. Mengurangkan minyak pada wajah
  3. Menanggalkan kulit mati dengan berkesan
  4. Mengurangkan kedutan dan menganjalkan kulit
  5. Melembapkan dan mencerahkan kulit

Image result for st ives scrub
Pink Lemon & Mandarin Orange Scrub
  1. Mencerahkan wajah
  2. Memudarkan parut dan noda pada wajah
  3. Memberi kesegaran pada wajah
  4. Menanggalkan sel kulit mati
  5. Wajah kelihatan lebih bermaya dan sihat