Sunday, 31 March 2019

Penawar Kesedihan dan Kesempitan

Anonymous | 08:03 | 0Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .

Image may contain: text

Image may contain: 1 person

No photo description available.

No photo description available.

Saturday, 30 March 2019

Fungsi Pelbagai Jenis Scrub St. Ives

Anonymous | 07:53 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .


Image result for st ives scrub
Green Tea Scrub
  1. Menghilangkan blackhead dan whitehead
  2. Mencegah jerawat
  3. Mencuci kotoran dan minyak secara mendalam
  4. Mencegah kulit berminyak
  5. Jerawat mudah kecut dan kering

Image result for st ives scrub
Oatmeal Scrub and Mask
  1. Berfungsi sebagai scrub dan mask (2 in 1)
  2. Mencuci secara mendalam
  3. Boleh digunakan secara kerap kerana tidak mengeringkan kulit
  4. Mencerahkan wajah yang kusam
  5. Wajah lebih segar, halus dan bersih
  6. Mencegah pertumbuhan jerawat
  7. Melembapkan kulit
Image result for st ives scrub
Apricot Scrub
  1. Sangat sesuai untuk kulit sensitif dan berjerawat
  2. Mengurangkan minyak pada wajah
  3. Menanggalkan kulit mati dengan berkesan
  4. Mengurangkan kedutan dan menganjalkan kulit
  5. Melembapkan dan mencerahkan kulit

Image result for st ives scrub
Pink Lemon & Mandarin Orange Scrub
  1. Mencerahkan wajah
  2. Memudarkan parut dan noda pada wajah
  3. Memberi kesegaran pada wajah
  4. Menanggalkan sel kulit mati
  5. Wajah kelihatan lebih bermaya dan sihat

Panduan Sebelum Membeli Ayam

Anonymous | 07:41 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .

No photo description available.
Dalam bulatan tu bontot ayam okay :D

1. Bontot putih 
Ayam diproses selepas ayam betul-betul mati.

2. Bontot merah
Ayam diproses sebelum ayam itu mati, contoh cabut bulu masa masih hidup.

3. Bontot biru
Ayam yang sudah mati baru disembelih (bangkai).

4. Ayam yang siap dipotong
Kalau pilih ayam yang siap dipotong pilihlah ayam bulat atau bahagian-bahagian ayam tak ada tanda lebam atau kebiruan kerana ayam yang ada tanda tersebut memang ayam mati sebelum disembelih.

Credit : Faizan Dasuki

Thursday, 14 March 2019

Anemia in Women

Anonymous | 21:23 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

According to WHO survey, 40% of pregnant women suffered from anaemia and more that TWO MILLION of pregnant women are anaemic in Malaysia.

Let’s talk about anaemia, a health condition with the sign of deficiency of red blood cell, aka haemoglobin which is crucial in delivering oxygenated blood throughout the body. Pregnant lady is more susceptible to be anaemic that will lead to severe complications. 

How to know if you are suffering from anaemia? A simple blood test will do !

No photo description available.

Sunday, 3 March 2019

Pengiraan Usia Janin

Anonymous | 12:00 | 0Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Image may contain: text


Image may contain: text

Sumber ; FB Siakap Keli

Perbezaan Kegunaan Tepung Beras

Anonymous | 00:00 | 0Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

Saturday, 2 March 2019

Perlu ke Antibiotik?

Anonymous | 16:26 | 1Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

No photo description available.

Panduan Mengisi e-Filling Cukai Pendapatan

Anonymous | 16:23 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Langkah 1
Log masuk ke ezhasil. Macam online banking, siap ada frasa keselamatan sebelum masukkan password. Pastikan check tu kita punya ke bukan.

No photo description available.


Langkah 2: 
Pilih opsyen e-filing, kemudian e-borang.

No photo description available.


Langkah 3: 
Pilih tahun taksiran. ie:2017. Dia akan bawa anda ke dunia lain (new tab laaa.)

No photo description available.


Langkah 4: 
Kemaskini dan semak maklumat peribadi. Termasuk maklumat bank dan nombor akaun. Kot dapat refund balik duit kannnn. Hehe.

No photo description available.


Langkah 5: 
Isi maklumat pendapatan anda

No photo description available.


Langkah 6: 
Isi pelepasan cukai. Tak tahu? Refer nota. Kat sini yang paling PENTING. Boleh kurangkan cukai dan secara tak langsung menambahkan lebihan cukai untuk digunakan semula. Haha.

No photo description available.


Langkah 7: 
Semak rumusan. Ni paling best! Boleh tengok kita ada dapat lebihan cukai ke tak. Ada yang dapat refund beribu tau!

No photo description available.


Langkah 8: 
Sahkan borang taksiran anda.

Image may contain: text

Sumber : FB Amazing Nara

Cara Membaca Hamzah Wasal

Anonymous | 00:00 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

No photo description available.