Saturday, 3 September 2016

Perbezaan CV dan Resume

Anonymous | 20:28 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 













Thanks for reading =) 

Hospital yang Menyediakan Perkhidmatan Ujian Mengesahkan Virus ZIKA

Anonymous | 20:15 | 1Comments |
Bismillallah . . 


Assalamualaikum . . 


Harap membantu semua . . 



Thanks for reading =)

Sunday, 14 August 2016

Cara Enjoy Membaca Surah Al-Kahfi

Anonymous | 17:06 | 2Comments |

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Dipetik daripada FB PU Rahmat

Bahagikan Surah Al Kahfi kepada 4 Cerita Utama

1. Cerita Ashabul Kahfi (Ayat 1-31)

Selepas subuh atau selepas punch card boleh mula kisah pertama 

2. Kisah Pemilik Dua Kebun (Ayat 32-59)

Sebelum solat jumaat ,sambil sambil makan cendol luar masjid boleh mula baca cerita kedua 

3. Kisah Pengembaraan Nabi Musa (Ayat 60-82)

Selesai solat jumaat masuk office sebelum masuk waktu asar boleh sambung cerita no 3

4. Kisah Pengembaraan Zulqarnaian (Ayat 83-110)

Sebelum azan maghrib berikan sedikit masa untuk kisah ke 4

Thank you for reading =)

Saturday, 13 August 2016

Cara Terbaik Memohon Praktikal Menggunakan E-mel

Anonymous | 17:34 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Terjumpa kat FB , sebagai rujukan untuk masa akan datang , semoga bermanfaat juga untuk mereka yang lain . 


Ciri-ciri permohonan yang bagus:


1. Menggunakan emel yang sesuai. Contoh: menggunakan nama penuh untuk alamat emel


2. Menghantar hanya kepada satu syarikat yang dikehendaki.

3. Menyebut nama orang / pegawai yang berkenaan. Sekiranya tidak tahu, hanya tuliskan tuan/puan.

4. Memperkenalkan diri dan memaklumkan kursus yang diambil.

5. Menyatakan tempoh praktikal dan tarikh.

6. Memaklumkan pemohon boleh dihubungi dengan beberapa cara.


7. Lampirkan resume dalam format pdf (nama fail tu senonoh sikit) dan surat dari universiti. Kalau pelajar design, perlu lampirkan juga portfolio dalam bentuk jpg atau fail zip.

Susun Atur Salasilah Nasab Atas dan Nasab Bawah

Anonymous | 17:08 | 4Comments |


Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Haa , mari-2 semua , tengok susun atur salasilah ni . Hmm . Speechless .


Thursday, 11 August 2016

Penginapan Berhampiran MSU

Anonymous | 13:19 | 11Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . . 


MSU unggul namamu , menjadi universiti pilihan . . . . Lalalala ~ *Okay , Yaya tak ingat lirik sebenarnya . Menyanyi lagu MSU jarang sekali , ingat melodi je . Maafkan saya Tan Sri , Puan Sri Presiden . 


Okay la , Yaya banyak juga la terima e-mel daripada awak dan rakan-2 awak semua bertanyakan mengenai MSU dan tempat penginapan . Mula-2 , Yaya rasa nak reply personal je setiap e-mel tu , dan tiba-2 rasa macam nak buat entry pula . Tahniah kepada semua yang bakal menjadi warga MSU a.k.a MSUrians . Enjoy your study here . Dan , 'Hai ! Saya Senior Farmasi awak' Ihiks . *Okay , menggedik* Jom kita explore .

1. Prima U1 Condominium


Tempat penginapan Yaya sekarang ni . Terletak berhampiran dengan Glenmarie dan Federal Highway . Berbanding tempat penginapan yang lain , Prima U1 ni antara yang jauh juga la , tapi alhamdulillah , kalau nak berjalan tu boleh la dalam 5-15 minit . Depends pada kelajuan kaki anda dan kesesakan lalu lintas . Apa yang Yaya boleh cakap , duduk dekat Prima U1 ni memang selesa . Sebab , ruang tamu dan bilik yang besar . Ada 3 bilik , dalam master bedroom ada toilet , ada dapur dan dekat dapur ada toilet juga . Ada koridor , boleh la buat untuk sidai baju . Ramai je student MSU yang tinggal kat Prima , so , jangan risau la kalau nak lintas jalan tu , mesti akan jumpa orang yang nak lintas sama.



2. Brunsfield Riverview Apartment

Ni antara tempat penginapan yang famous juga la untuk student MSU . Terletak betul-2 di belakang MSU . Kalau berjalan kaki , dalam 5 minit boleh sampai dah . Ada ruang tamu , 2 bilik , bilik air dan dapur . Yang ni apartment okay . 



3. Persanda Apartment

Honestly , Yaya tak pernah masuk lagi Persanda ni . Kedudukan dia di sebelah hospital MSU yang sedang dibina . Kalau tak silap Yaya , Persanda ni ada 2 bilik , ruang tamu , dapur dan bilik air . Kalau tak silap la . 



4. Menara U1 

Lebih dikanali sebagai Menara U . Ramai juga student MSU yang menginap kat sini . Ada 1 bilik air , 2 bilik , ruang tamu dan koridor . Menara U takde dapur , just ada pantri kecik je . Ala-2 studio suite kat hotel camtu . Menara U duduk kat sebelah Persanda .



5. Menara U2

Menara U2 pula , sekali lagi , sejujurnya , Yaya tak pernah masuk lagi . Eh , pernah , pergi court badminton dia je . Masuk rumah tak pernah lagi . Kedudukan Menara U2 mestilah sebelah Menara U1 .


6. Arte Subang West

Haa , yang ni baru lagi buka tahun ni . Kedudukan Arte ni , belakang Menara U1 . Kalau dilihat , agak mewah dan exclusive . Mungkin sebab baru lagi kot . Description untuk Arte ni , Yaya tak berani cank cakap . Yaya tak ingat . Sebab Yaya tak pernah masuk lagi Arte ni , cuma pernah baca flyers je la .


7. Perdana Apartment

Perdana ni antara yang jauh daripada MSU . Sebenarnya , tak jauh mana pun . Kedudukan Perdana ni adalah berhampiran dengan Giant Seksyen 13 Shah Alam . Isi dalam rumah ni , Yaya kurang pasti , sama juga , Yaya tak pernah masuk lagi kat dalam Perdana ni .


8. Indah Alam Apartment

Yang ni palinggggg jauh , nak jalan kaki tu , erm' pikir banyak kali sikit la eh . Tapi , antara yang selesa juga , sama macam Prima U1 . Mostly , student yang tinggal kat Indah Alam ialah mereka yang dapat sponsorship , scholarship , etc . Indah Alam ni , erm ' ada 3 bilik kalau tak silap , ruang tamu , bilik air dan dapur . Besar juga la ruang dalam rumah ni . 


Kalau minta pendapat Yaya , Yaya sarankan tinggal kat Menara U2 atau Prima U1 . Sebab apa ? Sebab Yaya rasa dua-2 ni memberi keselesaan . Yang lain-2 pun okay juga . Cuma , macam Yaya , dah biasa duduk dalam bilik sendiri-2 dengan ruang yang besar , so , Yaya prefer Prima U1 . In sha Allah , Yaya akan kekal duduk kat Prima U1 ni sampai habis degree . Malas lah nak pindah-2 melainkan kalau keadaan memaksa Yaya pindah . 


Anyway , Yaya perlukan seorang housemate . Kalau ada yang berminat , boleh e-mel kat Yaya . Dan , Yaya perlukan pengganti untuk jadi roomate Yaya juga , Kalau housemate ni , tak kisah intake bila , tapi untuk roomate tu , untuk mereka yang bakal masuk bulan Oktober atau pertengahan September . 

Thank you for reading :)

Read on: Kenapa Perlu Masuk MSU

Saturday, 25 June 2016

10 Tips to Get the Best Out of the Blessed Last 10 Nights of Ramadhan

S.K. | 13:58 | 0Comments |
Assalamualaikum,
*10 Tips to get the best out of the blessed last 10 Nights of Ramadan;*

1⃣ No matter how good or bad your Ramadan went, enter the last 10 Days well prepared, with pure intentions, full energy and a positive outlook.

2⃣ Listen to or read the Tafsir of Surah Al-Qadr to know about this amazing night, to switch that mode ON and to keep it remained ON for all the nights. It could fall on any of the last 10 nights.

3⃣ Choose the most comfortable place for worship in your home or Masjid. Avoid leaning on pillows & cushions while reciting Qur’an or Adhkaar so as to keep your back straight.

4⃣ Switch off your mobile phones, iPads and Laptops if possible.

5⃣ If you’re alone, recite the Qur’an in a loud beautiful voice so that your ears & heart remain involved with the recitation and you don’t feel drowsy. Plus it has an amazingly calming effect trust me!
If you’re not alone then you can recite in a normal volume not to disturb others but can listen to a Qiraa-at in high volume using your earphone.

6⃣ Elongate your Sujood and make loads and loads of Du’aas in it. Cry hard and ask ALLAH everything you wish for in Dunya and Aakhirah.

7⃣ Raise your Du’aa – Remember it’s the night of decree and angels are precisely writing down whatever is gonna happen in your life for the next coming year, be specific in your Du’aas and ask for each and everything you need – Hajj, Job, Career, Spouse, Children, Home, whatever. Don’t play small in your Du’aas as you’re asking the KING OF ALL KINGS!

8⃣ Pray 2 Raka’ah Salatul Tawbah every single night and ask for forgiveness from ALLAH – Al-Ghaffar, Al-Ghafoor, Al-Tawwab and Al-’Afuww. Repent sincerely with full hope and firm resolve of not repeating those sins again.

9⃣ Memorize and keep asking the Du’aa of Lailatul Qadr: Allaahumma innaka ‘afuwwun tuhibb al-‘afwa fa’affu ‘anni (O Allaah, You are forgiving and You love forgiveness, so forgive me).

1⃣0⃣ Ask ALLAH to grant you Lailatul Qadr and accept from you whatever ‘ibaadaat you did by His tawfeeq.

🎗 If you have found these tips useful, apply them and share with others too. 😊

Panduan Kombinasi Warna

S.K. | 00:49 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 



Masalah yang melanda kaum Hawa bila nak bersiap pakai shawl atau tudung . Selalu ambil masa yang lama untuk pikirkan kombinasi warna apa yang sesuai untuk that particular cloth tu . Hmm , Yaya kadang-2 pakat sarung je mana yang sempat . Lantaklah orang nak cakap padan ke tak padan ke , asalkan masih menutup aurat . Biar je la orang pandang serong kejap , lama-2 pandangan diorang tu lurus la balik =P











Friday, 3 June 2016

Asasi UiTM Dengkil Part 1

S.K. | 23:11 | 4Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Post dulu-2, Yaya citer pasal Asasi UiTM Puncak Alam a.k.a PALAM kan? Haa , sekarang ni, Asasi UiTM bukan dekat PALAM lagi dah, dah pindah kat UiTM Dengkil. Yaya komfirm, ramai yang dah tau kan, Okay, saje je nak buat mukaddimah sikit.. Bak kata cikgu BM, kena ada Pendahuluan, Isi dan Penutup. Let's move to the main points.


Kalau dulu, masa dekat Palam, HANYA ADA pelajar Asasi Sains dan Asasi Kejuruteraan je. Tapi, bila dah pindah dekat Dengkil ni, kesemua empat asasi dah dikumpulkan bersama~ Bersatu padu giteww~ Senang citer, Kampus UiTM Dengkil ini dikhususkan sebagai Pusat Asasi UiTM.. Dah takde da pusat asasi dekat UiTM Puncak Alam, dekat UiTM Shah Alam dan tempat-2 lain tak pasti pula [Al-maklumlahhh, dah terkeluar dari bumbung UiTM, segala info mengenai UiTM tahu atas-2 pagar je, atas permukaan yang rata gituu]. Kat UiTM Dengkil, akan ada pelajar Asasi Sains, Asasi Kejuruteraan, Asasi TESL dan Asasi Undang-2.. INGAT! Hanya tempat sahaja yang berubah.. Subjek untuk setiap program Asasi masih lagi sama. Jangan bimbang..


Pusat Asasi Dengkil ni sebenarnya masih baru lagi. Memang baru gila-2 la kan, Currently (3 June 2016), baru ada 2 batch. Batch pertama yang bertuah merasmikan UiTM Dengkil ni adalah Batch 2015/2016, tu pun masa Semester 2, Semester 1, diorang masih di UiTM Puncak Alam atau UiTM Shah Alam. Huntunggggg , rasa nikmat belajar dekat dua kampus yang berbeza. Jelesss Iollsss . So , batch yang baru masuk sekarang ni adalah batch 2016/2017 . . Nak suruh Yaya komen pasal UiTM Dengkil , hmm , tak tau nak komen apa , Yaya tak pernah sampai lagi UiTM Dengkil setakat ni . Info-2 yang Yaya nak kongsikan ni, semuanya Yaya dapat daripada junior . . Bagi Yaya, mula-2 tengok UiTM Dengkil ni, Yaya rasa cantik tapi tak boleh lawan kecantikan PALAM, kurang pasti pula UiTM Dengkil ni dapat feeling-2 oberseaassss ke tak.. Sebab masa kat Palam, ada satu tahap, kita akan rasa sejukkk gila, ada satu tahap, kabus tebal sangattt dan ada satu tahap, memang feeling duduk kat overseas habis-habisan la. Lagi-2 musim tengkujuh, sejuk nyaman gituu.


Kolej Kediaman:

Basically, lebih kurang macam Palam, guna sistem rumah. Rumah ada 3 bilik, setiap bilik ada 2 orang. So, ada 6 orang satu rumah. Meja study semua dekat luar (ruang tamu camtu la). Bilik ada cuma ada 2, Satu tandas duduk dan satu lagi cangkung. Kedua-dua tandas ni dilengkapi dengan shower. Rak kasut limited. So, kalau kasut lebih tu, pandai-2 la susun bawah katil atau locker (Ingat sama orang lain, jangan penuh rak kasut tu, hak milik orang yang sama) Kalau tak susun kasut tu, alamat dia bersepah la kannn.. Amapaian pun limited juga, jadi, kalau basuh kain dan nak jemur baju tu, gilir-2 la.. Dah kering cepat-2 la angkat, bukan awak sorang je duduk dalam rumah tu. =P Kalau nak basuh pada masa yang sama juga, cadangan untuk sidai baju tu, boleh sidai kat bilik eh.. Tapi, kalau kena marah, tanggungjawab sendiri.. Jarak antara kampus dengan kolej tak lah jauh mana. Dalam 300 meter, haa, berbanding Palam kauu, ada tangga maut a.k.a tangga kejayaan gituu..


Nama blok-2 untuk kolej kediaman ni kalau tak silap berdasarkan nama-2 bunga. Dahlia merupakan blok yang paling besar, dia ada sayap kanan dan kiri.. Dahlia 1 biasanya untuk budak Asasi Sains, Dahlia 3 akan bercampur budak Asasi Sains dan Asasi Engineering. Bawah blok Dahlia 2 biasanya akan ada ceramah. Masa ni lah nak kutip kupon. Kupon ni penting untuk markah Koko kayyy.. Baik datang je ceramah tu, bukan lama sangat pun =) Kalau nak kupon lagi, join ceramah dekat DK1, setiap hari Jumaat.


Untuk facilities pula, bawah aras satu akan ada dobi, RM2. Dry clean pun RM2. Macam biasa, akan ada bilik TV, biasanya student akan guna untuk jadikan bilik study. Setakat ni, TV takde lagi, so, memang jadikan bilik study la kannn. Dalam bilik study tu ada sofa, meja dan kerusi sahaja. Setakat ni la, sekarang mungkin dah ada kot. Kemudian, ada bilik kitar semula dekat dobi. Mana-2 sampah yang agak-2 boleh dikitar semulakan dia, silalah kitar semula eh =P . Untuk riadah, dekat aras satu juga, ada meja ping pong, boleh la tenang-2 kan fikiran petang-2 main ping-pong.


Aktiviti Riadah:

Petang-2, kalau takde kelas tu, biasanya, students akan jogging, main tennis, main basikal, roller blading, main futsal. Yang kaki study biasanya akan gunakan masa petang ni untuk study. Dating? Hmm , no komen . Ikut suka la~ Ahaaaa, kalau nak main badminton boleh juga, tapi, atas jalan tar je la, macam main petang-2 dekat depan rumah . .


Kafe:

Yaya rasa, jarak kolej kediaman dengan kafe lebih kurang macam Palam juga. Kafe tak jauh manalah citer dia, adalah dalam 100-200 meter. Lek-2 sudah.. Kalau nak makan, jauh mana pun sanggup jalan kann.. Nanti Yaya update lagi pasal kafe kat UiTM Dengkil.


Okay la, stop sampai kat sini dulu, gambar-2 UiTM Dengkil akan dihapdateeee kemudian.. Sekarang sesi untuk menaip je dulu. Kemudian akan ada sesi letak gambar dan final touch up untuk entry. Cehh. Kemaiin. Jet-2 blogger hotsss. Assalamualaikum.

Monday, 23 May 2016

Interview Farmasi UiTM

S.K. | 11:40 | 1Comments |

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Hari tu dah cerita pasal Interview Dentistry UiTM , Interview Dentistry USM , Interview Pharmacy MSU . Hari ni , nak cerita pula pasal Interview Pharmacy UiTM . 


For the first time , nak masuk Farmasi UiTM , kena lulus iv . First time okay . Iv ni , bukan pengalaman Yaya , pengalaman  junior Yaya . Yaya cuma share-2 je . Yaya rasa sekarang ni , Yaya obses nak buat entry berkaitan pengalaman interview mana-2 universiti . AWAS ! Ini semua pengalaman junior Yaya , so , Yaya ambil bulat-2 apa yang junior Yaya cakap . Flow untuk iv Farmasi UiTM macam kat bawah ni eh . 


  • Dalam pukul 8.30 am, student untuk iv dikumpulkan dalam satu dewan kuliah , masing-2 duduk dalam DK tu borak-2 , kenal-2 satu sama lain (Dalam 100 lebih calon)
  • Kemudian , akan ada satu taklimat
  • Student dibahagikan kepada 18 orang satu kumpulan (untuk kumpulan besar)
  • Kemudian , daripada 18 orang tu , dibahagikan kepada 3 group , jadinya , akan terhasil 6 orang satu group kecil
  • Start iv dalam pukul 10 am macam tu
  • Kumpulan-2 kecil tu akan masuk dalam bilik iv (keenam-enam orang sekali)
  • Dalam bilik iv  , akan ada 6 station yang berbeza , setiap sorang akan duduk kat satu station
  • 2 station untuk station berehat , dan 4 station untuk sesi tanya dan jawab soalan
  • Student diberikan masa 2 minit untuk buat brainstorming , dan kena jawab soalan panel dalam masa 5 minit
  • Satu station WAJIB speaking manakala 3 station lagi boleh pilih nak bahasa apa

Setiap station tu , diuji perkara yang berbeza-beza ;

1. Motivation Station

Soalan tentang basic knowledge pharmacy & kenapa nak jadi ahli farmasi . Senang citer , common question la , pasal diri semua tu


2. Critical Thinking Station

Dia bagi teka-teki kemudian kita kena justify answer kita . 


3. Ethic Station

Soalan pasal tindakan-2 yang akan kita ambil , berdasarkan situasi yang diberikan


4. Communication Station

Soalan pasal kita bagi advice kat orang berdasarkan situasi yang diberikan


Okay , tamat sudah . Good luck semua . =) Harap membantu . 

Wednesday, 11 May 2016

Interview Dentistry USM

S.K. | 23:45 | 3Comments |

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


First of all , nak ucapkan tahniah kepada Junior Tersayangggg , aicewaaahhh , Sebab dapat interview Dentistry USM . Tahniah . Tahniah . Tahniah . Dengan itu , berbesar hatilah Yaya nak kongsikan pengalaman junior Yaya semasa pergi temuduga Dentistry USM . Bagi Yaya , temuduga dentistry ni, hampir setiap universiti menggunakan kaedah yang sama ; ada Sesi Temuduga dan Sesi Wire Bending.


Mengikut cerita dan pengalaman junior Yaya , interview dentistry USM ni adalah..........
  • Secara individu
  • Boleh buat bahasa rojak which is Bahasa Melayu + English
  • Kena buat kajian serba sedikit mengenai Dentistry
  • Speciality yang ada dalam bidang Dentistry
  • Ujian Wire Bending
  • Soalan-2 cliche ; Kenapa nak ambil Dentistry , Kenapa USM , kenapa , kenapa dan kenapa
  • Ada lebih kurang dalam 3-5 orang panel

Lepas Yaya dengar apa yang junior Yaya ceritakan , Yaya berpendapat , sekiranya kamu nak ambil bidang Pergigian , buatlah kajian yang mendalam mengenai bidang Pergigian tersebut , kena ambil tahu isu semasa mengenai bidang pergigian , ambil tahu kepakaran yang ada atau yang diperlukan dalam bidang pergigian , ambil tahu segala-gala yang berkaitan bidang pergigian . Oh , lagi satu , sebab kita nak masuk rumah orang kan , jadi , kita kenalah ambil tahu serba sedikit pasal struktur organisasi rumah orang tu . 


Tips paling penting dari Yaya , Be confident , 'Confident will cover everything" , Well prepared & Banyakkan bertanya balik soalan kepada panel .  Supaya , panel impress dengan prestasi kita , supaya panel nampak kesungguhan kita untuk lakukan sesuatu perkara , dan supaya kita berjaya dengan cemerlang , gemilang , dan terbilang dalam interview Dentistry itu . . .  Sekian dari Yaya . 


Saturday, 30 April 2016

Interview Medic UNIMAS

S.K. | 23:04 | 0Comments |
Bismillah . . 



Assalamualaikum . . 



Yaya saja nak share . Info ni , Yaya dapat daripada rakan-2 Yaya yang further study Medic kat UNIMAS . Kalau ada salah dan silap info ni , mohon maaf sangat-2 . Ni Yaya copy sebiji-2 apa yang kawan Yaya cakap .


- IV Medic tak berani kata senang @ susah sebab boleh kira berapa orang je dari matriks / asasi lain , Mostly budak asasi Unimas sendiri
- Medic School Unimas tahun lepas no 3 dalam M'sia
- Sistem Medic Unimas lain sikit [Ikut blok , kalau tak silap Yaya]
- Medic Unimas antara yang susah 
- Tips untuk IV , jadi diri sendiri
- Bila IV, tunggu panel habiskan soalan , baru jawab
- Soalan simple-2 je 
 - Kenapa nak jadi doktor
 - Kenapa pilih Unimas
 - Kenapa minta Sarawak
 - Pernah pergi Sarawak tak
 - Tahu ke life doktor macam mana
 - Awak sebagai perempuan ok ke kalau jadi doktor sebab nanti akan berkeluarga
- Medic Unimas cuti dia sikit sangat
- Kena ready jarang balik
- Takde cuti sem , takde study week
- Dapat exposure awal dengan hospital
- Cuti antara Tahun 1 dengan Tahun 2 , hanya 2 minggu sahaja

Pointer :
- Matriks , Selain Asasi Unimas & STPM : 3.9 & above

Tempat yang dibuka hanya 60 orang [Untuk bukan ex-asasi Unimas la]
60 tempat lagi memang fully book untuk student asasi Unimas

Saturday, 23 April 2016

Bangun Tidur Ikut Sunnah

S.K. | 19:20 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Thursday, 10 March 2016

UiTM Private Specialist Centre

S.K. | 20:37 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Adakah anda sedang mencari pusat rawatan kesihatan di kawasan anda?

HOSPITAL PAKAR KINI DIBUKA DI SUNGAI BULOH!!

UiTM Private Specialist Centre menyediakan perkhidmatan kesihatan dan kepakaran dalam pelbagai bidang termasuk :

1. Jantung & Paru-paru
2. Pernafasan dan Asma
3. Kesihatan Wanita dan Sakit Puan
4. Kesihatan kanak-kanak
5. Pembedahan melalui bukaan kecil
6. Masalah kulit dan Prosedur Kosmetik
7. Sakit Belakang, Sendi, dan rawatan berkaitan tulang
8. Diabetes dan Obesiti
9. Pemulihan Anggota

Lokasi:
UiTM Private Specialist Centre, Aras 2, 
Bangunan Klinikal, 
Fakulti Perubatan Kampus Sungai Buloh, 
47000 Selangor

No Tel : 03-6144 1600

Email : info.uitmpsc@gmail.com

Dapatkan rundingan dan rawatan di UiTM Private Specialist Centre Sungai Buloh untuk masalah kesihatan anda. Hubungi kami atau email untuk temujanji dan pertanyaan lanjut.

p/s: Pra-pembukaan UiTM Private Specialist Centre akan diadakan pada 15-25 Mac 2016, nantikan tawaran saringan kesihatan dari semasa ke semasa!!.

Hebahkan kepada keluarga anda dan mereka yang memerlukan.

Untuk maklumat lebih lanjut juga , boleh kunjungi Facebook UiTM Private Specialist Centre

Saturday, 5 March 2016

Doctor , Dentist & Pharmacist

S.K. | 18:28 | 0Comments |

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Hai adik-adiksssss EsssPiiiYeeemm 2015 . Result dah keluar kan ? Yaya nasihatkan kepada semua , mohon sangat-2 pilih kos yang demand lebih tinggi kat market sekarang ni . Bukan Yaya cakap , pilih medic , dental & pharmacy tak bagus . Semakin hari sekarang ni , graduan-2 dari tiga bidang yang popular ni semakin banyak , malah , ada juga yang belum dapat kerja kat mana-2 . Banyak tanam anggur . >_< Macam mana lah nasib Yaya nanti . 


Pendapat peribadi Yaya , zaman sekarang ni , jangan cari kerja yang nak 'up' kan diri ataupun nak kerja tu , sebab kerja tu femes . Zaman sekarang ni adalah zaman untuk kita cari pekerjaan yang bila kita graduate , komfirm terus dapat pekerjaan , bukan menanam anggur lepas dah graduate . Cuba pikir elok-2 , bila kita da penat lelah belajar 4,5,6 tahun , end up kita menganggur untuk 1/2 tahun . Tak ke rugi namanya ? 


Sekarang ni kan da dapat result , so , kena rajin-2 kan diri gali dan cari bidang-2 yang akan dapat demand tinggi pada masa akan datang . Yang bila kamu da graduate , kamu takkan menganggur . Yang bila kamu da graduate , kamu akan terus rasa nikmat duit gaji kamu sendiri . Selamat berfikir-2 dan selamat beramal . Jangan tersalah langkah okay ? =)

Tuesday, 1 March 2016

4 Cara Saidina Umar Mendidik Anak

S.K. | 16:47 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .









Semoga bermanfaat =) Amiin , In sha Allah 

Friday, 26 February 2016

Petua Kejut Anak-Anak Bangun Tidur

S.K. | 12:43 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .




Kadang-2 betul juga cara nak kejutkan ni . Tapi , kalau Yaya , untuk kejut Yaya , kata-2 manis pun kadang-2 tak jalan juga . Ikut mood . Yaya komfirm akan bangun awal gila-2 senang citer la kan , excited bangun bila ada event yang kena handle atau nak pergi jalan-2 . Masya-Allah , bersiap dia , sebelum Subuh lagi =P 


Tapi , ada orang kena guna kata-2 manis . Contoh macam kawan Yaya . Dia siap rakam lagi suara dia supaya senang bangun . Ayat dia cenggini :
Nana (Bukan nama sebenar) , bangun Nana , kata nak jadi Princess , Princess mana boleh bangun lewat-2 . Cepatlah bersiap , Princess kena selalu cantik-2 . 

Seram kot siapa yang tak biasa dengar . Masa kena buat Final Project PEC which is kena perform Drama @ Teater , group Yaya guna idea Princess ni . Memang kena bahan satu batch la citer dia . Opps . Bukan idea Yaya , idea roomate dia sendiri . Salam Jumaat :)

Thursday, 25 February 2016

Sebab Dilarang Solat 15 Minit Sebelum Zohor

S.K. | 07:44 | 0Comments |


Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Pernah tak kadang-2 kita tertanya-tanya kenapa tak boleh lakukan apa-2 solat 15 minit sebelum waktu zohor ? Ni jawapannya =) 


1. Ketika itu matahari berada di kemuncak langit sebelum gelincir (masuk Zohor). Disebut juga waktu rembang.


2. Waktu ini diharamkan solat sunat apa pun kecuali:
  • + Pada hari Jumaat bagi lelaki yang hadir solat Jumaat
  • + Berada di masjidil haram (Mekah, Madinah dan al-Quds)


3. Waktu ini, jin syaitan sedang mengambil tenaga mereka kerana ciptaan mereka dari unsur api. Dengan pancaran matahari yang kuat, tenaga mereka bertambah dengan cepatnya (recharge). 


4. Ketika ini jugalah, ahli sihir membuat dan 'menuju' ilmu hitam mereka selain pada waktu tengah malam. - Ilmu Perubatan Islam 


5. Manusia pula sebaliknya. Ketika ini, badan berada pada tahap paling lemah. Maka Islam menggantikan ibadat solat sunat dengan tidur sunat yang namanya Qailulah untuk tujuaan kecergasan fizikal dan juga rohani.


6. Qailulah 15-30 minit sebelum Zohor. Itu yang terbaik.


7. Qailulah juga antara cara untuk awet muda. Kerana ketika tidur, segala tekanan kerja dan kehidupan di siang hari dilepaskan secara semulajadi.


8. Ikuti sunnah, pasti berkah.


Untuk point ke-3 dan ke-5, Nabi SAW bersabda:
"Lakukanlah Qailullah, kerana sesungguhnya syaitan itu tidak melakukan Qailullah."

**Lupa , diambil daripada FB**

Tuesday, 23 February 2016

Renew Lesen di Pejabat Pos

S.K. | 10:54 | 4Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum .  .



Dengan gigih . Kayuh basikal pergi bandar . Kau hado ? Mujur bandar dengan rumah Yaya jarak dia dalam 5 minit perjalanan kalau kayuh basikal . Kereta takde , kalau ada , memang naik kereta la kan =P . Tujuan gi bandar hari ni semata-mata nak gi renew lesen . Nak gi JPJ , masya-Allah , kalau naik basikal , mahu dekat 20 minit . Malas aihh . Kalau ada kereta , 10 minit atau kurang sampai da JPJ tu.


Prosedur untuk Renew Lesen kat Pejabat Pos senang ya amat .
  • Amik nombor (Pilih bahagian lesen , bayaran bil , etc)
  • Pergi kaunter , cakap nak renew lesen 
  • Bagi Kad Pengenalan & Lesen yang da tamat tempoh tu 
  • Tunggu sekejap . Dan . . .  .  Siap =)
  • Eh ! Jangan lupa bayar . Kadar bayaran boleh rujuk SINI . Tapi kat pejabat pos akan dicaj RM 2.10 kalau tak silap .

Monday, 22 February 2016

Doa Amalan Pelajar

S.K. | 11:39 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


22022016 . Cantik tarikh ni :) Bagi Yaya la . Sebab 222 . Okay la , Yaya nak share sikit doa-2 yang PATUT seorang pelajar amalkan . Kena print ni . Ada beberapa doa Yaya dah amalkan . Lain-2 otw la untuk menghafalnya . Haa Yaya , cuti-2 ni kan elok menghafal ayat-2 Quran , hadis-2 , doa-2 . Ni tidak , makan , tidur , movie . Itulah kerjanya . Okay . Deep . Kata Yaya kepada Yaya sendiri . Selamat beramal semua . Amiinn .