Sunday, 14 June 2015

Maklumat Lanjut Transkrip Rasmi UiTM

syafi khizar | 21:02 | 31Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

dua tiga hari ni, Yaya dipenuhi dengan whatsapp menanyakan mengenai pengambilan transkrip rasmi UiTM.. Ada yang minta Yaya tolong semak apa yang mereka tulis. Tak boleh jadi ni.. Yaya kena buat entry khas mengenai cara mengisi dan mendapatkan wang pos.. Harap-2 semua faham.. Ameen..
Entry ni khas buat mereka yang nak dapatkan transkrip UiTM secara pos.

Download borang transkrip UiTM di :
http://konvokesyen.uitm.edu.my/v1/images/borang/transkripnew.pdf 


  • Name in full : Nama penuh kamu (ALIF BIN YA)
  • Date of birth : Tarikh lahir kamu (31121990)
  • Programme Code : Kod Program kamu (PI090)
  • Gender : Jantina kamu
  • Campus : Kampus kamu di mana (UiTM Shah Alam)
  • Identity Card Number : No. kad Pengenalan kamu (901231015050)
  • Student ID Number : No Kad Matriks kamu (2020696569)
  • Year of Admission : Tahun kamu masuk belajar (2020)
  • Year of Completion : Tahun kamu habis belajar (2024)
  • State of Birth : Tempat lahir kamu (Selangor)
  • Nationality : Warganegara (Malaysia)
  • Mode of study : Mod belajar kamu (Part time? Full time? PJJ?)
  • Telephone number : Nombor telefon rumah @ handphone (03-5337598)
  • Result : Keputusan (Tengok pada keputusan yang kamu dapat dari email, complete @ incomplete)
  • Date of convocation : Tarikh konvokesyen kamu (Pelajar asasi tiada tarikh konvo, tulis '-')
  • Correspondence Address : Alamat rumah kamu
  • Postal Code : Poskod kamu (54100)
  • City / Town : Bandar kamu (Shah Alam)
  • Collection of Transcript : Cara kamu nak ambil transkrip, tanda / pada ruangan mail
  • 2-5 abaikan
  • Signature of Applicant : Tandatangan kamu

Wang Pos :

Pergi ke kaunter Pejabat Pos cakap nak beli wang pos RM10.. Wang pos rupanya begini..



  • Di ruangan 'Bayar kepada' tulis BENDAHARI UiTM

  • Lengkapkan bahagian maklumat pengirim di belakang wang pos, bagi nombor akaun, tulis boleh, tak tulis pun boleh.
Da siap tulis kedua-dua bahagian, keratkan bahagian kecil sebelah kiri dan simpan. 

Seterusnya, poskan kedua-2 borang dan wang pos ini.. Pos ke mana? Lihat entry Prosedur Memilki Transkrip Rasmi UiTM

Semoga bermanfaat..

31 comments:

  1. Salam sis. Untuk sambung belajar degree, adakah transkip ini diperlukan?
    Sy dah pos tapi x smpai2. Boleh x sy daftar tanpa membawa transkip?
    Kos degree sy komputer multimedia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam . yups , diperlukan . Kalau belum sampai lagi , boleh mendaftar . Cuma , masa pendaftaran cakap transkrip belum sampai lagi & bila dah sampai , baru serahkan kepada pihak universiti . Dia akan letakkan kamu dalam pendaftaran borang tak lengkap , something like that . Btw , depends pada senarai semak dokumen kamu juga ;) Kalau takde tulis , maknanya tak perlu.

      Delete
  2. Thank you so much for the info. But one thing, is this applicable for Shah Alam student only? I'm from other campus of UiTM and should I go to Shah Alam to get the transcript or it is available in branch campus?

    ReplyDelete
  3. Salam. awak tahu tak cara nak memohon salinan official transcript yg dah hilang? sy dah konvo petengahan tahun ni and dah dapat transcript official pun cuma tak disengajakan dia hilang huwaaa. Ni tengah apply master intake march tapi too bad transcript pulak hilang. awak tahu tak cara? :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. boleh apply semula untuk dapatkan official transkrip, follow balik step2 atas ni..

      Delete
    2. Wsalam.. boleh apply semula untuk dapatkan official transkrip, follow balik step2 atas ni..

      Delete
  4. sye tak konvo lagi, so sye boleh mohon transkrip kan? apa beza bayar wang po rm10 ngn rm15

    ReplyDelete
  5. Boleh apply.. Saya pun xingat rm15 tu untuk apa.. tapi, just bayar rm10@wang pos rm10..

    ReplyDelete
  6. Salam. Saya nak tanya if kita tak konvo lagi then dekat tarikh konvo tu nak tinggalkan blank ke macam mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. Yup.. Just tinggalkan ruang kosong

      Delete
  7. Thank you so much,really helpful

    ReplyDelete
  8. sis, kalau collection by mail kena bayar rm10 ke rm15? atau memang beli wang pos 10 je?

    ReplyDelete
  9. Borang tu pos dengan pos laju ke pos biasa ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak jimat pos biasa, pos laju pun tiada masalah.

      Delete
  10. Salam saya nk tanye.. Saya dpt twaran utk degree jadi saya dh dpat kod program and student id yg baru. Skarg ni saya nk mohon transkrip masa asasi. Saya nk tnye, kod program and student id tu saya perlu isi kod and student id masa asasi or yg baru saya dpt utk degree?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam , mestilah yang masa Asasi punya .

      Delete
  11. nak pos tu kene ade sampul surat ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak pos borang tu mesti ada sampul surat . :D

      Delete
  12. salam saya nak tanya bahagian mode study tu saya naik isi full time atau pjj?? sbb sy dari full time then sangkut satu paper, sy sambung mode pjj..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam, saya kurang pasti. minta maaf

      Delete
  13. Kalau dah abis diploma, nak minta surat tamat belajar, boleh buat cara wang pos tu jugak ke??

    ReplyDelete
  14. Salam sis, collection of transkrip tu klu by emel dye akan smpai depan umah ke? Klu in person pula mcm mne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, kalau by mail (pos) akan smpai depan rumah, cuma, lambat sikit la, kalau guna emel pun akan smpai dpn rmh.. kalau in person, tu walk in.. kita kena datang amik sndri, tu dapat on the spot.

      Delete
  15. Hi! Kalau untuk surat pengesahan tamat belajar pun guna cara yang sama ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi ! Sorry , saya kurang pasti , boleh rujuk pada lecturer atau call bahagian konvokesyen UiTM . . Terima kasih :)

      Delete
  16. kakau tak ingat tarikh konvo macam mana ye?

    ReplyDelete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥