Friday, 10 March 2017

Punca Hati Kotor dan Tidak Tenang

Anonymous | 16:54 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


Hati kita umpama orang tengah yang akan terus memberitahu otak jika ada sesuatu yang tidak kena. Jika kita rasa tidak tenang, pasti hati yang akan merasainya dulu. Memang ada kalanya kita berdepan situasi di mana segala yang dibuat serba tidak kena. Waktu itu anda bagai orang gila ke sana ke mari tanpa haluan sebenar.


Monday, 6 March 2017

Tukar MyKad Baru di UTC Kuantan

Anonymous | 17:37 | 2Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Okay! S.K. tahu , S.K. sorang je yang lambat buat benda ni . . Family S.K. yang lain dah buat lama dah , dulu-2 lagi . . S.K. tertinggal keretapi sebab banyak sebab yang tak munasabah . . Alhamdulillah , hari ni , selesai juga misi tukar MyKad baru . . MyKad baru yang akan ada dua gambar kita tu , takde yang terbaru lagi dah setakat ni . . S.K. tukar mestilah dekat Kuantan , tapi bukan dekat cawangan utama , dekat UTC Kuantan . . 

Image result for mykad

Kalau pergi cawangan utama Jabatan Pendaftaran Negara Cawangan Pahang yang dekat Indera Mahkota tu , kalau tak silap S.K. lah kan , dalam masa satu jam boleh siap . . Tapi , kalau pergi dekat UTC Kuantan , dekat tengah-2 bandar tu , dalam tempoh 2 jam boleh siap . .


Kalau anda berumur 25 tahun ke bawah , bayaran hanyalah RM10 sahaja . . Manakala kalau berumur atas daripada 25 tahun , bayaran dia RM10 + denda ikut umur . . Kalau tak silap S.K. . Dia ada kadar-2 yang kena bayar berapa . . Nanti google sendiri eh . . >_< Maafkan S.K. , tak sempat nak tolong google kan . . 


Apa yang perlu dibawa ?

  1. RM10
  2. MyKad Lama

Kalau macam dekat UTC Kuantan ni , JPN terletak di Aras 1 , bertentangan dengan kedai Kodak . . 

Kemudian , dekat tempat nak ambil nombor tu , tekan A . . 

Tunggu giliran . . 

Dah sampai giliran , bagi MyKad Lama + RM10 , nanti kena scan cap ibu jari kanan dan kiri

Kemudian , pergi kaunter ambil gambar (Kaunter 11-13) , ambil gambar cantik-2 . . 

Tunggu dalam masa 2 jam , pergi ambil balik MyKad baru . . Nak ambil MyKad baru perlukan tuan empunya diri pergi sendiri , sebab nak kena scan cap ibu jari kanan


P/s : Pergi awal-2 , sebab masa tu takde orang , so , tak lama sangat kena tunggu . . 

Harap bermanfaat =)


Hi lovelies ! Click them if you're interested to join =)

 Segmen : Pencarian Bloglist stnrsyfh Sesi March 2017
Due date : 15.03.2017

Due date : 02.04.2017

Thursday, 2 March 2017

Tips : Whatsapp Tanpa Save Nombor Phone Mereka

Anonymous | 21:21 | 16Comments |
Image result for whatsapp


Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Siapa dah tau trick ni ? Seriously , S.K. baru tahu . . Sebelum-2 ni ada la juga wonder wonder wonder zoooo pikir macam mana nak Whatsapp orang tapi tanpa save nombor diorang (Sebab nak Whatsapp sekali tu je kan 😏 . . Nahhh , hari ni baru dapat jawapan . . Tu pun kakak sepupu S.K. yang share . . Kalau tak , sampai bila-2 la S.K. terpikir-pikir . . 


Ada dua cara :

Cara Pertama


  1. Buka Chrome / Safari , etc
  2. Taip www.wasap.my/601234567890 (Tukar dengan no fon orang tu)
  3. Search ! Nanti automatik dia akan buka pada Whatsapp apps.

Cara Kedua


  1. Buka Chrome / Safari , etc
  2. Taip www.wasap.my/601234567890 (Tukar dengan no fon orang tu)/NakBeliBarang (Tukar dengan ayat yang kita nak)
  3. Search ! Nanti automatik dia akan buka pada Whatsapp apps.

Hi lovelies ! Click them if you're interested to join =)

 Segmen : Pencarian Bloglist stnrsyfh Sesi March 2017
Due date : 15.03.2017

Due date : 02.04.2017