Sunday, 19 May 2019

Quotes of the Day #9

S.K. | 21:29 | 1Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

It's just a spark, but it's enough to keep me going, and when it's dark out, no one's around, it keeps glowing

Tuesday, 7 May 2019

Quotes of the Day #8

S.K. | 06:05 | 2Comments |
Bismillah . . .

Assalamualaikum . . .

Kenapa kita suka fikirkan masalah yang brlum muncul lagi ? Lebih baik fikirkan jalan sebelum masalah tu tiba

Monday, 6 May 2019

Quotes of the Day #7

S.K. | 17:45 | 1Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Menerima hakikat diri tidak sempurna adalah satu ketenangan. Bila kita lakukan kesilapan, maafkanlah diri sendiri. Tarik nafas dan lepaskan dengan astaghfirullah.

Menerima hakikat orang lain tidak sempurna adalah satu kebijaksanaan. Kita tidak mudah bersangka buruk, marah atau benci. Tarik nafas dan lepaskan dengan Inna lillahi wa inna  ilaihi raaji'un 

Thursday, 18 April 2019

Quotes of the Day #6

S.K. | 11:15 | 1Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Pokok tidak pernah membenci angin bila daunnya gugur. Jadi, jangan pernah salahkan takdir. Dugaan dan dan ujian tanda kasih Allab kepada kita. Allah lah pengatur jalan yang terbaik untuk kita 

Saturday, 6 April 2019

Starbucks Secret Menu

S.K. | 09:49 | 1Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Image result for starbucks tumblr

Image may contain: 1 person, drink and text

Image may contain: 1 person, drink

Image may contain: 1 person, drink and text

Image may contain: 1 person, drink and text

Image may contain: 1 person, text

Image may contain: drink and text

Image may contain: 3 people, drink and text

Image may contain: 1 person, drink and text

Source : Kevin Quiaoit

Friday, 5 April 2019

Air Mata Tiga Solat

S.K. | 09:37 | 1Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Image result for pray for allah tumblr

Belajarlah untuk menangis demi kesedaran dan keinsafan, namun dalam melakukan ibadah ini, kalau masih belum mampu mengalirkan air mata, lakonkan juga sehingga benar-benar menangis. Semoga dengan itu, kita diterima Allah sebagai hamba yang benar-benar insaf.

1. Solat Tahajjud

  • Dilakukan waktu orang lain masih nyenyak tidur
  • Mampu melembutkan jiwa yang keras
  • Apabila menjadi rutin, maka cairlah hati yang keras itu lalu mengalirlah air mata kerana Allah


2. Solat Taubat

  • Jika dilakukan oleh orang yang sedar akan kesilapan lampau, maka mampu membuatkan mereka menangis 
  • Awas jika selalu melakukan solat taubat tetapi tiada lagi tangisan



3. Solat Tasbih

  • Disunatkan sekurang-kurangnya sekali seumur hidup
  • Digalakkan sebulan sekali
  • Jika mampu, lakukan seminggu sekali
  • Air mata yang mengalir itu tentu besar nilainya kerana tangisan itu bukan tangisan sesalan tetapi tangisan yang kagum akan kehebatan dan keagungan Allah

Tuesday, 2 April 2019

Jangan Panik dan Keliru Mengenai Losartan

S.K. | 18:42 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Meh abam farmasis terangkan dengan bahasa yang paling mudah dan santai.

Pertama sekali, kita kena faham apa itu UBAT. Ubat ni sama jugak konsep macam benda-2 lain yang ada kat dunia ni.

Kita ambik contoh Air Milo.
Dalam Air Milo ada:

✔️ Bahan utama (iaitu serbuk Milo). Kalau tak ada serbuk Milo, memang tak jadi la Air Milo ni.

✔️ Bahan tambahan (contohnya, macam susu pekat manis). Bahan tambahan ni menyedapkan lagi Air Milo itu. Tapi, kalau tak ada susu pun, kita masih dapat menikmati Air Milo tu juga. Nama nya Milo O kan.

Haa, sama lah juga dengan UBAT.
Dalam ubat ada:

✔️ Bahan utama (iaitu bahan aktif yang memberi kesan rawatan kepada pengguna).

✔️ Bahan tambahan dalam formulasi bagi memantapkan lagi produk ubat itu.

Dan yang duk nak kena fikir macam mana nak buat ubat-2 ni semua adalah KILANG-2 UBAT yang ada kat dunia ini.

Mereka menghasilkan ubat, lalu dipasarkan ke tempat2 seperti:

☑️ Kedai farmasi
☑️ Fasiliti kesihatan swasta (klinik/hospital)
☑️ Fasiliti kesihatan kerajaan (klinik/hospital)

Dari 3 tempat di atas ini lah, maka kita sebagai pengguna akan dapat ubat-2 ini semua. Tak kisah lah sama ada kita beli kat kedai farmasi ke, atau kita dapat ubat ni kat fasiliti kesihatan swasta mahupun kerajaan.

Dan ubat-2 yang ada kat pasaran ni pun ada macam-2 JENAMA.

Alaa, macam kita pergi kedai..

“Nak, kau belikan aku COLGATE dan MAGGI ya.”, mak kita berpesan.

Kita pun pergi kedai, dan main ambik je ubat gigi DARLIE dan MI SEDAAP. Janji benda yang SAMA kan.

Ya, benda yang sama. Ubat gigi jugak. Mee segera jugak. Tetapi, BERBEZA dari segi JENAMA saja.

Macam tu lah juga dengan ubat2 kat dunia ni.

Al-kisah, balik kepada KILANG-2 UBAT tadi. Hasil pemeriksaan dari pihak berkuasa di Singapura mendapati ada beberapa ubat LOSARTAN yang telah menggunakan BAHAN TAMBAHAN yang TAK SEPATUTNYA di dalam produk ubat mereka. Sekali lagi abam ulang, BAHAN TAMBAHAN.

Lalu, KKM (di Malaysia) pun take note akan benda ini. KKM pun memanggil balik serta-merta beberapa JENAMA UBAT LOSARTAN YANG TERLIBAT yang telah dihasilkan oleh KILANG-2 UBAT yang berkenaan ini. Boleh klik pada gambar pertama yang abam sertakan ini. Ada jadual UBAT-2 LOSARTAN yang ditarik balik itu.

Ya, betul. UBAT LOSARTAN yang terlibat. Iaitu salah satu ubat DARAH TINGGI yang ada kat pasaran.

Sekarang, balik semula kepada apa yang abam ajar tadi tentang Air Milo tu. Ada bahan utama (bahan aktif) dan ada bahan tambahan kan?

Ya, LOSARTAN adalah bahan utama atau bahan aktif dalam ubat tersebut. Dan ia TAK BERSALAH dalam hal ini.

Yang BERSALAH adalah BAHAN TAMBAHAN dalam produk ubat itu saja.

Maka, BUKAN SEMUA UBAT LOSARTAN ditarik balik! Tetapi hanya JENAMA-2 UBAT LOSARTAN yang terlibat itu saja yang ditarik balik. Oleh sebab ada BAHAN TAMBAHAN yang tak sepatutnya ada dalam JENAMA UBAT-2 LOSARTAN berkenaan.

Sekarang, korang boleh klik pada gambar yang kedua. Itu adalah salah satu ubat LOSARTAN juga yang ada kat dunia ini. Dan ia sedang digunakan di banyak fasiliti kesihatan kerajaan sekarang ini kat Malaysia.

Nama ubat: Losartan Potassium
Jenama ubat: ZYLOVAA
Kilang ubat: Xepa-Soul Pattinson (Malaysia) Sdn Bhd
Tugas ubat: Darah tinggi

Maka, kita semua TAK PERLU PANIK atau KELAM-KABUT. Kebanyakan yang ikut rawatan di fasiliti kesihatan kerajaan sama ada klinik mahupun hospital TAK TERLIBAT PUN dalam menggunakan JENAMA UBAT seperti yang diumumkan itu.

Pengumuman tu lebih kepada nak ‘alert’ kan orang awam yang mungkin ada MEMBELI JENAMA UBAT berkenaan sama ada dari fasiliti kesihatan swasta mahupun di kedai-2 farmasi sama ada di dalam negara mahupun di luar negara.

Supaya mereka yang ada TERPAKAI UBAT JENAMA ITU supaya segera pulangkan semula dan boleh menggunakan JENAMA UBAT yang lain pula yang ada kat pasaran.

Itu sahaja sebenarnya.

Semoga dapat pencerahan ya. 💪😉

No photo description available.
Image may contain: text


Faiz Akmal Mfa,
Farmasis Kaunseling,
Klinik Kesihatan Air Tawar 2,
Kota Tinggi, Johor.

Penarikan Ubat yang Mengandungi Losartan

S.K. | 18:34 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Jika anda atau ahli keluarga anda sedang mengambil salah satu dari 7 jenama ubat yang mengandungi Losartan seperti di atas, sila pulangkan kepada Klinik, Hospital atau Farmasi yang anda dapat untuk ditukarkan kepada jenama lain. Bukan semua jenama ubat yang mengandungi Losartan adalah terlibat dalam penarikan balik ini.

If you or any of your family members is taking any of the 7 brands listed above which contains the active ingredient Losartan, please return it to the clinic, hospital or pharmacy that you got it to be replaced with another brand. Not all brands of medicine containing Losartan are affected by this recall.

1. Losagen 50mg
2. Losagen 100mg
3. Losartas 50mg
4. Losartas 100mg 
5. Tozaar Plus LS 50/12.5mg
6. Tozaar 50mg
7. Tozaar 100mg

No photo description available.

Sunday, 31 March 2019

Penawar Kesedihan dan Kesempitan

S.K. | 08:03 | 0Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .

Image may contain: text

Image may contain: 1 person

No photo description available.

No photo description available.

Saturday, 30 March 2019

Fungsi Pelbagai Jenis Scrub St. Ives

S.K. | 07:53 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .


Image result for st ives scrub
Green Tea Scrub
  1. Menghilangkan blackhead dan whitehead
  2. Mencegah jerawat
  3. Mencuci kotoran dan minyak secara mendalam
  4. Mencegah kulit berminyak
  5. Jerawat mudah kecut dan kering

Image result for st ives scrub
Oatmeal Scrub and Mask
  1. Berfungsi sebagai scrub dan mask (2 in 1)
  2. Mencuci secara mendalam
  3. Boleh digunakan secara kerap kerana tidak mengeringkan kulit
  4. Mencerahkan wajah yang kusam
  5. Wajah lebih segar, halus dan bersih
  6. Mencegah pertumbuhan jerawat
  7. Melembapkan kulit
Image result for st ives scrub
Apricot Scrub
  1. Sangat sesuai untuk kulit sensitif dan berjerawat
  2. Mengurangkan minyak pada wajah
  3. Menanggalkan kulit mati dengan berkesan
  4. Mengurangkan kedutan dan menganjalkan kulit
  5. Melembapkan dan mencerahkan kulit

Image result for st ives scrub
Pink Lemon & Mandarin Orange Scrub
  1. Mencerahkan wajah
  2. Memudarkan parut dan noda pada wajah
  3. Memberi kesegaran pada wajah
  4. Menanggalkan sel kulit mati
  5. Wajah kelihatan lebih bermaya dan sihat

Panduan Sebelum Membeli Ayam

S.K. | 07:41 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .

No photo description available.
Dalam bulatan tu bontot ayam okay :D

1. Bontot putih 
Ayam diproses selepas ayam betul-betul mati.

2. Bontot merah
Ayam diproses sebelum ayam itu mati, contoh cabut bulu masa masih hidup.

3. Bontot biru
Ayam yang sudah mati baru disembelih (bangkai).

4. Ayam yang siap dipotong
Kalau pilih ayam yang siap dipotong pilihlah ayam bulat atau bahagian-bahagian ayam tak ada tanda lebam atau kebiruan kerana ayam yang ada tanda tersebut memang ayam mati sebelum disembelih.

Credit : Faizan Dasuki

Monday, 25 March 2019

Quotes of the Day #5

S.K. | 21:33 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Life hits you with surprises once in a while but you can overcome it with love. That's all you need.

Thursday, 14 March 2019

Anemia in Women

S.K. | 21:23 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

According to WHO survey, 40% of pregnant women suffered from anaemia and more that TWO MILLION of pregnant women are anaemic in Malaysia.

Let’s talk about anaemia, a health condition with the sign of deficiency of red blood cell, aka haemoglobin which is crucial in delivering oxygenated blood throughout the body. Pregnant lady is more susceptible to be anaemic that will lead to severe complications. 

How to know if you are suffering from anaemia? A simple blood test will do !

No photo description available.

Wednesday, 13 March 2019

Solar System Run Series 2019

S.K. | 23:23 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

S.K. menolong kawan-2 S.K. promote event diorang.. Diorang akan menganjurkan Solar System Run Series 2019.. Bagi yang berkesempatan dan berminat untuk join , tolong sangat-2 join.. Mereka memerlukan lebih ramai peserta :') Terima kasih sudi join kawan-2 ^_^

🏃🏻‍♀️PHYSICAL RUN
SOLAR SYSTEM SERIES🏃🏻‍♂️

☀ | 🌚 | 🌎
It’s a series run guys! You may join any of the series listed! OR 
get an exclusive price if you join all three series and stand a chance to win a LUCKY DRAW!🎁

Save the date:
• The Sun Series: 13 April 2019
• The Moon and Star Series: 20 April 2019
• The Earth Series: 27 April 2019

Registration Close: 1 April 2019
Distance: 5KM
Time: 0700 a.m
Place: Azman Hashim International Business School (AHIBS), Block T08, UTM, Skudai, 81310 Johor Bahru, Johor.

Choose your Package:
Package A
Public – RM40 | Student - RM35
[1 series medal, Race Kit]

Package B
Public – RM55 | Student – RM45
[1 series medal, T-shirt, Race Kit]

Package C (Runner who join all series)
Public – RM120 | Student – RM100
[3 series medal, T-shirt, Race Kit]
Eligible for LUCKY DRAW!!

*Refreshment and E-certificate are included in all package.
*Payment slip is required to be attached in the registration form link below.

Register Link Physical Run: http://bit.ly/PhysicalRunSolarSystemSeries

=======================

🤳🏻VIRTUAL RUN 
SOLAR SYSTEM SERIES🤳🏻

We also open for Virtual Run registration for those who are interested. Further information on the link below.

Register Link Virtual Run: http://bit.ly/VirtualRunSolarSystemSeries

*Payment slip is required to be attached in the registration form link above.

Visit our Facebook and Instagram : 
Instagram.com/heptaspot
Facebook.com/HeptaspotVirtualRun 




Thursday, 7 March 2019

Buat Duit dengan Main Game di MAE

S.K. | 09:04 | 5Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Maybank has just introduced MAE, a new digital wallet that uses the same Maybank2u app. MAE which stands for Maybank Anytime Everyone, is open to everyone including non-Maybank customers . . So, macam mana nak main game sampai dapat duit? Ikut steps kat bawah ni . . 

Step 1 ;
Korang mestilah kena ada apps Maybank2U!



Step 2 ;
Update apps Maybank2U and korang akan nampak "Say Hello to MAE" atas "Basic Saving Account-i" atau apa-2 jenis account korang tu . . Klik MAE tu tau . .



Step 3 ;
Masukkan info yang diminta . . Untuk bahagian referral code, korang WAJIB letak code ni 'sns0217'


Step 4 ;
Kemudian tekan log out . . Apps akan minta untuk top-up , tapi boleh je abaikan & log out . .



Step 5 ; 
Kemudian login semula and akan ada icon 'M' macam kat bawah ni . . Klik ikon tu . .


Step 6 ;
Nanti akan keluar icon game macam kat bawah ni , klik ikon tu . . Then mainlah . . Make sure untuk tap duit syiling untuk dapatkan duit . . Elakkan klik bom untuk 'Game Over' dan tap berlian untuk tambah masa . . Jangan lupa gunakan referral code sns0217


Sunday, 3 March 2019

Pengiraan Usia Janin

S.K. | 12:00 | 0Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Image may contain: text


Image may contain: text

Sumber ; FB Siakap Keli

Quotes of the Day #4

S.K. | 08:11 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Allah knows what your silent heart wants. Even if you don't include it in your prayers. He hears what your heart whispers. He may not give it to you now but someday, when you least expect it, things will happen in the best possible way.

Perbezaan Kegunaan Tepung Beras

S.K. | 00:00 | 0Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

Saturday, 2 March 2019

Perlu ke Antibiotik?

S.K. | 16:26 | 1Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

No photo description available.

Panduan Mengisi e-Filling Cukai Pendapatan

S.K. | 16:23 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Langkah 1
Log masuk ke ezhasil. Macam online banking, siap ada frasa keselamatan sebelum masukkan password. Pastikan check tu kita punya ke bukan.

No photo description available.


Langkah 2: 
Pilih opsyen e-filing, kemudian e-borang.

No photo description available.


Langkah 3: 
Pilih tahun taksiran. ie:2017. Dia akan bawa anda ke dunia lain (new tab laaa.)

No photo description available.


Langkah 4: 
Kemaskini dan semak maklumat peribadi. Termasuk maklumat bank dan nombor akaun. Kot dapat refund balik duit kannnn. Hehe.

No photo description available.


Langkah 5: 
Isi maklumat pendapatan anda

No photo description available.


Langkah 6: 
Isi pelepasan cukai. Tak tahu? Refer nota. Kat sini yang paling PENTING. Boleh kurangkan cukai dan secara tak langsung menambahkan lebihan cukai untuk digunakan semula. Haha.

No photo description available.


Langkah 7: 
Semak rumusan. Ni paling best! Boleh tengok kita ada dapat lebihan cukai ke tak. Ada yang dapat refund beribu tau!

No photo description available.


Langkah 8: 
Sahkan borang taksiran anda.

Image may contain: text

Sumber : FB Amazing Nara

Cara Membaca Hamzah Wasal

S.K. | 00:00 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

No photo description available.

Friday, 1 March 2019

GIVEAWAY SNACK KINTRY.CO

S.K. | 16:32 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 


Jom join ramai-2 . . Semoga dimurahkan rezeki semuanya :')

Sunday, 24 February 2019

Random Giveaway by Mieza S

S.K. | 21:22 | 7Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum :D

Random Giveaway by Mieza S

Jom join ramai-2 . . Semoga dimurahkan rezeki semuanya ^_^

Friday, 22 February 2019

Jom ke Singapura

S.K. | 05:58 | 3Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Pada masa kini, dunia dah umpama jadi lebih kecil kerana kemudahan yang ada untuk kita bergerak ke seluruh dunia tanpa mengira masa dan jarak. Korang cakap je, sama ada untuk business trip atau menghabiskan masa bersama keluarga, kite dah boleh travel ke mana-mana melalui laut atau udara dan kite boleh tempah atau atur perjalanan kite dengan mudah. Semuanya berkat teknologi moden yang kita ada dalam era ini. Bayangkan bila semua ni tak ada dulu? Parah gak nak travel. Dalam artikel ini S.K. ingin berkongsi dengan dengan korang how to book flights to Singapore.

Image result for sentosa singapore

Singapura adalah salah satu destinasi yang membolehkan korang untuk rasai pelbagai pengalaman menarik. Ia sentiasa berkembang dan memberi satu inspirasi kepada siapa yang melawatinya untuk mencuba sesuatu yang baru. Di sinilah tempat foodie, explorers, collectors, action seekers, culture shapers dan socialisers bertemu dan mencipta pengalaman baru setiap hari. Dengan gabungan bangunan pencakar langit dan kereta api bawah tanah, asimilasi pengaruh budaya Cina, Melayu dan India serta iklim tropika, makanan lazat dari pusat penjaja, pusat membeli-belah yang banyak dan adegan kehidupan malam yang meriah, Garden City ini menjadi persinggahan hebat atau batu loncatan ke rantau ini.

Image result for garden city singapore

Sekiranya korang bercadang untuk ke Singapura, korang perlu masukkan Sentosa sebagai salah satu tempat untuk dilawati dalam senarai korang. Sentosa ni sebuah pulau terpencil yang merupakan tarikan pelancong untuk Singapura sebagai satu destinasi percutian pulau. Permata baru di mahkota itu adalah Resorts World, iaitu sebuah kompleks besar yang terdiri daripada Universal Studios Themepark, kasino pertama di Singapura, pusat membeli-belah dan hotel-hotel. Anda boleh ke sana dengan bas, trem atau kereta api. Beberapa lokasi seperti Tiger Sky Tower, menara pemerhatian tertinggi di Asia. Kemudian, korang boleh meneroka lokasi terbaik untuk anak-anak korang macam Fort Siloso, Madame Tussauds, Sentosa Merlion, Sentosa Luge & Skyride dan Song of the Sea.

Image result for universal studios singapore

Di samping itu, korang mesti teroka Riverside, inti kolonial Singapura yang penuh dengan muzium, patung dan teater, selain daripada restoran, bar dan kelab. Paling senang nak ke Riverside adalah dengan menaiki MRT dari Raffles Place (North-South / East-West Lines) dan stesen Clarke Quay (North-East Line). Tapi malangnya kalau korang datang dari bahagian barat, rasanya tak ada stesen MRT yang sesuai. Korang kena berjalan sikit dalam jarak 15 minit perjalanan. Korang boleh cuba cari bas atau bumboat yang ada beroperasi di sekitar kawasan tu.

Image result for orchard road singapore

Kalau korang nak habiskan masa di pusat membeli-belah, korang boleh ke Orchard Road. Orchard Road dinamakan berdasarkan kebun buah pala yang pernah ditanam di situ pada tahun 1830-an. Pokok-pokok besar yang terdapat di sepanjang jalan raya memberikan sedikit kelegaan dari cuaca panas. So, takdela gelap nanti bila korang decide untuk meronda di situ. Nasib baik gak sebab Orchard Road ada banyak rangkaian jalan  berbumbung yang menghubungkan banyak pusat membeli-belah yang menyediakan lebih banyak tempat perlindungan dari cuaca panas khatulistiwa yang terik atau hujan. Betul betul? Makanan Singapura antara yang korang tak boleh skip. Di Orchard Road, terdapat banyak bilangan kedai makan dan kedai penjaja yang membolehkan korang cuba semua jenis makanan yang ada.

Image result for changi singapore airport


Singapura adalah hab penerbangan terbesar di Asia Tenggara, oleh sebab itu, mereka mempunyai Lapangan Terbang Changi, iaitu salah satu lapangan terbang terbaik di dunia. Singapura juga merupakan rumah kos rendah syarikat penerbangan seperti syarikat penerbangan Scoot, S.K. cadangkan korang usha-usha Scoot airlines kerana ia lebih mudah dan murah. So, harapnya korang dapat pengalaman hebat untuk terbang dengan mereka. Semoga berjaya semua!!!