Thursday, 14 March 2019

Anemia in Women

S.K. | 21:23 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

According to WHO survey, 40% of pregnant women suffered from anaemia and more that TWO MILLION of pregnant women are anaemic in Malaysia.

Let’s talk about anaemia, a health condition with the sign of deficiency of red blood cell, aka haemoglobin which is crucial in delivering oxygenated blood throughout the body. Pregnant lady is more susceptible to be anaemic that will lead to severe complications. 

How to know if you are suffering from anaemia? A simple blood test will do !

No photo description available.

Wednesday, 13 March 2019

Solar System Run Series 2019

S.K. | 23:23 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

S.K. menolong kawan-2 S.K. promote event diorang.. Diorang akan menganjurkan Solar System Run Series 2019.. Bagi yang berkesempatan dan berminat untuk join , tolong sangat-2 join.. Mereka memerlukan lebih ramai peserta :') Terima kasih sudi join kawan-2 ^_^

🏃🏻‍♀️PHYSICAL RUN
SOLAR SYSTEM SERIES🏃🏻‍♂️

☀ | 🌚 | 🌎
It’s a series run guys! You may join any of the series listed! OR 
get an exclusive price if you join all three series and stand a chance to win a LUCKY DRAW!🎁

Save the date:
• The Sun Series: 13 April 2019
• The Moon and Star Series: 20 April 2019
• The Earth Series: 27 April 2019

Registration Close: 1 April 2019
Distance: 5KM
Time: 0700 a.m
Place: Azman Hashim International Business School (AHIBS), Block T08, UTM, Skudai, 81310 Johor Bahru, Johor.

Choose your Package:
Package A
Public – RM40 | Student - RM35
[1 series medal, Race Kit]

Package B
Public – RM55 | Student – RM45
[1 series medal, T-shirt, Race Kit]

Package C (Runner who join all series)
Public – RM120 | Student – RM100
[3 series medal, T-shirt, Race Kit]
Eligible for LUCKY DRAW!!

*Refreshment and E-certificate are included in all package.
*Payment slip is required to be attached in the registration form link below.

Register Link Physical Run: http://bit.ly/PhysicalRunSolarSystemSeries

=======================

🤳🏻VIRTUAL RUN 
SOLAR SYSTEM SERIES🤳🏻

We also open for Virtual Run registration for those who are interested. Further information on the link below.

Register Link Virtual Run: http://bit.ly/VirtualRunSolarSystemSeries

*Payment slip is required to be attached in the registration form link above.

Visit our Facebook and Instagram : 
Instagram.com/heptaspot
Facebook.com/HeptaspotVirtualRun 




Thursday, 7 March 2019

Buat Duit dengan Main Game di MAE

S.K. | 09:04 | 5Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Maybank has just introduced MAE, a new digital wallet that uses the same Maybank2u app. MAE which stands for Maybank Anytime Everyone, is open to everyone including non-Maybank customers . . So, macam mana nak main game sampai dapat duit? Ikut steps kat bawah ni . . 

Step 1 ;
Korang mestilah kena ada apps Maybank2U!



Step 2 ;
Update apps Maybank2U and korang akan nampak "Say Hello to MAE" atas "Basic Saving Account-i" atau apa-2 jenis account korang tu . . Klik MAE tu tau . .



Step 3 ;
Masukkan info yang diminta . . Untuk bahagian referral code, korang WAJIB letak code ni 'sns0217'


Step 4 ;
Kemudian tekan log out . . Apps akan minta untuk top-up , tapi boleh je abaikan & log out . .



Step 5 ; 
Kemudian login semula and akan ada icon 'M' macam kat bawah ni . . Klik ikon tu . .


Step 6 ;
Nanti akan keluar icon game macam kat bawah ni , klik ikon tu . . Then mainlah . . Make sure untuk tap duit syiling untuk dapatkan duit . . Elakkan klik bom untuk 'Game Over' dan tap berlian untuk tambah masa . . Jangan lupa gunakan referral code sns0217


Sunday, 3 March 2019

Pengiraan Usia Janin

S.K. | 12:00 | 0Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Image may contain: text


Image may contain: text

Sumber ; FB Siakap Keli

Quotes of the Day #4

S.K. | 08:11 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Allah knows what your silent heart wants. Even if you don't include it in your prayers. He hears what your heart whispers. He may not give it to you now but someday, when you least expect it, things will happen in the best possible way.

Perbezaan Kegunaan Tepung Beras

S.K. | 00:00 | 0Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

Saturday, 2 March 2019

Perlu ke Antibiotik?

S.K. | 16:26 | 1Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

No photo description available.

Panduan Mengisi e-Filling Cukai Pendapatan

S.K. | 16:23 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Langkah 1
Log masuk ke ezhasil. Macam online banking, siap ada frasa keselamatan sebelum masukkan password. Pastikan check tu kita punya ke bukan.

No photo description available.


Langkah 2: 
Pilih opsyen e-filing, kemudian e-borang.

No photo description available.


Langkah 3: 
Pilih tahun taksiran. ie:2017. Dia akan bawa anda ke dunia lain (new tab laaa.)

No photo description available.


Langkah 4: 
Kemaskini dan semak maklumat peribadi. Termasuk maklumat bank dan nombor akaun. Kot dapat refund balik duit kannnn. Hehe.

No photo description available.


Langkah 5: 
Isi maklumat pendapatan anda

No photo description available.


Langkah 6: 
Isi pelepasan cukai. Tak tahu? Refer nota. Kat sini yang paling PENTING. Boleh kurangkan cukai dan secara tak langsung menambahkan lebihan cukai untuk digunakan semula. Haha.

No photo description available.


Langkah 7: 
Semak rumusan. Ni paling best! Boleh tengok kita ada dapat lebihan cukai ke tak. Ada yang dapat refund beribu tau!

No photo description available.


Langkah 8: 
Sahkan borang taksiran anda.

Image may contain: text

Sumber : FB Amazing Nara

Cara Membaca Hamzah Wasal

S.K. | 00:00 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

No photo description available.

Friday, 1 March 2019

GIVEAWAY SNACK KINTRY.CO

S.K. | 16:32 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 


Jom join ramai-2 . . Semoga dimurahkan rezeki semuanya :')

Sunday, 24 February 2019

Random Giveaway by Mieza S

S.K. | 21:22 | 6Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum :D

Random Giveaway by Mieza S

Jom join ramai-2 . . Semoga dimurahkan rezeki semuanya ^_^

Friday, 22 February 2019

Jom ke Singapura

S.K. | 05:58 | 3Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Pada masa kini, dunia dah umpama jadi lebih kecil kerana kemudahan yang ada untuk kita bergerak ke seluruh dunia tanpa mengira masa dan jarak. Korang cakap je, sama ada untuk business trip atau menghabiskan masa bersama keluarga, kite dah boleh travel ke mana-mana melalui laut atau udara dan kite boleh tempah atau atur perjalanan kite dengan mudah. Semuanya berkat teknologi moden yang kita ada dalam era ini. Bayangkan bila semua ni tak ada dulu? Parah gak nak travel. Dalam artikel ini S.K. ingin berkongsi dengan dengan korang how to book flights to Singapore.

Image result for sentosa singapore

Singapura adalah salah satu destinasi yang membolehkan korang untuk rasai pelbagai pengalaman menarik. Ia sentiasa berkembang dan memberi satu inspirasi kepada siapa yang melawatinya untuk mencuba sesuatu yang baru. Di sinilah tempat foodie, explorers, collectors, action seekers, culture shapers dan socialisers bertemu dan mencipta pengalaman baru setiap hari. Dengan gabungan bangunan pencakar langit dan kereta api bawah tanah, asimilasi pengaruh budaya Cina, Melayu dan India serta iklim tropika, makanan lazat dari pusat penjaja, pusat membeli-belah yang banyak dan adegan kehidupan malam yang meriah, Garden City ini menjadi persinggahan hebat atau batu loncatan ke rantau ini.

Image result for garden city singapore

Sekiranya korang bercadang untuk ke Singapura, korang perlu masukkan Sentosa sebagai salah satu tempat untuk dilawati dalam senarai korang. Sentosa ni sebuah pulau terpencil yang merupakan tarikan pelancong untuk Singapura sebagai satu destinasi percutian pulau. Permata baru di mahkota itu adalah Resorts World, iaitu sebuah kompleks besar yang terdiri daripada Universal Studios Themepark, kasino pertama di Singapura, pusat membeli-belah dan hotel-hotel. Anda boleh ke sana dengan bas, trem atau kereta api. Beberapa lokasi seperti Tiger Sky Tower, menara pemerhatian tertinggi di Asia. Kemudian, korang boleh meneroka lokasi terbaik untuk anak-anak korang macam Fort Siloso, Madame Tussauds, Sentosa Merlion, Sentosa Luge & Skyride dan Song of the Sea.

Image result for universal studios singapore

Di samping itu, korang mesti teroka Riverside, inti kolonial Singapura yang penuh dengan muzium, patung dan teater, selain daripada restoran, bar dan kelab. Paling senang nak ke Riverside adalah dengan menaiki MRT dari Raffles Place (North-South / East-West Lines) dan stesen Clarke Quay (North-East Line). Tapi malangnya kalau korang datang dari bahagian barat, rasanya tak ada stesen MRT yang sesuai. Korang kena berjalan sikit dalam jarak 15 minit perjalanan. Korang boleh cuba cari bas atau bumboat yang ada beroperasi di sekitar kawasan tu.

Image result for orchard road singapore

Kalau korang nak habiskan masa di pusat membeli-belah, korang boleh ke Orchard Road. Orchard Road dinamakan berdasarkan kebun buah pala yang pernah ditanam di situ pada tahun 1830-an. Pokok-pokok besar yang terdapat di sepanjang jalan raya memberikan sedikit kelegaan dari cuaca panas. So, takdela gelap nanti bila korang decide untuk meronda di situ. Nasib baik gak sebab Orchard Road ada banyak rangkaian jalan  berbumbung yang menghubungkan banyak pusat membeli-belah yang menyediakan lebih banyak tempat perlindungan dari cuaca panas khatulistiwa yang terik atau hujan. Betul betul? Makanan Singapura antara yang korang tak boleh skip. Di Orchard Road, terdapat banyak bilangan kedai makan dan kedai penjaja yang membolehkan korang cuba semua jenis makanan yang ada.

Image result for changi singapore airport


Singapura adalah hab penerbangan terbesar di Asia Tenggara, oleh sebab itu, mereka mempunyai Lapangan Terbang Changi, iaitu salah satu lapangan terbang terbaik di dunia. Singapura juga merupakan rumah kos rendah syarikat penerbangan seperti syarikat penerbangan Scoot, S.K. cadangkan korang usha-usha Scoot airlines kerana ia lebih mudah dan murah. So, harapnya korang dapat pengalaman hebat untuk terbang dengan mereka. Semoga berjaya semua!!!

Tuesday, 19 February 2019

Giveaway PantangPlus.com Di Mialiana.com

S.K. | 12:15 | 5Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


PantangPlus.com – Pakej berpantang selepas bersalin

Baca kisah benar ini dulu, dari pengasas PantangPlus, Puan Zamzana Mohd Arifin:

Semasa berpantang anak pertama, ada seorang makcik tukang urut selepas bersalin ini, mengurut belakang saya dengan kaki dia. Tiba-tiba, dia tergelincir sebab berminyak. Dipendekkan cerita, tulang belakang saya hampir retak. Saya terpaksa buat ‘check-up’ dengan doktor pakar selama 6 bulan.


Kini, boleh ‘booking online

Antara sebab PantangPlus diwujudkan, saya tidak mahu orang lain merasai keperitan berpantang kerana salah pilih tukang urut wanita. Di PantangPlus, semua bidan atau tukang urut selepas bersalin kami disaring terlebih dahulu, terlatih, berpengalaman dan mempunyai sijil. Paling penting, semuanya orang tempatan.


Di PantangPlus juga, pakej berpantang kami lengkap, termasuk penjagaan ibu, penjagaan bayi dan makanan pantang. ‘Confinement lady’ akan menjaga dengan penuh kasih sayang. Boleh lihat senarai penuh servis di laman web kami.

Pelanggan dari luar negara

Atas kesedaran ramai ibu-ibu muda tentang kepentingan berpantang, tempahan bukan sahaja datang dari Malaysia. Malahan dari Singapura, United Kingdom, Australia dan UAE.

Pesanan kami, jaga badan elok-elok semasa berpantang selepas bersalin. Barulah badan sedap, hati tenang!



Giveaway ini dianjurkan oleh PantangPlus.com dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM300 untuk dimenangi. Sila klik banner untuk join.

Read more: http://www.mialiana.com/2019/02/giveaway-pantangpluscom-di-mialianacom.html#ixzz5fwmsUizO

Semoga dimurahkan rezeki semuanya :D

Giveaway Cash Blogger Malaysia

S.K. | 12:11 | 5Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .


Hello Blogger Malaysia!

Elih dengan kerjasama blogger Cik Akak nak berkongsi sedikit rezeki dalam Giveaway Cash Blogger Malaysia bermula pada 13 Febuari 2019 (Rabu) sehingga berakhir pada 27 Febuari 2019 (Rabu) jam11:59 malam.

Giveaway ini akan berlangsung selama 2 minggu sahaja, bloggers sekalian perlu cepat kalau tak nak terlepas peluang memenangi hadiah bertuah giveaway ini. "Tuah ayam nampak dikaki, Tuah manusia siapa yang tahu"!



Syarat Penyertaan Giveaway & Hadiah Giveaway boleh semak di Blog Elih Japahar atau klik banner diatas.

Marilah join beramai-ramai. Giveaway ini dianjurkan oleh www.elihjapahar.net [ Elih Japahar ] dengan kerjasama www.sweetyzhanieyz83.blogspot.com [ Cik Akak ]

** support giveaway ini ya, thanks!

Semoga dimurahkan rezeki semuanya :")

Doodle Planner 2019 Giveaway

S.K. | 11:58 | 3Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Tag : @yeaslmn 

Semoga dimurahkan rezeki semuanya :D

Contest Anniversary 7 Year Miss Nadya

S.K. | 11:44 | 1Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


Jom ramai-2 join . . Semoga dimurahkan rezeki semuanya :D

Saturday, 26 January 2019

Pesanan Kewangan Buat Mereka Berumur 20-an

S.K. | 10:08 | 4Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .

Image result for money anime

1. Jika tiada akaun Tabung Haji , pergi buka 

2. Jika tiada akaun ASB / ASBF , pergi buka

3. Jika tiada lagi medical card (Takaful) , pergi ambil

4. Usahakan ada pendapatan sampingan , jangan malu untuk mencari rezeki

5. Belajar urus wang dengan baik . Nampak kawan yang power kewagan tu , approach dia tanya untuk belajar

6. Hutang PTPTN WAJIB bayar . Usahakan supaya nanti orang lain boleh ambil manfaatnya

7. Jangan menggeliat nak sedekah hatta RM 1 , sebab itu punca murah rezeki

8. Better elakkan couple , nanti perbelanjaan korang bertambah

9. Cuba sedaya upaya untuk berhenti merokok sebab itu punca duit sempit

10. Buat Unit Trust dan ambillah yang semampu anda

11. Cuba hidup below your mean . Kalau income RM 800 , jangan hidup macam orang RM 1200

12. Letakkan target duit nak ada berapa dan letak teknikal nak capai

13. Elakkan show off , lebihkan humble

14. Mula simpan deposit untuk beli rumah

15. Wajibkan diri beli satu buku setiap bulan dan habiskan

16. Dapatkan takaful sebagai perlindungan masa hadapan

17. Banyakkan memasak di rumah dan kurangkan makan di luar

18. Mula belajar dan kenal saham

19. Bezakan kehendak dan keperluan

20. Mula cipta passive income . Contoh ; ada kereta , offer servis sewa kereta bila tak pakai

21. Pergi seminar / kursus tentang kewangan

22. Jadi facilitator bila free sebab faci diberi makan dan duit percuma

23. Download apps yang smart money manger misalnya Spendee

24. Main board game Cashflow

25. Enjoy belajar urus kewangan dan ingat ia adalah proses . Jadi tak salah jika sebelum ni gagal nak disiplin atau sebagainya

26. Urus wang = urus habit dan memerlukan disiplin . Jadi cuba dan terus cuba

27. Jangan lokek dengan kawan yang memerlukan . Nampak dia macam susah sikit je , offer je nak bagi / pinjamkan wang

28. Jangan malu tak dapat makan di Starbuck dan kedai-2 hispter lain . . Malulah jika masih miskin tapi nak nampak kaya

Sumber ; Twitter Rasydan Bakar

Thursday, 24 January 2019

Quotes of the Day #3

S.K. | 17:43 | 1Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Hati , jadilah seperti cermin . Walaupun retak , pecah sehingga menjadi  keping - kepingan kecil , namun , masih dapat memantulkan refleksi dengan baik . :")

Wednesday, 23 January 2019

Tips Menila Baju Putih

S.K. | 07:21 | 5Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

1. Pilihan nila
Pilih nila yang warna ala-2 biru ungu bukan biru tua. Ujala pilihan terbaik.(iklan tidak berbayar).

Image result for Ujala

2. No softener
Biasa lepas kita basuh baju kita bilas dengan softener. Kalau nak nila adalah tak digalakkan guna softener sebab nila akan bertompok.


3. Baju basah
Sebelum menila pastikan baju dalam keadaan basah dan telah diperah. Bukannya dalam keadaan totally kering kontang sebab dia takkan membiru sepenuhnya kalau dalam keadaan kering.


4. Jemur pada keadaan panas dan cepat-2 angkat kalau dah kering. 
Kalau lagi nak puas hati terus gosok. Kalau dibiarkan berlonggok takut-2 nanti warna biru tu tak sekata. Kalau awak jemur malam, agak susah sikit sebab dikhuatiri baju akan melebam.


5. Cairan nila haruslah tidak terlalu cair dan terlalu pekat.

GIVEAWAY DOMAIN BARU BY OMBAKBERGIGI.COM

S.K. | 07:11 | 4Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 


Semoga murah rezeki semuanya . . Amiin :D

Komen ;
Blog OM cantik :D Suka & simple . . Tak loading langsung ^_^

Tuesday, 22 January 2019

Quotes of the Day #2

S.K. | 19:44 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Allah SWT commanded Prophet Musa AS to speak to the greatest tyrant Pharoah (or Firaun),  "gently, so that perhaps he may remember or fear Allah." (20:44)

Sunday, 20 January 2019

Quotes of the Day #1

S.K. | 02:56 | 3Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Jadilah seperti tanda baca koma . Tatkala ada kesedihan , yang menghadang , maka berhentilah sejenak . Lalu , lanjutlah kembali jalanmu .
 P/s ; Jangan jadi seperti tanda baca noktah 💙

Saturday, 19 January 2019

SEGMEN BLOGLIST BY THE WONDERFUL JANNAH

S.K. | 20:07 | 4Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .


Fakta menarik ;
Jannah sukakan makanan :D Suka blog Jannah sebab banyak resepi dan review makanan :D









Wednesday, 16 January 2019

Segmen Drop Your Link

S.K. | 17:54 | 5Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Semoga murah rezeki semuanya . . Amiin :D

Doa untuk Memudahkan Belajar

S.K. | 09:13 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .

Image may contain: text


No photo description available.

Image may contain: text

Image may contain: text

Tuesday, 15 January 2019

5 Bahagian Utama Semasa Perkenalkan Diri

S.K. | 09:09 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Image may contain: text

No photo description available.

No photo description available.

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text