Tuesday, 18 June 2019

Movie : My Ex and Whys

S.K. | 17:06 | 3Comments |
Bismullahirahmanirahim.

Assalamualaikum.

Image result for my ex and whys

Movie : My Ex and Whys
Duration : 2 hours
Origin : Philipines
Rating : 4.5 / 5

My Ex and Whys centers around call center-slash-blogger Calixta “Cali” Ferrer (Liza Soberano) whose blog with a not-so-original-but-cute-name “The Bakit List” (The Why List) is dominated by resentment towards the opposite sex. Cali’s vexation towards the male gender stems from a failed relationship with band member with a playboy image Gio Martinez (Enrique Gil with noticeably less pink lips). An out-of-town gig, unlimited supply of alcohol and females with barely-there clothes led Gio to a desirable path with undesirable result. Gio’s betrayal is the straw the broke the camel’s back.

Cali has had trust issues with men as her father (Emilio Garcia?) has the proclivity to treat her mother (Ara Mina) like a doormat. He ditched her for a younger and sexier woman in front of Cali and her friends, while his wife bawled out incoherent words that is synonymous to a Filipino film breakdown scene (Being a philanderer is bad enough, did he have to do it in broad daylight, too? What a bastard!).

Cali uses her unpleasant experiences with the men in her life to be the source of her unrelenting enquiries that always start with “bakit” (why). She slowly gains more followers as netizens positively respond to the contents of her blog.

After a couple of years without any communication with Cali (who changed residences), Gio fortuitously finds her. In order to get her attention, Gio sets up his own blog, “The Dahil List” (The Because List), to counter Cali’s posts, to apologize to her and to show that he is a changed man who deserves another chance. Their rapid word war catches the attention of netizens and soon they are touted as the new online love team.

Fate, fame and financial opportunities throw Cali and Gio back into each other’s arms. As Cali and Gio spend more time together, will Cali give Gio the opportunity to prove himself worthy of her time and trust, for the second time? Will Gio succumb to the feminine forms other than Cali’s that tempt him into submission? Will “The Bakit List” find satisfactory answers to all the “bakit” in “The Dahil List”?

Monday, 17 June 2019

Tafsir Surah An - Nur, Ayat 43 - 44

S.K. | 11:24 | 2Comments |
Bismillahirahmanirahim.

Assalamualaikum.

A043

Maksudnya : Tidakkah engkau melihat bahawasanya Allah mengarahkan awan bergerak perlahan-lahan, kemudian Dia mengumpulkan kelompok-kelompoknya, kemudian Dia menjadikannya tebal berlapis-lapis? Selepas itu engkau melihat hujan turun dari celah-celahnya. Dan Allah pula menurunkan hujan batu dari langit, dari gunung-ganang (awan) yang ada padanya; lalu Ia menimpakan hujan batu itu kepada sesiapa yang dikehendakiNya, dan menjauhkannya dari sesiapa yang dikehendakiNya. Sinaran kilat yang terpancar dari awan yang demikian keadaannya, hampir-hampir menyambar dan menghilangkan pandangan.


A044
Maksudnya : Allah menukarkan malam dan siang silih berganti; sesungguhnya yang demikian mengandungi pelajaran yang mendatangkan iktibar bagi orang-orang yang celik mata hatinya berfikir.

(Surah An - Nur, ayat 43 - 44)


Ayat ke 43 - 44 merupakan dalil tambahan mengenai keesaan dan kekuasaan Allah s.w.t. Dalam Tafsir Al - Maraghi, Allah s.w.t. menyatakan, "Wahai Rasul, perhatikanlah awan itu. Allah Taala mengiringi kekuasaan - Nya sebagai sesuatu yang diciptakan - Nya kemudian menyatukan bahagiannya yang terpisah sehingga terkumpul dengan sebahagian yang lain. Kemudian Allah menurunkan hujan dari celah - celah awan itu. Pada hujan itu ada butiran embun yang besar seakan - akan gunung. Kemudian dia menimpakan butiran - butiran itu kepada sesiapa yang dikehendaki dalam kalangan hamba - hamba - Nya. Kemudian dia memberi manfaat dan kebaikan yang setimpal atau menimbulkan bahaya yang dahsyat melebihi keperluannya. Dan membinasakan sesiapa sahaja yang dikehendaki. 

Di samping itu, awan itu juga mempunyai kilat yang menyambar dengan dahsyat dan cepat sehingga hampir - hampir menyambar penglihatan manusia. Dan keadaan ini merupakan dalil yang kuat dalam membuktikan kesempurnaan dan kekuasan Allah s.w.t. kerana telah melahirkan sesuatu yang berlainan dari sumber yang berlawanan iaitu mendatangkan api daripada air yakni kilat itu. 

Dalam ayat 43, Allah Taala mendatangkan ayat berbentuk pertanyaan yang bermaksud pemberitahuan. Kalau dilihat melalui sudut kajian sains, para ahli cuaca mengetahui cara pembentukan awan, struktur dan cara kerjanya setelah melakukan pelbagai bentuk kajian dan kajian - kajian itu dilakukan menggunakan pengamatan atau alat - alat teknologi terkini yang canggih. Maka, mereka boleh menceritakan proses pembentukan hujan tersebut melalui bantuan alat moden yang mereka gunakan seperti komputer, satelit, dan lain - lain. Di samping itu, mereka juga perlu belajar cara mengukur kelembapan udara, pergerakan angin, dan sebagainya. 

Jika kita tengok dalam Al - Quran, Allah telah menceritakan semuanya dengan jelas. Kita sebagai manusia seharusnya semakin tunduk apabila melihat, mengkaji kebesaran Allah Taala. 

Monday, 3 June 2019

Tips Presentation Final Year Project (FYP)

S.K. | 00:13 | 8Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Image result for final year project

1. Introduction 

Introduction ni penting sebab tu law of attraction untuk bagi panel faham tentang projek kita . . Tak kisah lah projek yang kita buat tu gempak ke tak , tapi try untuk buat introduction segempak mungkin. Dalam intorduction, kita kena cerita pasal projek kita, segala definition yang berkaitan ke, etc.


2. Problems 

Keluarkan segala problems yang berkaitan dengan projek kita. Every and each of the problem, we need to mention them. Tapi, elakkan atau jangan sebut langsung yang projek kita ni adalah solution untuk problem lain . . 


3. Objectives

Dalam kata mudah, objektif merupakan solution kepada problems yang kita ada untuk projek kita tu. Apa yang kita boleh buat untuk selesaikan problem yang kita mention earlier. Make sure, korang kaitkan objectives korang dengan problem. Mention satu per sau. Jangan malas kayyy


4. Findings

Kat sini, korang letaklah segala graph / graphics / diagrams / tables yang berkaitan. Make sure korang faham apa yang korang buat tu, jangan hentam je. Nak reka result pun, make sure logik and korang faham macam mana nak interpret nanti.

5. Discussion 

Findings yang kita dapat. What are the solutions. Tunjuk dengan jelas dalam bentuk graphs, tables, diagrams, etc. Dannn jangan lupa untuk explain setiap graph, diagrams, etc yang berkaitan tu. Sebabnya... Judges memang curious gilaaa nak tau dan dari findings and discussion korang ni lah dia reka segala soalan. Kalau guna analysis data, make sure faham betul-2 kenapa guna software tu, tak guna software yang lain. Apa rasional korang guna software berkaitan.


6. Conclusion 

Tengok balik projek korang tu, capai ke tak objective and conclude apa-2 je based on objective korang. For example ;

1. This project has succeed one of its objectives which is ..... // objective 1 // .. because... // reason untuk objective 1 ...

2. The .... // objective 2 // .... is successfully achieved since .... // reason untuk objective 2 ...


7. Future Work

Dekat part ni, korang boleh letak bila projek sepatutnya jadi tapi tak jadi / letak apa projek ni boleh pergi ke mana pada masa hadapan / boleh tambah apa lagi untuk penambah baikan projek. Make sure logik ! Jangan hentam blindly. 


Good luck ! Break your legs.

Sunday, 2 June 2019

Quotes of the Day #13

Anonymous | 00:09 | 6Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Related image

Jangan tunggu bahagia baru redha, kerana redha itulah jalan menuju bahagia

Saturday, 1 June 2019

APA Reference List Examples

Anonymous | 09:41 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Related image

Book with Single Author:

Gore, A. (2006). An inconvenient truth: The planetary emergency of global warming and what we can do about it. Emmaus, PA: Rodale.

In-text reference: (Gore, 2006)


Book with Two Authors:

Michaels, P. J., & Balling, R. C., Jr. (2000). The satanic gases: Clearing the air about global warming. Washington, DC: Cato Institute.

In-text reference: (Michaels & Balling, 2000)


Book with Editor as Author:

Galley. K. E. (Ed.). (2004). Global climate change and wildlife in North America. Bethesda, MD: Wildlife Society.

In-text reference: (Galley, 2004)


Brochure or Pamphlet:

New York State Department of Health. (2002). After a sexual assault. [Brochure]. Albany, NY: Author.

In-text reference: (New York, 2002)


An Anonymous Book:

Environmental resource handbook. (2001). Millerton, NY: Grey House.

In-text reference: (Environmental Resource Handbook, 2001) 


Articles in Reference Books (unsigned and signed):

Greenhouse effect. (2005). American heritage science dictionary. Boston, MA: Houghton Mifflin.

Schneider, S. H. (2000). Greenhouse effect.
World book encyclopedia (Millennium ed. Vol. 8, pp. 382-383). Chicago, IL: World Book.

In-text references : (Greenhouse effect, 2005) / (Schneider, 2000) 


Magazine Articles:

Allen, L. (2004, August). Will Tuvalu disappear beneath the sea? Global warming threatens to swamp a small island nation. Smithsonian, 35(5), 44-52.

Begley, S., & Murr, A. (2007, July 2). Which of these is not causing global warming? A. Sport utility vehicles; B. Rice fields; C. Increased solar output. Newsweek, 150(2), 48-50.

In-text references: (Allen, 2004) / (Begley, 2007)



Newspaper Articles (unsigned and signed):


College officials agree to cut greenhouse gases. (2007, June 13). Albany Times Union, p. A4.

Landler, M. (2007, June 2). Bush’s Greenhouse Gas Plan Throws Europe Off Guard. New York Times, p. A7.

In-text references: (“College Officials”, 2007) / (Landler, 2007)


Journal Article with Continuous Paging:

Miller-Rushing, A. J., Primack, R. B., Primack, D., & Mukunda, S. (2006). Photographs and herbarium specimens as tools to document phonological changes in response to global warming. American Journal of Botany, 93, 1667-1674.

In-text reference: (Miller-Rushing, Primack, Primack, & Mukunda, 2006)


Journal Article when each issue begins with p.1:

Bogdonoff, S., & Rubin, J. (2007). The regional greenhouse gas initiative: Taking action in Maine. Environment, 49(2), 9-16.

In-text reference: (Bogdonoff & Rubin, 2007)


Journal Article from a Library Subscription Service Database with a DOI (digital object identifier):

Mora, C., & Maya, M. F. (2006). Effect of the rate of temperature increase of the dynamic method on the heat tolerance of fishes. Journal of Thermal Biology, 31, 337-341. doi: 10.101b/jtherbio.2006.01.055

In-text reference: (Mora & Maya, 2006)


Website:

United States Environmental Protection Agency. (2007, May 4). Climate Change. Retrieved From the Environmental Protection Agency website: http://www.epa.gov/climatechange

In-text reference: (United States Environmental, 2007)

Gelspan, R. (2007). The Heat Is Online. Lake Oswego, OR: Green House Network. Retrieved from The Heat Is Online website: http://www.heatisonline.org

In-text reference: (Gelspan, 2007)

Friday, 31 May 2019

27 Ramadan

Anonymous | 21:56 | 6Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Sannah Helwah S.K. . . . 20+ tahun yang lalu , S.K. dilahirkan kat dunia ni ^_^
Semoga dipermudahkan segala urusan . . Semoga menjadi lebih baik . . Doakan S.K. 

Love,
S.K.

Wednesday, 29 May 2019

Quotes of the Day #12

Anonymous | 04:06 | 2Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Ada banyak hal menjadi mudah dengan bersujud dan ada banyak harapan mustahil menjadi mungkin dengan berdoa. 

Saturday, 25 May 2019

Quotes of the Day #11

Anonymous | 16:40 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Always remember that we can't avoid the roadblocks on this journey of life. But we can decide in our darkest times to learn from our mistakes and use the them to push ahead. Never give up and do our best.

Quotes of the Day #10

Anonymous | 06:16 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

You can't completely forget someone from your past, and it is harder if that someone was one of the reasons behind your smile . But , you need to move on with your life and pray for Allah to protect & bless his / her life .

Friday, 24 May 2019

Wonderwall Song Meaning

Anonymous | 22:26 | 0Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

Song ; Wonderwall
Artist ; Oasis


The word "wonderwall" means "the person you constantly find yourself thinking about". This song is simply about the feelings human beings get when they experience the initial stages of love and infatuation (limerence). It describes the volleying between euphoria and agony that a crush can make you feel.

In other words, the song "Wonderwall" is basically about the butterflies you get in your stomach when your crush walks into the room and the thoughts that stem from those feelings. 

"Today is gonna be the day
That they're gonna throw it back to you"
> He's saying today is your opportunity to express your love. You're going to be in the presence of your secret crush, and you better make your move.


"By now you should've somehow
Realized what you gotta do"
>He's saying that it's obvious you need to approach your crush and tell them how you feel. There's no other way. Silence leads to nothing. This, of course, is much easier said than done, due to fear of rejection.


"I don't believe that anybody
Feels the way I do, about you now"
>He's saying that nobody else in the world could possibly have stronger feelings toward this person at this exact moment in time. His crush is the only thing that's on his mind. From the moment he wakes up until he goes to sleep. He's infatuated with his crush.


"Back beat, the word was on the street
That the fire in your heart is out"
>His crush has been hurt so badly by relationships in the past, that he fears cynicism will ruin his odds at casting the spell that will capture his crush's heart.


"I'm sure you've heard it all before
But you never really had a doubt"
>He's certain his crush has been through it all in the past. She's entered relationships without second guessing and has been hurt because of it. He's afraid that this will scare her away from him.


"I don't believe that anybody
Feels the way I do about you now"
>He's saying that nobody else in the world could possibly have stronger feelings toward this person at this exact moment in time. His crush is the only thing that's on his mind. From the moment he wakes up until he goes to sleep. He's infatuated with his crush.


"And all the roads we have to walk are winding
And all the lights that lead us there are blinding"
>Relationships are so complicated and hard to obtain and maintain


"There are many things that I
Would like to say to you but I don't know how"
>He means exactly what is stated. He has so many things to say to his crush but is afraid to open his mouth and express his feelings because he fears rejection.


"Because maybe, you're gonna be the one that saves me
And after all, you're my wonderwall"
>It is possible that getting into a relationship with his crush will cure his loneliness and sadness and make him truly happy.


"Today was gonna be the day
But they'll never throw it back to you"
>In retrospect, he missed his opportunity to express his love. He remained silent and the opportunity to show his love is now gone. It's too late.


"By now you should've somehow
Realized what you're not to do"
>In retrospect, he realizes remaining silent and holding his feelings inside was the wrong thing to do, because now he is left wondering what could have been and it kills him inside.


"I don't believe that anybody
Feels the way I do, about you now"
>Still, he does not believe it is possible for anyone else on the planet to love her as much as he does, even though he was to scared of rejection to express his feelings.


"And all the roads that lead you there are winding
And all the lights that light the way are blinding"
>Relationships are so complicated and hard to obtain and maintain.


"There are many things that I
Would like to say to you but I don't know how"
>He means exactly what is stated. He has so many things to say to his crush but is afraid to open his mouth because he fears rejection.


"I said maybe, you're gonna be the one that saves me
And after all, you're my wonderwall"
>It is still possible that getting into a relationship with his crush will cure his loneliness and sadness and make him truly happy.


"I said maybe, you're gonna be the one that saves me
And after all, you're my wonderwall"
>It is still possible that getting into a relationship with his crush will cure his loneliness and sadness and make him truly happy.


"I said maybe, you're gonna be the one that saves me
You're gonna be the one that saves me
You're gonna be the one that saves me"
>He's now simply holding on to the fantasy that him and his crush will one day be together


Source ; Quora

Thursday, 23 May 2019

Bayar Fidyah

Anonymous | 16:47 | 2Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Wajib Bayar Fidyah Jika Tak Sempat Ganti Puasa Ramadhan Lalu, Cara Betul Untuk Buat Kiraan Jumlah Fidyah Yang Perlu Dibayar


Pasti masih ada antara kita umat Islam diluar sana yang masih belum menggantikan puasa lepas dan puasa lalu yang pernah ditinggalkan. Tahukah anda bahawa puasa bulan Ramadhan adalah wajib, jika kita tinggalkannya, wajib untuk diganti pada hari bulan lain sebelum Ramadhan akan datang tiba. Jika kita gagal menggantikan puasa lalu yang ditinggalkan selepas Ramadhan baru tiba, kita wajib membayar Fidyah.

Bagaimana handak kira jumlah Fidyah kita? Jom kita baca.

Dalam tahun 2017 Masihi bersamaan 1438 - 1439 Hijriah.

Secupak beras = 675 gram (RM1.80).
Satu gantang bagdad = 2.7kg.

MENJELANG bulan puasa, satu perkara yang selalu menjadi kemusykilan kaum wanita adalah kiraan fidyah kerana tidak sempat menggantikan puasa. Bagi yang ragu-ragu tentang perkara ini berikut di kongsi penjelasan cara kiraan fidyah yang diambil dari Facebook Jabatan Kemajuan Islam Malaysia. Tapi sebelum itu baca juga penjelasan mengenai fidyah untuk pengetahuan kita.

Fidyah
Fidyah ialah denda ke atas seseorang Islam yang telah baligh kerana meninggalkan puasa wajib atas sebab-sebab tertentu atau pun sengaja melewatkan puasa ganti (qada’) bulan Ramadhan.

Hukum fidyah
Hukum membayar fidyah adalah wajib. Ia wajib disempurnakan mengikut bilangan hari yang ditinggalkan. Ia juga menjadi satu tanggungan (hutang) kepada Allah SWT sekiranya tidak dilaksanakan.

Prosedur membayar Fidyah
Perkiraan dan bayaran fidyah boleh dibuat di Baitulmal Majlis Agama Islam Negeri-negeri atau pejabat zakat negeri. Kadar bayaran fidyah berubah mengikut harga yang ditetapkan oleh pemerintah di sesuatu tempat. Pengiraan kadar fidyah berdasarkan kadar harga beras (makanan asasi penduduk). Beras fidyah tersebut hendaklah diagihkan kepada fakir atau miskin.


Sebab-sebab dikenakan fidyah

1. Uzur menunaikan puasa wajib.
Terdiri daripada golongan yang menghidapi sakit kuat dan tidak mempunyai harapan untuk sembuh, atau golongan tua yang tidak mampu berpuasa atau kedua-duanya sekali.

Contoh :
Haji Karim pengidap Diabetes yang menjalani dialysis sepanjang Ramadan tidak mampu menunaikan puasa. Maka, fidyahnya dikira sebaik habis Ramadan tersebut pada kadar :
Bilangan hari tidak berpuasa X Kadar fidyah pada tahun tersebut.
30 hari X RM1.80 = RM54.00

2. Perempuan hamil.
Dengan syarat dibimbangi akan keselamatan ke atas bayi yang dikandungnya seperti dikhuatiri berlaku keguguran. Golongan ini dikenakan membayar fidyah dan juga menggantikan (qada’) puasa yang ditinggalkan.

Contoh :
Puan Maria tidak mampu berpuasa selama 10 hari pada bulan Ramadan kerana mengalami alahan teruk semasa mengandungkan bayinya. Keadaan bayi adalah sihat, Cuma kesihatan beliau yang terganggu. Hanya setelah 3 tahun barulah Puan Maria dapat menggantikan puasa tersebut.

Bilangan hari tidak berpuasa X (Tahun gandaan) X Kadar fidyah(cupak)

10 hari X (3 Tahun – 1 Tahun) X RM1.80 = RM36.00 (FIDYAH)

3. Ibu yang menyusukan Anak.
Dengan syarat ibu yang merasa bimbang akan memudaratkan bayi yang disusuinya seperti kurang air susu atau menjejaskan kesihatan bayinya itu. Maka baginya menggantikan puasa yang ditinggalkan serta membayar fidyah.

Contoh :
Puan Hani mempunyai bayi yang baru berusia 3 bulan dan menyusu penuh. Sepanjang bulan Ramadan, beliau tidak mampu berpuasa selama 15 hari kerana kekurangan susu. Beliau hanya mampu menggantikan puasa ini selepas 2 tahun. Fidyah yang dikenakan ke atas Puan Hani sebaik sahaja habis Ramadan pada tahun itu ialah :

Bilangan hari tidak berpuasa X Kadar fidyah pada tahun tersebut.

15 hari X RM1.80 = RM27.00

Fidyah yang dikenakan kepada Puan Hani kerana lewat menggantikan puasa ialah :

Bilangan hari tidak berpuasa X (Tahun gandaan) X Kadar fidyah(cupak)

4. Orang yang telah meninggal dunia.
Hutang puasa bagi mereka yang telah meninggal dunia hendaklah disempurnakan bayaran fidyahnya oleh waris-warisnya mengikut bilangan hari yang ditinggalkan sebelum pembahagian pusaka dibuat.

Contoh :
Puan Rahmah ialah seorang warga emas yang telah terlantar sakit bertahun-tahun dan tidak mampu berpuasa di bulan Ramadan. Pada 13 Ramadan beliau telah meninggal dunia. Maka, fidyah beliau dikira :
Bilangan hari tidak berpuasa X Kadar fidyah pada tahun tersebut.

13 hari X RM1.80 = RM23.40

5. Melambatkan Ganti Puasa (Qada’).
Mereka yang melambatkan ganti puasanya hingga telah melangkah tahun yang berikutnya (bulan Ramadhan), dikenakan denda membayar fidyah dan juga wajib menggantikan (qada’) puasa yang ditinggalkan. Bayaran fidyah akan berganda mengikut jumlah tahun-tahun yang ditinggalkan.

Contoh :
En Jamal telah tidak mampu berpuasa selama 3 hari di dalam bulan Ramadan kerana corak pekerjaannya yang berat. Beliau hanya menggantikan puasanya selepas 10 tahun.
Maka fidyah yang dikenakan ke atas beliau ialah :

Bilangan hari tidak berpuasa X (Tahun gandaan) X Kadar fidyah(cupak)

3 hari X (10 Tahun – 1 Tahun) X RM1.80 = RM48.60 (FIDYAH)

Taksiran fidyah
(Hari yang ditinggalkan) X (Tahun gandaan) X (1 Cupak) = Fidyah.

Kadar bayaran fidyah
Kadar bayaran fidyah bagi satu hari puasa yang ditinggalkan ialah satu cupak beras yang boleh dibuat zakat fitrah (1/4 gantang Baghdad). Dalam bentuk nilaian, berdasarkan kepada kadar yang ditetapkan oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan sehingga tahun 1435H, secupak beras bersamaan dengan 567.5 gram dinilai dengan kadar RM1.80.

Contoh:
Jika seseorang meninggalkan puasa selama 3 hari dan tidak menggantikan puasanya sehingga 3 kali bulan Ramadhan, maka kadar fidyahnya ialah:

RM1.80 (1 cupak) X 3 hari X 3 tahun = RM16.20

*Jumlah hari puasa yang wajib di qada tetap 3 hari sahaja. Hanya bayaran fidyah sahaja digandakan.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada semua.

Nota: Kiraan fidyah di Selangor adalah tidak berganda walaupun melangkau tahun

*Perlu diingat, walaupun sudah membayar fidyah, puasa tetap kena ganti, wajib..

Kenali Jenis Susu dalam Tin

Anonymous | 16:32 | 4Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 



Kredit: Thiru Kanesh, Nutritionist

Lepak mamak pekena teh tarik, kopi tarik? In-trend dengan bubble tea, teh ais kaw cincau? Atau sedap lagi ABC bawah pokok?

Ya, memang rasa sedap, manis dan kaw tapi tahukah apa yang diletakkan dalam minuman itu? Susu kan?

Betulkah ‘susu’? Ataupun susu segar? susu cair? susu pekat? krimer? atau krimer manis? Ataupun panggil ja semuanya ‘susu tin’?

“Lorhhh ada macam2 jenis ka?” Ingatkan semua ‘susu dalam tin’ tu sama ja.

Salah kefahaman tu. Hakikatnya, kebiasaannya tak guna susu tapi akan digunakan krimer atau krimer manis sahaja. Krimer ni apa pulak? Rujuk ni:

1. Susu Sejat Penuh Krim (evaporated full cream milk)
Susu yang telah disejatkan airnya, lebih dikenali sebagai susu cair oleh orang kita.

2. Susu Pekat Manis Penuh Krim (sweetened condensed full cream milk) 
Susu yang telah disejatkan airnya menjadi lebih pekat dan ditambah gula. Kebiasaanya ramuan utama bukan susu tapi GULA. Rujuk pada bahan pertama di senarai ramuan.

3. Susu Isian Sejat (evaporated filled milk)
Susu yang telah disejatkan airnya. Lemak dalam susu tu pula telah dikeluarkan dan diganti (atau senang cerita ‘diisi’) dengan minyak tumbuhan.

4. Susu Isian Manis (sweetened filled milk)
Sama seperti susu isian sejat dan ditambah GULA (gula adalah ramuan utama).

5. Krimer Sejat (evaporated creamer)
Ianya berasaskan minyak tumbuhan, selalunya minyak sawit yang telah diproses dan dilunturkan menjadi putih seakan susu. Juga terdapat dalam jenis serbuk (krimer kopi). Banyak digunakan dalam minuman pracampur/ 3 dalam 1, bubble tea, carrot ‘susu’, masakan, nasi minyak, kuih, dessert dan ABC.

6. Krimer manis (sweetened creamer)
Sama seperti krimer yang berasaskan minyak tumbuhan dan telah ditambah dengan GULA (kandungan gula adalah ramuan utama) dan biasa digunakan dalam minuman panas seperti teh tarik, sirap bandung dan sebagainya di kedai makan. Kalau lagi hipster - krimer yang berperisa (coklat, strawberi, karamel) makan ngan roti. Biasanya, krimer akan diberi nilai tambah dengan menambah mineral atau vitamin. Kuantiti yang ditambah tu jarang memberi impak baik berbanding GULA yang kita sedia tahu implikasi kesihatan jika diambil secara tidak terkawal.

Selama ini anda gunakan yang mana satu atau hasil yang menggunakan produk yang mana satu?

Kalau dirujuk Piramid Makanan Malaysia, hanya SUSU SEJAT PENUH KRIM (1 sajian = 2/3 cawan susu sejat) yang tergolong dalam kumpulan susu dan produk tenusu. Menurut Akta Makanan 1983 pula, krimer tergolong di bawah kategori bahan pemanis (sweetening substance).

Jadi, tak hairanlah bila negara tersenarai dalam statistik negara paling obes dan mendahului carta bilangan pesakit kencing manis yang ramai sebab kerap dan banyak mengambil minuman/ makanan berasaskannya. Bangga? Fikirkan semula, amalkan kesederhanaan!

Nota: Kebiasaannya, susu diimport dalam bentuk pepejal susu dan lemak susu yang kemudiannya diproses/ dicampur semula ke bentuk cecair sebelum dipek untuk dijual (recombined milk). Jadi, pada label ramuan akan dilabel lemak susu, pepejal susu. Malah, ada krimer sejat/ krimer manis yang masih mengandungi pepejal susu, namun kandungannya tidak sebanyak minyak tumbuhan+gula yang menyebabkan produk tersebut tidak memenuhi kriteria perlabelan sebagai susu.

Apa pun, rajinlah baca label dan kenali jenis produk. Label produk mungkin berubah mengikut formulasi terkini.

—-
Rujukan: Akta Makanan 1983

Sumber : Bahagian Pemakanan, Kementerian Kesihatan Malaysia

Sunday, 19 May 2019

Quotes of the Day #9

Anonymous | 21:29 | 1Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

It's just a spark, but it's enough to keep me going, and when it's dark out, no one's around, it keeps glowing

Tuesday, 7 May 2019

Quotes of the Day #8

Anonymous | 06:05 | 2Comments |
Bismillah . . .

Assalamualaikum . . .

Kenapa kita suka fikirkan masalah yang belum muncul lagi ? Lebih baik fikirkan jalan sebelum masalah tu tiba

Monday, 6 May 2019

Quotes of the Day #7

Anonymous | 17:45 | 1Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Menerima hakikat diri tidak sempurna adalah satu ketenangan. Bila kita lakukan kesilapan, maafkanlah diri sendiri. Tarik nafas dan lepaskan dengan astaghfirullah.

Menerima hakikat orang lain tidak sempurna adalah satu kebijaksanaan. Kita tidak mudah bersangka buruk, marah atau benci. Tarik nafas dan lepaskan dengan Inna lillahi wa inna  ilaihi raaji'un 

Thursday, 18 April 2019

Quotes of the Day #6

Anonymous | 11:15 | 1Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Pokok tidak pernah membenci angin bila daunnya gugur. Jadi, jangan pernah salahkan takdir. Dugaan dan dan ujian tanda kasih Allab kepada kita. Allah lah pengatur jalan yang terbaik untuk kita 

Saturday, 6 April 2019

Starbucks Secret Menu

Anonymous | 09:49 | 2Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Image result for starbucks tumblr

Image may contain: 1 person, drink and text

Image may contain: 1 person, drink

Image may contain: 1 person, drink and text

Image may contain: 1 person, drink and text

Image may contain: 1 person, text

Image may contain: drink and text

Image may contain: 3 people, drink and text

Image may contain: 1 person, drink and text

Source : Kevin Quiaoit

Friday, 5 April 2019

Air Mata Tiga Solat

Anonymous | 09:37 | 1Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Image result for pray for allah tumblr

Belajarlah untuk menangis demi kesedaran dan keinsafan, namun dalam melakukan ibadah ini, kalau masih belum mampu mengalirkan air mata, lakonkan juga sehingga benar-benar menangis. Semoga dengan itu, kita diterima Allah sebagai hamba yang benar-benar insaf.

1. Solat Tahajjud

  • Dilakukan waktu orang lain masih nyenyak tidur
  • Mampu melembutkan jiwa yang keras
  • Apabila menjadi rutin, maka cairlah hati yang keras itu lalu mengalirlah air mata kerana Allah


2. Solat Taubat

  • Jika dilakukan oleh orang yang sedar akan kesilapan lampau, maka mampu membuatkan mereka menangis 
  • Awas jika selalu melakukan solat taubat tetapi tiada lagi tangisan



3. Solat Tasbih

  • Disunatkan sekurang-kurangnya sekali seumur hidup
  • Digalakkan sebulan sekali
  • Jika mampu, lakukan seminggu sekali
  • Air mata yang mengalir itu tentu besar nilainya kerana tangisan itu bukan tangisan sesalan tetapi tangisan yang kagum akan kehebatan dan keagungan Allah

Tuesday, 2 April 2019

Jangan Panik dan Keliru Mengenai Losartan

Anonymous | 18:42 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Meh abam farmasis terangkan dengan bahasa yang paling mudah dan santai.

Pertama sekali, kita kena faham apa itu UBAT. Ubat ni sama jugak konsep macam benda-2 lain yang ada kat dunia ni.

Kita ambik contoh Air Milo.
Dalam Air Milo ada:

✔️ Bahan utama (iaitu serbuk Milo). Kalau tak ada serbuk Milo, memang tak jadi la Air Milo ni.

✔️ Bahan tambahan (contohnya, macam susu pekat manis). Bahan tambahan ni menyedapkan lagi Air Milo itu. Tapi, kalau tak ada susu pun, kita masih dapat menikmati Air Milo tu juga. Nama nya Milo O kan.

Haa, sama lah juga dengan UBAT.
Dalam ubat ada:

✔️ Bahan utama (iaitu bahan aktif yang memberi kesan rawatan kepada pengguna).

✔️ Bahan tambahan dalam formulasi bagi memantapkan lagi produk ubat itu.

Dan yang duk nak kena fikir macam mana nak buat ubat-2 ni semua adalah KILANG-2 UBAT yang ada kat dunia ini.

Mereka menghasilkan ubat, lalu dipasarkan ke tempat2 seperti:

☑️ Kedai farmasi
☑️ Fasiliti kesihatan swasta (klinik/hospital)
☑️ Fasiliti kesihatan kerajaan (klinik/hospital)

Dari 3 tempat di atas ini lah, maka kita sebagai pengguna akan dapat ubat-2 ini semua. Tak kisah lah sama ada kita beli kat kedai farmasi ke, atau kita dapat ubat ni kat fasiliti kesihatan swasta mahupun kerajaan.

Dan ubat-2 yang ada kat pasaran ni pun ada macam-2 JENAMA.

Alaa, macam kita pergi kedai..

“Nak, kau belikan aku COLGATE dan MAGGI ya.”, mak kita berpesan.

Kita pun pergi kedai, dan main ambik je ubat gigi DARLIE dan MI SEDAAP. Janji benda yang SAMA kan.

Ya, benda yang sama. Ubat gigi jugak. Mee segera jugak. Tetapi, BERBEZA dari segi JENAMA saja.

Macam tu lah juga dengan ubat2 kat dunia ni.

Al-kisah, balik kepada KILANG-2 UBAT tadi. Hasil pemeriksaan dari pihak berkuasa di Singapura mendapati ada beberapa ubat LOSARTAN yang telah menggunakan BAHAN TAMBAHAN yang TAK SEPATUTNYA di dalam produk ubat mereka. Sekali lagi abam ulang, BAHAN TAMBAHAN.

Lalu, KKM (di Malaysia) pun take note akan benda ini. KKM pun memanggil balik serta-merta beberapa JENAMA UBAT LOSARTAN YANG TERLIBAT yang telah dihasilkan oleh KILANG-2 UBAT yang berkenaan ini. Boleh klik pada gambar pertama yang abam sertakan ini. Ada jadual UBAT-2 LOSARTAN yang ditarik balik itu.

Ya, betul. UBAT LOSARTAN yang terlibat. Iaitu salah satu ubat DARAH TINGGI yang ada kat pasaran.

Sekarang, balik semula kepada apa yang abam ajar tadi tentang Air Milo tu. Ada bahan utama (bahan aktif) dan ada bahan tambahan kan?

Ya, LOSARTAN adalah bahan utama atau bahan aktif dalam ubat tersebut. Dan ia TAK BERSALAH dalam hal ini.

Yang BERSALAH adalah BAHAN TAMBAHAN dalam produk ubat itu saja.

Maka, BUKAN SEMUA UBAT LOSARTAN ditarik balik! Tetapi hanya JENAMA-2 UBAT LOSARTAN yang terlibat itu saja yang ditarik balik. Oleh sebab ada BAHAN TAMBAHAN yang tak sepatutnya ada dalam JENAMA UBAT-2 LOSARTAN berkenaan.

Sekarang, korang boleh klik pada gambar yang kedua. Itu adalah salah satu ubat LOSARTAN juga yang ada kat dunia ini. Dan ia sedang digunakan di banyak fasiliti kesihatan kerajaan sekarang ini kat Malaysia.

Nama ubat: Losartan Potassium
Jenama ubat: ZYLOVAA
Kilang ubat: Xepa-Soul Pattinson (Malaysia) Sdn Bhd
Tugas ubat: Darah tinggi

Maka, kita semua TAK PERLU PANIK atau KELAM-KABUT. Kebanyakan yang ikut rawatan di fasiliti kesihatan kerajaan sama ada klinik mahupun hospital TAK TERLIBAT PUN dalam menggunakan JENAMA UBAT seperti yang diumumkan itu.

Pengumuman tu lebih kepada nak ‘alert’ kan orang awam yang mungkin ada MEMBELI JENAMA UBAT berkenaan sama ada dari fasiliti kesihatan swasta mahupun di kedai-2 farmasi sama ada di dalam negara mahupun di luar negara.

Supaya mereka yang ada TERPAKAI UBAT JENAMA ITU supaya segera pulangkan semula dan boleh menggunakan JENAMA UBAT yang lain pula yang ada kat pasaran.

Itu sahaja sebenarnya.

Semoga dapat pencerahan ya. 💪😉

No photo description available.
Image may contain: text


Faiz Akmal Mfa,
Farmasis Kaunseling,
Klinik Kesihatan Air Tawar 2,
Kota Tinggi, Johor.

Penarikan Ubat yang Mengandungi Losartan

Anonymous | 18:34 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Jika anda atau ahli keluarga anda sedang mengambil salah satu dari 7 jenama ubat yang mengandungi Losartan seperti di atas, sila pulangkan kepada Klinik, Hospital atau Farmasi yang anda dapat untuk ditukarkan kepada jenama lain. Bukan semua jenama ubat yang mengandungi Losartan adalah terlibat dalam penarikan balik ini.

If you or any of your family members is taking any of the 7 brands listed above which contains the active ingredient Losartan, please return it to the clinic, hospital or pharmacy that you got it to be replaced with another brand. Not all brands of medicine containing Losartan are affected by this recall.

1. Losagen 50mg
2. Losagen 100mg
3. Losartas 50mg
4. Losartas 100mg 
5. Tozaar Plus LS 50/12.5mg
6. Tozaar 50mg
7. Tozaar 100mg

No photo description available.

Sunday, 31 March 2019

Penawar Kesedihan dan Kesempitan

Anonymous | 08:03 | 0Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .

Image may contain: text

Image may contain: 1 person

No photo description available.

No photo description available.

Saturday, 30 March 2019

Fungsi Pelbagai Jenis Scrub St. Ives

Anonymous | 07:53 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .


Image result for st ives scrub
Green Tea Scrub
  1. Menghilangkan blackhead dan whitehead
  2. Mencegah jerawat
  3. Mencuci kotoran dan minyak secara mendalam
  4. Mencegah kulit berminyak
  5. Jerawat mudah kecut dan kering

Image result for st ives scrub
Oatmeal Scrub and Mask
  1. Berfungsi sebagai scrub dan mask (2 in 1)
  2. Mencuci secara mendalam
  3. Boleh digunakan secara kerap kerana tidak mengeringkan kulit
  4. Mencerahkan wajah yang kusam
  5. Wajah lebih segar, halus dan bersih
  6. Mencegah pertumbuhan jerawat
  7. Melembapkan kulit
Image result for st ives scrub
Apricot Scrub
  1. Sangat sesuai untuk kulit sensitif dan berjerawat
  2. Mengurangkan minyak pada wajah
  3. Menanggalkan kulit mati dengan berkesan
  4. Mengurangkan kedutan dan menganjalkan kulit
  5. Melembapkan dan mencerahkan kulit

Image result for st ives scrub
Pink Lemon & Mandarin Orange Scrub
  1. Mencerahkan wajah
  2. Memudarkan parut dan noda pada wajah
  3. Memberi kesegaran pada wajah
  4. Menanggalkan sel kulit mati
  5. Wajah kelihatan lebih bermaya dan sihat

Panduan Sebelum Membeli Ayam

Anonymous | 07:41 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .

No photo description available.
Dalam bulatan tu bontot ayam okay :D

1. Bontot putih 
Ayam diproses selepas ayam betul-betul mati.

2. Bontot merah
Ayam diproses sebelum ayam itu mati, contoh cabut bulu masa masih hidup.

3. Bontot biru
Ayam yang sudah mati baru disembelih (bangkai).

4. Ayam yang siap dipotong
Kalau pilih ayam yang siap dipotong pilihlah ayam bulat atau bahagian-bahagian ayam tak ada tanda lebam atau kebiruan kerana ayam yang ada tanda tersebut memang ayam mati sebelum disembelih.

Credit : Faizan Dasuki

Monday, 25 March 2019

Quotes of the Day #5

Anonymous | 21:33 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Life hits you with surprises once in a while but you can overcome it with love. That's all you need.

Thursday, 14 March 2019

Anemia in Women

Anonymous | 21:23 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

According to WHO survey, 40% of pregnant women suffered from anaemia and more that TWO MILLION of pregnant women are anaemic in Malaysia.

Let’s talk about anaemia, a health condition with the sign of deficiency of red blood cell, aka haemoglobin which is crucial in delivering oxygenated blood throughout the body. Pregnant lady is more susceptible to be anaemic that will lead to severe complications. 

How to know if you are suffering from anaemia? A simple blood test will do !

No photo description available.

Wednesday, 13 March 2019

Solar System Run Series 2019

Anonymous | 23:23 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

S.K. menolong kawan-2 S.K. promote event diorang.. Diorang akan menganjurkan Solar System Run Series 2019.. Bagi yang berkesempatan dan berminat untuk join , tolong sangat-2 join.. Mereka memerlukan lebih ramai peserta :') Terima kasih sudi join kawan-2 ^_^

🏃🏻‍♀️PHYSICAL RUN
SOLAR SYSTEM SERIES🏃🏻‍♂️

☀ | 🌚 | 🌎
It’s a series run guys! You may join any of the series listed! OR 
get an exclusive price if you join all three series and stand a chance to win a LUCKY DRAW!🎁

Save the date:
• The Sun Series: 13 April 2019
• The Moon and Star Series: 20 April 2019
• The Earth Series: 27 April 2019

Registration Close: 1 April 2019
Distance: 5KM
Time: 0700 a.m
Place: Azman Hashim International Business School (AHIBS), Block T08, UTM, Skudai, 81310 Johor Bahru, Johor.

Choose your Package:
Package A
Public – RM40 | Student - RM35
[1 series medal, Race Kit]

Package B
Public – RM55 | Student – RM45
[1 series medal, T-shirt, Race Kit]

Package C (Runner who join all series)
Public – RM120 | Student – RM100
[3 series medal, T-shirt, Race Kit]
Eligible for LUCKY DRAW!!

*Refreshment and E-certificate are included in all package.
*Payment slip is required to be attached in the registration form link below.

Register Link Physical Run: http://bit.ly/PhysicalRunSolarSystemSeries

=======================

🤳🏻VIRTUAL RUN 
SOLAR SYSTEM SERIES🤳🏻

We also open for Virtual Run registration for those who are interested. Further information on the link below.

Register Link Virtual Run: http://bit.ly/VirtualRunSolarSystemSeries

*Payment slip is required to be attached in the registration form link above.

Visit our Facebook and Instagram : 
Instagram.com/heptaspot
Facebook.com/HeptaspotVirtualRun 




Thursday, 7 March 2019

Buat Duit dengan Main Game di MAE

Anonymous | 09:04 | 5Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Maybank has just introduced MAE, a new digital wallet that uses the same Maybank2u app. MAE which stands for Maybank Anytime Everyone, is open to everyone including non-Maybank customers . . So, macam mana nak main game sampai dapat duit? Ikut steps kat bawah ni . . 

Step 1 ;
Korang mestilah kena ada apps Maybank2U!



Step 2 ;
Update apps Maybank2U and korang akan nampak "Say Hello to MAE" atas "Basic Saving Account-i" atau apa-2 jenis account korang tu . . Klik MAE tu tau . .



Step 3 ;
Masukkan info yang diminta . . Untuk bahagian referral code, korang WAJIB letak code ni 'sns0217'


Step 4 ;
Kemudian tekan log out . . Apps akan minta untuk top-up , tapi boleh je abaikan & log out . .



Step 5 ; 
Kemudian login semula and akan ada icon 'M' macam kat bawah ni . . Klik ikon tu . .


Step 6 ;
Nanti akan keluar icon game macam kat bawah ni , klik ikon tu . . Then mainlah . . Make sure untuk tap duit syiling untuk dapatkan duit . . Elakkan klik bom untuk 'Game Over' dan tap berlian untuk tambah masa . . Jangan lupa gunakan referral code sns0217


Sunday, 3 March 2019

Pengiraan Usia Janin

Anonymous | 12:00 | 0Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Image may contain: text


Image may contain: text

Sumber ; FB Siakap Keli

Quotes of the Day #4

Anonymous | 08:11 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Allah knows what your silent heart wants. Even if you don't include it in your prayers. He hears what your heart whispers. He may not give it to you now but someday, when you least expect it, things will happen in the best possible way.

Perbezaan Kegunaan Tepung Beras

Anonymous | 00:00 | 0Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

Saturday, 2 March 2019

Perlu ke Antibiotik?

Anonymous | 16:26 | 1Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

No photo description available.

Panduan Mengisi e-Filling Cukai Pendapatan

Anonymous | 16:23 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Langkah 1
Log masuk ke ezhasil. Macam online banking, siap ada frasa keselamatan sebelum masukkan password. Pastikan check tu kita punya ke bukan.

No photo description available.


Langkah 2: 
Pilih opsyen e-filing, kemudian e-borang.

No photo description available.


Langkah 3: 
Pilih tahun taksiran. ie:2017. Dia akan bawa anda ke dunia lain (new tab laaa.)

No photo description available.


Langkah 4: 
Kemaskini dan semak maklumat peribadi. Termasuk maklumat bank dan nombor akaun. Kot dapat refund balik duit kannnn. Hehe.

No photo description available.


Langkah 5: 
Isi maklumat pendapatan anda

No photo description available.


Langkah 6: 
Isi pelepasan cukai. Tak tahu? Refer nota. Kat sini yang paling PENTING. Boleh kurangkan cukai dan secara tak langsung menambahkan lebihan cukai untuk digunakan semula. Haha.

No photo description available.


Langkah 7: 
Semak rumusan. Ni paling best! Boleh tengok kita ada dapat lebihan cukai ke tak. Ada yang dapat refund beribu tau!

No photo description available.


Langkah 8: 
Sahkan borang taksiran anda.

Image may contain: text

Sumber : FB Amazing Nara