Tuesday, 27 February 2018

Stop Calling Workers by Their Old Titles

S.K. | 19:47 | 1Comments |

OLD: Garden Boy
NEW: Landscape Executive

OLD: Gardner
NEW: Plant nutritionist

OLD: Petrol attendant
NEW: Fuel transmission technician

OLD: Car Cleaner
NEW: Vehicle Image Develope

OLD: Water Pump Operator
NEW: Aqua line Executive

OLD: Lift Operator
NEW: Vertical Movement Specialist

OLD: Receptionist
NEW: Front Desk Executive

OLD: Typist
NEW: Printed Document Handler

OLD: Messenger
NEW: Business Communication Conveyer

OLD: Telephone Operator
NEW: Communications Executive

OLD: Window Cleaner
NEW: Transparent Wall Technician

OLD: Temporary Teacher
NEW: Associate Teacher

OLD: Tea Boy*
NEW: Refreshment Technician

OLD: Garbage Collector
NEW: Environmental Sanitation Technician

OLD: Guard
NEW: Security Enforcement Executive

OLD: Thief
NEW: Wealth Relocation Specialist

OLD: Driver
NEW: Automobile Propulsion Specialist

OLD: Maid
NEW: Domestic Management Executive

OLD: Cook
NEW: Food Technician

OLD: Gossiper
NEW: Oral Research and Evaluation Executive

😌 Saje gurau

Thursday, 22 February 2018

Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana

S.K. | 18:09 | 10Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana

Semoga S.K. ada rezeki untuk mnang Travel Totebag by Ana Suhana . . Ameen . . 

Tindakan Awal Urus Jenazah

S.K. | 17:58 | 1Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


Image may contain: text

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Image may contain: text

Sumber : FB Alif & Sofia

Ukuran Meter Kain untuk Pakaian Trend Terkini

S.K. | 17:48 | 1Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Hari ni saya nak share sikit tentang meter fabrik. Kalau dulu standard buat baju perempuan 4m sahaja. TAPI zaman dah berubah. Fashion baju sekarang untuk buat baju kepuk2, kembang, layer2, ruffle2, pleated sana sini dan kedut2. semua tuh memerlukan fabrik yang lebih. 

Jadi tips saya bila beli kain, jangan beli yang dah siap potong! Sbb tu comfirm 4m saja! Kadang tak cukup pun 4m anda ditipu tapi hanya Tailor saja yang tahu. 😅 suku meter pun amat bermakna buat seorang tailor tau! 

Beli lah 4.5m atau 5m siap-siap! Senang nanti boleh buat macam-macam design baju fashion terkini. 😁

No automatic alt text available.

Sumber : FB Idzyan Ismail 

Monday, 19 February 2018

Announcement Pemenang Giveaway Pelukis Jalanan & Arkitek Jalanan by stnrsyfh

S.K. | 17:38 | 7Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


First of all , thank you kepada semua peserta yang sudi join GA Pelukis Jalanan & Arkitek Jalanan by stnrsyfh . . Alhamdulillah , ada 45 orang peserta semua sekali . . Senarai peserta untuk GA kali ni boleh klik SINI . . 


Dan . . Sekarang masanya untuk S.K. umumkan pemenang . . Nak tahu siapa menang ? Tengok video bawah ni okay . . Tahniah kepada pemenang dan terima kasih kepada semua yang sudi join . . 


Lastly , Happy Belated Birthday S.K. Semoga S.K. panjang umur dan dimurahkan rezeki so that , more GA yang S.K. boleh buat ^_^





Kepada pemenang , do email me (official.skwork@gmail.com) your details ;

  • Name
  • Address
  • Phone Number

Tempoh tuntut hadiah ; Sehingga 25 February 2018

Saturday, 17 February 2018

Bestnya join GALS, hadiah untuk 5 PEMENANG

S.K. | 19:51 | 7Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Seronok tau join giveaway LubukSeni.com
So far, puas hati dengan hadiah yang di-offer. Selain spesis jarang ditemui, hadiah meleleh tu untuk ramai pemenang. Kali ni, pemenang untuk 5 orang. Ramai tuhhh, rugi la tak join kanss.
Nak join giveaway? Klik je gambar bawah ni ya!
Banyak rupanya entry menarik kat LubukSeni.com . Kalau sesaperrr minat seni eloklahh singgah blog ni sebab memacam idea uols boleh dapat. Antara perkongsian dalam blog ni ialah:
Dah alang-alang singgah tu, jom Follow BLOG Lubuk Seni [tekan sini] Jom korangg follow LubukSeni sebab lepas ni, banyak lagi entry kreatipp penuh warna-warni. 
Follow rerapatt okke!

Life is Beautiful 9th Giveaway!

S.K. | 19:44 | 5Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 



Blog Mummy Ayu simple and nice . . S.K. suka . .

FEBRUARY GIVEAWAY by Lady in Red Planner

S.K. | 19:11 | 6Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Apa yang anda suka baca dalam blog seseorang?

S.K. suka baca semua yang ditulis oleh seseorang blogger . . Sebab , hasil penulisan setiap orang adalah sangat unik . . Macam-2 ragam ada . . Dan , sudah semestinya , banyak ilmu yang baru S.K. dapat dari setiap blog yang S.K. kunjungi . . 

Segmen : Pencarian Bloglist Faiq Najmi

S.K. | 19:04 | 1Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 


Jom join ramai-2 . .  Sempat lagi ni . . Semoga S.K. dapat masuk dalam bloglist Faiq ^_^

A SFRNFZL Giveaway

S.K. | 18:56 | 3Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 


Saya suka berblogging kerana ini merupakan salah satu cara untuk S.K. menghilangkan stress . . S.K. suka blogging juga sebab S.K. suka menulis , kadang-2 S.K. rasa penulisan S.K. mampu untuk tolong mereka yang memerlukan , why not keep on blogging ? Dengan blogging juga , S.K. boleh cari duit poket . . Tak banyak tak apa , asalkan ada . =) Semoga S.K. ada rezeki untuk menang GA kali ni . .  Ameen 

Friday, 16 February 2018

Tutorial Download K-Drama / J-Drama / K-Movie / J-Movie Melalui Telegram

S.K. | 20:12 | 3Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Siapa sini minat tengok citer Korea & Jepunn ? Mestilah ramai yang minat kan ? Biasanya , kat mana eh korang akan tengok ? Online atau download ? Okay ! Kalau S.K. , dua-2 S.K. buat . . Tapi tu sebelum perasanlah ada channel untuk K-Drama so on ni dekat telegram . . Now , dah tahu kat Telegram ada channel K-Drama ni , S.K. download dari Telegram ja . . Senang , tak payah sibuk nak cari external hard disk tambahan , pendrive tambahan ke apa . . Jom S.K. buat tutorial sikit ^_^


Step 1 :
Download Telegram di Google PlayStore atau App Store . 



Step 2 :
Dekat ruangan search , cari channel @YeonghwaDeulama . . 
Klik pada channel tu , pastikan channel tu ada 40k subscribers . .
Then , klik Join . .



Step 3 :
Lepas dah klik join , kiranya dah jadi member untuk channel tu lah kan . .
Tekan pada Pinned Message untuk baca arahan cara nak search & download cerita yang diminati . .



Step 4 :
Klik pada Logo Channel / Group dekat bahagian atas sekali . .
Klik pada Shared Media 



Step 5 :
Bila dah tekan shared media tu , akan keluar pilihan macam gambar di bawah ;
  • Shared Media
    Dekat bahagian shared media akan ada semua gambar / poster segala movie / drama Korea / Jepun yang ada dalam channel ni
  • Shared Files
    Dekat bahagian shared files akan ada semua files untuk download movie / drama Korea / Jepun yang ada dalam channel ni
  • Share Links
    Dekat bahagian shared links ni , ada semua link untuk download movie / drama Korea / Jepun yang ada dalam channel ni
  • Shared Music
    Dekat bahagian shared music , semua jenis OST akan ada , so , just tekan download ja . .


Step 6 :
Lepas tu kalau nak mudah untuk cari drama / movie yang kita nak tengok tu , just klik Search dekat dalam channel tu . .



Step 7 :
Kemudian , just type cerita apa yang kita nak tengok , macam dalam gambar kat bawah . 
Bila dah tekan search kan , tak mustahil tau akan keluar banyak drama yang kita tak nak tu , contohnya , untuk my girl ni sendiri , ada 100 tau file yang ada tulis perkataan my girl .
So , kita kenalah tekan arrow atas / bawah , sampai kita jumpa cerita yang kita nak . .
Bila dah jumpa , nampak kan anak panah bawah dalam kotak kecil tu , tu butang untuk download . . So , tekan butang tu , untuk download cerita yang kita nak tengok . .

Tutorial Print Photobook 6" X 6" (Simple Books) Percuma

S.K. | 13:21 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Hari ni , S.K. nak buat satu tutorial tentang cara-cara untuk print gambar dari apps Photobook yang bersaiz 6" X 6" secara percuma . . Sebelum S.K. nak teruskan tutorial ni , S.K. nak habaq mai siap-2 , sebenarnya kita kena bayar juga . . TAPI ! ! Bukan untuk harga printing Photobook tu , cuma untuk kos penghantaran & tax . . Nilai yang kita kena bayar hanyalah RM 8.48 (Termasuk tax) . . Kalau ikutkan harga asal photobook ni + kos penghantaran + tax = RM 92.22 . . Haaa ! Kan banyak beza tu . . Dari RM 92.22 , kita cuma kena bayar RM 8.48 jee . . Tak ke murah namanya ? Okaylah , dah cukup membebel . . 

Oh sebelum tu , S.K. nak perkenalkan code promo yang boleh digunakan untuk dapat Free Printing Photobook . .  Code promo ni boleh digunakan banyak-2 kali tau . . S.K. pun tak pasti sah sampai bila , as long as korang hanya perlu bayar RM 8.48 , code promo tu masih sah okay :)

  • HARIANMETRO 
  • CNY2018 (Sah 24 hours pada 16 Feb 2018)

Step 1 :
Install apps PHOTOBOOK di Google PlayStore atau App Store.

No automatic alt text available.


Step 2 :
Tekan pada Simple Books
Kalau nak tekan pilihan lain pun boleh juga , tapi , tak jadi FREE dah la , tu dah dikira harga lain . .

Image may contain: one or more people and text


Step 3 :
Tekan pada 6" X 6" Simple Book.
Sama juga macam Step 2 , kalau tekan pilihan yang lain , harga pun akan jadi lain juga lah . .

Image may contain: text


Step 4 :
Pilih 21 gambar pilihan anda.
Gambar-2 yang ada dalam phone , instagram , etc . . 
Ingat ! Pilih 21 gambar sahaja , kalau lebih , harga lain . . Okay ?

Image may contain: 11 people, people smiling, food


Step 5 :
Kemudian , susunlah gambar ikut suka . . 
Ingat tau , setiap kali ubah layout , dia akan reset semua adjustment yang kita dah buat . . So , at first , pilih dulu layout yang kita nak , samada nak yang ada border atau borderless . .
Dah siap susun , klik Next . . 

Image may contain: 2 people, glasses


Step 6 :
Part dedication ni sebenarnya adalah optional . . 
Text ni akan ada pada belakang cover album kita tu . . 
Tapi ingat , dia ada limit words tau . . So , kalau nak add dedication , tulis yang simple-2 je . . 
Then , klik Order . .

No automatic alt text available.


Step 7 :
Tekan pada Premium Silk . . 
Kalau tekan yang lain , kena tambah duit okay . . 
Lepas tu , klik Checkout . . 

No automatic alt text available.


Step 8 :
Dekat bahagian Delivery Option , klik Change . . 
Then , bawa masuk semua butiran untuk penghantaran . .
Butiran yang diperlukan adalah ; Nama , Alamat & No. Telefon . .


Image may contain: 1 person


Step 9 :
Kalau scroll bawah sikit dekat bahagian Checkout , akan nampak segala details yang perlu dibayar . .
Tapi , jangan risau . . 
Dia tulis RM 92.22 kan ? Tu harga sebelum letak promo code . . 
So , tekan dekat bahagian box promo code , isi promo code yang S.K. mention kat atas tadi ;
HARIANMETRO atau CNY2018 . . 
Then , klik Apply . .

No automatic alt text available.


Step 10 :
Bila dah klik Apply , harga baru akan muncul . . Seperti yang tertera di bawah . . 
Untuk buat Payment , bolehlah pilih mana-2 merchant yang menjadi pilihan hati . .
Nanti dia akan proceed lah untuk payment tu macam kita buat online shopping yang lain . .
Kalau payment takde masalah apa-2 , nanti dia akan proceed untuk upload dan proses yang lain . . 
Lepas tu juga , nanti kita akan dapat email pengesahan untuk order kita . . 
Then , tunggulah beberapa hari untuk photobook kita sampai . . 

No automatic alt text available.

The end ~ Semoga bermanfaat untuk semua :')

Sumber gambar : FB Idda Melisa

Tuesday, 6 February 2018

Format Menghantar Email Resume kepada Majikan untuk Memohon Pekerjaan

S.K. | 23:18 | 10Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


1. Alamat E-mel Professional
Mohon sangat untuk anda gunakan email yang nampak professional, bukan email yang berbelit belit lidah nak baca, lepas tu siap ada cayunk-cayunk @gmail lagi adeh.


2. ‘Subject Header’
Bagi saya ini penting, mohon gunakan "Subject di email" untuk tulis apa tujuaan anda send email, jika tujuaan anda untuk apply kerja, tulis jenis jawatan yang anda ingin mohon.

3. Isi Kandungan E-mel
Yang ni ramai abaikan, kome ingat cukup dengan hanya send resume tanpa satu ayat pun? Biasakan tulis :
  • Pengenalan diri secara ringkas
  • Pengalaman praktikal/kerja
  • Kelebihan diri anda yang buatkan majikan perlu mengambil anda bekerja
  • Butiran untuk dihubungi dan YANG NI BONUS KALAU ADA,
  • ‘Recommendation Letters’ 
    Surat sokongan bertulis dari majikan tempat anda pernah pratikal / latihan industri).

Antara ayat yang boleh digunakan dalam isi kandungan e-mel adalah :


Contoh 1 :

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Tuan / Puan,

Perkara : Permohonan Jawatan XXX

Merujuk perkara di atas, saya NAMA PENUH, merupakan pelajar bergraduasi dari NAMA UNIVERSITI dalam jurusan NAMA JURUSAN. Saya ingin memohon pekerjaan yang ditawarkan oleh syarikat tuan / puan. Saya mengetahui kekosongan ini dari laman sosial Facebook.

Saya juga ingin menyatakan minat dan hasrat untuk mendapatkan kerja di syarikat tuan / puan dan sanggup untuk bermula dari bawah dan keluar dari bidang yang saya pelajari sekarang.

Saya boleh dihubungi melalui telefon di +60 NO TELEFON BIMBIT atau e-mel bagi sebarang penjelasan dan maklum balas daripada pihak tuan / puan. Saya juga kepilkan bersama resume yang mengandungi maklumat diri saya. Saya berharap agar saya akan dicalonkan untuk ditemuduga. 

Kerjasama serta keprihatinan pihak tuan / puan amatlah saya hargai.

Sekian, terima kasih.



Contoh 2 :

Dear Sir,

Good day to you,

Referring to career opportunity in advertisement, I would like to apply for the post of POSITION.

My name is NAME. I'm graduated in COURSE NAME with CGPA of X.XX at UNIVERSITY NAME. 

I do hope that you can take a consideration to give me the opportunity in carrying out this job for me to gain working experience. Here, I attach with my resume as your references.

I am looking forward to be called for the interview and hope to hear from you soon. Kindly contact me via mobile phone (+60 MOBILE NUMBER) or e-mail. 

Thank you.



Contoh 3 :

Assalamualaikum,

Tuan / Puan,

Saya NAMA PENUH, ingin memohon untuk mengisi jawatan kosong sebagai NAMA JAWATAN seperti yang diiklankan di SUMBER IKLAN (FB, LAMAN WEB, etc).

Saya dari NAMA UNIVERSITI di dalam jurusan NAMA JURUSAN dan bakal / sudah bergraduasi pada TAHUN GRADUASI.

Untuk pengetahuan Tuan / Puan, saya sekarang di dalam tempoh training di NAMA SYARIKAT untuk tempoh kontrak.

Di sini, saya sertakan bersama resume sebagai rujukan pihak Tuan / Puan.

Saya boleh dihubungi melalui talian +60 NO TELEFON BIMBIT atau melalui e-mel.

Kerjasama dan keprihatinan pihak tuan amatlah saya hargai. 

Sekian, terima kasih.



Contoh 4 :

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Tuan / Puan,

Saya NAMA PENUH, berumur XX tahun baru sahaja menamatkan pengajian di NAMA UNIVERSITI dan telah bergraduasi pada TAHUN GRADUASI. Saya berasal dari NAMA TEMPAT ASAL dan sekarang menetap di NAMA TEMPAT TINGGAL SEKARANG.

Segala maklum balas dari pihak Tuan / Puan amatlah saya hargai. Saya boleh dihubungi melalui nombor telefon +60 NO TELEFON BIMBIT atau melalui e-mel saya.

Sekian, terima kasih.



Contoh 5 :

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Perkara : Permohonan Kerja.

Merujuk perkara di atas, saya NAMA PENUH ingin memohon pekerjaan di syarikat Tuan / Puan. 

Di sini, saya kepilkan bersama resume yang mengandungi maklumat diri saya. Saya berharap agar saya akan diterima / dicalonkan untuk ditemuduga. 

Kerjasama serta keprihatinan pihak tuan / puan amatlah saya hargai.

Sekian, terima kasih.



Brush It Right

S.K. | 22:24 | 1Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Scroll-2 FB, terjumpa tips mengenai penjagaan gigi . . Hasil penulisan sahabat S.K. yang berada di Jordan . .  Semoga bermanfaat semua :")
No automatic alt text available.

Brushing your teeth is the most important step to maintain good oral hygiene. While everyone claims to know how to brush their teeth, here are some popular misconceptions related to tooth brushing.


#1: Hard-bristled toothbrush clean better.

The truth is, hard-bristled toothbrush can be tough on your gums and enamel. Soft-bristled toothbrushes are the best for you to use to care for your teeth and gums.


#2: “I brush properly, I don’t need floss”

Wrong. Brushing cleans only 65% of your teeth. What about the other 35%? These are the surfaces in between your teeth which the toothbrush cannot reach (even with ultra-thin bristles). Only a dental floss can remove food debris stuck in those areas. Neglecting to floss may lead to cavities you won’t even notice because they are formed in between your teeth.


#3: Baby teeth don’t need brushing.

Baby teeth (also known as milk teeth) are as important as adult teeth. These teeth need to be maintained and regularly brushed. For infants with no teeth, dentists recommend cleaning their gum after each feeding. As for children, their teeth should be brushed at least twice daily as soon as the first tooth erupt. It is important for parents to assist their children during brushing.


#4: Stop brushing and flossing is the gums bleed.

Bleeding gums can be a sign of gum disease, it is so important to floss and brush at least twice daily to help prevent gum disease. Don’t forget to mention any bleeding to your dentist.


#5: Bloody gums are from brushing too hard.

There is no reason whatsoever for bleeding to occur while brushing. It is not likely due to brushing too hard. If your gums are bleeding, it is most likely an early sign of gum disease and you want to take action before it gets worse.


#6: Brush teeth immediately after eating.

In actuality, when you brush your teeth within half an hour after eating, you could actually be doing significant damage because your enamel is softened by sugars and acids from the food. So, after eating, give some time for the teeth to be naturally hardened by saliva before you brush.


#7: Fluoridated toothpaste is harmful.

To receive any harmful effects from Fluoride, you would need to be exposed to twenty times more than you will get on daily basis. The fluoride in fluoridated toothpaste is safe, and is also essential for good oral health because it rebuilds damaged tooth enamel and protects your teeth from disease and decay.


#8: A toothbrush can last for years.

Some people tend to wait for the free toothbrush from hotels or airlines. But, dentists suggest that you replace your toothbrush every three months, or sooner if the bristles are frayed. This will help you maximize the effectiveness of the brushing and avoid hurting the gums.


#9: Cap the toothbrush, or keep it in closed container.

This is a very common misconception. Some people tend to cap their toothbrush soon after brushing to keep it clean. In contrary, this action can harbor plenty of bacteria on the toothbrush. The moist and closed environment is a great condition for growth of bacteria and other microorganisms. The correct way is to wash it properly and leave the toothbrush in open air so that it will dry. However, if you tend to keep your toothbrush in the bathroom, it is advised to have a barrier to avoid water droplets as people flush the toilet.


#10: Children and adult toothpaste are the same except for the taste.

Children toothpaste have different proportions of certain ingredients compared to adult toothpaste. It is necessary for parents to get the appropriate toothpaste for their children and monitor the amount of toothpaste they take per session. Children on their own, tend to use more toothpaste than they need because it tastes good. However, parents should limit the amount to only smear layer for children under 2 years of age and ‘pea-sized’ for children of 2 to 5 years of age.

Karya :Nabihah binti Mohamed Hanafi
Tahun 4 Pergigian JUST 

Friday, 2 February 2018

Jom Jadi Bloglist February S.K.

S.K. | 18:23 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Yayyy ! Alhamdulillah , dah habis Final Exam untuk Sem 5 ni . . Maka untuk itu , S.K. tunaikan janji-2 manisku  . . S.K. dah update Senarai Peserta Giveaway Arkitek Jalan & Pelukis Jalanan . . Macam yang S.K. janjikan , semua peserta S.K. akan jadikan bloglist February 2018 S.K.  . 

Alhamdulillah . .  S.K. dah update kedua-duanya . . Mohon semak ye semua :") Kalau nama takde dalam Senarai Peserta GA kali ni atau dekat bloglist February S.K., tolong inform okay ^_^

Haa ! Mana yang belum join tu , marilah join ramai-2 . . Sempat lagi ni , GA ni tamat pada 17 Februari 2018 . . Boleh klik gambar bawah kalau nak join :") Ingat ! S.K. hanya jadikan bloglist untuk peserta GA S.K. kali ni sahaja . . Tak join GA, tak dapatlah masuk dalam bloglist February S.K. :")