Monday, 17 July 2017

One Day

S.K. | 20:00 | 1Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Dear awak ,
May Allah ease everything for us
May He guide us and give us the best solutions for every problems we faced together . .
I leave you in the care of Allah 
Be nice , be good .
I love you 
And
Will always waiting for you and us 


P/s : Grammar mistakes : We are both lucky / We both are lucky

Sunday, 16 July 2017

But Perhaps You Hate a Thing and It Is Good for You

S.K. | 10:35 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Another post from Kak Farah's blog ^_^


 


Found this qoute from i-forgot-where-i-found-this.
Just wanted to share this beautiful qoute with others
in my 'Lili dan Hati' version.


"...But perhaps you hate a thing and it is good for you; and perhaps you love a thing and it is bad for you. And Allah Knows, while you know not."
[ 2 : 216 ]

Thursday, 13 July 2017

Untuk Apa Ujian Ini

S.K. | 20:31 | 3Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Tiba-2 teringat entry Kak Farah . . Saje nak share , buat pedoman hidup . . 


*****************************************************************
Salam akak. Maaf saya sangat sibuk kebelakangan ini. Ni baru berkesempatan check email. Maaf buat akak tunggu lama. Berbesar hati akak percayakan saya untuk menceritakan masalah, maaf juga jika saya tidak dapat membantu sepertimana yang akak harapkan. Tapi saya akan cuba sedaya upaya, dengan izin Allah.

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.."
[2:286]

Ini janji Allah, sebagai orang islam, kita wajib meyakini janji Allah. Apa yang akak hadapi adalah ujian daripadaNya. Untuk apa ujian itu.? Sebab Allah tak sayang akak.? Tak.! Sebab Allah sayang akak. Allah nak buat akak lebih kuat. Allah tak uji orang yang Dia tak sayang. Kalau Allah tak sayang akak, Dia akan biarkan je akak, tak hiraukan akak. Dan Allah yakin akak boleh hadapi ujian ni. Cuma Dia nak tengok setakat mana kesanggupan akak untuk terima ujian ni. Adakah akak akan salahkan Dia..? 

Farah yakin, dengan ujian ni, buat akak lebih dekat dengan Allah kan.? Manusia memang macam tu, macam saya, bila susah baru ingat Allah. Tapi memang tu kelemahan kita. Sebab tu Allah datangkan ujian, tanda Dia sayang kita, supaya kita lebih dekat kepadaNya.

Solat, puasa, keluarkan zakat dan buat benda-benda wajib tu bukan tanda kita muslim yang baik. Tu kewajipan kita. Tanda kita muslim yang baik adalah apabila kita dekat denganNya. Meredhakan setiap yang telah Dia tetapkan. Yakin dengan janjiNya.


"Boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia baik untukmu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk untukmu. Allah maha Mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui."
[2:216]

Setiap ujian yang Dia datangkan adalah untuk buat akak lebih dekat denganNya. Tapi tu terpulang pada cara kita terima ujian tu. Kalau kita redha, inshaAllah kita akan lebih dekat denganNya tapi kalau kita mengeluh dan tak dapat terima ujian tu, jadilah sebaliknya. Kita akan menyalahkan takdir, kita rasa hilang percaya kepada Allah dan lebih terpengaruh kepada hasutan syaitan untuk buat kita makin jauh denganNya. Nauzubillah..

Akak seorang yang kuat.! Saya percaya. Kalau tak, masakan Allah bagi akak ujian macam ni. Dan akak berhak untuk dapat orang yang lebih baik daripada cinta-cinta akak sebelum ni..! Ambil ibrah (pengajaran) dari semua yang dah berlaku tu. Setiap orang ada cerita mereka tersendiri.

Akak dah terima ujian yang kuat sebelum kahwin. Nanti bila dah kahwin, datang ujian-ujian lagi, akak tak heran dah, kacang je nak hadapi sebab akak pernah hadapi ujian yang lebih kuat.

Saya sangat berpegang teguh kepada dua ayat di atas. Panduan hidup saya. InshaAllah. Sangat membantu apabila ujian-ujian saya datang.

Meredhakan, sangat membantu untuk membuatkan hari-hari kita sentiasa cerah :)


Oh, akak minta doa kan.? Ada satu doa untuk menghapuskan sesuatu yang ingin dilupakan dalam hati.

Akak letak tangan atas dada, baca surah ar-Ra'd ayat 39,


“Allah menghapuskan apa jua yang dikehendakiNya dan Ia juga menetapkan apa jua yang dikehendakinya. Dan (ingatlah) pada sisiNya ada 'Ibu segala suratan'.” 
[13:39]

Lepas habis baca, genggam tangan dan buat macam campak jauh2. Letakkan sepenuh keyakinan kepada Allah, inshaAllah, akak akan dapat melupakannya secara perlahan-lahan.

Luka memang pedih. Tapi sedalam mana pun luka tu, pasti terubat. Ada parut.? Kan banyak je yang jual ubat parut sekarang. Sorry sarcastic sikit. Tapi yakinlah,


“Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan."
[94:5-6]


Credit : Kak Farah
*****************************************************************

Sangat bermanfaat ! Ya Allah , kurniakan S.K. kelebihan seperti Kak Farah ini , mampu menulis dan memberi manfaat kepada orang lain . . Somehow , entry Kak Farah ni kadang-2 related juga dengan S.K. . . Yes ! Semoga kita semua kuat . . Sama-2 mencari redha dariNya . . Amiin 

Cinta Memang Tak Adil

S.K. | 19:54 | 1Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Image result for is it you love


Cinta memang tak adil kan ? Kadang-2 dia datang pada orang yang tak sepatutnya memiliki cinta tu but then , kadang-2 dia datang pada orang yang betul-2 layak memiliki cinta tu . . Apa yang budak mentah (21 tahun) macam S.K. ni tahu pasal cinta ? S.K. pun tak tahu nak describe macam mana . .


Bagi S.K., love is not just a feeling , love is a commitment . . It needs both parties to work hard to make the love always feel alive . . Not just by saying , "Saya sayang awak" & "Awak sayang saya". . It's a big NO to call it as love . . 


Dalam pemerhatian S.K. juga , cinta tu opposite dari apa yang ada pada diri kita . . Mostly la . . Jarang nak dapat cinta hati yang sama perangai , sama minat dan sama semua benda dengan kita . . Kalau dapat , tu satu bonus . . 


But the most important , put your love towards Him first then He will give the best love for you =) Always have faith in Allah . . He is the best planner . . Us - We just need to follow the flow and work hard , if it is meant to us , then it will be . . 

Dear Self

S.K. | 18:54 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 

My dearest Muslimah (Dear Self), learn patience from Asiyah, loyalty from Khadijah, sincerity from A'ishah and steadfastness from Fatimah.

 Image result for dear self

Wednesday, 12 July 2017

Pencuci Muka Safi Percuma Dari S.K. Dah Habis ! !

S.K. | 14:49 | 2Comments |
Bismillah . . 



Assalamualaikum . . 



Kalau siapa baca entry S.K. awal pagi tadi , mesti tahu pasal pencuci muka Safi ni . .  Okaylah ! Secara official , Pencuci Muka Safi Percuma dari S.K. dah habis . . Tahniah kepada yang berjaya dapatkan . . 

In sha Allah , one day , S.K. akan buat giveaway pencuci muka lain pula . . Lepas ni, kalau baca entry S.K. pasal barang-2 percuma ni , terus je email okay ? Mana tahu akan jadi rezeki awak =) Ni hadiah untuk bulan ini . . 


Jodoh yang Ditakdirkan

S.K. | 07:19 | 2Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Masa bw a few blogs pagi ni , S.K. tertarik dengan entry blog Lea Azleeya . . Somehow , macam related sikit dengan S.K. buat masa sekarang ni =)


Kalau Allah SWT sudah takdirkan dia untuk kamu sejak tercatat di lohmahfuz lagi, datanglah pelbagai halangan sekalipun, kamu dan dia tetap akan bersatu juga. Sebab tiada sesiapa dapat menghalang kuasa Allah SWT.. Tetapi andai kata dia bukan milik kamu, ikhlaskan hati dan redalah dengan ketentuanNYA.. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk setiap hambaNYA.. - The Greatest of destiny! by Al-Wahyu

Credit to : Lea Azleeya

Yes , sangat betul quotes ni . . One day , kalau dia jodoh S.K. , S.K. terima dia seadanya macam S.K. terima dia sekarang ni , dan one day juga , kalau dia bukan ditakdirkan untuk S.K. , S.K. janji pada diri S.K. , S.K. akan lebih kuat . . Love someone doesn't mean he will love us back , love also doesn't mean we will get them . . 

Buat masa sekarang ni , S.K. lepaskan dia pergi , if he is meant to me , then , he is the one . . May Allah guide us . . Dear awak , please be safe and take care of yourself . . I care about you , I need you , I miss you and I will always love you . . Semoga Allah satukan kita kembali untuk selama-lamanya =) Amiin .  

Pencuci Muka Safi Percuma dari S.K.

S.K. | 07:03 | 6Comments |
Bismillah .  . 


Assalamualaikum . . 


Siapa pengguna tegar Safi ? S.K. nak bagi dua produk Safi ni secara percuma . . Kalau berminat , mohon contact S.K. dekat email : stnrsyfh17@gmail.com . .

S.K. akan bagi Pencuci Muka Safi Balqis Oxywhite (2 pcs) & Safi Fruity Fresh (1 pcs) . . Terima kasih =)

Image result for safi oxywhiteImage result for safi fruity fresh

Saturday, 8 July 2017

That Sad Moment

S.K. | 10:12 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Image result for sad

That sad moments when you need to sacrifice just to ensure that you will not ruin the functions . . That sad moments when the chance is in front of your eyes , but you need to sacrifice for their sake, you believe everything will be okay . . It's okay . . I'm okay . . Have fun =) I'm wishing , 'May Allah ease' . . 

Friday, 7 July 2017

Cages We Got Too Big For

S.K. | 20:56 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


I'm going to tell you a secret that I wish someone had told me.
No matter how badly you are bleeding right now, no matter how deep your wound runs today, no matter how sharp the pain in your chest is tonight, please know this.
You think you *are* your pain. You think you *are* your sadness or your anger. You think you are your wounds. In this moment you won't be able to see outside of them. But here's my secret: 
You are none of them. You are made up of layers. And your life is the crucible. It feels like this fire is destroying you. But it is not. It is burning, yes. You are walking through flames; no one can deny that. You're a bloody warrior. But these flames are only removing old layers, like old, dead skin. You will come out the other side. I promise. You will be new. You have so many layers, my dear sister. Like shells we outgrow. These are the cages we got too big for.
Let the expansion begin.
(Yasmin Mogahed)

Monday, 3 July 2017

Pencarian Bloglist July S.K.

S.K. | 02:45 | 4Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . .


Tak terlambat lagi S.K. nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri pada semua rakan-2 blogger S.K. Dah masuk July kan , so , S.K. nak cari bloglist untuk sesi July 2017 . 

Syarat-2 dia

  • Follow blog S.K.
  • Follow Twitter & Instagram S.K. (kalau takde , masih boleh join juga)
  • Tinggalkan link blog (Tak perlu buat entry)

Nanti S.K. update sebagai bloglist S.K. (Tamat pada : 06 July 2017)

Friday, 30 June 2017

Saya Nak Masuk Bloglist S.K. Selama 3 Bulan (April 2017 - June 2017)

S.K. | 18:23 | 12Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . .



Blog S.K. mungkin akan sunyi start minggu depan (Dah buka sem) Sobs . . So , untuk kurangkan kesepian blog S.K. , S.K. nak anjurkan satu Segmen baru ! Segmen Pencarian Bloglist untuk 3 bulan bagi tahun 2017 (Bulan April - Bulan Jun) . . Semua blogger yang join segmen kali ni , semuanya akan dimasukkan dalam bloglist S.K. selama 3 bulan tu . . S.K. akan cuba untuk update hari-2 senarai bloglist S.K. Are you ready to join guys ? 

Thursday, 29 June 2017

Tips Penggunaan Dapur Kaca

S.K. | 07:50 | 3Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Image may contain: 1 person, text


Okay ! Ni S.K. petik dari FB . . Saje share . =)

Kebelakangan ini ada beberapa kes dapur kaca atau glass stove meletup ketika digunakan. 

Saya ingin menasihatkan rakan pengguna agar menggunakan peralatan ini dengan betul.

Harus diketahui bahawa glass stove sebenarnya bukan kegunaan lasak. Ia lebih kepada 'perhiasan' atau kegunaan dapur kering aka dry kitchen.

Justeru 

1. Maksimum penggunaan hanya 2 jam

2. Tidak digunakan pada suhu maksimum tinggi. 

3. Tidak sesekali mengelap atau membersihkan dapur ini menggunakan kain basah ketika ia masih panas. Ia akan menyebabkan gelas yang panas retak seribu apabila menerima suhu rendah dari kain basah.

4. Jika anda melihat dapur kaca anda mengalami retak seribu. Cuba hadkan atau hentikan penggunaan bagi menggelakkan kejadian dapuĊ• meletup.

5.Buka ruang bawah dapur untuk pengaliran udara panas agar tidak memberi tekanan kepada dapur ini.

6. Selepas memasak, usah tinggalkan periuk / kuali atas tungku dapur ini. Beban yang berat memberi tekanan keatas bahagian kerangka kaca. Ia mengakibatkan bahan lebih cepat reput/retak/rosak. 

Harap dapat membantu rakan pengguna

Nota tambahan (18/6)
Merujuk kepada beberapa komen / info dan pendapat yang diberikan. Ada juga yang mengatakan bahawa info dan tips ini sekadar mitos. 

Belilah jenis 'Tempered Glass' .
Pendapat itu juga benar. Kaca temperd mempunyai kekuatan 4 sampai 5 kali lebih baik terhadap benturan, tekanan, maupun perubahan suhu ekstrim dibandingkan kaca biasa dengan ketebalan sama. 

Kaca tempered juga diklasifikasikan sebagai kaca 'selamat' dan ketika pecah akan berubah menjadi pecahan-pecahan kecil (sebesar ibu jari tangan) yang tidak tajam, sehingga mengurangi risiko terjadinya cedera serius.

Yakni dalam erti kata lain -> asal kaca. Tetap boleh pecah. 

Mudahkan segalanya. Selain faktor produk. Jenama. Harus juga faham cara menggunakan. 

Ada juga yang membeli jenama 'cap ayam' tapi tahan walau sudah lebih 10 tahun menggunakannya. 

Bahkan ada pula yang membeli jenama terkenal dengan jaminan tukar ganti dalam tempoh tertentu meletup walhal baru digunakan kurang 2 tahun. 

Justeru apa yang penting menjaga dan berhati-hati sentiasa waktu menggunakan semua alatan yang berisiko.

Malang tidak berbau dan tidak memilih sesiapa. 

Sekali lagi. 
Moga bermanfaat.
In sha Allah..

Sumber : Facebook

Saturday, 3 June 2017

Unexpressed Feelings

S.K. | 21:05 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .

Image result for i leave you in the care of allah


Image result for i leave you in the care of allah
Dear love, I leave you in the care of Allah. May He protects both of us. One day, if we are meant to meet again, in sha Allah, it will be forever you and I

Till the day I die, you'll be by my side, forever you and I. Aamiin =)


Saturday, 27 May 2017

Sebab Allah Tutup Aib

S.K. | 18:54 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Quick entry sebelum berbuka untuk 1st day of Ramadhan . . 


Image result for allah tutup aib

Okay , masa S.K. ada sayat.me dulu (Sekarang dah delete la kan) . . Famous feedback yang S.K. dapat ;

Baiknya . Kenaa awak baik sangat . Kenapa kau baik sangat . . . 


Sejujurnya ! S.K. malu sangat-2 bila orang cakap S.K. ni seorang yang baik . . Sedangkan S.K. tahu macam mana diri S.K. yang sebenarnya . . Semuanya atas pertolongan Allah . . Allah tutup aib S.K. . . Terima kasih atas doa semua , tapi ketahuilah . . S.K. tak sebaik kalian . . 


Mungkin sebab sikap S.K. yang lebih suka berdiam diri , lebih suka berfikir sendiri , tak suka sangat bagi pendapat & just ikut je apa yang orang nak , mungkin sebab tu orang nampak S.K. baik . . Tapi, ketahuilah semua . . S.K. sangat-2 malu untuk mengaku diri S.K. ni seorang yang baik . . 

NH True Love

S.K. | 07:51 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Salam Ramadhan semua . . . . Semoga Ramadhan tahun ini lebih bermakna dari tahun-2 sebelumnya . . Amiiin =)




Mesti ramai yang dah tengok campaign NHTrueLove ni . .  Boleh tak S.K. nak cakap , S.K. addicted tengok video ni . . Kinda , em related dengan S.K. juga  (Most of the scene la). . Sebab tu kot suka tengok . .  >_<

  • Love happens when you least expected
  • Ia boleh datang tanpa isyarat, tanpa kata
  • Kalau I rama-2, dah lama I terbang ke sana
  • Kalau kamu rama-2, aku simpan dalam poket, tak bagi kamu terbang lagi
  • We always make time for someone we love
  • Cinta dengan mata, membenarkan rasa dengan hati
  • Impianku adalah untuk mencapai impianmu dan semoga aku ada di dalam impianmu itu
  • Define true love : Honesty, Loyal & Respect
  • Jika dia yang kupilih adalah juga pilihan-Mu, Kau aturkan kisah hidup kami ke suatu destinasi yang Kau restui
  • The bad things - Nothing last forever ; The good things - Nothing lasts forever
  • Cintu itu membebaskan, jika ia kembali, itulah cinta sejati

P/s : S.K. not a fan of LoFatah . . But, indeed, this story somehow, related to me ='(


Sunday, 21 May 2017

sayat.me

S.K. | 20:16 | 1Comments |
http://sayat.me/capiya

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Rasa macam lama dah tak update blog. Last update bulan April haritu . . Maafkan sayaaa . . Tak sempat . . Busy . . Aiceh . . 


Okay ! Sekarang ni tengah hottt dengan fenomena sayat.me . . Sayat.me ni lebih kurang versi ask.fm . . Tapi dalam bentuk anonymous . . Kalau ask.fm , kita boleh detect lagi lah kan siapa yang tulis , sebab ada ID , sayat.me bukan macam tu . . Kita akan jadi Anon . . So , S.K. pun terjebak . . >_< Kalau ada yang berminat nak tanya S.K. apa-2 , boleh lah gunakan medium sayat.me/capiya . . In sha Allah , S.K. akan jawab kat sana ^_^

Friday, 7 April 2017

Alexa Rank S.K. (2)

S.K. | 08:02 | 1Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


UPDATE ! BLOGLIST 3 BULAN S.K.

S.K. | 07:53 | 2Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .





Pemenang Bertuah Follow Instagram & Win by S.K

S.K. | 07:36 | 6Comments |


Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Thursday, 30 March 2017

Announcement Pemenang Lazada Birthday Contest

S.K. | 14:24 | 3Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Wahai rakan-2 blogger sekalian , sila refresh email anda, and a mungkin salah seorang pemenang Lazada Birthday Contest . .




Friday, 24 March 2017

ResearchGate

S.K. | 22:33 | 2Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


ResearchGate . . Pernah dengar tak ? Okay , tbh , S.K. beberapa kali dengar pasal ResearchGate ni . . Tapi , buat tak tahu je . . Rasa macam takde kepentingan sangat . . Tapi , tup tup  sem baru ni , baru 2 minggu kot . . Assignment kena buat macam research sikit , baru starting la , kena review article . . 

Alexa Rank S.K. (1)

S.K. | 12:42 | 1Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .

Wednesday, 22 March 2017

Pemenang Bertuah Sesi Pencarian Bloglist stnrsyfh Sesi March 2017

S.K. | 08:09 | 3Comments |


Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Monday, 20 March 2017

SocMed

S.K. | 15:31 | 2Comments |
Image result for socmed


Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


SocMed . . Pernah dengar ? SocMed merupakan akronim bagi Social Media . . 

Sunday, 19 March 2017

Lazada Birthday Blogger Contest

S.K. | 17:06 | 4Comments |


Bismillah . . 


Assamualaikum . . 


S.K. yakin , ramai blogger tahu dah pasal Lazada Birthday Blogger Contest ni . . S.K. pun sama . . Cuma , baru ada kesempatan untuk buat join . . Bagi blogger yang belum tahu macam mana nak join Lazada Birthday Blogger Contest ni , boleh tengok cara-caranya di bawah ini . . 


How to Join – Lazada Birthday Blogger Contest


1. The contest runs from 1st March until 23 March 2017 (11.59pm)


2. Each contestant (blogger) has to write a post and answer these questions on his/her blog post

a. What do you love about Lazada Malaysia? 
b. Top three Product picks from Lazada Malaysia (your three favorite products) 
c. How do you think Lazada Malaysia can improve? 
d. What is your birthday wish to Lazada Malaysia? 


3. The Article must contain screenshots for the three products mentioned in point 2.b (the "Top Product Picks" post). 


4. Contestants are required to submit the link to their post via e-mail to contest@lazada.com.my with the subject titled: Lazada Birthday Blogger Contest 


5. Contestants are welcomed to post the article in any language. 


6. Winners will be selected at random

Wednesday, 15 March 2017

Review : ADATA Online Store

S.K. | 07:35 | 5Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Good morning dunia ! Okay ! Hari ni S.K. nak review sikit pasal ADATA - Lazada Malaysia . . .


Pencarian Bloglist stnrsyfh Sesi March 2017 Dah Tamat

S.K. | 07:33 | 4Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . .

Saturday, 11 March 2017

Senarai Peserta Saya Nak Masuk Bloglist S.K. Selama 3 Bulan (April 2017 - June 2017)

S.K. | 21:41 | 2Comments |
Bismillah . . 



Assalamualaikum . . 



Okay ! S.K. nak update Segmen Saya Nak Masuk Bloglist S.K. Selama 3 Bulan (April 2017 - June 2017) . . So , siapa-2 nak join , boleh join . . Klik SINI atau banner kat bawah ni . . Terima kasih yang sudi join . . 1 APRIL 2017 , S.K. akan letakkan semua peserta dalam senarai bloglist S.K. Bloglist ni akan kekal selama 3 bulan okay ? Dan , yang menariknya , S.K. akan pilih 3 followers bertuah , setiap satu dari Blog , Twitter dan Instagram S.K. (Yang join Segmen ni sahaja okay) untuk menang hadiah misteri daripada S.K. . Mungkin boleh jadi sebagai DUIT RAYA daripada S.K. 




Friday, 10 March 2017

Punca Hati Kotor dan Tidak Tenang

S.K. | 16:54 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


Hati kita umpama orang tengah yang akan terus memberitahu otak jika ada sesuatu yang tidak kena. Jika kita rasa tidak tenang, pasti hati yang akan merasainya dulu. Memang ada kalanya kita berdepan situasi di mana segala yang dibuat serba tidak kena. Waktu itu anda bagai orang gila ke sana ke mari tanpa haluan sebenar.


Tinggal 5 Hari Lagi Sebelum Segmen Pencarian Bloglist S.K. Ditamatkan

S.K. | 16:35 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . . 

Image result for 5


Nombor berapa tu ? Nombor 5 . . Iya ! Betul dan tepat sekali ! Ada apa dengan nombor 5 ? Ni , adik kakak , abang , S.K. nak habaq mai ni , tinggal 5 hari ja lagi sebelum S.K. tutup pencarian bloglist March S.K. . . Dah join belum ?

Thursday, 9 March 2017

Fenomena EBony dalam Twitter

S.K. | 11:09 | 2Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . .


2 minggu ni , S.K. rasa macam terraddicted dengan cover yang EBony buat . . Dia nyanyi memang koyak gila ! Dia punya feel tu , sampai kat S.K. Aiceh ! Tapi , seriously best . . Dan , dengan lagu ni juga la , S.K. rasa salah satu faktor hati S.K. boleh move on sikit demi sikit . . Bukan tak sayang dah , tapi , perjalanan hidup S.K. masih panjang lagi . . Just follow the flow , ada rezeki , in sha Allah tak ke mana . . Kalau dah tu jodoh kita kan . . Kalau sayang , lepaskan , kalau dia datang balik , in sha Allah , dia milik kita . . Walaupun rasa perit kat hati tu , tapi , chill man ! Gunakan masa ni betul-2 untuk perbetulkan diri , hidup seperti biasa dulu , dah settle semua tanggungjawab kita , baru pikir pasal partner hidup =) 











Wednesday, 8 March 2017

Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket"

S.K. | 21:08 | 4Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Segmen Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket

Menarik kan ? Kalau nak join , boleh klik SINI atau pun banner kat atas ni . .


Untuk meroket kan traffic blog, S.K. pilih URL ENTRY INI



Syarat-syaratnya :

  1. Peserta mesti ada blog.
  2. Peserta diwajibkan untuk buat satu post ringkas dengan meletakkan banner segmen ini dalam post berkenaan. Banner tersebut mesti link ke blog/post ini.
  3. Dalam post tersebut, sila letakkan satu URL blog post anda yang anda mahukan trafik meroket. 
  4. Wajib untuk LIKE page HASRULHASSAN.COM (klik sekarang dan LIKE)
  5. Wajib untuk LIKE page BISNES ONLINE TANPA MODAL (klik sekarang dan LIKE)
  6. Wajib untuk FOLLOW Google Profile Hasrul Hassan (klik dan FOLLOW)


PENCARIAN BLOGLIST APRIL - JUN 2017

S.K. | 20:57 | 2Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .




Jom ramai-2 join pencarian bloglist babyshambles kali ni . . Kalau nak join , boleh klik banner atau SINI

Tuesday, 7 March 2017

Review : Organic byninaabdul

S.K. | 13:22 | 2Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Okay ! Hari ni S.K. nak review satu ig shop ! Highly recommended untuk semua yang ada masalah kulit . . Tekan SINI untuk visit ig Kris Medicare

ANDA INGIN KULIT YANG CANTIK?

MASIH BELUM ADA PRODUK YANG SESUAI?

ORGANIC ACID VITAMIN E ADA PENYELESAIAN NYA.



ORGANIC AID VITAMIN E


Vitamin E, antioksidan semula jadi untuk perlindungan daripada kesan berbahaya sinaran UV dari matahari. Bantuan organik buih pembersihan lembut dan rasa bersih semula jadi.

  • Berkhasiat dan lembut pada kulit anda.
  • Menjadikan kulit anda bersih, seperti sutera lembut dan segar selepas setiap cucian.
  • Tidak diuji ke atas haiwan


ARAHAN

  1. Picitkan 1/2 inci pada tapak tangan.
  2. Gosok sehingga berbuih dengan air.
  3. Urut perlahan-lahan buih ke muka.
  4. Akhirnya bilas dengan air.


JIKA BERMINAT,BOLEH DAPATKAN PRODUK INI DI FARMASI Kris Care BANTING.

DAPATKAN DENGAN HARGA YANG BERPATUTAN.

ANDA SIHAT KELUARGA BAHAGIA :) :) :*


Untuk tempahan segera sila berikan

NAMA, ALAMAT dan NOMBOR TELEFON ke

SMS/WHATSAPP
0162183530

KAMI AKAN POSKAN BARANG KEPADA ANDA.

TERIMA KASIH ! 

Ibu Bapaku Tak Macam Ibu Bapa Mereka

S.K. | 10:23 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Kadang-2 , bila cermin diri balik , tengok orang sekeliling , Alhamdulillah , rasa bersyukur , sebab masih ada ibu bapa lagi . . Ada orang , mereka yatim , yatim piatu , ada orang , parents bercerai , ada orang , bapa jenis kaki pukul dan macam-2 lagi yang mereka ada , S.K. takde . . Secara jujurnya , S.K. bersyukur sangat-2 sebab masih ada ibu bapa , tak dapat bayangkan diri ni kalau salah seorang daripada mereka takde . . 21 tahun hidup , masih mampu tersenyum sebab dapat lihat mereka . . Kadang-2 S.K. terfikir , sempat tak ibu bapa S.K. nak tengok kami 4 beradik grad , ada kerjaya sendiri , kahwin dan bagi cucu cicit pada mereka . . Ya ! S.K. pikir . . Sebab , hidup ni , bila-2 sahaja Allah boleh matikan . . Semua tu rahsia Allah . . 


Berbalik pada tajuk entry ni , kadang-2 , S.K. rasa macam S.K. ni tak bersyukur . . Iya ! Ibu bapa S.K. tak macam ibu bapa orang lain . . Dipendekkan cerita , ibu bapa S.K. kedua-duanya merupakan warga pendidik . . Ibu S.K. berasal dari bandar manakala ayah S.K. berasal dari kampung di utara sana . . Membesar dalam suasana kampung dan ibu membesar dalam suasana bandar . . Kadang-2 S.K. rasa nak marah , kenapa kami sekeluarga tidak menetap di bandar sahaja ? Mengapa perlu menetap di sini ? Dipendekkan cerita lagi , S.K. tinggal di kawasan luar bandar , di mana kawasan tu dikelilingi oleh 25 Felda yang berbeza . . S.K. duduk di tengah-2 bandar kawasan luar bandar  - 3 minit dari Stadium Felda . . Kalau S.K. nak pergi bandar , jalan kaki , kayuh basikal , dalam 5-10 minit boleh dah sampai . . Memang betul-2 dekat dengan bandar . . Bila balik kampung sebelah ibu , S.K. selalu terfikir , kenapa kami sekeluarga tak menetap di bandar sahaja . . Kenapa perlu duduk di kawasan luar bandar ? Jawapan dia , sebab ayah S.K. dah beli rumah kat kawasan ni since kawasan ni baru buka . . Ayah S.K. jenis yang beli rumah dulu , baru cari pasangan hidup . . So , sebab tu lah S.K. tinggal di kawasan ni . .

Image result for parents dua

Okay ! Simple & short explanation pasal entry kali ini . . Apa yang membuatkan S.K. nak menulis pasal ni , S.K. pun tak pasti . . Kenapa ibu bapa S.K. tak macam ibu bapa mereka ? 


1. Ibu bapa S.K. lebih suka tinggal di kawasan luar bandar berbanding di kawasan bandar

Yes ! Kat kawasan S.K. ni , tak bising macam kat kawasan bandar , tak kena hadap traffic jam , tak perlu bayar tol . . Banyak tanah untuk berkebun dan tanam-2 apa yang patut . . Kos sara hidup dekat kawasan ni pun rendah , sebab tu mereka suka tinggal kat sini . . Bila ajak pindah , satu je jawapan mereka 'Hidup mati semula taknak pindah , buat apa cari penyakit duduk kat kawasan yang menyesakkan kepala semua' . . Kadang-2 rasa kecewa juga la , tapi kadang-2 rasa gembira . . 


2. Ibu bapa S.K. lebih suka hidup bersederhana

Dari kecik lagi , S.K. dah diajar untuk hidup bersederhana . . Kalau ikutkan pendapat kasar rumah S.K. ni , kami sekeluarga mampu untuk hidup mewah . . Terlebih mampu . . Tapi , mereka tak benarkan semua ni terjadi . . Satu je ibu S.K. pesan 'Nak hidup mewah , cuba tengok orang yang takde apa-2 kat luar sana , kat Syria semua , daripada hidup mewah atas dunia lebih baik hidup mewah dekat Akhirat sana . Biar nampak miskin di mata manusia daripada miskin di mata Allah' . . Okay ! S.K. insaf . . Kalau orang yang kenal S.K. , mereka akan nampak S.K. ni jenis yang simple , just guna apa yang ada je . . S.K. suka berfesyen tapi S.K. tak berfesyen bila teringatkan apa yang ibu S.K. cakap . . Biar nampak miskin tapi kaya dengan budi bahasa . . 


3. Ibu bapa S.K. jenis yang tak suka melepak kat kedai-2 atau shopping complex lama-2

Dari kecil , kami diajar untuk tak lepak lama-2 dekat shopping complex atau kedai-2 makan . . Even pergi wayang pun , ibu bapa S.K. tak pernah , kalau tak silap . . Tapi , anak-2 dia pernah la kan . . Ibu bapa S.K. memang pantang sangat kalau melepak kat shopping mall - tapi , anak-2 dia suka . . Em' . . Jenis ibu bapa S.K. , kalau keluar pergi sesuatu tempat tu , mesti dah ada dalam otak nak beli apa , kalau setakat untuk jalan-2 je , memang tak la . . Pastu makan-2 . . Semua tu takkan berlaku okay ! Kiranya , parents S.K. dah plan nak pergi dan beli apa , bila dah siap beli apa yang nak tu , terus balik rumah . . Jangan bazirkan masa dekat shopping complex lama-2 , ibu S.K. cakap . . Baik balik rumah buat benda yang berfaedah . . Parents S.K. jenis yang suka spend masa dengan anak-2 dekat rumah berbanding dekat luar . . 


4. Bapa S.K. masih dengan cara hidup di kampung

Bercakap pasal ayah S.K. sendiri , ayah jenis yang suka mengamalkan cara hidup kampung . . Kalau minta tolong ayah belikan fast food semua , ayah memang tak reti . . Gadget-2 semua ni , semua kami adik beradik yang tolong ajarkan . . Ayah jenis yang suka hidup cara kampung . . Berbakti pada tanah , gotong-royong semua . . Ayah jenis yang tak suka lepak-2 kat kedai kopi lama-2 , kalau nak borak , datang rumah . . Serius ! Tak tipu . . Ayah memang membesar cara kampung , Tok dan Wan S.K. memang macam tu . . Diorang lebih suka orang datang kat rumah berbanding lepak lama-2 kat mana-2 . . 


Image result for parents quotes

Dan macam-2 lagi yang kadang-2 buat S.K. tak puas hati . . Tapi , bila fikir balik , ibu bapa S.K. adalah ibu bapa yang terbaik dalam dunia ni . . Hargai masa bersama mereka selagi mereka masih ada bersama kita . . Walau macam mana pun cara mereka hidup dan didik kita , ketahuilah , mereka tahu apa yang terbaik untuk kita . . Contoh ;

1. Kalau S.K. tak hidup cara sederhana , dah tentu S.K. takkan mempunyai budi pekerti yang tinggi . . Mesti S.K. akan jadi seorang yang sombong . . Sebab parents S.K. mampu bagi apa yang S.K. minta . . 

2. S.K. pandai mengurus waktu . . Tak macam kawan-2 S.K. yang lain , sampai sekarang ada lagi yang fail bab uruskan waktu . . S.K. tahu bila waktu boleh lepak , bila waktu untuk selesaikan perkara penting dan bila waktu yang sesuai untuk buat macam-2 lagi . .


3. S.K. juga pandai untuk uruskan wang poket sendiri . . Sebab dari kecik dah diajar untuk bersederhana , S.K. lebih cenderung untuk beli apa yang S.K. betul-2 perlukan sahaja , bukan jadi seorang yang kedekut , tapi , lebih kepada menyimpan duit untuk masa hadapan . . Selagi mana barang yang S.K. guna tu boleh digunakan , S.K. akan gunakan sebaik mungkin . . Dan akan ada satu masa , S.K. akan rewardkan diri sendiri , beli apa yang S.K. teringin sangat nak beli . . Membeli bukan tak boleh , tapi ikut kemampuan . . =) Kita tak tahu bila Allah nak tarik mereka dari hidup kita , better kita belajar saving sendiri sekarang . .At least , one day , kita ada simpanan untuk waktu-2 emergency . .


Dannn . . Macam-2 lagi yang S.K. belajar . . Hargai kedua-dua ibu bapa sementara mereka masih ada . . One day , kita akan rindukan mereka . . S.K. doa , semoga mereka dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki selalu . . S.K. harap , one day , S.K. dapat sediakan rumah yang lebih besar daripada rumah kami sekarang ni dan dapat bawa mereka travel seluruh dunia ni . . Terima kasih mak , terima kasih ayah kerana berjaya didik S.K. seperti apa yang S.K. jadi sekarang . . Maafkan S.K. jika S.K. selalu menyusahkan kalian . . Doakan S.K. sentiasa kuat untuk terus maju ke hadapan dan lupakan apa yang patut dilupakan . . 

Image result for parents quotes

Monday, 6 March 2017

Giveaway by FatinDiana

S.K. | 22:53 | 2Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 




Semoga S.K. dimurahkan rezeki untuk menang GA by Fatin Diana . . Amiin . =)

GIVEAWAY : Link With Me

S.K. | 22:45 | 4Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 




Jom ramai-2 kita support GA: Link With Me ni . . Hadiah menarik menanti anda . . Klik banner kalau nak join , okay ? 

MUMMYAYU'S GIVEAWAY

S.K. | 22:36 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 

Image result for giveaway

Mummyayu buat giveaway weyhhhh . . Hadiah dia menarik ! Passport holder . . Jom ramai-2 support GA Mummayu ni . . 

Mummyayu . . S.K. harap S.K. akan jadi pemenang bertuah untuk giveaway Mummayu kali ni . . Dapatlah merasa hadiah birthday daripada kawan-2 blogger . . S.K. harap , S.K. akan dapar passpoert holder warna turqoise atau biru muda macam dalam gambar . . Yang mana-2 S.K. tak kisah , apa yang Mummyayu bagi , S.K. terima =) Semoga S.K. jadi pemenang bertuah Mummyayu . . Okay ? 


Giveaway Fridge Magnet Padang Besar By Mialiana.com

S.K. | 22:29 | 12Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 



Giveaway Fridge Magnet Padang Besar bermula saat ini dari hari ini, 6 hingga 13 Mac 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join.

Kisahnya di SINI.


Siapa nak ole-ole dari Padang Besar? Ada 30 fridge magnet berbentuk selipar pelbagai warna.  Jom join giveaway ini... ramai-ramai support Mia Liana ya...

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Fridge Magnet Padang Besar By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 13 Mac 2017.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 20 Mac 2017.

** nak join giveaway ini, sila klik pada banner...

Assalamualaikum Encik Nuffnang

S.K. | 22:18 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Dear Encik Nuffnang . . Assalamualaikum . . Apa khabar ? Sihat tak ? S.K. ada banyak soalan nak tanya Encik Nuffnang ni . .


S.K rasa , Encik Nuffnang S.K. untuk tahun 2017 ni macam hambar sikit , kenapa eh ?

Nak ada CPUV pun macam jarang-2 , kenapa eh ?

CPC S.K. pun macam hambar juga , kenapa eh ?

Apa salah S.K. wahai Encik Nuffnang ?


Boleh tak S.K. hantar tiket pada Encik Nuffnang macam ni . . ? Hmm . .


Aku yang masih berharap pada Encik Nuffnang , 
S.K.


Hi lovelies ! Click them if you're interested to join =)

Due date : 15.03.2017

Due date : 02.04.2017

Tukar MyKad Baru di UTC Kuantan

S.K. | 17:37 | 2Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Okay! S.K. tahu , S.K. sorang je yang lambat buat benda ni . . Family S.K. yang lain dah buat lama dah , dulu-2 lagi . . S.K. tertinggal keretapi sebab banyak sebab yang tak munasabah . . Alhamdulillah , hari ni , selesai juga misi tukar MyKad baru . . MyKad baru yang akan ada dua gambar kita tu , takde yang terbaru lagi dah setakat ni . . S.K. tukar mestilah dekat Kuantan , tapi bukan dekat cawangan utama , dekat UTC Kuantan . . 

Image result for mykad

Kalau pergi cawangan utama Jabatan Pendaftaran Negara Cawangan Pahang yang dekat Indera Mahkota tu , kalau tak silap S.K. lah kan , dalam masa satu jam boleh siap . . Tapi , kalau pergi dekat UTC Kuantan , dekat tengah-2 bandar tu , dalam tempoh 2 jam boleh siap . .


Kalau anda berumur 25 tahun ke bawah , bayaran hanyalah RM10 sahaja . . Manakala kalau berumur atas daripada 25 tahun , bayaran dia RM10 + denda ikut umur . . Kalau tak silap S.K. . Dia ada kadar-2 yang kena bayar berapa . . Nanti google sendiri eh . . >_< Maafkan S.K. , tak sempat nak tolong google kan . . 


Apa yang perlu dibawa ?

  1. RM10
  2. MyKad Lama

Kalau macam dekat UTC Kuantan ni , JPN terletak di Aras 1 , bertentangan dengan kedai Kodak . . 

Kemudian , dekat tempat nak ambil nombor tu , tekan A . . 

Tunggu giliran . . 

Dah sampai giliran , bagi MyKad Lama + RM10 , nanti kena scan cap ibu jari kanan dan kiri

Kemudian , pergi kaunter ambil gambar (Kaunter 11-13) , ambil gambar cantik-2 . . 

Tunggu dalam masa 2 jam , pergi ambil balik MyKad baru . . Nak ambil MyKad baru perlukan tuan empunya diri pergi sendiri , sebab nak kena scan cap ibu jari kanan


P/s : Pergi awal-2 , sebab masa tu takde orang , so , tak lama sangat kena tunggu . . 

Harap bermanfaat =)


Hi lovelies ! Click them if you're interested to join =)

 Segmen : Pencarian Bloglist stnrsyfh Sesi March 2017
Due date : 15.03.2017

Due date : 02.04.2017