Saturday, 28 April 2018

Giveaway Saya Nak Menang Buku Terbaru Teme

S.K. | 10:35 | 50Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Bersempena dengan PBAKL 2018 yang baru berlangsung semalam (27 April 2018) , S.K. nak lancarkan satu Giveaway . . Alang-2 nak pergi PBAKL esok kan , boleh beli banyak-2 sekali ^6^ . . Syarat-2 dia kali ni banyak sikit eh =P



Syarat - syarat ;

1. Follow Blog S.K.

2. Follow Twitter S.K. (Takde Twitter boleh join juga, make sure inform takde Twitter)

3. Follow IG S.K. (Takde Instagram boleh join juga, make sure inform takde Instagram)

4. Buat 1 post bertajuk "Giveaway Saya Nak Menang Buku Terbaru Teme" . Dalam post tersebut mesti ada Banner GA kali ni & back link .

5. Tinggalkan link URL entry tadi pada post ini sahaja berserta ;
  • Email (Senang nak inform kalau menang)
  • Twitter Account
  • IG Account

Untuk GA kali ni , S.K. akan check setiap satu syarat tu , kalau ada yang tak follow , automatic out of list sebagai pemenang . . 


Hadiah ; 

  • Penyertaan kurang 50 ; 1 set buku terbaru Teme Abdullah (Impian Jalanan & Empayar)
  • Penyertaan lebih 100 ; 1 set buku tulisan Teme Abdullah (Arkitek Jalanan , Penulis Jalanan, Impian Jalanan & Empayar)

Tarikh Tutup ;

Bila-bila masa sahaja


Friday, 27 April 2018

Segmen Blogwalking Ramadan - Raya 2018

S.K. | 23:30 | 7Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

https://www.hasrulhassan.com/2018/04/segmen-blogwalking-ramadan-raya-2018.html


Senaraikan lima aktiviti yang akan anda lakukan dalam bulan Ramadan .

1. Solat tarawikh setiap hari

2. Tadarus Al-Quran setiap hari

3. Bersedekah setiap hari

4. Bangun Qiamulail setiap hari

5. Sentiasa perbaharui diri untuk jadi lebih baik setiap hari 


Semoga murah rezeki ^^ Ameen . . 

Spring & Duck Giveaway by Blog NADIAIZZATY.NIA

S.K. | 23:14 | 11Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .




1. What do you like about my blog ?

S.K. suka template blog ni . . Kemas & cantik ^^


2. What you don't like about my blog ?

None 


3. What I should improve about my blog ?

Bagi S.K. , header kot kena improve . . S.K. suka template ni , tapi , header kurang memuaskan . . 


Semoga murah rezeki ^^ Ameen 

Her Anniversary by Nurzariniismail

S.K. | 23:02 | 5Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Semoga murah rezeki ;) Amiin ^^

Lazada Birthday Festival Blogger Contest

S.K. | 22:07 | 5Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 



Dah banyak kali dah Lazada hantar email suruh join Blogger Contest 6th Lazada Birthday Festival yang berlangsung selama 3 hari (25 - 27 April 2018) , tapi tak berkesempatan . . Jap , jangan salah faham , contest ni dah lama berlangsung , start 10 April hari tu lagi . . So , at the veryyyyy last minute , gagahkan diri juga untuk join ^^ . . So , let's start ;


a. Which location would you pick for Lazada's birthday party?  



b. Choose a party theme and pick one or several products on Lazada to decorate the venue. 

Theme ; Fairytale - Once Upon a Time

Products ;




c. Which birthday cake will be served and which products on Lazada can help you prepare it? 

Birthday Cake ; Black Forest Gateau





d. Time to shine, pick your outfit on Lazada! 



P/s ; Semoga murah rezeki ^^ Ameen

Sunday, 22 April 2018

Contoh Excuse Letter for Industrial Visit

S.K. | 17:05 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


Date : 22 April 2018.


To :
XXX,
Lecturer Clinical Pharmacy II,
School of Pharmacy,
Management & Science University (MSU).

Dear Sir,

PERMISSION TO EXCUSE CLASS FOR PHARMACEUTICAL ANALYSIS SUBJECT

On behalf of my team, I am writing this letter to request permission to excuse us from attending Clinical Pharmacy II class that will be scheduled on Friday (XX April 2018). We will be having an industrial visit for Pharmaceutical Analysis subject. This visit is a part of our subject assessment. The details of the visit as follows :

Program : Industrial Visit 
Date : XX April 2018
Venue : XXX
Subject : Pharmaceutical Analysis
Lecturer : XXX

Attached is the name list of the students. Your kind consideration and cooperation are highly appreciated.

Thank you.

Best regards,
XXX
Third Year Student,
Bachelor of Pharmacy,
Management & Science University (MSU).

Cc : XXX (Coordinator for Pharmaceutical Analysis Visit)

Zinnirah Al-Rumiyyah

S.K. | 14:04 | 1Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Masa buka Youtube tadi , tetiba terkeluar suggestion Video Siapakah srikandi bernama Zinnirah dalam lagu terbaru UNIC? S.K. pun terus tekan dan tengok lah kan . . First time dengar lagu ni sebenarnya . . Lagu Zinnirah ni bukanlah lagu baru tapi lagu sedia ada yang diberi nafas baru . . Macam lagu Ainul Mardhiah . . Tertarik dengan description untuk video ni . . Jadi , S.K. kongsikan untuk sama-2 mengenali siapakah Zinnirah Al-Rumiyyah ini :)

Seorang wanita berketurunan bangsa Rom. Dia telah ditawan dan dijual di sebuah pasar di Mekah. Akhirnya, dia telah dibeli oleh Umar Al-Khattab untuk dijadikan sebagai hamba. Dari segi fizikalnya, Zinnirah kelihatan lemah tetapi dari segi spiritualnya dia mempunyai jiwa yang cukup kental dan tabah. Pada peringkat awal keislamannya, Zinnirah melakukan suruhan-suruhan Islam secara sembunyi-sembunyi kerana takut diketahui oleh tuannya, Umar Al-Khattab yang terkenal dengan sifatnya yang tegas dan berani. Umar sebelum memeluk Islam amat memusuhi Rasulullah dan kaum muslimin. Zinnirah bersolat, berzikir, membaca Al-Quran dan berdoa kepada Allah dengan penuh syahdu dan keinsafan. Semua ini dilakukan dengan penuh hati-hati.

Penderitaan ke atas Zinnirah bermula setelah Umar mengetahui keislamannya. Umar dapat menghidu perubahan yang telah berlaku ke atas hambanya itu. Setelah diselidiki, ternyatalah bahawa hambanya itu telah menerima ajaran tauhid yang dibawa oleh Muhammad S.A.W. Zinnirah menjadi mangsa awal kerana kebencian Umar terhadap Islam dan kaum muslimin. Umar menyeksa dan mendera Zinnirah dengan harapan Zinnirah akan kembali kepada agama asalnya dan meninggalkan Islam. Pelbagai seksaan dikenakan terhadapnya. Pukulan, hentakan, sepak terajang, dijemur di tengah-tengah panas terik menjadi rutin biasa dalam kehidupan Zinnirah. Semuanya dihadapi dengan penuh kesabaran disamping hati dan jiwanya bergantung penuh kepada pertolongan Allah. Pada peringkat awal, Zinnirah cuba menyembunyikan pengislamannya daripada diketahui oleh Umar. Dia melakukan ibadah ketika orang lain tiada di rumah atau pada waktu tengah malam ketika orang lain sedang nyenyak tidur. Namun, lama kelamaan amalan solehahnya dapat dicium oleh musuh.

Sudah tentu orang yang paling marah ialah tuannya sendiri iaitu Umar. Siapakah yang tidak kenal dengan Umar al-Khattab yang terkenal dengan sikap kejam, bengis, ganas, garang, tidak berhati perut, tidak berperi kemanusiaan itu. Umar terus menampar Zinnirah, menendang, mengikat kedua belah kaki tangan Zinnirah. Kemudian, dijemur di tengah panas mentari. Bayangkanlah antara seksaan yang dihadapinya. Sungguh panas padang pasir pada waktu siang dan terlalu sejuk pada waktu malam, badannya dihempap dgn batu besar dan 1001 macam penyeksaan yang diterimanya.

Kemuncak penderaan terhadap Zinnirah ialah apabila kedua matanya dicucuk dengan besi panas yang mengakibatkannya hilang penglihatannya dan terpaksa mengharungi kehidupan dalam kegelapan. Namun begitu, hatinya penuh dengan cahaya keimanan. Iman menjadi penyuluh hidupnya dalam menghadapi kesengsaraan azab dari tuannya.

“Ini untukmu Ya Allah. Aku mengharungi kesengsaraan ini untuk mendapat kesenangan di akhirat kelak. Perjuangan ini sememangnya berat, selalu menderita dan sengsara kerana aku sedar untuk mendapat syurgaMu, aku terpaksa menagih ujian berat, sedangkan neraka itu dipagari oleh pelbagai kesenangan.” 

Inilah rintihan hati Zinnirah kepada Allah ketika bermunajat kepadaNya di setiap malam sebagai penawar jiwa diatas segala kesengsaraan yang dihadapi.

Zinnirah akhirnya dibeli oleh Abu Bakar As-Siddiq. Walaupun menerima pelbagai rupa seksaan daripada Umar, Zinnirah tidak mendendami tuannya itu. Malah dia berdoa kepada Allah memohon diberikan hidayah kepada Umar. Walaupun matanya buta untuk melihat alam maya tapi hatinya tidak buta untuk menerima cahaya kebenaran Islam. Pandangan hati boleh menembusi pandangan zahir. Apabila melihat keadaan Zinnirah, orang-orang Quraisy cuba mempermain-mainkannya. Mereka mengatakan Zinnirah buta kerana menerima laknat dari Tuhan mereka iaitu, Latta dan Uzza. 

Zinnirah menolak penghinaan itu. Baginya kedua berhala itu tiada sedikitpun kena mengena dengan matanya. Dia cuba meyakinkan mereka bahawa masalah buta itu adalah datang daripada Allah swt. Maka Allahlah yang berkuasa mengembalikan pancainderanya seperti biasa.

Walaupun diuji dengan pelbagai ujian, keyakinannya kepada Allah tidak berubah. Allah memberi karamah kepadanya. Matanya yang buta itu dapat melihat kembali. Malah sinaran matanya itu lebih bercahaya.

Zinnirah, seorang wanita biasa, yang mungkin tidak dikenali, yang tidak punya harta atau ijazah tetapi mendapat pujian daripada Allah. Para malaikat mendoakan kesejahteraannya. Mata kasarnya buta tapi mata hatinya celik, disinari dengan cahaya keimanan serta keyakinan kepada Allah.

Saturday, 21 April 2018

SEGMEN AMINKAN DOA SAHABAT

S.K. | 09:13 | 11Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Doa S.K ;

Semoga Allah permudahkan segala urusan kita di dunia & di akhirat sana . . Semoga Allah bantu dan bimbing kita untuk sentiasa istiqamah menjadi hamba yang baik dan taat di sisi-Nya . . Semoga segala hajat dan keinginan kita diperkenakan dan semoga kita dapat terima segala ketentuan-Nya dengan hati yang ikhlas , sabar dan redha . .  Ameen Ya Rabb . . 


Contoh Confrmation Letter for Industrial Visit

S.K. | 08:29 | 2Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Date : XX April 2018.

ADDRESS COMPANY.

Dear Sir / Madam,

CONFIRMATION TO VISIT YOUR ESTEEMED ORGANISATION.

This letter is to confirm our visit at TIME on DATE (DAY) in your office for a team of 10 students and 2 lecturers.

As mentioned during our telephone conversation, the purpose of the visit is to fulfill the curriculum demand in Pharmaceutical Analysis subject. This educational visit is also aimed to give an overview and exposure to students on learning more about the equipment used for pharmaceutical processes and analysis. We also hope that, one of your skilled staff could give us some brief lecture in this regard as well during our visit.

We would like to extend our sincere thanks for your co-operation and please do not hesitate to contact us for clarification.

Yours truly,
XXX,
Third Year Student of Bachelor of Pharmacy,
School of Pharmacy,
Management & Science University (MSU),
University Drive Off Persiaran Olahraga,
40100 Shah Alam, 
Selangor.

Cc : XXX (Senior Lecturer School of Pharmacy MSU)


My contact details are as follows :
Telephone : XXX
Email : XXX

Contoh Request Permission Letter for Industrial Visit

S.K. | 08:26 | 0Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Date: XX April 2018.

ADDRESS COMPANY

To whom it may concern,

SEEKING PERMISSION FOR INDUSTRIAL VISIT TO YOUR ESTEEMED ORGANISATION

I am writing this letter to enquire and request for the visit from 3rd year students of School of Pharmacy at your industry in the month of April 2018 or early May 2018. Kindly accord permission to visit your esteemed organization for a team of 12 (10 students and 2 lecturers) as on any dates between 20th, 27th of April, 4th or 11th of May 2018.

As part of the curriculum of 3rd year students (Pharmaceutical Analysis subject), industry visit is mandatory to fulfill the curriculum demand. This educational visit is also aimed to give an overview and exposure to students on learning more about the equipment used for pharmaceutical processes and analysis. We also hope that, one of your skilled staff could give us some brief lecture in this regard as well during our visit.

We sincerely hope that you could help us in making this program a success. Should you have any enquiry, please do not hesitate to contact XXX (Coordinator for Pharmaceutical Analysis Industrial Visit) at his contact no : XXX or email: XXX or my contact number : XXX (Year 3 MSU BPH Student) at XXX or email : XXX.

Thank you again.

Best regards,
XXX,
Third Year Student of Bachelor of Pharmacy,
School of Pharmacy,
Management & Science University (MSU)
University Drive Off Persiaran Olahraga,
40100 Shah Alam,
Selangor.

Cc: XXX (Senior Lecturer School of Pharmacy MSU)

Tuesday, 17 April 2018

Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa

S.K. | 16:23 | 14Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


Jom join ramai-2 . .  Semoga murah rezeki . . Amiin :D

Monday, 16 April 2018

Segmen Bloglist Blog #CeritaMak

S.K. | 12:08 | 7Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

segmen bloglist 2018

Jom ramai-2 join . . Semoga murah rezeki . . Amiin :)

Sunday, 15 April 2018

Segmen Bloglist April

S.K. | 18:58 | 3Comments |
Bismillah . .

Asalamualaikum semua. Jom join segmen blogwalking, boleh tingkatkan pageview + tambah rakan rakan baru.

klik banner untuk join sekaki 


!

SPM Result Giveaway

S.K. | 18:51 | 2Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Bersempena dengan keputusan Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang diumumkan pada 15 Mac 2018 lalu, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati dengan secara rasminya melancarkan SPM Result Giveaway. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan pelbagai hadiah menarik dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

Hadiah Pertama: Domain DotCom X 1 pemenang
Hadiah Kedua: Kopi Pak Belalang X 2 pemenang
Hadiah Ketiga: Tudung X 1 pemenang
Hadiah Keempat: Novel Baharu X 3 pemenang
Hadiah Kelima: RM20 X 1 pemenang
Hadiah Keenam: RM10 X 1 pemenang
Hadiah Ketujuh: Topup RM10 X 4 pemenang
Hadiah Saguhati: Topup RM5 X 2 pemenang untuk peserta terawal dan terakhir!

Kesemuanya 15 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog penganjur dan penaja-penaja berikut:

2. Follow instagram berikut

3. Like Facebook berikut:

4. Follow Google Plus berikut:

5. Langgan saluran YouTube * Pokucu *

6. Buat entri bertajuk 'SPM Result Giveaway'.

7. Salin dan tampal kod HTML di bawah:

8. Cuba teka berapa unit/aggregat yang Abam Kie perolehi semasa menduduki SPM tahun 1990 lalu. Sebagai 'clue', Abam Kie dapat Pangkat 1 (6 - 24 unit). Jadi pandai2lah teka, ye? Pemenang akan dipilih berdasarkan tekaan yang tepat. Sekiranya lebih daripada seorang peserta membuat tekaan yang tepat, maka peserta terawal akan memenangi hadiah berkenaan diikuti oleh peserta seterusnya. Pemenang seterusnya akan dipilih berdasarkan tekaan yang hampir tepat

Jawapan ; 12

9. Terbitkan.

10. Tinggalkan pautan entri giveaway dan tekaan anda di ruangan komen entri di SINI sahaja.

11. Siap!

Jika nak join GA ini sila klik di SINI atau banner di atas. Peraduan berlangsung sehingga 11.59 malam, 22 April 2018. SEKIAN. TERIMA KASIH.

SEGMEN BLOGLIST 2018 BY THISNI3ZA

S.K. | 18:44 | 3Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Jom join ramai-2 . . Semoga murah rezeki . .  Amiin . . 

Happy Holiday Sis Hawa

S.K. | 18:41 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Jom join ramai-2 . . Semoga murah rezeki . . Amiin . 

Giveaway Hadiah Meletop By Lea Azleeya & Friends

S.K. | 18:35 | 3Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Giveaway Hadiah Meletop By Lea Azleeya & Friends

Rasa macam dah terlambat untuk join . . Tak perasan . . Btw, saja nak tambahkan entry >_< Semoga murah rezeki ^_^

Segmen: Making A Blog List by Blog Siqahiqa

S.K. | 18:30 | 4Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Jom ramai-2 join ^_^ . .  Semoga dimurahkan rezeki selalu . .  Amiin


Friday, 6 April 2018

Saya Nak Masuk Bloglist April by S.K.

S.K. | 22:18 | 18Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . .


S.K. tengah cari bloglist April ni . . Kalau sudi , sila tinggalkan URL 

Cara nak join senang je

1. Buat satu entry yang bertajuk ; 

"Saya Nak Masuk Bloglist April by S.K."

Tak buat pun takpe . . Not compulsory


2. Letak banner ini sekali dengan backlink blog S.K. (https://stnrsyfh.blogspot.my)




3. Follow Blog S.K. 

4. Publish & send link entry korang dalam ruangan komen pada entry ini okay ? (Khas untuk yang buat entry) 

Kalau malas buat entry , WAJIB lah tinggalkan URL korang kat ruang komen entry ni kan , kalau tak macam mana S.K. nak masukkan dalam bloglist ;)

Senang je kan ? Hopefully , ada yang sudi join . . Terima kasih sudi baca ^_^