Friday, 23 December 2016

You Deserve to Have Your Own Life

S.K. | 20:22 | 2Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Dah lama Sya tak menulis . . Hari-2 ada keinginan untuk menulis , tapi masa tak mengizinkan . . Pagi petang siang malam , bertungkus lumus siapkan Lab Reports . . Test sudah , Midsem checked ! Dan , dah tiba masa untuk final exam . . Final lagi 3 minggu . . Doakan Sya dapat lakukan yang terbaik . . 


Seriously , hari ni , air mata jernih tertumpah lagi sekali . . Sya tewas lagi sekali . . Mentor Sya cakap nak jumpa Sya atas alasan Lab Reports kelas Sya ada yang tak cukup . . Sya tak pikir panjang , bergegas naik office . . Sampai kat office , terus masuk macam biasa , 

"Yes sir, anything?"

'Nothing , I just want to meet you , Okay, let's have a seat'

Sya pun ikut dia duduk , 

'So, what's wrong with your result? What's wrong with you?'

Sya tak dapat A untuk subjek mentor Sya , dan , kena panggil . . 

"Nothing sir, I'm just fine"

'NO ! You aren't okay. I know . You are a good girl , that's why I like you . I like your attitudes . I know, something might disrupt your focus .'

"Serious sir , it's nothing . . I just stress"

'Okay ! Listen to me , you deserve to have your own life . . Please don't think about others , please think about yourself . Make yourself priority , not others . . Please ! Study hard , I do hope you to get A's in all my subjects .'


Habis je ni , Sya terus nangis . . Sem lepas , sorang lecturer cakap benda yang sama pada Sya , Allahu , harapan semua orang pada Sya , tingginya  . . Doakan Sya baik-2 , Sya taknak hampakan semua orang , Sya cuma nak tengok diorang senyum je . . Tu satu-2 nya harapan Sya hari-2 . . Sebelum Sya keluar , tiba-2 sir cakap . . 

'After finishing the exam , tell me, how it's going. I hope you will be fine , I will try as much as possible to help you' . . 

Image result for blissful friday

Tuesday, 22 November 2016

Love Means Never Having to Say Sorry

S.K. | 07:19 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Image result for love
In one bedside teaching session, a lecturer asked, .
"Have you heard a phrase..
love means never having to say sorry..its from a movie 'Love story'?"
Me: No
At first, I wasnt really agree. For me, we have to say sorry for every mistake we did. And i believe it helps to fix the relationship when we practice apologize and forgiveness. .
And i think now, i could understand the phrase. 
Love means never having to say sorry..
you know why? Because the love itself makes the person to forgive even in the biggest mistake the lover made. We might get mad initially, but after that the angry fades since love comes to replace the anger..
until the one who did the mistake do not have to say sorry in order to get forgiveness since it has been given even before the other person apologize. .
Can you see how powerful the love is?
When the lecturer mentioned the phrase, i could relate it to our parents..They always forgive us eventhough we sometimes treat them badly. .
And Allah..the most forgiving and merciful to His slaves. We all have heard that the reason for someone to enter Jannah is by His rahmah.. when you get the rahmah, you can enter it despite so many sins you have done before..
I have heard this one ustaz said,
"if you cant forgive your partner(husband or wife), you have to find love between you. Because only with love you can forgive. When there's no love, its difficult to forgive"..
Thats why Rasulullah SAW is so loving and forgiving. Because his heart fulls of love, love towards Allah leads him to love others..
So lets spread the love and kindness for a peaceful world❤️

Saturday, 19 November 2016

BMS Organic MidValley

S.K. | 15:24 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Currently at BMS Organic Midvalley . . Pernah dengar tak ? Dari segi nama kedai , nampak sangat la kedai berasaskan bahan-2 organik kan . . Yess ! Sangat tepat dan jitu tekaan anda . .


Sebenarnya , Sya pun 1st time datang sini . . Teman kawan . . Nak jumpa kawan katanya . . Layankan ajaaaa . . Nanti Sya update dengan lebih lanjut tentang BMS Organic ni . . Makanan pun dah sampai , kawan pun dah sampai , marilah kita makan menjamu selera bersama-sama 😅😂



Hidup Ni Tak Lama

S.K. | 07:38 | 2Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . .


Okay , entry pasca Midsem sangat . . Alhamdulillah , berjaya tempuh Midsem Semester 3 . . Hidup ni tak lama kan ? Sebenarnya nak buat entry panjang-2 . . Tapi , sebab hari ni , ada kekangan masa yang sangatttt tinggi , so , kita simpan dululah hajat untuk taip entry panjang berjela . . In sha Allah , Sya akan tulis entry mengenai Hidup Ni Tak Lama Part 2 . . Stay tuned . . Semoga semua pekerjaan dipermudahkan . . Amiin . . 

Wednesday, 16 November 2016

Tutorial Setting Mobile View with Desktop Theme

S.K. | 11:25 | 1Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .

Okay , quick entry . . Update guna phone . . Pagi tadi Sya ada buat tutorial Setting Mobile tapi Desktop Theme . Okay , tutorial pagi tadi salah sebenarnya . 😂 Salah faham 😅

Step 1 : Klik Template


Step 2 : Klik Gear dekat tab Mobile tu


Step 3 : Klik 'Yes' dan dekat bahagian template tu , pilih Custom bukan Default . 


Akhirnyaaaaaa , dapatlah blog mobile version but in the same template as desktop version 😘


Tutorial Setting Mobile View as Desktop Theme

S.K. | 07:33 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . .


Haritu , +Shafuhan Smab ada request buat tutorial Setting Mobile View as Desktop Theme . . Sorry lambat , baru free hari ni . So simple . Ikut step bawah ni je ok ? 


Step 1 : Klik Template



Step 2: Klik 'Gear icon' pada Mobile Setting tu



Step 3 : Tick pada box "NO" dan save . 




Step 4 : Aceee buka kat mobile , jadi tak . :) 

P/s : +Shafuhan Smab , setting macam ni ke yang awak maksudkan ? Atau lain ? Kalau lain , boleh emelkan pada saya gambar yang awak nak tu ; stnrsyfh17@gmail.com , nanti saya buat tutorial lain , yang saya faham awak nak setting macam atas ni . 

Saturday, 12 November 2016

Rezeki

S.K. | 09:34 | 2Comments |
Image result for rezeki in english
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Sya muncul balik , macam biskut Chipsmore dah ni , kejap ada kejap takde . . Bukan taknak berblogging dah , tapi , komitmen lain banyak . . Paling utama adalah komitmen belajar . . Tetiba nak cakap pasal rezeki , rezeki Allah sangat luas kan ? No doubt on it . . To be honest (tbh) sem 1 , sem 2 dan sem 3 Sya memang berbeza sangat-2 . . Sya ingatkan dulu , Sya nak jadikan semua sem masa degree ni lebih kurang sama je . . Tapi , plot twisted 180 degree . . Masuk 2nd year ni , terasa sangat perbezaan dengan 1st year . . Bukan yang sikit-2 , tapi bak kata orang , macam langit dengan bumi . .


Back to topic , rezeki . . Masa kecil-2 dulu , Sya selalu terbayangkan , kalua cakap pasal rezeki ni , mesti dalam bentuk wang . . Kalau tengok orang tu kaya je , mesti cakap dia dilimpahkan dengan banyak rezeki . . Pemikiran budak-2 masa kecil-2 kan . . Bila dah meningkat semakin dewasa , baru Sya faham , yang rezeki ni ada dalam pelbagai bentuk , bukan berupa wang je . . Kesihatan yang baik , dikelilingi orang sekeliling yang memahami , mudah bergaul dengan orang , orang suka berkawan dengan kita dan macam-2 lagi la . . So , terhapuslah pemikiran kolot yang cakap murah rezeki tu dalam bentuk wang je . .


Sepanjang 3 semester dalam fasa degree ni , Sya rasa bersyukur sangat-2 , sebab , alhamdulillah , semua orang sekeliling termasuk lecturer senang dengan sikap Sya . . Prinsip Sya senang je , kalau kita permudahkan urusan orang lain , in sha Allah , Allah akan permudahkan juga urusan kita . . Masa Sya sakit (which is sekarang ni la kan) demam masa minggu exam , Allah je tahu perasaan tu . Semoga cepat sembuh Sya . . Okay , sambung balik , macam masa sekarang ni , Sya bersyukur sangat-2 sebab dikelilingi kawan yang prihatin dan ambil berat , selalu tanya progress demam Sya , yang offer nak bawa pergi klinik , yang nak bagi ubat , yang tolong buat itu dan buat ini . . Sya rasa malu sangat sebenarnya dengan diorang , sebab , tolong Sya macam-2 , Sya rasa macam Sya tak layak je untuk dapat layanan sebegitu . . Sya rasa macam Sya ni menyusahkan diorang . . Thank you dearest friends for taking care of me J


Sya rasa banyak sangat Allah pinjamkan rezeki untuk Sya . . Kalau nak senaraikan kat sini , rasanya panjang lagi entry ni . . Sya cuma mampu ucapkan syukur ke hadrat Ilahi dengan segala rezeki yang diberikan pada Sya . . Sya doakan semua orang dimurahkan rezeki . . Sya harap , semua orang akan gembira dan Sya harap kita semua Berjaya dunia dan akhirat . . Amiin . . Amiin . . Amiin . .



P/s : Fuhh , kenapa macam baku sangat entry kali ni . . Mungkin , dah hilang kepakaran dalam menulis entry secara santai . . Hmm , anyway , doakan Sya dipermudahkan untuk menjawab MidSem , ada lagi 3 paperrr . . 

Tuesday, 1 November 2016

Assalamualaikum November

S.K. | 09:41 | 2Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . .



Sedar tak sedar , dah masuk bulan kedua terakhir bagi 2016 . . Blog ? Hmm , lama dah tak update . . Bukan malas , tapi . . Tak sempat . . Minggu lepas baru habis test , minggu depan dah nak MidSem , banyak lagi nak kena cover ni . . Kehidupan ? So far , alhamdulillah . . Baik-2 semuanya , diharapkan terus baik lah kan . . Dalam sebulan setengah ni , macam-2 benda berlaku . . Semua perkara yang berlaku yang memang Sya tak pernah bayangkan akan berlaku . . Ok la , I'm off to class now . . See you later ~

Wednesday, 5 October 2016

Pemenang Giveaway Diagnosis Apokalips Part 2 by stnrsyfh

S.K. | 05:34 | 5Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Sya hampir terlupa kot nak umumkan pemenang Giveaway Diagnosis Apkalips Part 2 by stnrsyfh . . . Boleh klik SINI untuk lihat Senarai Peserta giveaway kali ini . . Alhamdulillah , ada 24 orang . . Walaupun ada segelintir yang tak ikut terma dan syarat , Sya halalkan . . Sebab niat nak bagi buku , bukan senang nak jumpa orang yang minat membaca zaman sekarang ni . . Nak tau siapa pemenang dia ? Klik gambar bawah ni . . 



Perhatian kepada Pemenang , sila emelkan butiran diri anda secepat mungkin ya ke stnrsyfh17@gmail.com .

1. NAMA

2. ALAMAT

3. LINK GIVEAWAY

4. NOMBOR TELEFON


Tahniah ! 

Sunday, 2 October 2016

Cinta 2 Negara Part 3

S.K. | 19:11 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Okay ! Sambungan Part 3 =)


Part 3 . . 
Sangat seronok rupanya perasaan ada ayah & mak mertua ye.. Hampir 2 tahun kahwin, tapi tak pernah kenal.. Cuma dengar suara sahaja.. Beautiful relationship. N baru tahu baba adalah antara orang penting dalam kabinet Bangladesh.. Only excellent person bekerja dalam bidang tersebut pakcik suami cakap...salah faham berlaku disini.. Ingatkan baba kerja di Arab Saudi.. Sebab tu baba fasih cakap bahasa inggeris.. Masa mula-2 datang, cium dahi baba, baba terharu sangat.. Ma juga.. Ma nak cakap banyak tp tak tahu bahasa inggeris, sampaikan ma cakap dengan baba suruh bagitau, dia rasa seronok dapat menantu macam dia minta pada Allah.. Walaupan ma tak bertudung lengkap, tapi rajin solat walaupun solat tambahan.. 


Baba cakap ma selalu doa nak "laboma" maksudnya menantu yang bersifat isteri, ibu n beragama..ma seorang yang sangat pembersih.. Bayangkan aku jenis penggeli, tapi tandas dapur, rumah sangat bersih walaupun biasa... Dia bangga anak dia banyak berubah lepas kahwin. Setiap malam, ma akan panaskan susu fresh dari lembu untuk aku minum sebelum tidur, kalau tak makan malam sebab tertidur, bila terjaga malam, ingatkan nak pergi tandas, mak mertua dengar je pintu tandas, walaupun 3 pagi, dia akan buatkan roti segera dan susu untuk mkan, risau perut kosong, 


setiap malam bila suami keluar jumpa kawan, baba n ma akan ajak duduk dalam bilik atas katil (memang budaya borak atas katil) n akan cerita macam-2 tentang suami, bagi tips keluarga bahagia.. Bila pagi ma akan sediakan roti n teh panas... Di sini, walaupun teh segera, tetap kena masak..n baba akan ajak berborak, terangkan had isteri kadang-2..ma tak bagi buat pape kerje... Kadang-2 malu sangat... 

Kadang-2 orang datang, ma akan usap-2 kepala aku n akan citer something dekat semua yang datang.. N dorang akan kata, ma seronok dapatt menantu macam aku.. N sayang sangat sebab menantu sangat menghormati orang tua... hahahha.. Bukan puji diri sendri... Baba pula kalau aku balik lewat mesti tunggu nak buka pintu.. Dengar je pintu buka, cepat-2 je panggil smua..n selalu cakap ini rumah awk..buat je apa awak nak.. Kita satu family.. Love u ma n baba.. Tq being a wonderful in law

Saturday, 1 October 2016

Cinta 2 Negara Part 2

S.K. | 12:09 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Okay , nak sambung Entry SEMALAM . Cinta 2 Negara Part 1


Part 2...

Hari ketiga, keluar dengan suami & sepupu serta adik perempuan suami... Di pertengahan jalan, tiba-2 suami suruh driver berhenti, & jerit, "sir sir".. Tengok-2 ada lelaki tua datang, n suami terus salam dari kerete, yelah kalau keluar, memang kena lenyek kot sebab sebelah pintu Trisha ataupun beca sibuk hanta pelajar sekolah... Faham cuma bila suami kata, Malaysian.. Maybe ckp istri Malaysia kot..


Memang nampak wajah tua tu gembira bila suami bercakap.. Bila kerete gerak, tanya suami siapa? Rupanya, suami kata, itu bekas private school dia.. Macam tuisyen.. Tapi suami kata, dia n sepupu tak pernah bayar, cuma pagi-2 sebelum pergi kelas, singgah rumah dia.. N selalunya dia tak gosok gigi lagi. Suami akan bagi manisan.. Setiap hari macam tu. Kalau orang lain, semuanya akan bayar duit..

Suami n sepupu panggil cikgu manisan hihihi.. N hari kedua melawat sekolah rendah suami.... Bergambar dengan semua cikgu-2 suami ditemani oleh sepupu n adik perempuan.. Kejutan buat suami pergi survey sekolah dia sebelum sampai nak ke rumah sepupu.. Semua cikgu tak abis-2 cakap bangga dengan suami sebab dari sekolah daif berjaya menjadi seseorang.. Sekolah sangat-2 daif.. Cuma 3 kelas. Sekelas maybe 50 plajar.. N bilik guru, sangat-2 simple.. N persekitaran sangat daif..kedai runcit cuma ada beberapa makanan ringan. Bersyukur menjadi rakyat Malaysia.. Pendidikan dan kemudahan yang sempurna.. Cuma kadang-2 kita tak menghargai apa yang kita ada dan sentiasa mencari kekurangan tanpa melihat kehidupan orang lain..

 


Thanks for reading =)

Cinta 2 Negara Part 1

S.K. | 01:57 | 3Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . . 


Saja nak share cerita cinta cikgu sekolah Sya . . Semoga bahagia hingga ke Jannah . . Amiin . . Ini kisah benar okay ? 

Part1...

Alhamdulillah semalam sampai tepat pukul 11.20 pagi waktu Bangladesh.. Sampai airport, sepupu suami ambil by car. Touching sangat sampai-2 sepupu dia terus bagi bunga besar..walaupun tak sehebat bunga di Malaysia, tapi semua bunga simbolik there's country... 


Satu kejutan, atas jalan bunyi hon tak pernah berhenti, drive memng semua gila-2 gempak kalah KL drift.. Hahaha...sherammm..sampai kat kampung dia, gilee ko adventure, kerete ala-2 velfire lalu dekat jalan yang betol-2 muat tayar,bawah gaung...gila gempak..sampai kat kampung pelik, kerete behenti jauh sikit dari pagar rumah, sekali terkejut hakak, dengar jeritan bhavii, dan mammi (makcik)...rupa-2 nya, anak-2 kecil berlari-lari bawa sebakul bunga lagi... 


Sepanjang Jalan abis kelopak bunga dibalingnya.. Sampai pintu pagar, Mak mertua datang peluk, lega kenal rupa mlalui gambar... So takdelah malu tak kenal mak mertua.. Masuk pintu, kejutan lagi, penuh kelopak bunga"welcome bhavi"...masuk rumah, layanan first class....diarah duduk di meja makan, disuap manisan... 


OK part ni seyes aku tak boleh blah, sebab memang tak suka sangat manisan.. Macam makan gula... Apa-2 pun memang terbaik. Tq to Asma Jahan n all family.. So happy here... I'm Bangladesh in law. So proud.. Tak sangka minat citer Tamil & kadang-2 feeling lebih, sekarang Allah izinkan untk rasa suasana & perasaan tersebut..

 


Thanks for reading =)

Thursday, 29 September 2016

7th DLC SPH MSU

S.K. | 22:31 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Lama dah tak update blog . Busy mungkin . Mungkin . Eh , takdelah busy mana sebenarnya . . Kelas dari pagi (Pukul 8 kau...) balik sebelum senja , yakni pukul 7 atau pukul 6 . . . . Stay seterongggg pelisss . . Nak citer sikit kisah semalam . Sikit je , janji , tak banyak =)


Baca caption dalam gambar je . . Okay ? Alhamdulillah . Rezeki . Congrats semua . . Semoga masuk Tahun Dua ni , semua GENEZEN dan SPH-ians akan lebih cemerlang , gemilang , terbilang dan dipermudahkan segala urusan . . Amiin . . 


Lepas abis ceremony tu , ada 'something' yang terjadi . . Tak tau lah Sya sorang yang perasan atau memang betul-2 terjadi . . Kalau betul-2 la kan , Sya minta maaf . . Tak terniat apa pun . . Back to normal ~ Ke Sya yang terlebih pikir , hmm , entahlah . . Apa-2 pun , harap-2 takde apa yang terjadilah kan ;) Small matter je ni , jangan nak besar-besarkan sangat . .  Apa-2 pun , tahniah semua .  . Strive for Success for 3 more years ! Jangan ada yang tertinggal kayy . .  


P/s : Saje update , rehat kejap . . 


Thanks for reading =)

Thursday, 22 September 2016

UBER FREE Rides

S.K. | 17:07 | 2Comments |
Bismillah . . .

Assalamualaikum !
Your FREE rides have arrived
 
Remember, there's still 2 more weeks to go to get 30 FREE rides, every Thursday to Sunday !Just apply the promo code WEEKENDCRUISIN to start riding.

Okay , Sya saja nak share , bagi sesiapa yang nak naik UBER dan FREE RM 5 , boleh apply promo code kat atas ni , tapi , hanya untuk hari Khamis sehingga Ahad sahaja . . Lagi 2 minggu je . . Sya tak guna pun UBER buat masa dua minggu ni , so , bagi sesiapa yang nak guna , dipersilakan guna =) 






Thanks for reading =)

Monday, 19 September 2016

Berat Memang La Berat

S.K. | 20:38 | 3Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Image result for tunas hlovate

Second Year ! Alhamdulillah , semua berjalan lancar , walaupun blur-2 juga masa kelas start . . Pharmacology of PNS (Peripheral Nervous System) . . Tak kena assign jadi Class Rep lagi setakat ni , mungkin sebab dah bagi amaran awal-2 (Dari habis Sem 2 dah cakap nak bersara) Kalau kena assign lagi , mungkin dah takdir . . 


Teringat tiba-2 masa dengar radio IKIM FM , cerita pasal Sit Khadijah r.a. , lupa pula ustaz apa yang bagi ceramah tu , tapi ustaz tu cakap , orang yang bernama 'Siti' ni , selaluya dialah yang dianggap sebagai ketua . . Bila tengok balik diri Sya , rasa macam betul pula ustaz tu cakap , sejak dari bangku sekolah lagi , Sya diberi kepercayaan untuk memimpin . . Bakat semula jadi ? Wallahualam . . Dan secara tiba-2 , Sya rasa kesian pula dekat class rep baru , Sabar ye kawan , in sha Allah , dipermudahkan . . Masa Sya baca buku TUNAS karya Hlovate , kan ada satu part Kucai cakap pada Didi , 

"Berat memang la berat. Tapi kalau semua orang tak nak buat , dah tu siapa nak buat ? Lagipun cuba fikir , katakan title ni dapat dekat kepala weng sikit , macam mana ? Dibuatnya dia tu jenis hu-ha je..."


This hits me hard ! Al-kisah , beberapa hari sebelum Sya baca balik buku TUNAS ni , someone Whatsapp me and tried to console me (as he said =P) with the same sentence like that . . Yeah ! Not exactly the same , but almost the same . . And I just said  "Tengoklah dulu , kalau hati terbuka" . . ~_~


Kadang-2 , Sya terfikir , Sya ni pentingkan diri ke ? Sya cuma rasakan , Sya kurang masa untuk diri sendiri , yes ! I love to help people , but somehow , I don't have a very peaceful time for myself , even when they Whatsapp me late at night , if I didn't reply them , I can't sleep , I feel sorry & pity for them , I might think , the things they asked was very important to them . . And , as I give this position to other people , I feel sorry for them , is it I'm too selfish ? Am I do a right things ? Hopefully  . . 


Coretan tanpa sedar ~


Thanks for reading =)

Friday, 16 September 2016

A Free Uber Ride (worth up to RM10)

S.K. | 07:22 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Pernah guna Uber tak ? Tau tak Uber tu apa ? Okay , Uber ni kira macam teksi yang kita sewa la . Selamat ke tak ? Setakat yang Sya guna ni , selamat lagi la . So , nak tak naik Uber tapi free ? Kalau nak , Sign Up Uber macam dekat bawah ni , :) Nanti dapat Free Ride up to RM10 , kalau tak guna link tu bila sign up , so , tak dapat la ye Free Ride ^_^

I’m giving you a free ride on the Uber app (up to RM10). To accept, use code 'jpxgx59xue' to sign up. Enjoy! Details: https://www.uber.com/invite/jpxgx59xue


Image result for uber

Wednesday, 14 September 2016

Apabila Sya Berbicara Tentang BPH MSU

S.K. | 22:44 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . .


Alhamdulillah , dah meningkat satu tahun ; Tahun Dua gaissss . . I'm your BPH MSU Senior dear Juniorssss . . =P Best ke jadi senior ? Entahlah , harap-2 Tahun Dua ni GENEZEN akan lebih cemerlang , gemilang dan terbilang , amiiin . . Gembira tengok kawan-2 semua dapat naik tahun sama-2 . . Muka yang nak kena hadap untuk 3 tahun yang mendatang . . . Memandangkan esok takde kelas (Dah sampai Shah Alam , baru semua kelas cancel) Hmmm , ada hikmah tu , in sha Allah . . Memandangkan esok cuti sampai Ahad , Sya nak sambung sikit pasal entry Motivator Jemputan Sekolah , ke Penceramah Jemputan Sekolah , mana-2 lah , lupa dah . . .


Disebabkan Sya sorang je yang belajar di IPTS , jadi , cikgu pun suruh Sya cerita pengalaman belajar di IPTS . . Makanya , ada lah comparison yang Sya buat , tapi malangnya , pada hari kejadian , Sya lupa nak ceritakan perbezaan paling ketara sepanjang Sya jadi student BPH MSU khususnya . . So , kali ni , Sya jet-2 sikit la nak promote suruh jadi student MSU terutama jadi budak-2 Farmasi . .=P Jom mulakan . .


1. Takde Kokurikulum khusus 


Nampak bestkan ? Memang best . Serious , tak tipu , takde langsung aktiviti Koko macam kat uni IPTA yang lain . . TAPI , MSU dia gantikan dengan sistem GeMS , Sistem ni kiranya macam mata merit kita la , join je mana-2 aktiviti , volunteer , community service , ceramah , apa-2 je la , join je , nanti akan dapat markah GeMS ni . . So , takdelah berat sangat untuk turun buat latihan itu ini untuk aktiviti unit beruniform . . Kalau yang rajin tu , boleh join kelab-2 yang ada kat MSU ni , macam-2 kelab ada . . Nak join lebih daripada satu pun boleh . . Serious talk ! Kokurikulum MSU berdasarkan Sistem GeMS ni sahaja . . Tak tipu . .


2. Assignment di Luar Kotak


Macam Sya sendiri , pengalaman Tahun Satu Pelajar Farmasi MSU , assignment Sya kebanyakan nampak macam Sya ni bukan budak Farmasi . Contoh macam Sem 1 , kena buat parody untuk chemistry , buat model HIV , role play . . Masuk Sem 2 pula , kena buat Variety Show berkonsepkan Organic Chemistry , Kena buat role play @ musical untuk Pharmacology , crossword puzzle untuk pathophysiology dan kena masuk Aerodance untuk TeamWork . . Haa , unik-2 kau dia punya assignment , serius cakap , sebelum Midsem , student Farmasi MSU sebenarnya bukanlah student Farmasi , kami boleh katakan yang kami ni pelajar Arts & Theater . . Menyanyi , Menari , Berlakon , yang selama ni Sya tak pernah terfikir pun nak buat depan orang ramai , nahhh , tiba-2 kena buat . . Mostly , assignment student Farmasi MSU berasaskan video dan haruslah kau kena pandai cari groupmate yang pandai edit video . . 


3. Lecturer Semua Gempak ! 


Aura-2 semua lecturer MSU kebanyakannya aura yang menaikkan semangat kita untuk belajar . . Sya dulu agak anti sikit la dengan Biology , tapi , cara pendekatan lecturer kat sini membuatkan Sya rasa macam , "Allahu , kenapalah masa Asasi dulu tak rasa Biology ni senang macam Degree" . . Sampai tahap tu Sya rasa . . Lecturer BPH MSU semuanya berpengetahuan luas , datang dari pelbagai negara yang berbeza , yang paling penting , sayangkan student . . Sya boleh borak dengan lecturer macam kawan-2 , yes ! Sya ada rasa hormat lagi pada mereka , tapi sifat keterbukaan mereka menyebabkan Sya selesa berborak , sifat keibu bapaan yang tinggi dalam diri mereka Sya respect gila ! Paling penting , takde sifat berat sebelah . . Semua sama rata . . Kemudian , cara penyampaian lecture yang berbeza setiap kali kelas . . Memang tak bosan la nak datang , walaupun kadang-2 rasa takut juga bila tiba-2 nama kena seru untuk jawab soalan apa-2 , bagi pendapat , perbetulkan kesalahan orang lain . . One word for them - Gempak ! 


4. Kelas yang kondusif


Disebabkan sekarang ni MSU tengah amalkan pembelajaran Alaf 21 , jadi , sepatutnya , kitorang kena berbincang dalam kelas , ada aktiviti , etc . . Disebabkan meja disusun sebiji macam Flip Classroom , jadi , dapat la feeling budak sekolah rendah balik , satu group ada 6 meja macam tu , senang la nak berkongsi makanan , nak borak-2 , eh  ! Bila take 5 okay , dannnnn , senanglah nak usha orang . Main-2 . . Kelas yang kondusif lagi sebab , aircond yang sejuk membeku gila  ! Dalam kelas tu takdelah padat dengan student sangat . . Sya selesa dengan classmates yang ada sekarang ni , macam-2 orang , lain-2 ragam . . Tapi , Sya tak suka kalau kena belajar dalam Lecture Hall , sejuknakmateiiiii , tahap Kutub Utara Kutub Selatan dah kalau duduk dalam tu . . Bila buat flip classroom , senang nak berbincang dengan kawan mana yang tak faham , tapi. . . . Bila lecturer tengah mengajar , pastu ada hamba Allah ganggu , tak senang juga , rasa nak backhand je . . 


Apa lagi ye nak cerita pasal BPH MSU ? ? Okay la , setakat ni sahaja persepsi Sya terhadap BPH MSU , Sya pasti akan rindu saat-2 duduk kat MSU satu hari nanti . .

Image result for flip classroom

Thank you for reading =)

Thursday, 8 September 2016

Hope UPSR 2016

S.K. | 18:41 | 2Comments |
Image result for hope

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Alhamdulillah , UPSR 2016 dah melabuhkan tirai . Yeay ! Sebenarnya , tahun ni adik bongsu Sya yang ambil UPSR 2016 ni . . Sebelum ni , kami 3 beradik , mak memang selalu ada masa exam sebab satu sekolah dengan mak . . Sekarang ni , bila mak dah pindah sekolah , adik Sya taknak pindah sekali , sebab malas nak sesuaikan diri dengan surrounding baru , lebih kurang macam tu la alasan dia , tinggal la adik Sya ni sorang-2 kat sekolah . .  Sebab Sya masih cuti semester , jadi , Sya lahhhh yang kena teman adik masa UPSR ni . . .  


Hmmm , Sya yang paling muda okayyy , lain-2 semua ibu bapa budak-2 ni la . . Tapi , sebab Sya dah biasa bergaul dengan makcik-2 pakcik-2 ni , jadi , takde lah kekok sangat masa tunggu adik tu . . Apa kaitan tajuk entry dengan UPSR 2016 ni ? Maka , bermulalah sebuah cerita . . 


Banyak hikmah sebenarnya bila Sya hantar adik ni . . Angka giliran adik Sya nombor 3 , kawan sebelah no 4 tu boleh dikatakan kawan baik dia juga la , lelaki . . Anak cikgu sekolah tu juga dan persamaan diorang lagi , adik Sya dan kawan dia ni dua-2 anak bongsu . . Mula-2 , Sya ingatkan kawan adik Sya ni sekelas dengan dia , rupa-2 nya tak . . Kelas lain . . Mak kawan adik Sya citer la , masa dapat keputusan TRIAL UPSR 2016 , ke exam pertengahan tahun , tiba-2 , adik kawan Sya cakap kat mak dia , 

"Adik nak masuk sekolah Kak De tahun depan" (Sekolah Kak De tu merupakan sekolah Sya juga sebenarnya , salah sebuah sekolah cemerlang dalam negeri Sya)

Mak kawan Sya pun reply la 'Kalau nak masuk sekolah Kak De , kena la belajar pandai-2 , kenalah dapat 5 atau 6 A , baru boleh masuk sekolah Kak De'

"Oh , adik tak boleh la macam tu masuk sekolah Kak De , adik tak pandai sampai dapat 5 atau 6 A, siapa lagi nak jaga adik"

Mengalir air mata mak dia dengar luahan si anak ni . Sya yang dengar ni pun tahan sebak juga , rasa nak menangis je . . 


Serious Sya cakap , masa UPSR dulu , Sya tak berapa ambil port sangat dengan kawan-2 lelaki kelas belakang . Sya jarang gila bercakap dengan budak lelaki kelas lain , bukan Sya pandang rendah dengan diorang . . Jauh sama sekali . Sya anggap semua orang pandai dalam dunia ni . Cuma Sya kurang pandai nak bergaul , diorang jenis yang nakal-2 suka menyakat tapi baik . . Sya masa dulu jenis yang introvert sikit , masa kat sekolah rendah , seriously , Sya akan bercakap pasal pelajaran je , sebab dalam otak Sya , Sya kena pertahankan Ranking Pertama batch , jadi kena jadi ulat buku 24 jam . Hmm , hidup Sya masa sekolah rendah bosan sikit la , tapi sebab dah biasa , Sya tak rasa apa-2 sangat la , 24 jam pegang buku . .


Tapi , bila dengar kawan adik Sya punya luahan ni , Sya rasa nak menangis . Sebabnya ? Masa Sya sekolah rendah dulu , Sya tak pernah tahu pun impian atau harapan kawan-2 kelas belakang , yang Sya tahu , diorang selalu akan cakap "Untunglah kau Sya , kau pandai , selalu nombor satu , nanti mesti masa sekolah tu" Sya rasa macam jahil sangat tak pernah tanya diorang sekolah mana diorang impikan . . 

Sambung balik . 

Bila budak ni cakap macam tu , Sya cakap dalam hati "Ya Allah , kurniakanlah kecemerlangan dalam UPSR 2016 buat mereka dan tempatkanlah mereka di sekolah yang mereka impikan" . . Sya baru faham perasaan ibu bapa yang anak-anaknya ditempatkan di kelas belakang , Sya terbayang diri Sya sendiri satu hari nanti , andai ditakdirkan mengalami situasi yang sama , macam mana reaksi Sya nanti . . Salah satu sebab lain Sya nak nangis sebab Sya tengok budak tu jenis yang baik , jenis yang berusaha keras tapi Allah lebih mengetahui segala-galanya . . Sya tahu perasaan bila tak dapat apa yang kita harapkan dan apa yang diimpikan . . 


Eh , terasa mengalir laju pula air mata ni bila taip . Kena berhenti ni . 


Thanks for reading =)

Wednesday, 7 September 2016

Ceiba Pentandra Merawat Demam

S.K. | 21:18 | 0Comments |
Image result for daun kekabu

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Ceiba pentandra . . Haa , pernah dengar tak ? Ni nama scientific untuk pokok kekabu . Pernah dengar tak pokok kekabu ? Daun pokok kekabu seperti dalam gambar . . Sya nak share pengalaman bersama daun kekabu . . 


Masa tahun 2000 , Sya first time dapat adik , kiranya bawah Sya la ni , jarak kitorang 4 tahun , masa ni umur Sya pun 4 tahun , Sya mula sekolah tadika masa umur 4 tahun ni la , sebabnya , jeles dengan kakak , kakak ramai kawan , Sya sorang-2 kat rumah , masa tu mak Sya kerja sesi petang , pagi teman Sya kat sekolah tadika , petang pergi kerja . Dalam pukul 11 macam tu dah balik . 


Kemudian , bila mak lahirkan je adik , Sya dah berdikari . Boleh dah kalau mak takde masa kat sekolah tu , masa ni la Sya berkenalan dengan Encik Ceiba Pentandra . Masa tu adik Sya demam panas gila , kemudian , ada lah sorang makcik ni cakap petua mak dia , kalau demam je WAJIB guna daun kekabu . . Esok pagi atau 2,3 jam lepas tu , in sha Allah , demam akan kebah . . 


Cara dia senang je , rendamkan daun kekabu dalam air sikit bagi keluar lendir-2 dari daun kekabu tu , kemudian , letakkan lendir tu atas kepala , sejukkkkk , sedap sangat guna daun kekabu . Sya masa sekolah rendah dulu , kalau mak rendamkan daun kekabu untuk adik , Sya akan join sekali letak atas kepala . . Rasa sedappp je untuk tidur . . Daun kekabu ni sesuai digunakan untuk semua peringkat umur kayyy . Selamat beramal . 


Thanks for reading =)

Tuesday, 6 September 2016

Oh Charlie Chaplin

S.K. | 19:00 | 1Comments |
Bismillah . .



Assalamualaikum . . 



Charlie Chaplin told the audience a wonderful joke and all the people started laughing.

Charlie repeated the same joke and only few people laughed..??

He again repeated the same joke but this time no one laughed..??

Then he said these beautiful lines - 
"When you cannot laugh on the same joke again and again...then why do you cry again and again on the same worry."

So enjoy your every moment of life..!!

Life is beautiful!

His 3 heart-touching statements:

(1) Nothing is permanent in this world, not even our troubles.

(2) I like walking in the rain, because nobody can see my tears.

(3) The most wasted day in life is the day in which we have not laughed.

Keep smiling and pass this message to everyone whom you would like to see smiling. 
I just did..😊

Image result for charlie chaplin

Motivator Jemputan Sekolah

S.K. | 18:54 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Tajuk , kemain kau jahhhh . .  Jet-2 Famous Amos gitu ~ Saja je , nak cerita pengalaman . Pengalaman tu penting . Supaya kehidupan masa akan datang lebih cemerlang , gemilang dannnnn terbilang . =P  Ceritanya , secara tak sengaja datang sekolah , al maklumlah , sekolah 3 minit dari rumah , muka ni lah yang kena teman kawan-2 bila diorang nak melawat sekolah . Fuhhh . . Ikutkan aje , tengah cuti kan . . Tetiba , bila masuk Bilik Kaunseling , cikgu pun cakap , haaa , Jumaat ni datang sekolah balik , ada sesi bersama adik-2 Tingkatan 5 . .  Cuak kau , tetiba kena . . Nak borak apa tak tau , nak kongsi apa tak tau . .


Pikir punya pikir , mula-2 , ingatkan nak main game dengan diorang sebab ingat buat dalam dewan , masa hari kejadian , rupa-rupanya , dewan dah siap susun kerusi meja semua untuk TRIAL SPM 2016 . . Duduklah kami dekat sebelah luar dewan tu . . Dengan tak prepare nak cakap apa , maka , sesi hentam menghentam bermulalah . . Sebab dalam otak nak main game kan , so , tak prepare sangat la ucapan , perkongsian bagai semua ni , Sya  cuma pikir , game yang Sya nak buat tu boleh naikkan semangat untuk diorang belajar , nak TRIAL kan . . Entry kali ni bertujuan berkongsi segala tips dan pengalaman daripada 4 orang Gadis Melayu Terakhir dalam mengharumkan nama sendiri , eh , nama ibu bapa , nama sekolah , nama daerah serta nama negeri . .


1. Jaga Solat

Berjayalah orang Mu'min itu . Iaitu mereka yang mendirikan solat . Allah janji , orang yang berjaya itu ialah mereka yang mendirikan solat dengan khusyuk . Yakin dengan janji-2 Allah , iya adik-2 sekalian , kalau nak berjaya , jaga solat tu , sebelum belajar , pastikan dah siap solat , kalau dah azan , dan awak tengah belajar , mohon sangat-2 untuk berhenti belajar dan dirikan solat tu dulu . Jangan la cakap , "kejap lagi lah , lama lagi sebelum habis waktu ni" Pelis ! Solat first okay . In sha Allah , dah solat tu , hati tenang , nak belajar pun senang . Gaya sangat motivator . Kemudian , tambahkanlah dengan solat-2 sunat , Taubat (sebelum tidur) , Tahajjud (Bangun 3/4 malam) , Hajat (Lepas Maghrib) dan Dhuha . . In sha Allah , segala-galanya dipermudahkan . .


2. Jaga hubungan


Hubungan macam mana tu ? Hubungan kat sini secara menyeluruh tau , hubungan dengan Allah , ibu bapa , guru-2 , keluarga , rakan-2 , haiwan dan tumbuhan dan segala yang ada di langit dan di bumi ni . . Nak berjaya kan ? Jagalah hubungan dengan semua orang , bagi Sya sendiri , walaupun makcik cleaner kat sekolah tu (citer masa zaman sekolah la ni) , Sya layan je , bagi salam dan bersalam . . Cuba fikir , kalau la takde makcik cleaner kat sekolah , sekolah dan kelas kita akan bersih ke ? Selesa ke kita nak belajar ? Masa borak-2 dengan makcik cleaner , selalu juga la Sya selitkan , "Makcik , doakan saya cemerlang tau , takutlah makcik" Sya tak pernah anggap makcik cleaner tu sebagai makcik cleaner , Sya anggap macam ibu sendiri , kadang-2 kalau ada makcik tu menjual , Sya support la juga membeli , kalau sedap , beli hari-2 , kalau kurenggg dengan cita rasa , belilah 2 minggu sekali . Hormat semua orang . Be humble  ! Jangan nak membongkak sangat ! Tak kemana bongkak awak tu .


3. Luangkan masa untuk ibu bapa


Point ni sebenarnya junior Sya yang bagi , Dalam kita sibuk duduk belajar tu , tak salah kita luangkan sikit masa untuk ibu bapa , borak-2 la , jangan asyik belajar je , bila mak ayah nak ajak berborak , kita cakap sibuk , banyak lagi tak study , banyak alasan lah yang kita bagi . Haa , kalau budak asrama tu , hari-2 , pelisss , call la mak ayah , tanya khabar ke , kalau malu nak call , call selang 2,3 hari , jangan senyap tanpa berita je . . In sha Allah , masa yang kita luangkan untuk spend dengan ibu bapa , nanti Allah gantikan balik masa tu , cara Allah ganti tu ada dalam banyak jenis , mana tau , kita boleh faham sesuatu ilmu tu dalam masa yang pendek je , tak pun kita tak belajar lagi , tapi kita dah nampak konsep ilmu tu . Haaa , macam tu lah lebih kurang , so , jangan rasa rugi nak luangkan masa dengan ibu bapa . Okay ?


4. Selalu mengajar rakan


Masa Sya zaman sekolah dulu , ada sorang senior ni , dia malasssss gila nak buat kerja sekolah sendiri , tapi , kerja sekolah kawan , dia tolong siapkan , bukan dia tulis la yang pasti , dia tengok soalan , dia fahamkan konsep dan cari konsep mana yang terlibat , bila kawan tanya soalan yang dia tak tahu tu , dia ajarkan , Yes ! Cara dia study , dia ajar kawan-2 dia , kalau jawapan dia kurang pasti , dia akan gigih buka buku balik dan cari jawapan yang tepat , kemudian , lagi sekali , dia akan ajar kawan . Selalu dengarkan motivator-2 cakap , bila kita ajar orang , kita akan lebih faham dan ingat , jangan kedekut ilmu ! Jangan rasa takde masa nak ajar kawan , macam , issh , bila aku ajar dia ni , nanti dia lagi pandai , nanti kurang la masa untuk aku study , jangan pernah ada perasaan macam tu , rugi sangat-2 , walaupun kadang-2 Sya buat juga (Peringatan untuk diri sendiri la ni) Bukan apa , kadang-2 rasa macam nak cari masa untuk diri sendiri , sebab tu kadang-2 Sya lambat reply sikit apa orang tanya , lagi-2 bila keadaan Sya berserabutttt gila . Sadisss hidup ni kadang-2 , sambung balik . Bila ada kawan-2 tanya dan minta tolong ajar , bersyukur pelisss , Allah bukakan satu pintu rahmat untuk kita lebih faham tentang ilmu tu  . .


Macam panjang sangat pula entry ni , Jari pun dah letih , sambung nanti pula ok ?


Thanks for reading =)


Giveaway Fabulous Four Bersama YanieYusuf.com

S.K. | 18:29 | 1Comments |
Fabulous Four Terbaru Dari Domino's Pizza Malaysia

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Semoga Sya dimurahkan rezeki untuk menang GA Fabulous Four . Amiin . Domino Pizza  ! Yummy ! 

Pemikiran Sama

S.K. | 09:29 | 2Comments |
Bismillah . .


Assalamuaalaikum . .


Ingat tak , dalam entry sebelum ni , Sya ada cakap pasal azam Tahun Dua . . Salah satu daripadanya adalah untuk lepaskan semua jawatan yang Sya ada . .
Sya ada la usulkan kepada beberapa orang yang terlibat , tiba-2 salah sorang daripada mereka tu hantar kat Sya ayat macam dalam gambar ni . .


Bila Sya fikir-2 balik , sebenarnya , memang sayang nak lepaskan jawatan-2 ni , bukan sebab gila pangkat , sebab niat Sya dari bangku sekolah dulu sampai sekarang , kalau orang dah bagi amanah , Sya akan pegang sebaik-baiknya dan jalankan tanggungjawab tu memang sebaik-baiknya la kan . . Jangan jadi pengecut , macam tu . . Bila dah bincang-2 dan doa , in sha Allah , Sya akan terus jalankan amanah yang diberi ni . . Sebab dari duku lagi Sya pegang prinsip , susah sekarang takpe , mungkin Allah bagi kemudahan masa akan datang . Amiin.  Harapnya . 


Jadi apa yang sama pemikirannya? Ok lah , masa dulu , Sya fikir , sebelum terima jawatan-2 ni , Sya fikir sama macam ayat dalam Whatsapp ni , kalau bukan kita , siapa lagi ? 

Saturday, 3 September 2016

Saya Nak Menang Set Skinfood Bernilai RM200

S.K. | 22:09 | 6Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . .

Jom join sama-2 . . +Shikin Razali , +nur nabila  +Noor Akma



Saya nak menang Set Skinfood kerana Sya optimist Sya boleh menang set SkinFood ini . . Niat Sya nak menang Set Skinfood ini adalah untuk membantu adik Sya dan diri Sya sendiri yang mempunyai masalah kulit . . Diharapkan dengan menggunakan Set Skinfood ini selepas Sya memenanginya , kulit kami dua beradik sihat sedia kala dan kami tidak malu lagi untuk bergaul dengan orang lain . . Selain tu , Sya rasa Sya patut menang set Skinfood ini supaya penaja GA kali ni tak perlu pusing-2 dan pening-2 untuk cari pemenang . =D Sya nak sangat menang Set Skinfood ni , sebab Sya nak cuba keserasian dan kesesuaian produk ni pada kulit Sya , dan jika ada chemistry , peptide bond , hydrogen bond dan segala jenis ikatan kimia yang terhasil atas keserasian produk ni dapat meningkatkan semangat Sya untuk mencari wang poket untuk membeli set Skinfood ini pada masa akan datang . . Semoga Sya menang . Amiin ! Semoga Sya merupakan pemenang yang dicari . Amin . Semoga Sya dan rakan-2 yang lain dimurahkan rezeki . Amin !

Thanks for reading =)

Tak terlambat lagi untuk join GA Sya . Klik SINI okay ? 

Giveaway penghargaan rm100 by kennymerligal

S.K. | 21:54 | 4Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . .

giveaway penghargaan rm100 anjuran kennymerligal

Giveaway penghargaan cash rm100 by kennymerligal | mencari 5 orang pemenang bertuah bagi merebut hadiah wang tunai sebanyak rm20 untuk setiap seorang. Giveaway ini akan bermula pada 1 September 2016 dan berakhir pada 30 September 2016.

Cara untuk menyertai:

  1. Buat satu entry blog bertajuk "Giveaway penghargaan rm100 by kennymerligal".
  2. Copy dan paste banner diatas ke dalam blog post anda atau gunakan kod yang telah disediakan dalam ruangan textarea dibawah.
  3. Backlinkkan entry ke sini.
  4. Tinggalkan link entry anda di ruangan komen artikel giveaway sahaja. 

Syarat syarat :

  1. Blogger Malaysia.
  2. Follow blog kennymerligal 
  3. Follow instagram
  4. Follow twitter
  5. Like facebook page 
(* syarat yang kedua adalah wajib manakala yang selebihnya terpulang kepada  anda )

Hadiah :

  1. Wang tunai RM20 x 5 orang pemenang bertuah.
Pemenang akan dipilih secara rawak oleh admin dan keputusan akan diumumkan selepas tamat giveaway. Semoga penganjuran giveaway ini dapat merapatkan lagi tali persahabatan di kalangan rakan rakan blogger. 



Thanks for reading =)

Tak terlambat lagi untuk join GA Sya . Klik SINI okay ?