Saturday, 4 July 2015

Resepi Tepung Pelita Nenda

syafi khizar | 20:38 | 11Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

Waddup..Waddup... Wadduppppp....

Salam Ramadhan.. Jom main masak-2 hari ni.. Minggu ni, mengidam sangat nak makan Tepung Pelita.. Oh... Oh.. Mengidam sangat..-_<.. Maka, tertunai lah hajat makan tepung pelita homemade yang super duper delicious marvelous hasil air tangan nenek Yaya.. Alhamdulillah..

Ni resepi untuk 20-30 biji sarang tepung pelita..

Bahan-2 :

  • 2 cawan tepung beras
  • 6 cawan santan (2 cawan santan pekat + 4 cawan santan cair ==> Kalau guna semua santan pekat pun boleh.. *Sekurang-2 nya 2 cawan santan MESTI santan pekat..)
  • Sedikit garam (secukup rasa)

Cara-caranya :
  • Campurkan semua bahan-2 dan kacau sampai sebati
  • Masukkan 1 sudu gula ke dalam setiap sarang
  • Masukkan bahan-2 yang dah sebati tu ke dalam sarang.. *Ikut suka lah nak letak banyak mana*
  • Kemudian.. Masakkan dia atas dapur.. 
  • Letak dalam peti.. Sejuk.. Makan.. :)



11 comments:

  1. eh. macam mana nak buat yang layer warna hijau tu . ke makan warna putih je? heheee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 cawan tepung beras
      1 cawan gula
      5 cawan air
      5 helai daun pandan diblend dengan sedikit air
      1 sudu makan air kapur
      1 sudu kecil pewarna hijau..

      Campurkan semua & tapis.. Masak atas api yang sederhana.. Sentiasa kacau.. Bila da meletup-2, perlahankan api.. :)

      Delete
    2. Da pekat, tutup api & masukkan dalam sarang dia.. :D

      Delete
  2. dah lama tak makan tepung pelita..

    Saya ada buat segmen. Jom join http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-by-ms-kejupenyet.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jemput datang rumah Yaya.. Jom makan.. :D

      Delete
  3. hahaha.. thnks yaya sudi share link post ni kat shoutbox kite :)
    salam kenal ::)

    ReplyDelete
  4. wah sedapnya tepung pelita..

    ReplyDelete
  5. rindu nak balik malaysia. nak cari tepung pelita. nangis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alala~ Jangan nangis-2.. nah tepung pelita *hulur tepung pelita*

      Delete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥