Saturday, 26 January 2019

Pesanan Kewangan Buat Mereka Berumur 20-an

Anonymous | 10:08 | 4Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .

Image result for money anime

1. Jika tiada akaun Tabung Haji , pergi buka 

2. Jika tiada akaun ASB / ASBF , pergi buka

3. Jika tiada lagi medical card (Takaful) , pergi ambil

4. Usahakan ada pendapatan sampingan , jangan malu untuk mencari rezeki

5. Belajar urus wang dengan baik . Nampak kawan yang power kewagan tu , approach dia tanya untuk belajar

6. Hutang PTPTN WAJIB bayar . Usahakan supaya nanti orang lain boleh ambil manfaatnya

7. Jangan menggeliat nak sedekah hatta RM 1 , sebab itu punca murah rezeki

8. Better elakkan couple , nanti perbelanjaan korang bertambah

9. Cuba sedaya upaya untuk berhenti merokok sebab itu punca duit sempit

10. Buat Unit Trust dan ambillah yang semampu anda

11. Cuba hidup below your mean . Kalau income RM 800 , jangan hidup macam orang RM 1200

12. Letakkan target duit nak ada berapa dan letak teknikal nak capai

13. Elakkan show off , lebihkan humble

14. Mula simpan deposit untuk beli rumah

15. Wajibkan diri beli satu buku setiap bulan dan habiskan

16. Dapatkan takaful sebagai perlindungan masa hadapan

17. Banyakkan memasak di rumah dan kurangkan makan di luar

18. Mula belajar dan kenal saham

19. Bezakan kehendak dan keperluan

20. Mula cipta passive income . Contoh ; ada kereta , offer servis sewa kereta bila tak pakai

21. Pergi seminar / kursus tentang kewangan

22. Jadi facilitator bila free sebab faci diberi makan dan duit percuma

23. Download apps yang smart money manger misalnya Spendee

24. Main board game Cashflow

25. Enjoy belajar urus kewangan dan ingat ia adalah proses . Jadi tak salah jika sebelum ni gagal nak disiplin atau sebagainya

26. Urus wang = urus habit dan memerlukan disiplin . Jadi cuba dan terus cuba

27. Jangan lokek dengan kawan yang memerlukan . Nampak dia macam susah sikit je , offer je nak bagi / pinjamkan wang

28. Jangan malu tak dapat makan di Starbuck dan kedai-2 hispter lain . . Malulah jika masih miskin tapi nak nampak kaya

Sumber ; Twitter Rasydan Bakar

Thursday, 24 January 2019

Quotes of the Day #3

Anonymous | 17:43 | 1Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Hati , jadilah seperti cermin . Walaupun retak , pecah sehingga menjadi  keping - kepingan kecil , namun , masih dapat memantulkan refleksi dengan baik . :")

Wednesday, 23 January 2019

Tips Menila Baju Putih

Anonymous | 07:21 | 5Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

1. Pilihan nila
Pilih nila yang warna ala-2 biru ungu bukan biru tua. Ujala pilihan terbaik.(iklan tidak berbayar).

Image result for Ujala

2. No softener
Biasa lepas kita basuh baju kita bilas dengan softener. Kalau nak nila adalah tak digalakkan guna softener sebab nila akan bertompok.


3. Baju basah
Sebelum menila pastikan baju dalam keadaan basah dan telah diperah. Bukannya dalam keadaan totally kering kontang sebab dia takkan membiru sepenuhnya kalau dalam keadaan kering.


4. Jemur pada keadaan panas dan cepat-2 angkat kalau dah kering. 
Kalau lagi nak puas hati terus gosok. Kalau dibiarkan berlonggok takut-2 nanti warna biru tu tak sekata. Kalau awak jemur malam, agak susah sikit sebab dikhuatiri baju akan melebam.


5. Cairan nila haruslah tidak terlalu cair dan terlalu pekat.

GIVEAWAY DOMAIN BARU BY OMBAKBERGIGI.COM

Anonymous | 07:11 | 4Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 


Semoga murah rezeki semuanya . . Amiin :D

Komen ;
Blog OM cantik :D Suka & simple . . Tak loading langsung ^_^

Tuesday, 22 January 2019

Quotes of the Day #2

Anonymous | 19:44 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Allah SWT commanded Prophet Musa AS to speak to the greatest tyrant Pharoah (or Firaun),  "gently, so that perhaps he may remember or fear Allah." (20:44)

Sunday, 20 January 2019

Quotes of the Day #1

Anonymous | 02:56 | 3Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Jadilah seperti tanda baca koma . Tatkala ada kesedihan , yang menghadang , maka berhentilah sejenak . Lalu , lanjutlah kembali jalanmu .
 P/s ; Jangan jadi seperti tanda baca noktah 💙

Saturday, 19 January 2019

SEGMEN BLOGLIST BY THE WONDERFUL JANNAH

Anonymous | 20:07 | 4Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .


Fakta menarik ;
Jannah sukakan makanan :D Suka blog Jannah sebab banyak resepi dan review makanan :D









Wednesday, 16 January 2019

Segmen Drop Your Link

Anonymous | 17:54 | 5Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Semoga murah rezeki semuanya . . Amiin :D

Doa untuk Memudahkan Belajar

Anonymous | 09:13 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .

Image may contain: text


No photo description available.

Image may contain: text

Image may contain: text

Tuesday, 15 January 2019

5 Bahagian Utama Semasa Perkenalkan Diri

Anonymous | 09:09 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Image may contain: text

No photo description available.

No photo description available.

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text


Public Transport ke KLIA 2 dengan Harga RM 12

Anonymous | 09:02 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .

Hari ni , S.K. nak share cara-cara pergi ke KLIA 2 dari KL Sentral menggunakan public transport dengan harga RM 12 sahaja . . Dah naik harga sebenarnya .  . Kalau dulu-2 , harga dia RM 8 - 10 . . 

Pergi KL Sentral , then pergi bawah escalator (which is bawah NU Sentral) , cari kaunter tiket bas nama Sky Bus / Aerobus . . Kat situ , beli tiket nak pergi KLIA 2 . . Harga tiket sekarang ni RM 12 dah . . And kekerapan bas tu every 20 mins . . 


Image may contain: one or more people, basketball court and indoor

Image may contain: 1 person

Image may contain: bus and outdoor

Image may contain: indoor


Sunday, 13 January 2019

Bloglist Exchange Segment by Abam Kie

Anonymous | 21:11 | 3Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Semoga murah rezeki semuanya :D

Wednesday, 9 January 2019

8 Juta Special Bloglist Sayidah Napisah!

Anonymous | 07:21 | 6Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

8 Juta Special Bloglist Sayidah Napisah!

Cadangan S.K. ;

- Tolong bagi tips pageview tinggi T_T

Semoga murah rezeki semua ^_^

Saturday, 5 January 2019

Birthday Giveaway by Mya Rosli

Anonymous | 15:39 | 8Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Birthday Giveaway

Assalamualaikum Mya . . Happy 26th Birthday . . It might be as cliche as they did , but it is sincerely from the bottom of my heart . . On your upcoming birthday , I wish you all the best for everything . . May Allah s.w.t. grant all your wishes , may He gives you everything you need , may all your dreams come true . . Thank you to your mother for giving birth to a lovely person like you and raise you well . . I wish we can meet each other in Heaven :D May Allah s.w.t. protect you and your family , give you wealthy and prosperity in this world and Hereafter . . All the best for your journey in this dunya :')  

Giveaway SemakanOnline.com Di Mialiana.com

Anonymous | 15:25 | 9Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Pembayaran Bantuan Sara Hidup 2019 atau BSH 2019 fasa pertama akan dibuat pada 28 Januari nanti. Bantuan tersebut dijangka memanfaatkan lebih 4.1 juta penerima di seluruh Malaysia. Terdapat lima jenis kategori bantuan untuk pembayaran BSH kali ini. (rujuk gambar di bawah)


Pembayaran pertama akan dibuat sebanyak RM300 untuk setiap isi rumah. Baki bayaran BSH yang akan disalurkan pada fasa kedua dan ketiga akan menggunakan kaedah baharu seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2019. Urusan kemaskini BSH 2019 akan dibuka semula dalam tempoh terdekat. Setiap penerima wajib kemaskini permohonan masing-masing sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh 3 tahun. 

Untuk maklumat lanjut layari portal Bantuan Sara Hidup di https://bsh.hasil.gov.my



Giveaway ini dianjurkan oleh SemakanOnline.com dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM350 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.

Read more: http://www.mialiana.com/2019/01/giveaway-semakanonlinecom-di-mialianacom.html#ixzz5biRAMFzg

Semoga murah rezeki semuanya :D

Giveaway Let's Beauty By Apekinah.com

Anonymous | 15:18 | 4Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 


Semoga dimurahkan rezeki ^_^

TGLB Blog List Jan-Jun 2019

Anonymous | 15:06 | 4Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .


Semoga dimurahkan rezeki semuanya . .  Ameen :D