Tuesday, 22 May 2018

Puasa tapi Tak Solat

S.K. | 12:54 | 12Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum..

Ibarat memancing tanpa umpan..
Ibarat mengisi air dalam baldi yang bocor..
Ibarat kerja penat tapi tak bergaji..

Ramai ibu bapa latih anak puasa dari kecil, ada yang  bagi upah puasa penuh duit raya RM100, ada yang sehari puasa dapat RM1, puasa penuh baju raya 2,3 pasang &  sekian-2.. Hingga anak-2 tertarik ,terlatih & minat untuk puasa.

Tapi bila sebut bab solat ramai ibu bapa buat-2 tak tahu, buat-2 tak peduli, tak ambil kisah. ramai yang cakap tak paa tunggu besar sikit baru suruh solat, tak paa dia masih budak-2..

Yang lebih malang ada ibu bapa tak pernah ajak anak solat & yang lagi malang bak jatuh ditimpa tangga ibu bapa itu sendiri tak tahu dan tak pernah solat. Allahu rabbi.

Ini kesilapan terbesar sesetengah ibu bapa yang tanpa disedari  mereka sedang memandu anak mereka ke jalan yang salah, menghancurkan masa depan anak-2, menjauhkan anak dari penciptanya, mengundang kemurkaan Tuhan, menjerumuskan diri sendiri dan keluarga ke jurang neraka. Nauzu billah...

Seperti janji ibu bapa sehari puasa dapat upah RM1, apa salahnya buat perkara yang sama dalam bab solat contoh cakap pada anak sapa yang solat penuh 5 waktu sehari semalam seminggu berturut-2 dapat upah RM10, dapat pegi shopping, ayah belanja KFC dll supaya anak-2 tertarik untuk solat..

Mula-2 memang berat lama-2 dia rasa bersalah bila tinggal solat. Tanam dalam diri anak-2 betapa solat itu satu kewajipan sama seperti puasa. Ikhlas akan hadir dlm diri selepas dipaksa, memaksa & rasa terpaksa.

Jangan sampai anak dah besar panjang baru kita nak salahkan mereka sedangkan ibu ayahlah yang perlu dipersalahkan kenapa waktu mereka kecil kita tak ambil peduli.

Jangan terkejut & bersedih kalau satu hari rumah orang tua-2 lah rumah terakhir ibu ayah gara-2 tersalah acuan sewaktu mereka kecil andai ilmu mengenal Tuhan tak dipeduli ilmu keduniaan diutamakan.

Anak-2 adalah amanah  yang akan disoal Tuhan kelak tanya Tuhan apakah kamu pernah mengajar anakmu mengenal Aku?Anak-2 adalah anugerah yang tiada nilai harga & saham yang akan tarik tangan ibu ayah samada ke neraka atau syurga..

Moga kita tak tergolong dalam kalangan mereka yang dihumban ke neraka atas kejahilan & cetek ilmu kita sendiri.. Moga dengan keberkatan Ramadhan kali ni Tuhan memberi kesedaran dalam diri kita..Tuhan tidak zalim tp kitalah sedang menzalimi diri sendiri.

Puasa hanya dapat letih, lapar & dahaga tak dapat pahala andai solat ditinggalkan kerana solat itu tunjang & digelar tiang agama. Kelak bertemu Tuhan terpinga-2 berpuluh tahun puasa tapi kantung pahala puasa kosong gara-2 abaikan solat.

Sedih tengok anak-2 kecik yang letih tahan puasa tapi solatnya tidak.. Mereka tak mengerti apa-2 kalau tak ditegur & tak disuruh ibu ayah..

Monday, 21 May 2018

Kesilapan Kerap dalam Bulan Ramadhan

S.K. | 13:26 | 3Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Mystery Giveaway by Flavnesz

S.K. | 05:36 | 8Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


First Impression of the Blog ;
Cantik , kemas ! S.K. suka . . Fall in love & cepat loading . . 


Sunday, 20 May 2018

Kenapa Allah Kaitkan Ramadhan dan Takwa?

S.K. | 08:44 | 2Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Ramadhan bulan yang mulia. Bulan Ramadhan bukan sekadar nak latih kita untuk tahan dan minum sahaja tapi lebih dari itu.

Allah kata:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa.[Surah al-Baqarah :183]
..........

Perhatikan kalimah dimana Allah mengaitkan puasa dengan harapan kita semua bertakwa.

Maksud al-Siyam (puasa) secara literal ialah menahan diri.

Puasa dikaitkan dengan takwa kerana ketika puasalah kita perlu menahan diri daripada buat pelbagai larangan Allah. Perhatikan suruhan Islam ketika puasa:

1. Tak boleh makan dan minum.
2. Tak boleh bersetubuh.
3. Tak boleh berkata keji atau kotor
4. Tak boleh melakukan perkara yang boleh mengurangkan nilai puasa yang lainnya.
5. Hidupkan malam dengan ibadah malam e.g tarawih, witir, solat sunat lainnya.
6. Anjuran membaca al-Quran lebih banyak ketika Ramadan.
7. Anjuran bangun di awal pagi untuk sahur.
8. Anjuran untuk banyakkan sedekah.

Dan sebagainya.

Kesemua suruhan ini kalau kita amati betul-betul dan cuba buat betul-betul, pasti kita akan rasa sendiri betapa dekatnya kita dengan kebaikan. Kita akan rasa lain. Rasa semakin seronok jadi baik. Semakin nak jadi lebih baik.

Itulah tujuan puasa.

"Mudah-mudahan kamu bertakwa" kerana dibulan ini kamu dilatih dan diajar segala teknik untuk jadi orang yang baik.

Syaratnya hanya tinggal, patuh sahaja. Ya, patuh sepenuhnya semampu mungkin.

Masalah kita, kita tak faham tujuan puasa. Kita hanya anggap puasa itu hanya tak boleh makan dan minum dan kita tak patuh suruhan yang lain.

Mungkin sebab itu, kita tak berjaya jadi lebih baik di bulan mulia ini sedangkan Allah telah memberi pelbagai panduan dan rahmat untuk kita jadi orang baik ketika Ramadhan.
.......
Ad-Dien Abdul Kadir
telegram.me/addien90

Saturday, 19 May 2018

Senarai Peserta Giveaway Saya Nak Menang Buku Terbaru Teme

S.K. | 20:52 | 11Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Firstly , S.K. nak minta maaf sangat-2 sebab lambat update Senarai Peserta Giveaway Saya Nak Menang Buku Terbaru Teme . . Memang nak update , tapi , masa tak mengizinkan . . S.K. baru je habis melalui Test Weeks . . Hari ni baru berkesempatan untuk update senarai peserta . . Btw , S.K. belum blogwalking lagi untuk semua yang sertai . . S.K. akan blogwalking sekali gus masa S.K. umumkan dateline GA kali ni . . Masa tu , S.K. akan followback semula peserta-2 kali ni di akaun media social (+) S.K. akan semak satu-2 lah kiranya , memenuhi syarat atau tak . . Harap tiada yang berkecil hati ye . .

Senarai peserta ;










10. Cuya


12. Ika.S

13. Fatini









22. Mrs Pip




26. Asyiqin





31. Fahuna




35. Unknown (Salah bagi URL)

36. Thes





Shuhaidasaad.com 2nd Giveaway

S.K. | 20:26 | 5Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Semoga dimurahkan rezeki . .  Ameen :D

Batrisyia Birthday and Preloved Handbag Giveaway

S.K. | 20:18 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


Semoga dimurahkan rezeki ^_^

Pengalaman bersalin . . Huuu~ Tiada pengalaman , tak dapat nak diceritakan . . 


Giveaway DouDou.my X #CeritaMak

S.K. | 19:51 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


Tell me what you wish to buy from DouDou.my website if you have RM50 vouchers.
(CM019) Maternity Dress


Sponsor Giveaway RamadhanRaya 2018 by aerillhassan

S.K. | 19:45 | 0Comments |
Assalamualaikum dan salam sejahtera



Hari ini aku nak lancarkan giveaway pertama pada tahun ini di dalam blog ini iaitu Giveaway RamadhanRaya 2018 by aerillhassan. Giveaway ini bertujuan untuk memberikan penghargaan kepada para pembaca blog ini dan bloger-blogger di luar sana. Sudah lama rasanya aku tidak mengadakan giveaway, jadi bersempena dengan ramadhan yang baru bermula dan raya yang bakal tiba, aku nak lancarkan satu giveaway mudah dan juga menawarkan banyak hadiah menarik.

Syarat-syarat peraduan :-

1. Follow Blog Sponsor


2. Follow Instagram Sponsor


3. Add Google Plus Sponsor


4. Like Facebook Page

 

5. Buat satu entri bertajuk "Giveaway RamadhanRaya 2018 by aerillhassan"

6. Copy dan paste kan banner di atas, backlink kan banner tersebut kepada entri ini.

7. Publish entri tersebut kemudian pastekan url entri tersebut di ruangan komen entri ini.



Giveaway ini akan berlangsung dari 11.59 malam 17 Mei 2018 sehingga 11.59 malam 11 Jun 2018

Pemilihan pemenang akan dipilih melalui random.org. Diharap agar semua peserta jujur dalam mengikut semua syarat yang telah ditetapkan. In shaa Allah untuk giveaway kali ini aku tidak akan check satu persatu sebab aku percaya bahawa semua peserta jujur tambahan pula di giveaway ini dibulan Ramadhan.

Terima kasih diucapkan kepada para sponsor kerana sudi menaja barangan yang akan dihadiahkan kepada para pemenang. Terima kasih juga kepada mereka yang sudi sertai giveaway yang julung kalinya diadakan ini.

Sekian

Saturday, 5 May 2018

Giveaway Anniversary by Annur Syuhadah dot Com

S.K. | 18:56 | 10Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Giveaway Anniversary by Annur Syuhadah dot Com | Giveaway simple ini dianjurkan khas bagi meraikan bulan ulangtahun pernikahan AS dengan suami iaitu bulan Mei. Syarat untuk join giveaway ni sangat mudah. Korang cuma perlu jawab soalan di bawah ni dan siarkan entri giveaway kat blog korang dengan cara copy-paste template coding yang AS bagi tu, ke dalam new post blog korang dalam mod HTML.

parenting blogger malaysia
Giveaway akan tamat pada 31 Mei 2018.


Sekeping syiling ¼ Dinar bakal di giveaway kan bagi yang bertuah! Tudia, tatabahasa kelaut!.hahaha

Korang dibenarkan teka seberapa banyak yang korang nak tapi dengan syarat, setiap jawapan mesti disertai dengan satu entri. 

Bermakna jika korang teka tiga tarikh yang berlainan, maka korang akan ada 3 entri giveaway ni kat blog korang.

Jelas?

Bagus. 

Ok. Untuk pemilihan pemenang.

AS akan pilih berdasarkan jawapan paling tepat dan paling hampir.

Pemenang akan dimumkan pada 1 Jun 2018 nanti.

So selamat berjaya ye korang!

  • Soalan : AS menyambut ulangtahun perkahwinan yang ke?
            
  • Jawapan : Yang ke - 6


Jangan lupa tinggalkan link entri korang kat ruangan komen ye?! Kalau rajin, korang follow la sekali blog ni. Takde lah nanti korang terlepas update pasal pemenang giveaway ni  ^_^

Semoga murah rezeki . .  Ameen ^_^

ITS TIME FOR A GIVEAWAY BY OMBAKBERGIGI

S.K. | 18:41 | 1Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .




Its Time For A Giveaway By OmbakBergigi bermula dari saat ini, 12.00 tengahari 24 April 2018 sehingga 11.59 malam 8 May 2018. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join. 5 pemenang bertuah dicari. Hadiah berupa ole-ole fridge magnet dan keychain (will upload soon).

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Ombak BergigiAdd To Circle Google+ Ombak Bergigi, dan Follow Instagram @ombakbergigi (jika ada)
  2. Buat entri bertajuk ITS TIME FOR A GIVEAWAY BY OMBAKBERGIGI
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen 
  5. Segmen akan tamat pada 11.59 malam 8 May 2018.

Pemenang akan dipilih melalui cabutan bertuah manual dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 8 May 2018.

** support I ya.....

Semoga murah rezeki . .  Ameen

NAK MENANG GIVEAWAY BUKA PUASA AZLINDA X BANGI GOLF RESORT 2018

S.K. | 18:29 | 2Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

GIVEAWAY BUKA PUASA 2018 FREE DI BANGI GOLF RESORT (BGR)


Apakah menu wajib mummy di Bangi Golf Resort (BGR) 2018 ?

Kambing golek


Semoga murah rezeki . .  Ameen ^_^

Balik Kampung Giveaway by Her Little Guilty Pleasures

S.K. | 17:55 | 2Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Balik Kampung Giveaway by Her Little Guilty Pleasures

Semoga murah rezeki . .  Ameen

Bonus question (tak wajib jawab!)
Name one of my favourite voices for the past 8 years.
CNBLUE ?