Saturday, 16 December 2017

Important Topics for Housmanship

S.K. | 08:20 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Ni pun terjumpa dalam FB , bagi mereka yang ambil bidang doktor perubatan , iya sangat berguna untuk kalian . . Kalau nak housemanship , memang pening kepala la kan . . Ni adalah topik-2 yang penting yang kalian perlu mahir dan familiar kan . . 

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Image may contain: indoor

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Good luck  ! 

(Sumber : Syazana Aqilah)

Jangan Bagi Orang Buat Benda Ni Pada Isteri Masa Dalam Pantang

S.K. | 08:15 | 0Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Masa scroll-2 FB , tiba-2 terjumpa 1 post tentang Jangan bagi orang buat benda ni pada isteri masa dalam pantang . . 

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

(Sumber : 9 bulan 10 hari)

CASHBACK bagi Duit Balik . Jom Daftar

S.K. | 08:05 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Siapa suka shopping online kat sini ? Angkat kening pelisss . . . Shopping online ni senang je kan . . Klik sana , klik sini , eh tiba-2 dah terklik bayar pula . . Esok lusa barang dah sampai . . Berbelanja online tu tak kisah , tapi jadilah pengguna yang bijak . . Pernah dengar pasal SHOPBACK tak ? Tak pernah ? Klik SINI . . Untuk dipendekkan cerita , CASHBACK ni , bantu kita jana duit kita balik lepas dah online shopping . . Berbaloi kan ? Iyaaa . . Sangat berbaloi . . Biarpun duit yang kita dapat tu sikit , kalau kumpul-2 , lama-2 akan jadi bukit juga kan ?

Okaylah , S.K. tak berapa mahir lagi dalam selok belok CASHBACK ni , tapi , masa 12.12.2017 aritu , S.K. adalah try guna CASHBACK ni untuk beli top up di LAZADA , guess what ? Yess ! Diorang memang bagi balik duit kat kita . . Buktinya ? Tengok bawah ni . . Nanti S.K. buat tutorial cara-2 nak guna CASHBACK . . Tapi sementara tu , boleh sign up CASHBACK dulu kot . . Klik SINI



Walaupun baru RM 0.98 , tapi takpe , nanti kumpul-2 jadi banyaklah lepas ni . . Jom SIGN UP CASHBACK ramai-2 . . Jadi pengguna bijak okay ^_^

Thursday, 14 December 2017

Lazada Online Revolution Blogger Contest

S.K. | 21:06 | 2Comments |


Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


S.K. yakin , ramai blogger tahu dah pasal Lazada Online Revolution Blogger Contest ni . . S.K. pun sama . . Cuma , baru ada kesempatan untuk buat join . . Bagi blogger yang belum tahu macam mana nak join Lazada Online Revolution Blogger Contest ni , boleh tengok cara-caranya di bawah ini . . 


HOW TO JOIN LAZADA ONLINE REVOLUTION BLOGGER CONTEST?

1. The contest runs from 1 November until 14 December 2017

2. To take part in this contest, each contestant needs to answer to all the questions specified below and write in their post

a. Do you remember the first product that you ever purchased online? What was it and how was your experience? 
 b. Which types of products would you prefer buying online? 
 c. What to you love about online shopping? 
 d. Which products did you buy or are you planning to buy on Lazada during the Online Revolution sales? 

3. Contestants need to mention the Online Revolution (https://www.lazada.com.my/online-revolution) that will take place from 11 November to 14 December 2017

4. The article must contain screenshots of the products mentioned in point 2.d

5. Contestants are required to submit the link to their article via e-mail to contest@lazada.com.my with the subject titled: Lazada Online Revolution Blogger Contest. 

6. Contestants are welcomed to post the article in any language

7. Winners will be selected at random


Okay, let's start .

a. Do you remember the first product that you ever purchased online? What was it and how was your experience? 

Barang pertama yang S.K. beli dari Lazada adalah Epson Original Ink T664 Series (4 Colors) . Sebab ni first time S.K. start shopping online , so , S.K. saje je try beli barang-2 keperluan belajar yang murah-2 . . Nak cari experience orang cakap. Bagi S.K., S.K. sangat berpuas hati dengan servis yang diberikan dan barangan diterima dalam keadaan baik . . Memang tak membazirlah S.K. beli haritu. S.K. repeat order banyak kali kot dengan seller ni . . S.K. bagi 5 bintang untuk servis semua pihak yang terlibat . . Barangan dapat on time . . 


b. Which types of products would you prefer buying online? 

Kalau boleh , semua barangan S.K. nak beli online . Tapi buat masa sekarang ni , mana-2 barangan keperluan S.K. dan S.K. dapati harganya murah berbanding harga pasaran yang lain , tanpa rasa bersalah , S.K. akan "Add to Cart" dan pejam mata bayar . . S.K. lebih cenderung nak beli online pada dua barang ni ; Top-up & Mobiles & Tablets . . S.K. akan compare dengan semua shop yang ada , S.K. akan tengok review buyer & pengguna dan barulah S.K. buat pilihan yang mana S.K. nak teruskan urusan jual beli .


c. What to you love about online shopping? 

I do love everything about Lazada Malaysia and any merchant of online shopping . .


1. Dari segi pilihan pelbagai jenis barangan


Salah satu sebab Lazada menjadi pilihan S.K. adalah kepelbagaian pilihan untuk satu-2 barang yang S.K. nak cari . . Kalau macam pergi shopping mall kan , bila nak compare sesuatu harga barang yang kita nak beli tu , komfirm kena berjalan pergi merata-rata kedai semata-mata nak compare harga barang yang kita nak beli ni . . Tapi , dengan adanya Lazada , kita boleh compare harga dengan satu klik sahaja . . Tak payah nak keluarkan peluh semua . . Jimat banyak masa , tenaga dan macam-2 lah boleh jimat kan . .


2. Harga yang murah dan kualiti dijamin


S.K. akui , Lazada menawarkan harga barang yang sangat murah dan berpatutan . . Dan . . . Kualiti barang-2 Lazada dijamin ! S.K. jadikan Lazada pilihan utama S.K. sebab harga dia murahhhh berbanding kedai-2 kat luar sana , padahal kualiti dia sama . . So , Why pay more when you can get less . . S.K. pernah shopping hampir kesemua kategori yang ada dalam laman web Lazada dan alhamdulillah , semuanya dijamin kualiti dia . . Rugi tau kalau tak beli dengan Lazada . . 


3. Payment


Bagi S.K. , Lazada Malaysia sangat memudahkan pembeli . . Pelbagai jenis cara pembayaran yang dapat kita gunakan . ikut keselesaan kita . . Boleh guna credit card , Maybank2u , Paypal , 7eleven dan Cash on Delivery (COD) . . S.K. biasanya akan gunakan Maybank2u . . Simple . Klik-2 aje . . Kan dah bayar  . . 


4. Delivery barang on time


Ni part S.K. paling suka dengan Lazada . . Kita boleh tahu estimate delivery barang-2 kita . . So , bila dah tahu estimate delivery tu , kita boleh la prepare kan , kalau waktu ni ada kat rumah ke tak , boleh minta tolong jiran tolong amikkan kalau barang tu dah sampai tapi kita takde kat rumah . . Kemudian , barang-2 Lazada ni , biasanya akan sampai on time . . So , takdelah kita tertunggu-tunggu . . S.K. memang suka sangat la part ni . . Bila dah order barang & settle bayar semua , S.K. memang akan jot down estimation barang tu akan sampai . . So , kalau nak keluar rumah tu , beringat juga la nanti ada barang nak sampai . . 


5. Website Lazada


Bagi S.K. , website Lazada ni mesra pengguna . . Senang nak kendalikan , boleh sort ikut yang cara yang kita nak , boleh pilih brand yang kita nak . . Senang citer , permudahkan pengguna , pelanggan dan pembeli sekaliannn . . Apps Lazada , S.K. tak pernah guna lagi , tapi S.K. rasa okay je =)


Which products did you buy or are you planning to buy on Lazada during the Online Revolution sales? 


Kenapa S.K. nak beli Huawei P10 Plus ni ? Sebab S.K. nak tukar phone yang menggunakan duit sendiri. So , memandangkan this is the first time S.K. guna duit titik peluh usaha S.K. selama ni , kita cari yang the best from the best la kan ;')