Saturday, 16 September 2017

Value Added Service (V.A.S.) di Farmasi Hospital

S.K. | 08:27 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Seperti yang sedia maklum , bulan Ogos 2017 merupakan bulan Hospital Attachment S.K. sebagai student Farmasi . . So , batchmates S.K. dah dibahagikan kepada 7 hospital untuk complete kan Hospital Attachment kitorang . . S.K. pilih Hospital Serdang sebagai Hospital Attachment S.K. berdasarkan feedback positive daripada senior-2 S.K. . .

Entry kali ni , S.K. nak ceritakan mengenai beberapa perkhidmatan tambahan (Value Added Service) yang disediakan oleh Farmasi Hospital Serdang . . Konsep yang mereka amalkan adalah Konsep 3E ; eZ , eKSPRES , eFISYEN . . Oh lupa , V.A.S. ni dalam kata mudah dia , cara lain untuk dapatkan ubat susulan dengan mudah dan cepat . . Maksud ubat susulan ni , untuk pesakit-2 yang memerlukan ubat dalam jangka masa yang panjang contoh macam pesakit tu ada diabetes , penyakit jantung , etc . . Kira macam nak restock ubat lah kan . . 

Image result for value added services

Okay !  Dekat Hospital Serdang , mereka sediakan 3 jenis e-Plan ; e-Pos , e-Kad & e-Med dan ada 1 servis tambahan nama dia SPUB (Sistem Pendispenan Ubat Bersepadu). . S.K. akan ceritakan sikit mengenai setiap servis dan kelebihan setiap servis ini . . 

e-Pos (UMP1M - Ubat Melalui Pos 1 Malaysia)

  • Ubat-ubatan akan dipos terus ke lokasi pilihan dengan kadar caj tertentu (Perlu diingatkan, hanya ubat berbentuk solid sahaja yang akan dipos, ubat cecair & gas tidak akan dipos)
  • Bayaran Poslaju sebanyak RM 5.30 (Semenanjung Malaysia) atau RM 8.50 (Sabah / Sarawak) dikenakan semasa anda menerima bungkusan ubat
  • Kelebihan ;
    - Jimat kos perjalanan
    - Jimat masa
    - Tiada masalah untuk meletakkan kenderaan
  • Masa perngambilan ubat : Waktu perkhidmatan poslaju Malaysia
  • Lokasi : Lokasi pilihan pesakit (Maksudnya , alamat rumah pesakit atau tempat mana pesakit tu nak ubat dia diposkan)

e-Kad (Temujanji)

  • Membuat temujanji (appointment) di kaunter pendispenan untuk bekalan ubat seterusnya
  • Hari pengambilan ubat ; Isnin - Jumaat
  • Masa pengambilan ubat ; 8.00 am - 5.00 pm
  • Tempat pengambilan ubat ; Farmasi Hospital Serdang (Klinik Pakar / Rawatan Harian)
  • Kelebihan ;
    - Jimat masa menunggu ubat sebab ubat akan disediakan sebelum ketibaan anda)

e-Med (SMS / E-mel / Telefon)

  • Untuk e-Med ni pula , pesakit boleh SMS (013-2377357) / E-mel (e_medhsdg@moh.gov.my) / Telefon (03-89475270) nama , no. SD, tarikh & masa ubat akan diambil
  • Untuk e-Med , pesakit hendaklah memohon 2 hari bekerja sebelum tarikh ambil
  • Hari pengambilan ubat ;
    - Isnin - Jumaat (8.00 - 10.00 am & 3.00 - 5.00 pm) di Farmasi Klinik Pakar / Rawatan Harian
    - Isnin - Jumaat (Selepas 5.30 pm) di Farmasi Kecemasan
    - Sabtu - Ahad & Cuti Umum (24 jam) di Farmasi Kecemasan
  • Kod e-Med akan diberikan sebagai tanda pengesahan
  • Kelebihan ;
    - Jimat masa menunggu ubat sebab ubat akan disediakan sebelum ketibaan anda)

SPUB (Sistem Pendispenan Ubat Bersepadu)

  • SPUB adalah servis di mana pesakit boleh ambil ubat di hospital atau klinik kesihatan yang berhampiran dengan rumah pesakit. Sebagai contoh ; pesakit terima rawatan di Hospital Serdang , tapi menetap di Kajang , so , pesakit boleh mohon untuk 'top-up' ubat seterusnya diambil di Hospital Kajang (which is jaraknya lagi dekat dengan rumah pesakit)
  • Kelebihan ;
    - Tidak dikenakan sebarang caj
    - Jimat masa & kos perjalanan
  • Pesakit boleh mohon SPUB semasa pertama kali ambil ubat di kaunter . Perlu isi borang atau berikan maklumat yang berkaitan pada Pegawai Farmasi yang bertugas .

Okay . Itu sahaja entry ringkas dan padat daripada S.K. mengenai Pharmacy Value Added Services . . Semua maklumat di atas adalah hak milik Hospital Serdang . Lain hospital lain nombornya tetapi konsepnya adalah sama . . Semoga bermanfaat =)

Monday, 11 September 2017

Giveaway by Alia Farhan

S.K. | 16:57 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Jom ramai-2 meriahkan GA by Alia Farhan . . Semoga dimurahkan rezeki . . Ameen . . 

Segmen Bloglist Oktober-Disember 2017 + Mini Giveaway Ciklapunyabelog [dot] blogspot [dot] my

S.K. | 16:54 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Jom ramai-2 meriahkan segmen + GA by Cikla . . Semoga dimurahkan rezeki . . S.K. harap dapat Cardigan No 1 tu ^_^

Segmen Bloglist Oktober-Disember + Mini Giveaway Ciklapunyabelog[dot]blogspot[dot]my.

Segmen Paling Mudah Menang Hadiah Misteri!

S.K. | 16:48 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Jom ramai-2 meriahkan segmen paling mudah menang hadiah misteri by Rin Hijabist . . Semoga dimurahkan rezeki  . . Ameen . . 


Giveaway Comel By Syahirah Valiant

S.K. | 16:42 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum  . .

Jom ramai-2 meriahkan GA by Syahirah Valiant . . Semoga dimurahkan rezeki bersama . . Ameen . .

Giveaway Blog Bycikrenex

S.K. | 16:38 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Jom ramai-2 meriahkan GA by Cikrenex . . Semoga dimurahkan rezeki menang GA kali ni . . Ameen . . 

Sunday, 3 September 2017

Announcement Pemenang "GA : Jom Menang Barangan Lazada Bernilai RM20 by S.K."

S.K. | 18:07 | 4Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Seperti yang sedia maklum, haritu , S.K. ada lancarkan satu GA : Jom Menang Barangan Lazada Bernilai RM20 by S.K . . . Sorry for the late update & tak sempat blogwalking . . Malam ni S.K. akan blogwalking semua peserta & S.K. dah jadikan semua peserta sebagai bloglist S.K. Sebagai tanda minta maaf S.K., semua peserta untuk GA kali ni akan kekal jadi bloglist S.K. sehingga 31 December 2017 . . Terima kasih banyak-2 sudi join . . Nak tahu pemenangnya ? Boleh klik banner di bawah ^_^ . . Tahniah S.K. ucapkan . . Untuk Senarai Peserta GA kali ni, boleh klik SINI


Buat pemenang , sila email (stnrsyfh17@gmail.com) @ DM ig / twitter S.K. untuk tuntut hadiah . .