Friday, 16 February 2018

Tutorial Download K-Drama / J-Drama / K-Movie / J-Movie Melalui Telegram

S.K. | 20:12 | 3Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Siapa sini minat tengok citer Korea & Jepunn ? Mestilah ramai yang minat kan ? Biasanya , kat mana eh korang akan tengok ? Online atau download ? Okay ! Kalau S.K. , dua-2 S.K. buat . . Tapi tu sebelum perasanlah ada channel untuk K-Drama so on ni dekat telegram . . Now , dah tahu kat Telegram ada channel K-Drama ni , S.K. download dari Telegram ja . . Senang , tak payah sibuk nak cari external hard disk tambahan , pendrive tambahan ke apa . . Jom S.K. buat tutorial sikit ^_^


Step 1 :
Download Telegram di Google PlayStore atau App Store . 



Step 2 :
Dekat ruangan search , cari channel @YeonghwaDeulama . . 
Klik pada channel tu , pastikan channel tu ada 40k subscribers . .
Then , klik Join . .



Step 3 :
Lepas dah klik join , kiranya dah jadi member untuk channel tu lah kan . .
Tekan pada Pinned Message untuk baca arahan cara nak search & download cerita yang diminati . .



Step 4 :
Klik pada Logo Channel / Group dekat bahagian atas sekali . .
Klik pada Shared Media 



Step 5 :
Bila dah tekan shared media tu , akan keluar pilihan macam gambar di bawah ;
  • Shared Media
    Dekat bahagian shared media akan ada semua gambar / poster segala movie / drama Korea / Jepun yang ada dalam channel ni
  • Shared Files
    Dekat bahagian shared files akan ada semua files untuk download movie / drama Korea / Jepun yang ada dalam channel ni
  • Share Links
    Dekat bahagian shared links ni , ada semua link untuk download movie / drama Korea / Jepun yang ada dalam channel ni
  • Shared Music
    Dekat bahagian shared music , semua jenis OST akan ada , so , just tekan download ja . .


Step 6 :
Lepas tu kalau nak mudah untuk cari drama / movie yang kita nak tengok tu , just klik Search dekat dalam channel tu . .



Step 7 :
Kemudian , just type cerita apa yang kita nak tengok , macam dalam gambar kat bawah . 
Bila dah tekan search kan , tak mustahil tau akan keluar banyak drama yang kita tak nak tu , contohnya , untuk my girl ni sendiri , ada 100 tau file yang ada tulis perkataan my girl .
So , kita kenalah tekan arrow atas / bawah , sampai kita jumpa cerita yang kita nak . .
Bila dah jumpa , nampak kan anak panah bawah dalam kotak kecil tu , tu butang untuk download . . So , tekan butang tu , untuk download cerita yang kita nak tengok . .

3 comments:

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥