Tuesday, 18 June 2019

Movie : My Ex and Whys

S.K. | 17:06 | 3Comments |
Bismullahirahmanirahim.

Assalamualaikum.

Image result for my ex and whys

Movie : My Ex and Whys
Duration : 2 hours
Origin : Philipines
Rating : 4.5 / 5

My Ex and Whys centers around call center-slash-blogger Calixta “Cali” Ferrer (Liza Soberano) whose blog with a not-so-original-but-cute-name “The Bakit List” (The Why List) is dominated by resentment towards the opposite sex. Cali’s vexation towards the male gender stems from a failed relationship with band member with a playboy image Gio Martinez (Enrique Gil with noticeably less pink lips). An out-of-town gig, unlimited supply of alcohol and females with barely-there clothes led Gio to a desirable path with undesirable result. Gio’s betrayal is the straw the broke the camel’s back.

Cali has had trust issues with men as her father (Emilio Garcia?) has the proclivity to treat her mother (Ara Mina) like a doormat. He ditched her for a younger and sexier woman in front of Cali and her friends, while his wife bawled out incoherent words that is synonymous to a Filipino film breakdown scene (Being a philanderer is bad enough, did he have to do it in broad daylight, too? What a bastard!).

Cali uses her unpleasant experiences with the men in her life to be the source of her unrelenting enquiries that always start with “bakit” (why). She slowly gains more followers as netizens positively respond to the contents of her blog.

After a couple of years without any communication with Cali (who changed residences), Gio fortuitously finds her. In order to get her attention, Gio sets up his own blog, “The Dahil List” (The Because List), to counter Cali’s posts, to apologize to her and to show that he is a changed man who deserves another chance. Their rapid word war catches the attention of netizens and soon they are touted as the new online love team.

Fate, fame and financial opportunities throw Cali and Gio back into each other’s arms. As Cali and Gio spend more time together, will Cali give Gio the opportunity to prove himself worthy of her time and trust, for the second time? Will Gio succumb to the feminine forms other than Cali’s that tempt him into submission? Will “The Bakit List” find satisfactory answers to all the “bakit” in “The Dahil List”?

Monday, 17 June 2019

Tafsir Surah An - Nur, Ayat 43 - 44

S.K. | 11:24 | 2Comments |
Bismillahirahmanirahim.

Assalamualaikum.

A043

Maksudnya : Tidakkah engkau melihat bahawasanya Allah mengarahkan awan bergerak perlahan-lahan, kemudian Dia mengumpulkan kelompok-kelompoknya, kemudian Dia menjadikannya tebal berlapis-lapis? Selepas itu engkau melihat hujan turun dari celah-celahnya. Dan Allah pula menurunkan hujan batu dari langit, dari gunung-ganang (awan) yang ada padanya; lalu Ia menimpakan hujan batu itu kepada sesiapa yang dikehendakiNya, dan menjauhkannya dari sesiapa yang dikehendakiNya. Sinaran kilat yang terpancar dari awan yang demikian keadaannya, hampir-hampir menyambar dan menghilangkan pandangan.


A044
Maksudnya : Allah menukarkan malam dan siang silih berganti; sesungguhnya yang demikian mengandungi pelajaran yang mendatangkan iktibar bagi orang-orang yang celik mata hatinya berfikir.

(Surah An - Nur, ayat 43 - 44)


Ayat ke 43 - 44 merupakan dalil tambahan mengenai keesaan dan kekuasaan Allah s.w.t. Dalam Tafsir Al - Maraghi, Allah s.w.t. menyatakan, "Wahai Rasul, perhatikanlah awan itu. Allah Taala mengiringi kekuasaan - Nya sebagai sesuatu yang diciptakan - Nya kemudian menyatukan bahagiannya yang terpisah sehingga terkumpul dengan sebahagian yang lain. Kemudian Allah menurunkan hujan dari celah - celah awan itu. Pada hujan itu ada butiran embun yang besar seakan - akan gunung. Kemudian dia menimpakan butiran - butiran itu kepada sesiapa yang dikehendaki dalam kalangan hamba - hamba - Nya. Kemudian dia memberi manfaat dan kebaikan yang setimpal atau menimbulkan bahaya yang dahsyat melebihi keperluannya. Dan membinasakan sesiapa sahaja yang dikehendaki. 

Di samping itu, awan itu juga mempunyai kilat yang menyambar dengan dahsyat dan cepat sehingga hampir - hampir menyambar penglihatan manusia. Dan keadaan ini merupakan dalil yang kuat dalam membuktikan kesempurnaan dan kekuasan Allah s.w.t. kerana telah melahirkan sesuatu yang berlainan dari sumber yang berlawanan iaitu mendatangkan api daripada air yakni kilat itu. 

Dalam ayat 43, Allah Taala mendatangkan ayat berbentuk pertanyaan yang bermaksud pemberitahuan. Kalau dilihat melalui sudut kajian sains, para ahli cuaca mengetahui cara pembentukan awan, struktur dan cara kerjanya setelah melakukan pelbagai bentuk kajian dan kajian - kajian itu dilakukan menggunakan pengamatan atau alat - alat teknologi terkini yang canggih. Maka, mereka boleh menceritakan proses pembentukan hujan tersebut melalui bantuan alat moden yang mereka gunakan seperti komputer, satelit, dan lain - lain. Di samping itu, mereka juga perlu belajar cara mengukur kelembapan udara, pergerakan angin, dan sebagainya. 

Jika kita tengok dalam Al - Quran, Allah telah menceritakan semuanya dengan jelas. Kita sebagai manusia seharusnya semakin tunduk apabila melihat, mengkaji kebesaran Allah Taala. 

Monday, 3 June 2019

Tips Presentation Final Year Project (FYP)

S.K. | 00:13 | 8Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Image result for final year project

1. Introduction 

Introduction ni penting sebab tu law of attraction untuk bagi panel faham tentang projek kita . . Tak kisah lah projek yang kita buat tu gempak ke tak , tapi try untuk buat introduction segempak mungkin. Dalam intorduction, kita kena cerita pasal projek kita, segala definition yang berkaitan ke, etc.


2. Problems 

Keluarkan segala problems yang berkaitan dengan projek kita. Every and each of the problem, we need to mention them. Tapi, elakkan atau jangan sebut langsung yang projek kita ni adalah solution untuk problem lain . . 


3. Objectives

Dalam kata mudah, objektif merupakan solution kepada problems yang kita ada untuk projek kita tu. Apa yang kita boleh buat untuk selesaikan problem yang kita mention earlier. Make sure, korang kaitkan objectives korang dengan problem. Mention satu per sau. Jangan malas kayyy


4. Findings

Kat sini, korang letaklah segala graph / graphics / diagrams / tables yang berkaitan. Make sure korang faham apa yang korang buat tu, jangan hentam je. Nak reka result pun, make sure logik and korang faham macam mana nak interpret nanti.

5. Discussion 

Findings yang kita dapat. What are the solutions. Tunjuk dengan jelas dalam bentuk graphs, tables, diagrams, etc. Dannn jangan lupa untuk explain setiap graph, diagrams, etc yang berkaitan tu. Sebabnya... Judges memang curious gilaaa nak tau dan dari findings and discussion korang ni lah dia reka segala soalan. Kalau guna analysis data, make sure faham betul-2 kenapa guna software tu, tak guna software yang lain. Apa rasional korang guna software berkaitan.


6. Conclusion 

Tengok balik projek korang tu, capai ke tak objective and conclude apa-2 je based on objective korang. For example ;

1. This project has succeed one of its objectives which is ..... // objective 1 // .. because... // reason untuk objective 1 ...

2. The .... // objective 2 // .... is successfully achieved since .... // reason untuk objective 2 ...


7. Future Work

Dekat part ni, korang boleh letak bila projek sepatutnya jadi tapi tak jadi / letak apa projek ni boleh pergi ke mana pada masa hadapan / boleh tambah apa lagi untuk penambah baikan projek. Make sure logik ! Jangan hentam blindly. 


Good luck ! Break your legs.

Sunday, 2 June 2019

Quotes of the Day #13

Anonymous | 00:09 | 6Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Related image

Jangan tunggu bahagia baru redha, kerana redha itulah jalan menuju bahagia

Saturday, 1 June 2019

APA Reference List Examples

Anonymous | 09:41 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Related image

Book with Single Author:

Gore, A. (2006). An inconvenient truth: The planetary emergency of global warming and what we can do about it. Emmaus, PA: Rodale.

In-text reference: (Gore, 2006)


Book with Two Authors:

Michaels, P. J., & Balling, R. C., Jr. (2000). The satanic gases: Clearing the air about global warming. Washington, DC: Cato Institute.

In-text reference: (Michaels & Balling, 2000)


Book with Editor as Author:

Galley. K. E. (Ed.). (2004). Global climate change and wildlife in North America. Bethesda, MD: Wildlife Society.

In-text reference: (Galley, 2004)


Brochure or Pamphlet:

New York State Department of Health. (2002). After a sexual assault. [Brochure]. Albany, NY: Author.

In-text reference: (New York, 2002)


An Anonymous Book:

Environmental resource handbook. (2001). Millerton, NY: Grey House.

In-text reference: (Environmental Resource Handbook, 2001) 


Articles in Reference Books (unsigned and signed):

Greenhouse effect. (2005). American heritage science dictionary. Boston, MA: Houghton Mifflin.

Schneider, S. H. (2000). Greenhouse effect.
World book encyclopedia (Millennium ed. Vol. 8, pp. 382-383). Chicago, IL: World Book.

In-text references : (Greenhouse effect, 2005) / (Schneider, 2000) 


Magazine Articles:

Allen, L. (2004, August). Will Tuvalu disappear beneath the sea? Global warming threatens to swamp a small island nation. Smithsonian, 35(5), 44-52.

Begley, S., & Murr, A. (2007, July 2). Which of these is not causing global warming? A. Sport utility vehicles; B. Rice fields; C. Increased solar output. Newsweek, 150(2), 48-50.

In-text references: (Allen, 2004) / (Begley, 2007)



Newspaper Articles (unsigned and signed):


College officials agree to cut greenhouse gases. (2007, June 13). Albany Times Union, p. A4.

Landler, M. (2007, June 2). Bush’s Greenhouse Gas Plan Throws Europe Off Guard. New York Times, p. A7.

In-text references: (“College Officials”, 2007) / (Landler, 2007)


Journal Article with Continuous Paging:

Miller-Rushing, A. J., Primack, R. B., Primack, D., & Mukunda, S. (2006). Photographs and herbarium specimens as tools to document phonological changes in response to global warming. American Journal of Botany, 93, 1667-1674.

In-text reference: (Miller-Rushing, Primack, Primack, & Mukunda, 2006)


Journal Article when each issue begins with p.1:

Bogdonoff, S., & Rubin, J. (2007). The regional greenhouse gas initiative: Taking action in Maine. Environment, 49(2), 9-16.

In-text reference: (Bogdonoff & Rubin, 2007)


Journal Article from a Library Subscription Service Database with a DOI (digital object identifier):

Mora, C., & Maya, M. F. (2006). Effect of the rate of temperature increase of the dynamic method on the heat tolerance of fishes. Journal of Thermal Biology, 31, 337-341. doi: 10.101b/jtherbio.2006.01.055

In-text reference: (Mora & Maya, 2006)


Website:

United States Environmental Protection Agency. (2007, May 4). Climate Change. Retrieved From the Environmental Protection Agency website: http://www.epa.gov/climatechange

In-text reference: (United States Environmental, 2007)

Gelspan, R. (2007). The Heat Is Online. Lake Oswego, OR: Green House Network. Retrieved from The Heat Is Online website: http://www.heatisonline.org

In-text reference: (Gelspan, 2007)