Saturday, 26 January 2019

Pesanan Kewangan Buat Mereka Berumur 20-an

Anonymous | 10:08 | 4Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .

Image result for money anime

1. Jika tiada akaun Tabung Haji , pergi buka 

2. Jika tiada akaun ASB / ASBF , pergi buka

3. Jika tiada lagi medical card (Takaful) , pergi ambil

4. Usahakan ada pendapatan sampingan , jangan malu untuk mencari rezeki

5. Belajar urus wang dengan baik . Nampak kawan yang power kewagan tu , approach dia tanya untuk belajar

6. Hutang PTPTN WAJIB bayar . Usahakan supaya nanti orang lain boleh ambil manfaatnya

7. Jangan menggeliat nak sedekah hatta RM 1 , sebab itu punca murah rezeki

8. Better elakkan couple , nanti perbelanjaan korang bertambah

9. Cuba sedaya upaya untuk berhenti merokok sebab itu punca duit sempit

10. Buat Unit Trust dan ambillah yang semampu anda

11. Cuba hidup below your mean . Kalau income RM 800 , jangan hidup macam orang RM 1200

12. Letakkan target duit nak ada berapa dan letak teknikal nak capai

13. Elakkan show off , lebihkan humble

14. Mula simpan deposit untuk beli rumah

15. Wajibkan diri beli satu buku setiap bulan dan habiskan

16. Dapatkan takaful sebagai perlindungan masa hadapan

17. Banyakkan memasak di rumah dan kurangkan makan di luar

18. Mula belajar dan kenal saham

19. Bezakan kehendak dan keperluan

20. Mula cipta passive income . Contoh ; ada kereta , offer servis sewa kereta bila tak pakai

21. Pergi seminar / kursus tentang kewangan

22. Jadi facilitator bila free sebab faci diberi makan dan duit percuma

23. Download apps yang smart money manger misalnya Spendee

24. Main board game Cashflow

25. Enjoy belajar urus kewangan dan ingat ia adalah proses . Jadi tak salah jika sebelum ni gagal nak disiplin atau sebagainya

26. Urus wang = urus habit dan memerlukan disiplin . Jadi cuba dan terus cuba

27. Jangan lokek dengan kawan yang memerlukan . Nampak dia macam susah sikit je , offer je nak bagi / pinjamkan wang

28. Jangan malu tak dapat makan di Starbuck dan kedai-2 hispter lain . . Malulah jika masih miskin tapi nak nampak kaya

Sumber ; Twitter Rasydan Bakar

Wednesday, 23 January 2019

Tips Menila Baju Putih

Anonymous | 07:21 | 5Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

1. Pilihan nila
Pilih nila yang warna ala-2 biru ungu bukan biru tua. Ujala pilihan terbaik.(iklan tidak berbayar).

Image result for Ujala

2. No softener
Biasa lepas kita basuh baju kita bilas dengan softener. Kalau nak nila adalah tak digalakkan guna softener sebab nila akan bertompok.


3. Baju basah
Sebelum menila pastikan baju dalam keadaan basah dan telah diperah. Bukannya dalam keadaan totally kering kontang sebab dia takkan membiru sepenuhnya kalau dalam keadaan kering.


4. Jemur pada keadaan panas dan cepat-2 angkat kalau dah kering. 
Kalau lagi nak puas hati terus gosok. Kalau dibiarkan berlonggok takut-2 nanti warna biru tu tak sekata. Kalau awak jemur malam, agak susah sikit sebab dikhuatiri baju akan melebam.


5. Cairan nila haruslah tidak terlalu cair dan terlalu pekat.

Wednesday, 16 January 2019

Doa untuk Memudahkan Belajar

Anonymous | 09:13 | 3Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .

Image may contain: text


No photo description available.

Image may contain: text

Image may contain: text

Tuesday, 15 January 2019

5 Bahagian Utama Semasa Perkenalkan Diri

Anonymous | 09:09 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

Image may contain: text

No photo description available.

No photo description available.

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text

Image may contain: text


Public Transport ke KLIA 2 dengan Harga RM 12

Anonymous | 09:02 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . .

Hari ni , S.K. nak share cara-cara pergi ke KLIA 2 dari KL Sentral menggunakan public transport dengan harga RM 12 sahaja . . Dah naik harga sebenarnya .  . Kalau dulu-2 , harga dia RM 8 - 10 . . 

Pergi KL Sentral , then pergi bawah escalator (which is bawah NU Sentral) , cari kaunter tiket bas nama Sky Bus / Aerobus . . Kat situ , beli tiket nak pergi KLIA 2 . . Harga tiket sekarang ni RM 12 dah . . And kekerapan bas tu every 20 mins . . 


Image may contain: one or more people, basketball court and indoor

Image may contain: 1 person

Image may contain: bus and outdoor

Image may contain: indoor