Wednesday, 23 January 2019

Tips Menila Baju Putih

Anonymous | 07:21 | 5Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 

1. Pilihan nila
Pilih nila yang warna ala-2 biru ungu bukan biru tua. Ujala pilihan terbaik.(iklan tidak berbayar).

Image result for Ujala

2. No softener
Biasa lepas kita basuh baju kita bilas dengan softener. Kalau nak nila adalah tak digalakkan guna softener sebab nila akan bertompok.


3. Baju basah
Sebelum menila pastikan baju dalam keadaan basah dan telah diperah. Bukannya dalam keadaan totally kering kontang sebab dia takkan membiru sepenuhnya kalau dalam keadaan kering.


4. Jemur pada keadaan panas dan cepat-2 angkat kalau dah kering. 
Kalau lagi nak puas hati terus gosok. Kalau dibiarkan berlonggok takut-2 nanti warna biru tu tak sekata. Kalau awak jemur malam, agak susah sikit sebab dikhuatiri baju akan melebam.


5. Cairan nila haruslah tidak terlalu cair dan terlalu pekat.

5 comments:

  1. next year anak sekolah nak kena pakai

    Btw, dah update dalam blog list untuk SEGMENT BLOG LIST AZLINDA ALIN 2019. Tahniah terpilih :) !

    ReplyDelete
  2. glemer betul la ujala ni kan..duk hostel masa sekolah dulu memang guna la..

    ReplyDelete
  3. Nostalgic kejap ingat zaman budak asrama dulu ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

    Myra | The Grey Lines Between

    ReplyDelete

๐Ÿ’Œ 0617 Comments๐Ÿ’ฌ ♥ Thank you lovely ♥