Thursday, 22 August 2019

Resepi Shell Out

S.K. | 00:00 | 6Comments |
Bismillah.

Assalamualaikum.


Image may contain: food


Image may contain: food

Seafood :
  • Sotong 5 ekor Rm 2.15
  • Ketam nipah 2 ekor Rm 15 (promo sebab dah patah kaki tangan 😝)
  • Udang 15 ekor Rm6.70


Sayur : 
  • Brokoli
  • Jagung
  • Tomato
  • Carrot 



Untuk bahan tumis :

  • 2 buku bawang merah
  • 4-5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 3 batang cili padi
  • 2 batang serai
  • Sedikit ikan bilis dan belacan (optional)

Bahan ni wajib blender


Bahan rebus :

  • Jagung dan brokoli je saya rebus (sayur lain tak)
  • Rebus ketam, udang , sotong atau lain-lain seafood yang korang nak

Cuma ketam tu, rebus asing. Air dia kita akan guna untuk kuah. Kalau campurkan smua sekali. Nanti nak buat kuah pati tak sedap. Saya guna air rebusan ketam je.


Cara-cara :
  1. Tumis semua bahan yang dah di blend . Masukkan 4-5 sudu cili boh.
  2. Masa tumis tu masukkan daun limau purut dan juga serai ketuk 2 batang.
  3. Bila dah naik bau dan cili dah masak. Masukkan 4-5 senduk air ketam (ikut bnyak mana kecairan yg suka)
  4. Masukkan 2 sudu sos tiram dan 2 sudu sos cili.
  5. Masukkan gula garam aji. Saya lebihkan gula sikit sebab shell out selalunya manis sikit. Ikut selera la.
  6. Bila dah siap kuah. Masukkan semua sayur dan seafood tadi. Gaul dan hidangkan. Siap.


Image may contain: food

Sumber : Facebook

6 comments:

  1. menarik!!!
    pernah buat sekali shell out ari tu.
    ramai2 dgn member.
    bila tgk entri ni, throwback plak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaahh. SK tak pernah lagi. InshaAllah, nak try juga one day ^^

      Delete
  2. Seumur hidup tak pernah merasa makan shellout, nak jugak merasa sekalii :>

    ReplyDelete
    Replies
    1. First time SK makan, sampai demam-2 >_<

      Delete
  3. nak cubalah resepi ni. belum pernah buat lagi homemade shell out.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann. Nampak simple and senang nak buat ^^

      Delete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥