Monday, 3 June 2019

Tips Presentation Final Year Project (FYP)

S.K. | 00:13 | 8Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . . 

Image result for final year project

1. Introduction 

Introduction ni penting sebab tu law of attraction untuk bagi panel faham tentang projek kita . . Tak kisah lah projek yang kita buat tu gempak ke tak , tapi try untuk buat introduction segempak mungkin. Dalam intorduction, kita kena cerita pasal projek kita, segala definition yang berkaitan ke, etc.


2. Problems 

Keluarkan segala problems yang berkaitan dengan projek kita. Every and each of the problem, we need to mention them. Tapi, elakkan atau jangan sebut langsung yang projek kita ni adalah solution untuk problem lain . . 


3. Objectives

Dalam kata mudah, objektif merupakan solution kepada problems yang kita ada untuk projek kita tu. Apa yang kita boleh buat untuk selesaikan problem yang kita mention earlier. Make sure, korang kaitkan objectives korang dengan problem. Mention satu per sau. Jangan malas kayyy


4. Findings

Kat sini, korang letaklah segala graph / graphics / diagrams / tables yang berkaitan. Make sure korang faham apa yang korang buat tu, jangan hentam je. Nak reka result pun, make sure logik and korang faham macam mana nak interpret nanti.

5. Discussion 

Findings yang kita dapat. What are the solutions. Tunjuk dengan jelas dalam bentuk graphs, tables, diagrams, etc. Dannn jangan lupa untuk explain setiap graph, diagrams, etc yang berkaitan tu. Sebabnya... Judges memang curious gilaaa nak tau dan dari findings and discussion korang ni lah dia reka segala soalan. Kalau guna analysis data, make sure faham betul-2 kenapa guna software tu, tak guna software yang lain. Apa rasional korang guna software berkaitan.


6. Conclusion 

Tengok balik projek korang tu, capai ke tak objective and conclude apa-2 je based on objective korang. For example ;

1. This project has succeed one of its objectives which is ..... // objective 1 // .. because... // reason untuk objective 1 ...

2. The .... // objective 2 // .... is successfully achieved since .... // reason untuk objective 2 ...


7. Future Work

Dekat part ni, korang boleh letak bila projek sepatutnya jadi tapi tak jadi / letak apa projek ni boleh pergi ke mana pada masa hadapan / boleh tambah apa lagi untuk penambah baikan projek. Make sure logik ! Jangan hentam blindly. 


Good luck ! Break your legs.

8 comments:

  1. i am still stuck with my proposal. huh

    ReplyDelete
    Replies
    1. OMG Rayyy
      Good luckk
      I know that stuck feeling ๐Ÿ˜ข

      Delete
  2. Terima kasih untuk perkongsian ni๐Ÿ‘. Saya nak kena buat fyp tak lama lagi. Sekarang ni masih mencari tajuk. Semoga dipermudahkan segala urusan bagi mereka yang sedang menyiapkan fyp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good luck Jannah. May Allah ease everything.. Amiin :D

      Delete
    2. goodluck for the presentation :)

      Delete
  3. TQ for sharing . Rabia baru masuk semester 3

    ReplyDelete

๐Ÿ’Œ 0617 Comments๐Ÿ’ฌ ♥ Thank you lovely ♥