Tuesday, 28 February 2017

Heal Yourself. They'll Come and Heal the Rest

S.K. | 21:49 | 0Comments |
They told me the same problem. That they have been through relationships and it is over. And they just came with a same question.

" Lelaki semua sama eh ? "

" Lelaki memang suka mainkan perempuan eh ? "

" Nobody really wants me "

" I am no better than anyone "

And I really really really hate when they started to generalise men because of that. And I asked them a question.

" How about your father ? "

" Abah is the only one who's not gonna hurt me "

" Then, we are not same "

If your father never hurt you.

Know that there's man that not going to hurt you.

If your father always protecting you.

Know that there's a man that going to protect you.

Good man exists. We do exist. But for the god sake, most of the good men have been friendzoned. Haha.

Okay, here's thing.

Someday, there's a man that gonna walk into your life. A man that's gonna heal every single wound that you thought they couldn't be healed. A man that's gonna end your unbearable pain you used to keep.

A man who gonna love you unconditionally. Who's gonna love every single thing about you. Who's gonna love your eyes, your soul, your flaws and your everything.

He'll come.

Have faith and keep praying.

Stop seeking for love. Stop seeking for a relationship. When the time comes, It will come.

Now, focus on loving yourself.

Focus on healing yourself.

Because your mistake is you rush to find someone to be with you into a relationship when you are not yet healed. And you thought they could heal you when they couldn't ever heal you. That's why it's failed and you ended up getting hurt.

It us who need to heal ourself before anyone else does.

Stop finding for it. Heal yourself.

And someday, they'll come and heal the rest.

Have faith and love yourself for now.

Finding for it will only give another pain.

By: Luqman San

Trying to Force Life to Continue

S.K. | 21:32 | 4Comments |
Image result for konayuki

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Time flies . .  It's almost one month without him . . No texts , no calls , no dating - empty . . Just watching my phone , hoping there's a miracle . . Everyday , hoping , there's an incoming text from him , hoping his name appears on my screen . . Ya , I keep waiting . . I keep hoping , does he cares ? Maybe yes and maybe no . . I'm slowly become a sad person , you may see my smiling face , but from the bottom of my heart , I'm a sad person , I cried . . I miss him . . I miss us . . I'm so used to tell people I'm okay when I'm not . . I tried hard to become a happy person , like , nothing happen . . But , I couldn't . . For this 4 years , I think , this is the hardest time for me . . The most hurtful one . . The most I lied to myself . . I pretend not to care , but I care . . I pretend not to miss , but I miss . . I pretend that I didn't know him , but , yes ! Definitely , I know him . . 


I tried to think rationally . . Think positively . . I lowered down my ego , I let him go - again . . I regret but pretending not to . . I put his stuffs far away from catching my views , but , I can't . . I'm suck ! I cried . . Again . . I covered my tears with laughter . . My heart keeps bleeding . . I can't lie to myself anymore . . I want to meet him . . I challenged myself - ignore my feelings . . But , still , I can't control my minds from not dreaming of him . . People said , it is such a waste to keep waiting for those who didn't appreciate you anymore , but we're just humans . . Maybe , it's worth to wait for him . . Maybe it such a waste . . I don't know either . . I just hope , we could meet again , I just hope that he will come back . . I just hope that 'us' will be forever . . I just hope , I can see him again . . 


Live the life . . Live to the fullest . . I wish I can . . I wish , everything can disappear in a blink of eyes . . I wish . . Time passes - slowly . . Sometimes , I keep questioning myself , why he did this to me , sometimes , I feel like I got the answers . . Sometimes , more questions to be questioned than answered . . I'm confused . . I just hope , we can get along back . . I just hope a positive outcomes later on . . A month without you , am having hard times . . I used to rebel with myself . . I used to fight with my feelings , I used to hate what you did , but , I'm hurt , more and more . . Maybe , you just away from me for a short period , maybe I'm not ready . . That's why He took you away from me . . You may come back or not - that's the puzzle we need to solve . . 


I asked Him to give me strength . . I asked Him to make our life better . . I asked Him to take care of you for me . . I asked Him everything . . I cried . . I'm weak . . I'm jealous towards her . . How I wish it was me on that spot . . Maybe , He wants me to improve myself first . . Then , He will send back you to me . . Maybe . . I do hope , we're meant together . . I do hope , time will heal me - faster . . I do hope , this is just a teasing from you . . I do hope , this isn't for a real , it's kinda like a dreaming . . I do hope , everything's goin' to be okay . . I do hope , we can make till the end . . Lastly , I really hope , you miss me just like I did , and I do hope , our love will not be faded away - cause , everyday , my love towards you never gone away . . The more I think about us , you and me , the deeper my love towards you . . I wish , He grant my wishes . . I wish , both of us happy together . . I wish I can bear with this test . . I hope we do ever meet again . . Goodbye for now my love . . 


P/s : 
I keep wondering what's up with you . . What are you doing , have you eaten yet , did you met with any accidents again ? I keep wondering about you . . I hope , you're fine . . I hope everything's good . . I hope I can also get a happy news for us . . I hope , my times waiting for you is worth . . Come back with stronger love and happier us 

Anda Tanya, Allah Jawab

S.K. | 19:00 | 6Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


S.K. dapat gambar ni daripada FB Aliff Channel . . In case kalau selalu rasa down macam S.K. sekarang ni kan , peganglah ayat-2 ni =) Semoga kita sama-2 kuat ❤

Sunday, 26 February 2017

Tinggal Dua Hari Sahaja Lagi Untuk Join Mini Giveaway Topup by S.K.

S.K. | 22:20 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


First of all , S.K. nak minta maaf sebab tak sempat lagi nak update senarai peserta untuk segmen & Giveaway yang S.K. lancarkan . . Esok , in sha Allah , dah sampai rumah , S.K. akan update . . 


So , mana-2 yang belum join , dan nak join , bolehlah klik banner-2 di bawah . . Setakat ni , untuk Mini Giveaway , peserta kurang daripada 20 orang lagi , so , chances tinggi juga ni untuk dibatalkan . . Kalau taknak batal , meh join :)





Wednesday, 22 February 2017

Hutang Halang Masuk Syurga

S.K. | 09:22 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .





Wahai Anak

S.K. | 09:13 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Nice gila post ni ! Terima kasih Admin .

Image may contain: text

Anak yang dicurahkan sepenuh kasih sayang selalunya anak sulung. Permata hati pertama ayah bonda. Pada anak yang satu itu, sebagai tanda kebahagiaan dua hati yang bercinta selepas akad yang sah. Dialah dulu merasmikan buaian. Dialah dulu merasmikan riba ayah ibu. Dialah dulu dalam segalanya. Jika lelaki, maka dia dilayan bak putera raja. Jika perempuan, dialah puteri.


Kemudian, bila datangnya anak kedua, kasih ditumpahkan pula padanya. Namun, kasih yang cuma fokus pada satu arah tadi telah berbagi. Sebahagian pada anak sulung, sebahagian lagi pada anak kedua. Adil. Selalunya anak kedua bersifat penyayang dan lekas sejuk, sesuai dengan kasih ibu-bapa yang tidak terlalu memanjakan, tidak terlalu melebihkan.


Anak ketiga dan seterusnya, begitulah kasih diseimbangkan. Hinggalah ke anak yang terakhir.


Anak bongsu. Lain dari yang lain.


Kasih padanya tidak serupa dengan adik-beradiknya yang lain. Layanan ayah dan bonda seolah-olah kembali terfokus seperti pertama kali menimang cahaya mata.


Dimanjakan lebih dari yang lain. Panggilan pun lebih caring. Lebih mesra. Segalanya lebih. Minta saja, insya-Allah dipenuhi.


Kekadang, timbul cemburu adik-beradik pada adiknya yang bongsu. Kenapa ayah bonda melayan sedemikian rupa?


Usah terasa atau cemburu. Usah rasa disisihkan atau rasa ibu bapa pilih kasih.


Sebabnya;

Satu, masa sudah tidak banyak antara orang tuamu dengan adik bongsu. Kita sempat membesar dan dewasa. Namun, yang bongsu masih kecil. Sekolah pun belum habis. Ibu bapa pula? Mereka sudah makin tua.

Dua, bayangkan adik bongsu sekejap saja masanya dengan orang tua kita. Pasti sedih. Baru saja nak bermanja, kadang orang tua sudah pergi menghadap Ilahi.

Tiga, setelah orang tua uzur dan meninggal, adik bongsu menumpang kasih adik-beradik yang lain. Namun, pasti tidak sama kasihnya sebagaimana kasih ibu dan ayah tulen.

Jadi, biarlah orang tuamu manjakan si bongsu itu. Biarlah jadi anak emas, buah hati pengarang jantung mereka. Kita saja rasa kasih ayah ibu dilebihkan pada adik yang paling kecil.

Sebenarnya tidak. Kasih ayah dan ibu tidak pernah luak, sama rata pada setiap anaknya. Tiada satu anak pun tidak disayangi ibu dan ayah. Meski nakal, meski jahat, meski degil, tapi di hati ayah ibu, kita semua adalah permata mereka.

Dunia dan akhirat.

Moga Allah tempatkan ayah bonda kita di Syurga Firdausi tertinggi dan bahagiakan mereka melebihi bahagia yang pernah kita rasa bersama. Amin.

Sekian . 

Senarai Web Tonton English Movie Online

S.K. | 08:59 | 2Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Terima kasih pada Encik Twitter . . S.K. tahu , screenshot dari Twitter siapa entah dah viral pasal ni , tapi , S.K. tetap nak buat post juga ! Bagi siapa yang 'rajin' nak pergi cinema macam S.K. (seriously!  I love to go cinema with people whom I loved only!) boleh la usha-2 web bawah ni =)













Semoga bermanfaat =)

All Girls Need to Read This

S.K. | 08:29 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Image may contain: text

Men who truly love will move mountains to marry the woman of their dreams and the future mother of their children. Although just because a man has chased you enough to marry you doesn't make him worthy of you. 


Be wise and get marital counselling and make sure he knows the Fiqh of Marriage and divorce. 


Make sure he is stable enough to support you and your first pregnancy. 


Does he know the importance of saving money?


Will he be a hands on father?


Is he well read?


Does he know about periods and contraception? Yes it is important that a man is equally educated about these topics. 


What kind of men does he move around with?


Is he a hardworker and a hustler or keeps searching for shortcuts to make unstable inconsistent quick bucks?


Is he actively involved in the community and dawah scene or is he a loner who is living in his parents home and playing games on his gadgets? 


How does he treat his mother and sisters? 


If he is abusing them and is distant from them know for sure you will soon be added to that list. No matter how many hours you guys talk on the phone now.


Is he still in touch with his exs or is lax with his interactions when it comes to opposite sex? 


He is meant to be a qawwam over you and not your first baby. 


Choose your spouse wisely. 


You are not only choosing your husband but you are choosing the father of your future kids.


The meaning of a Qawwam is a man who protects you financially, physically, mentally, spiritually and emotionally. 


Make sure you are marrying a man and not a boy. 


Marriage is already a lot of work. Do not marry someone with red flags.

Love by K.R.

S.K. | 08:24 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Love is as true 
as all truths 
must be.

Love is where 
all our beginnings 
are to be found.

Love is the only reality 
where all our endings 
come to an end.


Image may contain: one or more people and shoes

Dilema Teruk Nak Mencuba Semua Benda

S.K. | 08:21 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Cerita ni , S.K. ambil daripada FB . . Sebab S.K. pun dalam dilema jugaaaa . . 


Dari Jumaat lepas sampai ke hari ni, ada beberapa orang kawan atau sebenarnya lebih rapat dipanggil adik, datang minta nasihat.


Ada yang dalam dilema teruk. Dia nak belajar, dalam masa yang sama nak juga terlibat dalam aktivisme. Nak jadi ahli akademik. Lebih dari 2 ni kira banyaklah kan?


Masalahnya dia tak tahu nak susun mana satu keutamaan? Dia nampak teladan yang baik dari bidang sekian-sekian, kemudian dia rasa terinspirasi, rasa tercabar bila orang lain usia 22 dah buat macam-macam, tapi dia, asyik mengekor je apa orang yang dia kagum dok buat.


Beginilah.


Fasa nak cuba semua benda, nak belajar semua benda, nak join semua benda ni aku dah rasa dulu. Waktu zaman sekolah menengah sampai masuk Darul Quran. Zaman sekolah menengah tu, sampai cikgu-cikgu ada yang bertegang sebab aku tak masuk kelas, pergi buat latihan itu ini.


Aku tak salahkan cikgu-cikgu pun. Sebabnya dari sekolah lagi tak ada orang yang paksa aku join syarahan, join debat, kawad kaki, takewondo ni semua. Cikgu tak paksa langsung. Aku yang nak dan aku yang pilh sendiri. Jadinya akulah yang bertanggungjawab.


5 tahun di SMKA Segamat dan 1 tahun setengah di Darul Quran, semput aku mengejar jadual. Bangun pagi awal, buat itu ini, tidur lewat. Hampir setiap hari.


Masuk je asasi, aku masih teruskan benda ni sampai tahun kedua di sana. Tapi waktu tu aku dah mula perlahankan langkah. Ada beberapa benda yang aku tinggalkan. Dan di hujung asasi - cuti sebelum masuk degree - dan masuk saja degree, terus aku terhadkan pergerakan.


Aku mula letakkan pelajaran - di bawah kuliah rasmi dan di luar kuliah sebagai prioriti. Bidangnya aku terhadkan kepada Al Quran dan Hadith. Aku jarang hadir ke program di luar bidang ni bukan sebab aku ni katak bawah tempurung. Tapi sebab aku tahu mana tempat yang aku kena fokus.


Menjadikan pelajaran sebagai keutamaan bukanlah semata-mata jaga pointer exam. Ia menuntut kita untuk hadir ke kelas, beri fokus yang tinggi, partisipasi, bersuhbah dengan para guru dan persediaan sebelum masuk kelas.


Lepas pelajaran, barulah aku datangkan perkara lain. Penyertaan aktivisme misalnya. Itupun aku hadkan. Aku pass jawatan Project Manager The Wakaf Buku, aku fokus pada Kelembai School saja yang mana - itu macam 2 dalam 1. Aktivisme + bidang kerja bergaji. Ah malaslah terangkan. Nanti lagi panjang.


Kemudian aku terlibat dengan projek sesama kawan-kawan DQ batch aku yang mana perancangan menjangkau 10 tahun ke depan. Kami bangunkan bersama-sama, sebahagian banin dan banat IQRaC 13/14. Seterusnya aku tolong-tolong kawan sikit rancang modul kelas mengaji dan asas agama untuk kanak-kanak kawasan Sg Pusu.


Terakhir, buku aku yang dateline dia 28 Februari ni. Kejap lagi mesti Mutalib Uthman datang komen "7 hari lagi".😌


Banyak je aku dapat tawaran itu ini, masuk biro itu ini, jadi pembuat kertas kerja itu ini, tapi aku tolak. Debat arab yang aku minat dari sekolah tu pun aku tolak untuk sertai.


Pilihan ada di tangan kita. Kita yang tetapkan matlamat dan apa yang kita nak dalam hidup ni. Kita je yang tahu keutamaan dan kemampuan diri kita. Orang lain tahu komen dan kutuk je.


Sebelum bergerak sertai apa-apa, periksa semula adakah benda tu bertepatan dengan target kau? Kalau tak, tinggalkan je. Kalau semata ikut kawan dan nak ada sweet moment, eloklah simpan je impian kau nak jadi macam orang itulah nak jadi macam orang inilah. Kalau kesian kat kawan, eloklah kau fikir diri kau dulu.


Kau nak, kau korban. Kau tak nak berkorban, kau simpan impian tu diam-diam.


3 benda yang aku kekang:

1. Terikut-ikut matlamat hidup orang lain membabi buta.

2. Emosi mengada yang sibuk nak berkepit 24/7 dengan kawan, makan dengan kawan, tidur dengan kawan.

3. Sentimental value yang buat kau stuck kat 1 benda sampai bertahun-tahun dan tak reti nak move on.


2 benda aku usaha sentiasa jaga:

1. Solat awal waktu. Yang mana benda ni sangat mencabar bila kau di bilik berseorangan dan balik rumah.

2. Buat apa yang mak ayah suka dan terus tinggal apa yang mereka tak suka. Walaupun ada hujah, tapi jangan berbalah dengan mak ayah. Dengan orang lain, belakang kira.


Semoga bermanfaat =) 

Image result for dilemma

Tuesday, 21 February 2017

Notis Buat Mahasiswa (BPPT)

S.K. | 17:17 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum =)


Image may contain: text

In case la , ada yang tertanya-2 pasal entry BPPT S.K. sebelum ni =) . . Kalau nak tahu cara nak apply KADS1M ni , boleh rujuk SINI

Bantuan Pelajar Pendidikan Tinggi

S.K. | 17:00 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Okay ! Nak buat tutorial sikit . . Ceh ! Takdelah tutorial manakan , cuma nak tolong kawan-2 je . . Takut ada yang kurang yakin nak isi macam mana Bantuan Pelajar Pendidikan Tinggi ni . . Sebenarnya , apa tu Bantuan Pelajar Pendidikan Tinggi ? 


Dalam bahasa ringkasnya , BPPT ni , dia pengganti kepada Baucer Buku 1 Malaysia (BB1M) . . Dia ganti dengan cara memberikan Kad Debit Bank Rakyat . . Dalam kad ni ada RM250 . . Lepas tu  cara penggunaan dia lain sikit dah , kalau BB1M dulu , student guna untuk beli buku , kali ni , student bebas nak beli apa-2 menggunakan Kad Debit Bank Rakyat tu . . 


Kebiasaannya , pihak universiti akan uruskan , tapi , kali ni , 100% atas bahu student . . Student kena apply sendiri . . Kalau student tu dah sedia ada Kad Debit Bank Rakyat , kalau nak RM250 ni juga , student tu tetap kena apply juga , sebab nanti , pihak Bank Rakyat akan wujudkan satu akaun baru  (akaun berasingan) untuk masukkan RM250 ni . . Kad debit kali ni hasil kerjasama Bank Rakyat dan KPT tau . . Hmm , KPT tu Kementerian Pengajian Tinggi . . Okay ?


Tempoh Permohonan :

16 Februari 2017 - 31 Mac 2017


Langkah 1 :




Langkah 2 :


Isikan maklumat peribadi



Langkah 3 :


Tandakan ✔ pada semua kotak


Langkah  4 :


Semak semula maklumat yang diisi dan klik SUBMIT


Langkah 5 :


Pendaftaran anda telah berjaya . . 


Langkah 6 :


Tunggulah email , nanti dah dapat email , boleh kutip KADS1M tu . . 


Semoga bermanfaat =)

Kenapa Lelaki Suka Suruh Perempuan Pakai Sweater Mereka ?

S.K. | 15:59 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 

Image result for give present for something you love for


Beberapa hari lepas , ke semalam eh , S.K. ada terbaca satu artikel , tak hengattt tajuk pula . . But , dia pasal lelaki la kan . . S.K. tertarik pada satu point dan point tu macam kena je pada S.K. yang tengah mencari jawapan sekarang ni . . 


He will give you his sweat shirt for you to put on - This is the sign of their protection


Lebih kurang macam tu la kan ayat dia . . Okay ! Kadang-2 , S.K. terfikir , kenapa orang lelaki (Boyprenddd) selalu akan bagi diorang punya sweater , jacket , etc pada perempuan which is obviously diorang punya girlprendddd . . Padahal , sweater tu , dia memang sayang gila-2 , memang selalu pakai la kan . . Tapi , akan ada satu saat , dia bagi perempuan tu pakai . . Tu maknanya apa eh ? Tanda-2 dia seorang yang protective ? 


Macam dia nak gambarkan , Jangan takut , I'll always be with you . . Macam tu eh ? Kalau ikut artikel yang S.K. baca tu , orang lelaki selalu suruh perempuan pakai dia punya sweater dan seangkatan dengannya sebab nak suruh perempuan tu rasa selamat walaupun lelaki tu takde dengan perempuan tu . . Is that true ? Mohon bagi penjelasan =) Dann . . macam-2 alasan dia bagi bila kita suruh ambil balik barang-2 yang dia sayang . . Hmm . . 


Dan . . . kenapa juga , orang lelaki suka tinggalkan barang-2 yang dia sayang pada perempuan yang dia sayang . . Hmm . . Menjadi tanda tanya . . Kalau S.K. sendiri , memang S.K. akan bagi barang yang S.K. sayang pada orang yang S.K. sayang , sebab  . . Entahlah . . Keliru dengan diri sendiri . . Lols . . Okay ! Itu sahaja perkara yang merunsingkan S.K. 

Senarai Peserta Mini Topup Giveaway by S.K.

S.K. | 15:35 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Sebelum ni S.K. ada buat satu segmen . . Mana yang tak sempat join segmen bloglist S.K. jangan risau , masih ada masa lagi . . Boleh klik SEGMEN BLOGLIST S.K. untuk join . . Tamat bulan March nanti :) Okay ! Ni pula Senarai Peserta untuk Mini Topup Giveaway by S.K. Siapa yang belum join , boleh klik SINI . . 





  








  


   

Senarai Peserta Segmen : Pencarian Bloglist stnrsyfh Sesi March 2017

S.K. | 15:30 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum :)




Yang belum join , boleh klik banner untuk join , atau pun , klik SINI . . 


  

 

 

4. Mrs Pip