Tuesday, 7 February 2017

Tutorial Enable Button 'TV'

S.K. | 16:10 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


 No automatic alt text available.

Okay ! Hari ni Sya nak share satu tutorial untuk Enable Button 'TV' pada remote control ASTRO . . Kalau perasan la kan , dekat remote control ASTRO tu , akan ada satu button tulis "TV" . . Tapi , bila tekan , tak jadi apa-2 pun . . So , kalau nak button 'TV' tu berfungsi , kita kena setting dia dulu . . Langkah-2 untuk setting seperti di bawah :

Langkah 1 :

Halakan remote astro ke TV

Langkah 2 :

Tekan lama "OK" dan "TV" serentak, sampai lampu LED di remote berkelip 2 kali

Langkah 3 :

Masukkan 4 kod mengikut jenama TV

Langkah 4 :

Lampu LED remote akan berkelip 2 kali

Langkah 5 :

Kawal sound TV. Tekan lama "OK" dan "Vol +" serentak, sampai lampu LED di remote berkelip 2 kali

Langkah 6 :

Boleh test button


Langkah 7 :

Sekarang remote tu dah boleh tutup, kawal suara dan mute TV guna remote astro



Untuk reset remote


Langkah 1 :

Halakan remote astro ke TV

Langkah 2 :

Tekan lama "OK" dan "TV" serentak, sampai lampu LED di remote berkelip 2 kali

Langkah 3 :

Masukkan kod "977"



Kod mengikut jenama TV. (Kalau 4 kod pertama tak dapat atau tak berfungsi dengan betul, cuba 4 kod seterusnya.)


SAMSUNG

0060 0812 0618 0178 0587 0009 0093 0556 1235 0108 0037 0217 0264 0370 0072 0156 1208 0766 0814 0216 0290 0821 0163


SONY

1825 1505 0011 1651 0036 0650 1010 0037 0056 0093 0170 0074


PHILIPS

0037 0556 1744 0772 1246 1304 0178 0108 0195 0087 0374 0760 0343 0595 0009 0200 0361 1521

PANASONIC

0650 0226 1650 1636 0108 1310 0037 0556 0163 1208 0508 0896 0361 0853 1335 0367 0516 0548 0001

TOSHIBA

1508 0508 0060 0009 0714 0036 0156 1656 0070 0093 2060 0264 1935 0412 1164 0618 1582 0650 0821 1704 0217 0109 1457 1916 1908 0698 0037 0736 1556 1037

LG

1423 0001 0178 0037 0556 0876 0370 1768 0377 0009 0714 0060 0217 0108 0216 0290 0163 0606 0109 0689 0715 0823 0829 1556 1191 0247 0367 1681 1539

PIONEER

1260 0760 0011 1070 1457 0698 0109 0037 0287 0556 0428 0370 0343 0361 0486 0512

SHARP

0093 0009 1393 0036 0491 0818 0256 1819 0650 0294 0653 0412 0516 0200 0760 2214

JVC

0653 1818 0036 1153 0606 1653 0371 0508 0731 0683 0192 0218 0418 0093 0650


Semoga bermanfaat ! 

Credit to : Jusoh Tukol

No comments:

Post a Comment

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥