Saturday, 11 February 2017

Never Compare Your Life with Others !

S.K. | 16:56 | 2Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Okay ! In sha Allah , S.K. hamper dapat kembali hidup S.K. Alhamdulillah . . Syukur selalu . . Tajuk Never Compare Your Life with Others ! Betul ! Terrsangat betul . . Wahai rakan-2 sekalian , jangan pernah sesekali kita banding-2 kan hidup kita dengan orang lain . . Orang ada ini , kau nak ada juga .  . Padahal , kau tak mampu pun . . Kalau nak bergaya , ikutlah dengan kemampuan yang kita ada . . Rezeki kehidupan setiap daripada kita memang lain okay . . Allah dah tetapkan . . Allah tahu apa yang terbaik buat diri kita . . We just , follow the flow ~ Gitttuuuu . . S.K. cakap senanglah . . S.K. tak tahu apa yang kami rasa . .


Hello ! I’m a hoooomannn too . . Penat okay bila kita selalu banding-2 kan hidup kita dengan orang lain . . Terima seadanya apa yang ada pada diri kita  . . Jika ada kekurangan (memang ada pun !) dalam diri kita ni , kita kena berazam dan berusaha memperbaiki , bukan keep comparing . . Seriously ! Akan sampai satu tahap , kita akan rasa penat . . Kita akan menyesal ! Kita akan rasa rugi . . Dan menyesal , menyesal dan terus menyesal . .


Manusia suka compare kan hidup diorang bila mana diorang tak dapat lakukan apa yang orang lain lakukan . . Macam tu juga S.K. (kadang-2 , em’ selalu , mungkin , entahlah) . . Cuba tengok balik dalam diri kita , kadang-2 , kita sibuk duduk compare hidup kita dengan hidup orang lain , tapi , ada orang nak sangat punya hidup macam kita , contoh paling senang ;
  •     Ibu bapa yang masih hidup . . Tak semua orang masih mempunyai kedua-2 ibu bapa atas dunia ni , ada orang , mereka hanya ada salah satu sahaja , paling sedih jika mereka telah kehilangan kedua-duanya . .


Kadang-2 , kita tengok orang tu pergi huha sana sini , kita pun rasa nak juga . . Tapi , sebab family kita bukan orang senang , so , kita tak dapat nak berhuha sana sini . . Mereka mungkin berkemampuan , tapi , cuba kita look closer dalam diri mereka , mereka rajin sangat pergi berhuha sana sini salah satu sebabnya selain daripada mampu ialah mereka cuba mencari ketenangan , kadang-2 mereka ni tiada salah satu daripada ibu atau ayah , jadi , dengan menghabiskan masa dengan kawan-2 lah mereka akan dapat rasa keseronokan dan kasih sayang . . Mereka takkan rasa sunyi . .


Walau apa pun yang terjadi dalam hidup ni , kita jangan sesekali bandingkan hidup kita dengan orang lain . . Ingat tu S.K. =) Sebab , kalau kau rasa hidup kau susah , hidup kau tak gembira , ramai lagi orang yang kurang bernasib baik daripada kau . . Ramai lagi mereka yang masih memerlukan kasih sayang kau . . Sentiasa bersyukur dengan segala nikmat yang diberikan dan lakukan yang terbaik untuk semua nikmat tu . . Jangan pernah merungut . . Jika kamu sudah jatuh buat kali kesembilan , bangunlah buat kali kesepuluh . . Sebab , rahmat Allah ada di mana-2 . . Cuma kita sahaja yang kadang-2 rajin dan kadang-2 malas untuk cari gali segala rahmat tu . .



Semoga bermanfaat . . 

2 comments:

  1. comparing ada baik dan buruknya. Tapi adalah lebih baik kita compare dari sudut positif. Kadang comparing dapat merangsang kita untuk lebih semangat dalam mencapai sesuatu dan turut dapat memuhasabah diri kita untuk bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul . Setuju . Tapi , kalau terlalu compare sampai jatuhkan keyakinan diri, tak boleh juga 😅

      Delete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥