Tuesday, 22 November 2016

Love Means Never Having to Say Sorry

S.K. | 07:19 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Image result for love
In one bedside teaching session, a lecturer asked, .
"Have you heard a phrase..
love means never having to say sorry..its from a movie 'Love story'?"
Me: No
At first, I wasnt really agree. For me, we have to say sorry for every mistake we did. And i believe it helps to fix the relationship when we practice apologize and forgiveness. .
And i think now, i could understand the phrase. 
Love means never having to say sorry..
you know why? Because the love itself makes the person to forgive even in the biggest mistake the lover made. We might get mad initially, but after that the angry fades since love comes to replace the anger..
until the one who did the mistake do not have to say sorry in order to get forgiveness since it has been given even before the other person apologize. .
Can you see how powerful the love is?
When the lecturer mentioned the phrase, i could relate it to our parents..They always forgive us eventhough we sometimes treat them badly. .
And Allah..the most forgiving and merciful to His slaves. We all have heard that the reason for someone to enter Jannah is by His rahmah.. when you get the rahmah, you can enter it despite so many sins you have done before..
I have heard this one ustaz said,
"if you cant forgive your partner(husband or wife), you have to find love between you. Because only with love you can forgive. When there's no love, its difficult to forgive"..
Thats why Rasulullah SAW is so loving and forgiving. Because his heart fulls of love, love towards Allah leads him to love others..
So lets spread the love and kindness for a peaceful world❤️

Saturday, 19 November 2016

BMS Organic MidValley

S.K. | 15:24 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Currently at BMS Organic Midvalley . . Pernah dengar tak ? Dari segi nama kedai , nampak sangat la kedai berasaskan bahan-2 organik kan . . Yess ! Sangat tepat dan jitu tekaan anda . .


Sebenarnya , Sya pun 1st time datang sini . . Teman kawan . . Nak jumpa kawan katanya . . Layankan ajaaaa . . Nanti Sya update dengan lebih lanjut tentang BMS Organic ni . . Makanan pun dah sampai , kawan pun dah sampai , marilah kita makan menjamu selera bersama-sama 😅😂



Hidup Ni Tak Lama

S.K. | 07:38 | 2Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . .


Okay , entry pasca Midsem sangat . . Alhamdulillah , berjaya tempuh Midsem Semester 3 . . Hidup ni tak lama kan ? Sebenarnya nak buat entry panjang-2 . . Tapi , sebab hari ni , ada kekangan masa yang sangatttt tinggi , so , kita simpan dululah hajat untuk taip entry panjang berjela . . In sha Allah , Sya akan tulis entry mengenai Hidup Ni Tak Lama Part 2 . . Stay tuned . . Semoga semua pekerjaan dipermudahkan . . Amiin . . 

Wednesday, 16 November 2016

Tutorial Setting Mobile View with Desktop Theme

S.K. | 11:25 | 1Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .

Okay , quick entry . . Update guna phone . . Pagi tadi Sya ada buat tutorial Setting Mobile tapi Desktop Theme . Okay , tutorial pagi tadi salah sebenarnya . 😂 Salah faham 😅

Step 1 : Klik Template


Step 2 : Klik Gear dekat tab Mobile tu


Step 3 : Klik 'Yes' dan dekat bahagian template tu , pilih Custom bukan Default . 


Akhirnyaaaaaa , dapatlah blog mobile version but in the same template as desktop version 😘


Tutorial Setting Mobile View as Desktop Theme

S.K. | 07:33 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . .


Haritu , +Shafuhan Smab ada request buat tutorial Setting Mobile View as Desktop Theme . . Sorry lambat , baru free hari ni . So simple . Ikut step bawah ni je ok ? 


Step 1 : Klik Template



Step 2: Klik 'Gear icon' pada Mobile Setting tu



Step 3 : Tick pada box "NO" dan save . 




Step 4 : Aceee buka kat mobile , jadi tak . :) 

P/s : +Shafuhan Smab , setting macam ni ke yang awak maksudkan ? Atau lain ? Kalau lain , boleh emelkan pada saya gambar yang awak nak tu ; stnrsyfh17@gmail.com , nanti saya buat tutorial lain , yang saya faham awak nak setting macam atas ni . 

Saturday, 12 November 2016

Rezeki

S.K. | 09:34 | 2Comments |
Image result for rezeki in english
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Sya muncul balik , macam biskut Chipsmore dah ni , kejap ada kejap takde . . Bukan taknak berblogging dah , tapi , komitmen lain banyak . . Paling utama adalah komitmen belajar . . Tetiba nak cakap pasal rezeki , rezeki Allah sangat luas kan ? No doubt on it . . To be honest (tbh) sem 1 , sem 2 dan sem 3 Sya memang berbeza sangat-2 . . Sya ingatkan dulu , Sya nak jadikan semua sem masa degree ni lebih kurang sama je . . Tapi , plot twisted 180 degree . . Masuk 2nd year ni , terasa sangat perbezaan dengan 1st year . . Bukan yang sikit-2 , tapi bak kata orang , macam langit dengan bumi . .


Back to topic , rezeki . . Masa kecil-2 dulu , Sya selalu terbayangkan , kalua cakap pasal rezeki ni , mesti dalam bentuk wang . . Kalau tengok orang tu kaya je , mesti cakap dia dilimpahkan dengan banyak rezeki . . Pemikiran budak-2 masa kecil-2 kan . . Bila dah meningkat semakin dewasa , baru Sya faham , yang rezeki ni ada dalam pelbagai bentuk , bukan berupa wang je . . Kesihatan yang baik , dikelilingi orang sekeliling yang memahami , mudah bergaul dengan orang , orang suka berkawan dengan kita dan macam-2 lagi la . . So , terhapuslah pemikiran kolot yang cakap murah rezeki tu dalam bentuk wang je . .


Sepanjang 3 semester dalam fasa degree ni , Sya rasa bersyukur sangat-2 , sebab , alhamdulillah , semua orang sekeliling termasuk lecturer senang dengan sikap Sya . . Prinsip Sya senang je , kalau kita permudahkan urusan orang lain , in sha Allah , Allah akan permudahkan juga urusan kita . . Masa Sya sakit (which is sekarang ni la kan) demam masa minggu exam , Allah je tahu perasaan tu . Semoga cepat sembuh Sya . . Okay , sambung balik , macam masa sekarang ni , Sya bersyukur sangat-2 sebab dikelilingi kawan yang prihatin dan ambil berat , selalu tanya progress demam Sya , yang offer nak bawa pergi klinik , yang nak bagi ubat , yang tolong buat itu dan buat ini . . Sya rasa malu sangat sebenarnya dengan diorang , sebab , tolong Sya macam-2 , Sya rasa macam Sya tak layak je untuk dapat layanan sebegitu . . Sya rasa macam Sya ni menyusahkan diorang . . Thank you dearest friends for taking care of me J


Sya rasa banyak sangat Allah pinjamkan rezeki untuk Sya . . Kalau nak senaraikan kat sini , rasanya panjang lagi entry ni . . Sya cuma mampu ucapkan syukur ke hadrat Ilahi dengan segala rezeki yang diberikan pada Sya . . Sya doakan semua orang dimurahkan rezeki . . Sya harap , semua orang akan gembira dan Sya harap kita semua Berjaya dunia dan akhirat . . Amiin . . Amiin . . Amiin . .



P/s : Fuhh , kenapa macam baku sangat entry kali ni . . Mungkin , dah hilang kepakaran dalam menulis entry secara santai . . Hmm , anyway , doakan Sya dipermudahkan untuk menjawab MidSem , ada lagi 3 paperrr . . 

Tuesday, 1 November 2016

Assalamualaikum November

S.K. | 09:41 | 2Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . .



Sedar tak sedar , dah masuk bulan kedua terakhir bagi 2016 . . Blog ? Hmm , lama dah tak update . . Bukan malas , tapi . . Tak sempat . . Minggu lepas baru habis test , minggu depan dah nak MidSem , banyak lagi nak kena cover ni . . Kehidupan ? So far , alhamdulillah . . Baik-2 semuanya , diharapkan terus baik lah kan . . Dalam sebulan setengah ni , macam-2 benda berlaku . . Semua perkara yang berlaku yang memang Sya tak pernah bayangkan akan berlaku . . Ok la , I'm off to class now . . See you later ~