Saturday, 23 July 2016

Story of My Life

syafi khizar | 20:04 | 6Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

Hi, maafkan saya kerana tidak hapdateee blog. Di kesempatan ini, kususun sepuluh jari memohon maaf kepada semua. Doakan Final Exam Yaya berjalan dengan lancar. Doakan semuanya dipermudahkan.  Amiin


Friday, 15 July 2016

After Someone Failed in Their Relationship

syafi khizar | 22:56 | 0Comments |
After someone failed in their relationship.

It is tough for them. They have been dumped, left, betrayed, got hurt and their souls have been murdered.

One choose to cry and begging for the people to come back. They eat a lot of food and getting fat. They isolated themself and cry in the bed.
Whereas, one choose to wake up, go for a diet, be beautiful and make them regret. They strive in academic and join business to show the people that they could give an amazing payback.
It is useless to beg for someone who doesn't love you. It is useless to cry for someone who doesn't appreciate you.
What is the good that you cry and being pathetic for them ? Rather than you wake up and show that you could do better without them ?
Which one do you choose ?
Haa ? You choose Luqmang ?

Kgurau. Jangan layan pikapline aku.
Ibu marah, dan ada lagi yg marah. Aha

Above all, Don't let your friends that failed in their relationship cry, regretting the past by eating a lot of food to heal their depression.
Don't let them being pathetic to show the people that they are sad because those people left them.
Help them to wake up. Help them to make a payback. Help them to give the best revenge to the people that left them. A piece of words from you might help 

by : Luqman San

Sunday, 10 July 2016

Pemenang Baru Giveaway Diagnosis Apokalips by stnrsyfh

syafi khizar | 17:07 | 2Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . .


**Updated version**

Memandangkan pemenang yang dicari tidak tuntut hadiahnya , oleh yang demikian , pemenang tersebut telah dibatalkan penyertaannya . Maka , untuk itu , Yaya umumkan semula pemenang Giveaway Diagnosis Apokalips by stnrsyfh . 



First of all, terima kasih kepada semua yang sudi menyertai Giveaway Diagnosis Apokalips Yaya ni. . Yaya memang tak hebahkan , sebab tak sempat , student kan . Final exam . Hmm .


Keduanya , minta maaf sangat-2 sebab beberapa orang je yang Yaya sempat blogwalking . 


Follow these instructions to redeem your Diagnosis Apokalips (Anggaplah ini 'duit raya' dari Yaya kayy)


1. Send email to stnrsyfh17@gmail.com

2. Include following details in your mail:
  • FULL NAME
  • FULL ADDRESS
  • PHONE NUMBER
  • NICKNAME


Ketiganya , bawah ni , senarai peserta untuk Giveaway Diagnosis Apokalips ni . In sha Allah , semua nama ada . 



2. Nisha

3. Tashira








11. Atyy Azmi















26. Alya Chan



Dan pemenangnya ialah . . . . .. . . . . . . .. . . 

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-



Million congratulations goes to : NONA QIYAH . Tahniah . 







Senarai Peserta & Pemenang Giveaway Diagnosis Apokalips by stnrsyfh

syafi khizar | 17:07 | 5Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


First of all, terima kasih kepada semua yang sudi menyertai Giveaway Diagnosis Apokalips Yaya ni. . Yaya memang tak hebahkan , sebab tak sempat , student kan . Final exam . Hmm .


Keduanya , minta maaf sangat-2 sebab beberapa orang je yang Yaya sempat blogwalking . 


Follow these instructions to redeem your Diagnosis Apokalips (Anggaplah ini 'duit raya' dari Yaya kayy)


1. Send email to stnrsyfh17@gmail.com

2. Include following details in your mail:
  • FULL NAME
  • FULL ADDRESS
  • PHONE NUMBER
  • NICKNAME


Ketiganya , bawah ni , senarai peserta untuk Giveaway Diagnosis Apokalips ni . In sha Allah , semua nama ada . 



2. Nisha

3. Tashira








11. Atyy Azmi















26. Alya Chan



Dan pemenangnya ialah . . . . .. . . . . . . .. . . 

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-



Million congratulations goes to : NUR SABRINA . Tahniah . 






Monday, 4 July 2016

The Battle of Menantu Pulang Beraya

syafi khizar | 11:34 | 0Comments |
Ramai yang bersedia nak jadi isteri, tapi tak bersedia nak jadi menantu.

Aku pernah cakap dalam satu status 2/3 bulan lepas;

Bila kau kahwin, kau bukan kahwin dengan laki tu saja, kau juga kena 'kahwin' sekali dengan ahli keluarga.

Ok, ni 10 panduan buat para menantu perempuan yang pulang berhari raya di kampung suami.

Pertama;
Benda basic, belikan buah tangan. Sebaiknya benda berupa pakaian. Kain, baju, atau tudung. Kalau kau beli untuk mak kau yang itu, kau beli jugak lah untuk mertua kau yang itu juga.

Kedua;
Tak kira lah kau pandai masak ataupun skill ko cuma biasa biasa, untuk awal awal kau ambil satu spot kat dapur. Paling baik incharge job memotong dan menyiang. Kalau kau terer masak sekali pun, kau jangan dulu take up peranan penting tu. Biar mak mertua kau hendel hal masak menu utama. Kena ingat, tu rumah dia, dia dah berpuluh tahun masak untuk hari raya, jadi kau jangan kacau air tangan masakan mak mertua tu. Dok je sebelah buat kerja potong sayur siang ikan.

Ketiga;
Untuk menantu bertudung. Balik kampung ni takkan lah kau nak usung aircond kondo kau sekali pasang kat bilik ye tak? Jadi benda panas, berkuap, kipas tak kuat, kena tidor ruang tamu atas toto, tak selesa, rambut busuk apa semua ni kau kena expect dan kau kena rileks. Biasa lah bila kumpul adik beradik ramai ramai, kena lah berpayah. Kalau asyik merungut nak selesa macam duduk kat rumah sendiri, elok kau jangan balik.

Keempat;
Mahirkan sikit hal hal busana muslimah. Benda ni berguna bila kau berborak dengan adik ipar, kakak ipar dan anak saudara remaja. Jangan semua benda ambil mudah, nanti orang bercerita pasal butik MCC, Calaqisya, trend bunga dokoh, tudung double loop apa semua tu kau nganga. Bila kau ambil tahu, senang nak berborak, masuk klik.

Kelima;
Masa hari raya, seeloknya incaj satu job yang mudah tapi sentiasa diperlukan. Contoh paling senang bancuh air dan top up bekas kuih raya. Pendek kata, kau fokus yang tu je indirectly kau dah ada satu job yang simple yet consistent. Contoh lain kau boleh kontrol sinki basuh pinggan mangkuk. Yang ni pun ok, cuma pergerakan kau terbatas lah.
Bottom line, dapatkan satu job tetap sepanjang hari raya tu.

Keenam;
Bangun awal dan terus ke dapur teman mak mertua. Ni terguna pakai pada hari raya ke dua onwards. Ingat, tak perlu pun nak sediakan sarapan pagi semua tu, kau cuma bancuh air panas, bila dah siap suruh laki kau turun dapur sarapan.

Ketujuh;
Bila kau buat satu plan melibatkan laki kau, tiba tiba laki kau bgtau yang mak dia pun ada plan lain melibatkan dia, kau kena menangkan mak mertua kau. Contoh mudah nak faham, laki kau dah janji nak bawak ko ke A, tiba tiba mak mertua kau ajak pergi B, kau beralah lah. Sebab utama, tu je masa masa mak mertua kau ada dengan anak lelaki dia, jadi bagi priority kat dia. Kau jangan tarik muka, kalau tarik muka 2 benda akan jadi:

1. Laki kau jadi serba salah
2. Mak mertua kau tahu ada somebody tak bersetuju.

Mak ni, dia tengok sekali air muka anak dia dah tahu kalau ada benda yang tak kena.

Paling selamat, in case ada small conflict macam tu, menangkan laki dan mak mertua kau. Jangan tarik muka, tu pun penting. Berhati hati.

Cara kau nak faham benda ni mudah, kau bayangkan bila kau dah jadi ibu tua nanti. Kau letakkan situasi sekarang, kau pun akan harap anak kau teman kau dan pentingkan kau masa hari raya.

Kelapan;
Jangan ada sebarang pakatan dengan siapa siapa pun kalau ada benda yang buat kau semak. Trust no one except laki kau. Ambil jalan tak berpihak. Kalau ada sorang menantu lain suka mengelat, kau jangan mulakan komplen. Biar lah biras lain nak komplen, tapi bukan kau.

Kesembilan;
Banyak bagi perhatian kat mak mertua kau. Tengok bila dia solo buat apa apa kerja, kau pergi lah berborak. Tak perlu tolong pun, just berborak sembang sembang.

Kesepuluh;
Sentiasa menangkan anak ipar duai kau. Kalau anak anak main sama sama, ada rebut rebut barang, kau masuk campur dan menangkan anak orang lain. Ipad tab suruh anak kau kongsi, atau bagi pinjam ke sepupu dia. Tunjukkan sikit toleransi tu. Pasangkan Didi and Friends suruh tengok sama sama.

Good luck!

Kau tak setuju? Aku peduli apa. Kahkahkah!

#TheBattleOfMenantuBalikRaya

P/s: Akan berguna untuk Yaya 5,6 tahun dari sekarang . 🙊🙈😉😎

Friday, 1 July 2016

Cikgu . . Cikgu . .

syafi khizar | 23:32 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Bismillah . .


Assalamualaikum . . 


Eh , lupa pula dah bagi salam kat atas . "Gigih taip dan gigih malas nak padam" Biarkan ~ Hari ni , officially Yaya mulakan cuti . . . .  Cuti ghayeee je hokey . 1 week . Okay la , bersyukur sikit pelisss . .  Cuti-2 pun , study jangan lupa oiiii . Banyak lagi kau nak kena study Yaya ehhhhh . Jadual exam pun , astagha . Apa-2 ajaaaaa , Bersyukurrrr . . Alhamdulillah . Yang penting boleh balik awal . 


Al-kisah , semalam , hadekkkk kesayangan ni haaa ||Walaupun macam anjing dengan kucing|| , tetap hadeekkkkk kesayangan >_< . Alrite , semalam , adik Yaya minta tolong Yaya datang sekolah dia (Which is , sekolah Yaya dahulu kala) , pergi report card's day dia . Yaya tahu dah result dia , tu tak berapa eksaiteddd nak tau . Layankan ajelah ~ Kebetulan , parents Yaya dua-2 ada mesyuarat . So , kena la wakilkan mereka . Lepas bincang punya bincang , mula-2 refuse nak pergi , suruh kakak Yaya pergi , kakak Yaya suruh Yaya pergi , haaaa , last-2 dua-2 pergi . Kan senang . 


Macam biasalah bila dah sampai sekolah , jumpa la cikgu itu , cikgu ini . First impression cikgu-2 .

'Laaa , kenapa awak makin kurus ni' *Auchhh , macam tak percaya , Yaya rasa macam berat badan dah naik sejak kebelakangan ni , stress mungkin*

'Bila awak nak habis belajar , sem berapa , etc' . Rasanya banyak kali dah jawab , dari awal tahun sampai pertengahan tahun . ~_~ Takpe , layankan ajaaaa . . 

Soalan ketiga paling famous , tak , soalan pertama sebenarnya yang diajukan;
"Haritu cikgu cakap , kalau jumpa cikgu , at least kena ada Boyyypreeennnn dahhhh, Haaa  , sekarang dah ada ke belu?"

Kau ghaseee nak jawab apa . . . Senyum kambing , kerang , cekodok semua ada . Luckily , mujur datang dengan kakak Yaya , so , Yaya dahulukan kakak Yaya dulu la >_< Ayat selamatkan diri 'Kakak saya belum lagi , ikut turn la dulu' . Kakak Yaya pun boleh tahan juga 'Saya rasa adik saya kahwin dulu nihh' Kwangsaaammm . . . Hmm . . 


Dannnn , tetiba , cikgu Yaya cakap cenggini;

Takyah la ada boyfriend , bercinta betul-2 , jadi kawan-2 je dulu . At least ada la kawan lelaki yang rapat . [Part ni , buat Yaya fobia sikit . Nak ada kawan lelaki yang rapat , tidaakkkkk , memang belum masanya] Nanti awak susah , bila dah bekerja semua itu ini . Yaya macam kena dengar ceramah mencari pasangan hidup . ==" In sha Allah , tahun depan saya bawa sorang kat cikgu , I mean , tahun depan tu bila dah Third Year . Mohon cikgu jangan tanya da soalan yang sama tahun depan


Okay la , actually , memang syok kalau jumpa cikgu-2 , borak-2 , gossip-2 . Tapi , macam biasalah , kena tadah telinga bab cari pasangan hidup . --Saya muda lagi cikgu-2 sekalian , Mohon tunggu kad jemputan kakak saya dulu sebelum saya-- 


-Sekian , terima kasih.-