Sunday, 26 June 2016

Tak Boleh Move On

syafi khizar | 00:19 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Sejak tulis blog ni , ada la kot 2,3 kali Yaya tulis pasal tak boleh move on . Ingat nak move on ni senang ke ? Lagi-2 kalau buat benda yang kita suka , sayang , dan perasaan seumpama dengannya lah senang citer . . .


Kali ni , Yaya tak boleh move on dengan beberapa movie , MV , cerita Melayu , lagi , etc . . Rasa nak ulang tayang tengok banyak-2 kali . Tak jemu ! DSH . Komfirm semua tau kan ; Dia Semanis Honey . Penangan cerita ni . Tralalalala ~  Apa entah yang buat Yaya tak boleh move on .


Maybe la , sebab watak yang dimainkan nampak natural (pendapat Yaya je ni) . Plussss , Yaya suka mereka yang berperwatakan seperti Ahnaf Wafiy ? Muehehehe . Akan ada DSHH & DSHR , mak aihhhh . . Memang lambat lagi lah nak Move On jawabnyaaaaa . . Tapi , kebiasaannya , Yaya lebih suka penampilan sulung sesuatu movie @ drama berbanding versi raya , special dan seangkatan dengannya , tapi mana tau kan , DSH versi raya & special ni tak kurang hebat macam DSH yang sulung . Kebiasaannya , drama-2 Melayu ni , bila buat versi Raya , bagi Yaya kebanyakannya ada yang kureengg daripada versi sulung diorang .


Exam is around the corner . Harap-2 la Yaya tak gi download nanti . >_< Tak puas tengok kat Tv , Biasanya , Yaya akan download . Contoh dia , macam Descendant of the Sun . Haaaa , aku downloadd kauuu , Nak buang sayang . Aicehh . . . Alhamdulillah , boleh move on sedikit sebanyak . Yang penting , study abis-2 dulu . Dah habis final , buatlah apa yang kau suka Yaya oiiii .


Berbalik kepada cerita Ahnaf Wafiy , eh , tetiba . Yaya suka watak Ahnaf Wafiy . . . . Macam perwatakan arwah abang Chik . Sweet , sweet sour sangat ! *Harap-2 one day , Yaya jumpa lelaki macam ni dalam hidup Yaya Ok bye ~ Hmm , apa entah merepek pagi-2 ni , just kiding ~ Semoga Yaya berjumpa dengan orang yang terbaik buat hidup Yaya , One day , dan , one day tu lama lagi dari sekarang . Ingat lagi , kalau pergi sekolah je dan jumpa cikgu-2 , mesti ayat pertama diorang "Dah ada boyfriend belum" . Dan macam biasa , Yaya jawab "Boy friend tu ramai cikgu , yang special takde lagi" dan , semestinya , Yaya disuruh untuk mencari sorang . Ohhh cikgu ~ Tunggu saya habis degree dulu lah . Orang cakap , yang lambat selalunya yang terbaik . EH , ok bye ~


Doakan Yaya dapat Full Mark untuk OSPE & Lab Test Organic Chemistry Isnin & Rabu nanti . Amiin . Terima kasih . 

Saturday, 25 June 2016

10 Tips to Get the Best Out of the Blessed Last 10 Nights of Ramadhan

syafi khizar | 13:58 | 0Comments |
Assalamualaikum,
*10 Tips to get the best out of the blessed last 10 Nights of Ramadan;*

1⃣ No matter how good or bad your Ramadan went, enter the last 10 Days well prepared, with pure intentions, full energy and a positive outlook.

2⃣ Listen to or read the Tafsir of Surah Al-Qadr to know about this amazing night, to switch that mode ON and to keep it remained ON for all the nights. It could fall on any of the last 10 nights.

3⃣ Choose the most comfortable place for worship in your home or Masjid. Avoid leaning on pillows & cushions while reciting Qur’an or Adhkaar so as to keep your back straight.

4⃣ Switch off your mobile phones, iPads and Laptops if possible.

5⃣ If you’re alone, recite the Qur’an in a loud beautiful voice so that your ears & heart remain involved with the recitation and you don’t feel drowsy. Plus it has an amazingly calming effect trust me!
If you’re not alone then you can recite in a normal volume not to disturb others but can listen to a Qiraa-at in high volume using your earphone.

6⃣ Elongate your Sujood and make loads and loads of Du’aas in it. Cry hard and ask ALLAH everything you wish for in Dunya and Aakhirah.

7⃣ Raise your Du’aa – Remember it’s the night of decree and angels are precisely writing down whatever is gonna happen in your life for the next coming year, be specific in your Du’aas and ask for each and everything you need – Hajj, Job, Career, Spouse, Children, Home, whatever. Don’t play small in your Du’aas as you’re asking the KING OF ALL KINGS!

8⃣ Pray 2 Raka’ah Salatul Tawbah every single night and ask for forgiveness from ALLAH – Al-Ghaffar, Al-Ghafoor, Al-Tawwab and Al-’Afuww. Repent sincerely with full hope and firm resolve of not repeating those sins again.

9⃣ Memorize and keep asking the Du’aa of Lailatul Qadr: Allaahumma innaka ‘afuwwun tuhibb al-‘afwa fa’affu ‘anni (O Allaah, You are forgiving and You love forgiveness, so forgive me).

1⃣0⃣ Ask ALLAH to grant you Lailatul Qadr and accept from you whatever ‘ibaadaat you did by His tawfeeq.

🎗 If you have found these tips useful, apply them and share with others too. 😊

Panduan Kombinasi Warna

syafi khizar | 00:49 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 



Masalah yang melanda kaum Hawa bila nak bersiap pakai shawl atau tudung . Selalu ambil masa yang lama untuk pikirkan kombinasi warna apa yang sesuai untuk that particular cloth tu . Hmm , Yaya kadang-2 pakat sarung je mana yang sempat . Lantaklah orang nak cakap padan ke tak padan ke , asalkan masih menutup aurat . Biar je la orang pandang serong kejap , lama-2 pandangan diorang tu lurus la balik =P











Friday, 24 June 2016

Pengalaman Pertama Kali Iftar

syafi khizar | 13:11 | 1Comments |

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Sedar tak sedar , nak masuk fasa ketiga dalam bulan Ramadan . Cepatkan masa berlalu . Tak sangka , Semoga kita bertemu dengan Malam Seribu Bulan yakni Malam Lailatul Qadr' . Amiin . 


Okay la, kali ni , saje je Yaya nak ceritakan pengalaman iftar . For the first time . Iftar . Eh . Bukan selama ni Yaya tak berpuasa , bukan , bukan , bukan ........ 


Iftar buat julung kalinya , buat pertama kalinya , Yaya beriftar di MSU . Cerita dia , MSU peruntukkan sejumlah wang untuk memberikan peluang warga MSU beriftar secara percuma . . Alhamdulillah *Jimat jugalah duit belanja bulan puasa ni* Bukan ini yang Yaya nak ketengahkan . 


For the first time , Yaya beriftar dengan kawan-2 dan lecturer-2 yang multi races , multi religions . Seriously , Yaya terharu gila dengan diorang , walaupun bukan Muslim , tapi diorang sangat menghormati kita (Muslim) . Yaya rasa serba salah pun ada juga , masa mula-2 duduk semeja dengan Non-Muslim , Yaya makan lah kurma & minum air dulu , tak letak lagi nasi & lauk dalam pinggan semua . Yang Non-Muslim ni , sanggup tunggu Yaya habiskan kurma , amik nasi & lauk sebelum diorang isi untuk bahagian diorang . Yaya rasa awkward juga la mula-2 . 


Yaya pun cakap kat diorang , "It's okay, you guys eat first la" Tapi, diorang yang rasa serba salah . Well , Yaya rasa happy sangat diberi peluang untuk sama-2 beriftorrrr dekat MSU . Bukan sebab FREE , tapi sebab pengalaman yang Yaya dapat . . In addition , Yaya dapat eratkan ukhwah , *Aiceehhhh* dengan batchmates . Peluang yang hanya ada setahun sekali , haruslah di 'grab' kan <3 . Yaya tak sangka sebenarnya , Yaya dapat peluang macam ni , ingatkan bila masuk alam pekerjaan baru dapat pengalaman ni .


Hmm , Malas la merepek panjang-2 , nanti terbuka ceghitaaaaa lain , habis Yaya . ><


Giveaway Diagnosis Apokalips by stnrsyfh

syafi khizar | 05:52 | 27Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Siapa nak buku Diganosis Apokalips ? ? Tak tahu Diagnosis Apokalips tu apa ? Okay , takpe-2 , boleh rujuk gambar di bawah :) 

 

Eh , entah datang ribut taufan mana , tiba-2 Yaya buat Giveaway . Okay , saja je nak buat Giveaway ni . Harap-2 adalah yang sudi join . Macam mana nak join ? Senang je . 3 stepsssss yang sangat mudah .
  • Follow blog Yaya
  • Buat satu entry , simple je entry tu , Copy salah satu gambar atas ni (Nak copy dua-2 pun boleh) , backlink kan , kemudian , tulis "SAYA NAK DIAGNOSIS APOKALIPS . SEMOGA DIAGNOSIS APOKALIPS MENJADI MILIK SAYA"
  • Publish entry dan tinggalkan link dekat entry ini 

Lupa pula , Giveaway ni berlangsung dari 24 JUN 2016 - 10 JULAI 2016 (00:00)

Pemilihan pemenang berdasarkan random.org . Sekian , terima kasih . 

Wednesday, 8 June 2016

#RamadanInspirationalWords

syafi khizar | 23:21 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 

#RamadanInspirationalWords

Buat kerja yang kita suka ni, sakit penat sekalipun, ikhlas tu senang ada. Kerja ikhlas, Allah suka. 

Kepada yang masih pertikai kenapa saya memilih 'business' sebagai kerjaya, bukan 'engineering', ingat, menuntut ilmu itu tanggungjawab dan mencari rezeki juga tanggungjawab tetapi tak semestinya kita 'wajib' kerja dalam jurusan belajar kita. 

Saya minat belajar engineering tetapi saya tidak minat bekerja sebagai engineer. Jadi saya memilih untuk menjalankan perniagaan sendiri, yang saya suka, kerana saya khuatir jika saya paksa diri untuk bekerja sebagai engineer, ikhlas tu tak ada bersama. 


Rugi ilmu.? Belajar jauh-jauh, balik tak berbakti pula.? Pada saya, tiada istilah rugi dalam menuntut ilmu dan tak semestinya saya mesti kerja sebagai engineer untuk berbakti. Proses pembelajaran adalah proses men'develop' thinking skills, kematangan utuk melihat dan menyelesaikan masalah. Apa pun bidang yang kita belajar, konsepnya adalah sama. Dan, ilmu, walau dilihat 'tidak dipraktikkan', tidak akan pernah tidak berguna 

Ujian

syafi khizar | 00:19 | 0Comments |
Bismillah.. 


Assalamualaikum . . . 



Selamat Menyambut Ramadan Al-Mubarak semua . Alhamdulillah, dah dua hari dah kita berpuasa . . Ujian . . Mudah untuk kita cakap , tapi tak mudah untuk kita tanggung setiap ujian-Nya.. Orang-2 bijak pandai selalu cakap, manusia yang diuji oleh Allah merupakan insan yang terpilih . . Ujian-2 ni sebagai salah satu tanda cara Allah tunjukkan kasih sayang kepada hamba-Nya . . Setiap ujian yang Allah timpakan ke atas seseorang individu itu sesuai dengan kemampuan diri individu tersebut . . 


Pagi-2 lagi , tiba-2 hati Yaya sebak . Lepas Yaya kira-2, masuk tahun ni , tahun yang ke 5-8 Yaya ditinggalkan oleh orang yang Yaya sayang . Bermula dengan arwah makcik (2008) , arwah abang Chik (2010) , arwah an dan sekali lagi arwah makcik (2011) .  . Jujurnya , Yaya sayang mereka semua . Siapa tak sayang family kannn  ? Wajah-2 mereka , tak pernah lekang dalam ingatan .


Tapi , pagi tadi , deras je air mata ni mengalir , tiba-2 teringat senyuman arwah abang Chik . . Senyuman yang mampu menyejukkan hati semua orang , senyuman yang mampu memadamkan kemarahan dan tangisan dan senyuman yang paling manis yang Yaya pernah ada dalam hidup ni . . Tengok muka arwah pun mampu buat Yaya tersenyum . . Entah kenapa , pagi tadi Yaya tiba-2 rindukan senyuman arwah . . Gelak tawa arwah . Sedar tak sedar , dah 6 tahun arwah tinggalkan dunia ni . . Kebetulan , nama salah seorang anak arwah sama dengan nama Yaya . . Rasa sebak . . Arwah tinggalkan dunia ketika berumur 28 tahun . . Anak arwah masa tu baru berumur 2-3 tahun . . Bila Yaya terfikirkan anak arwah , Yaya rasa sebak , sebabnya, anak-2 arwah langsung tak berpeluang berpuasa dan berbuka puasa dengan ayah mereka . . Ya , kita yang masih ada ibu bapa ni , seharusnya , bukan tahap harus da, tahap WAJIB bersyukur sebab masih ada ibu bapa , masih sempat untuk berbuka, bersahur dan berpuasa bersama-sama . .


Bila Yaya terkenangkan arwah abang Chik , Yaya akui , salah satu faktor Yaya suka senyum , sebab Yaya tiru abang Chik . . Sebab , Yaya rasa bahagia bila tengok arwah abang Chik , so, Yaya pikir , maybe la , ada orang lain (tak kisah la siapa-2) akan bahagia juga bila Yaya selalu senyum kat diorang . . Like , ummmm . . Smile is the best medicine you can give people to calm themselves . . Lately ni , ada la sorang classmate Indian Yaya tegur Yaya, 

'Hey ! You know what , I sekarang ni jarang dah nampak you senyum , kalau masa Sem 1 dulu , I tengok you suka senyum'

Bila ada orang tegur macam ni , Yaya rasa , erm' diri Yaya ni stress ke eh ? Entahlah . . Semua orang ada stress , entahlah , mungkin la , Yaya hilang sumber untuk selalu tersenyum , such as arwah abang Chik . . Mungkin juga la , sebab masa dulu-2 la kan , sebelum menjelmanya Sem 2 ni, Yaya suka buat reflection diri , Yaya akan ingat perkara-2 positif yang orang cakap kat Yaya , perkara-2 yang negatif , mostly , Yaya akan abaikan . Buat macam dengar tak dengar je . . 


Okay , Yaya selalu cakap kat diri , one day , Yaya nak cari lelaki yang persis arwah abang Chik . . That smiles . . A charming smile , sweet smile . . Susahkan nak cari orang yang sentiasa tersenyum biarpun ujian melanda . . Arwah abang Chik one of 'that' person yang akan selalu senyum walaupun ada masalah . . I wish I could be like him . . I wish I can find someone like him . . Arwah abang Chik ada pesan juga 'Majukan diri sebelum bina hidup berkeluarga' . . Kadang-2 , Yaya terfikir juga , kenapa dengan hanya sebuah senyuman mampu mengalirkan air mata Yaya . . Kenapa eh ? Bila fikir-2 , mungkin sebab senyuman yang diberikan adalah senyuman yang ikhlas dari hati , so , kita akan rindu dengan semua perkara yang datangnya ikhlas dari hati . . 


Nak citer pasal ujian ni , macam-2 ujian dan dugaan manusia hadapi . . Yang membezakan manusia dengan manusia yang lain adalah cara diorang hadapi ujian tersebut . . Yaya harap , bila Yaya diuji lagi , Yaya akan lebih mendekatkan diri kepada Allah dan akan selalu tersenyum macam arwah abang Chik . . Yaya harap , kawan-2 Yaya yang ditimpa ujian yang besar akan tetap tabah dan teruskan berdoa untuk yang terbaik . . Yaya harap , Yaya dapat 'cari' senyuman persis arwah abang Chik . . Tenanglah dikau di sana wahai hamba Allah yang dipinjamkan sementara di dunia ini . . Mengenali seseorang yang sentiasa berjiwa ikhlas merupakan suatu kesyukuran yang tinggi nilainya . . Abang Chik , Yaya janji , mulai saat ini , Yaya akan kembalikan senyuman Yaya dan cuba untuk sentiasa ikhlas dalam melakukan apa-2 pekerjaan . . Doakan Yaya . . Doakan 'klon' abang Chik muncul depan Yaya . . =) Mimpi indah semua . . 

Friday, 3 June 2016

Asasi UiTM Dengkil Part 1

syafi khizar | 23:11 | 2Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Post dulu-2, Yaya citer pasal Asasi UiTM Puncak Alam a.k.a PALAM kan? Haa , sekarang ni, Asasi UiTM bukan dekat PALAM lagi dah, dah pindah kat UiTM Dengkil. Yaya komfirm, ramai yang dah tau kan, Okay, saje je nak buat mukaddimah sikit.. Bak kata cikgu BM, kena ada Pendahuluan, Isi dan Penutup. Let's move to the main points.


Kalau dulu, masa dekat Palam, HANYA ADA pelajar Asasi Sains dan Asasi Kejuruteraan je. Tapi, bila dah pindah dekat Dengkil ni, kesemua empat asasi dah dikumpulkan bersama~ Bersatu padu giteww~ Senang citer, Kampus UiTM Dengkil ini dikhususkan sebagai Pusat Asasi UiTM.. Dah takde da pusat asasi dekat UiTM Puncak Alam, dekat UiTM Shah Alam dan tempat-2 lain tak pasti pula [Al-maklumlahhh, dah terkeluar dari bumbung UiTM, segala info mengenai UiTM tahu atas-2 pagar je, atas permukaan yang rata gituu]. Kat UiTM Dengkil, akan ada pelajar Asasi Sains, Asasi Kejuruteraan, Asasi TESL dan Asasi Undang-2.. INGAT! Hanya tempat sahaja yang berubah.. Subjek untuk setiap program Asasi masih lagi sama. Jangan bimbang..


Pusat Asasi Dengkil ni sebenarnya masih baru lagi. Memang baru gila-2 la kan, Currently (3 June 2016), baru ada 2 batch. Batch pertama yang bertuah merasmikan UiTM Dengkil ni adalah Batch 2015/2016, tu pun masa Semester 2, Semester 1, diorang masih di UiTM Puncak Alam atau UiTM Shah Alam. Huntunggggg , rasa nikmat belajar dekat dua kampus yang berbeza. Jelesss Iollsss . So , batch yang baru masuk sekarang ni adalah batch 2016/2017 . . Nak suruh Yaya komen pasal UiTM Dengkil , hmm , tak tau nak komen apa , Yaya tak pernah sampai lagi UiTM Dengkil setakat ni . Info-2 yang Yaya nak kongsikan ni, semuanya Yaya dapat daripada junior . . Bagi Yaya, mula-2 tengok UiTM Dengkil ni, Yaya rasa cantik tapi tak boleh lawan kecantikan PALAM, kurang pasti pula UiTM Dengkil ni dapat feeling-2 oberseaassss ke tak.. Sebab masa kat Palam, ada satu tahap, kita akan rasa sejukkk gila, ada satu tahap, kabus tebal sangattt dan ada satu tahap, memang feeling duduk kat overseas habis-habisan la. Lagi-2 musim tengkujuh, sejuk nyaman gituu.


Kolej Kediaman:

Basically, lebih kurang macam Palam, guna sistem rumah. Rumah ada 3 bilik, setiap bilik ada 2 orang. So, ada 6 orang satu rumah. Meja study semua dekat luar (ruang tamu camtu la). Bilik ada cuma ada 2, Satu tandas duduk dan satu lagi cangkung. Kedua-dua tandas ni dilengkapi dengan shower. Rak kasut limited. So, kalau kasut lebih tu, pandai-2 la susun bawah katil atau locker (Ingat sama orang lain, jangan penuh rak kasut tu, hak milik orang yang sama) Kalau tak susun kasut tu, alamat dia bersepah la kannn.. Amapaian pun limited juga, jadi, kalau basuh kain dan nak jemur baju tu, gilir-2 la.. Dah kering cepat-2 la angkat, bukan awak sorang je duduk dalam rumah tu. =P Kalau nak basuh pada masa yang sama juga, cadangan untuk sidai baju tu, boleh sidai kat bilik eh.. Tapi, kalau kena marah, tanggungjawab sendiri.. Jarak antara kampus dengan kolej tak lah jauh mana. Dalam 300 meter, haa, berbanding Palam kauu, ada tangga maut a.k.a tangga kejayaan gituu..


Nama blok-2 untuk kolej kediaman ni kalau tak silap berdasarkan nama-2 bunga. Dahlia merupakan blok yang paling besar, dia ada sayap kanan dan kiri.. Dahlia 1 biasanya untuk budak Asasi Sains, Dahlia 3 akan bercampur budak Asasi Sains dan Asasi Engineering. Bawah blok Dahlia 2 biasanya akan ada ceramah. Masa ni lah nak kutip kupon. Kupon ni penting untuk markah Koko kayyy.. Baik datang je ceramah tu, bukan lama sangat pun =) Kalau nak kupon lagi, join ceramah dekat DK1, setiap hari Jumaat.


Untuk facilities pula, bawah aras satu akan ada dobi, RM2. Dry clean pun RM2. Macam biasa, akan ada bilik TV, biasanya student akan guna untuk jadikan bilik study. Setakat ni, TV takde lagi, so, memang jadikan bilik study la kannn. Dalam bilik study tu ada sofa, meja dan kerusi sahaja. Setakat ni la, sekarang mungkin dah ada kot. Kemudian, ada bilik kitar semula dekat dobi. Mana-2 sampah yang agak-2 boleh dikitar semulakan dia, silalah kitar semula eh =P . Untuk riadah, dekat aras satu juga, ada meja ping pong, boleh la tenang-2 kan fikiran petang-2 main ping-pong.


Aktiviti Riadah:

Petang-2, kalau takde kelas tu, biasanya, students akan jogging, main tennis, main basikal, roller blading, main futsal. Yang kaki study biasanya akan gunakan masa petang ni untuk study. Dating? Hmm , no komen . Ikut suka la~ Ahaaaa, kalau nak main badminton boleh juga, tapi, atas jalan tar je la, macam main petang-2 dekat depan rumah . .


Kafe:

Yaya rasa, jarak kolej kediaman dengan kafe lebih kurang macam Palam juga. Kafe tak jauh manalah citer dia, adalah dalam 100-200 meter. Lek-2 sudah.. Kalau nak makan, jauh mana pun sanggup jalan kann.. Nanti Yaya update lagi pasal kafe kat UiTM Dengkil.


Okay la, stop sampai kat sini dulu, gambar-2 UiTM Dengkil akan dihapdateeee kemudian.. Sekarang sesi untuk menaip je dulu. Kemudian akan ada sesi letak gambar dan final touch up untuk entry. Cehh. Kemaiin. Jet-2 blogger hotsss. Assalamualaikum.