Thursday, 31 March 2016

Tips Buat Part Time Job

syafi khizar | 21:22 | 0Comments |
Bismillah  . .


Assalamualaikum . .

Apa khabar orang kampung ? Come what may , I must publish an entry today . Ceh ! Nak sepeeekinggg sangat . Selamat tinggal bulan Mac 2016 . 1/4 tahun 2016 bakal pergi . Nak sedih ke gembira ? Terpulanglah . =)


Part Time Job . Yaya tengok , mostly , sekarang ni , ramai orang buat part time job . Yaya memang dari kecik lagi Yaya dah buat part time job ni which is being a private tutor to a few students / juniors . Dari sekolah rendah . Tapi , Yaya tak ambil bayaran , buat ikut suka-2 , ada rezeki , ada lah fuluss , takde takpe . =) 


Memandangkan sepupu-2 Yaya ramai yang berjinak-jinak dengan part time job ni , mostly diorang buka bisnes la kan , in sha Allah , ada masa , Yaya akan tolong promotekan diorang punya bisnes . Seriously , iolls jeles tengok diorang yang buka bisnes ni . Kelemahan Yaya , Yaya tak pandai marketing , mungkin la , satu hari nanti , Yaya akan ada bisnes sendiri  Mungkin la . Tak mengharap pun , tapi still mengharap . >_<


Tips-2 nak buat part time job ni senang je . Yaya ada beberapa tips @ pengalaman la yang Yaya nak kongsikan .


1. Niat 

Apa-2 semua kena mulakan dengan niat , bagi Yaya , kalau niat kita nak buat part time job ni untuk menunjuk-nunjuk , better takyah buat part time job kot . Menunjuk-nunjuk sebab apa ? Konon la nak bagi orang cakap dia rajin , berkaliber , bla.. blaa.. bla... Takyah la bazirkan masa . Niat mesti ikhlas , dan selalu tajdidkan niat tu . 


2. Minat

Salah satu faktor yang penting untuk kita buat part time . Kalau takde minat , memang hangat-hangat tahi ayam je la part time job tu . Contoh paling dekat macam diri Yaya sendiri , Yaya teringin sangat nak buat part time bisnes . Tapi , sebab minat Yaya dalam bisnes taklah setinggi gunung macam minat Yaya jadi tutor , Yaya batalkan niat Yaya untuk buka bisnes . Yaya fikir , kalau Yaya takde minat , Yaya akan buat sambil lewa je bisnes yang bakal Yaya jalankan , kalau takde minat dalam bisnes , mampu ke Yaya nak kembangkan bisnes Yaya tu nanti . 


3. Masa 

Masa merupakan salah satu faktor penting kalau nak buat part time job ni . Kalau niat kau ikhlas , minat kau mendalam terhadap sesuatu perkara , TAPI , kau takde masa nak sempurnakan part time job ni , better pergi cari masa yang sesuai dulu . Nak kan sesuatu benda perlukan pengorbanan . Macam tu juga bila kau dah decide nak buat part time job , kau kena korbankan sedikit sebanyak masa bermain kau untuk sempurnakan part time job tu . Selain tu , pastikan , kita betul-2 cukup masa untuk lakukan sesuatu kerja tu supaya tak susahkan orang lain . Masa tu jaga betul-2 , pegang kuat-2 , jangan biarkan masa berlalu pergi . 


Hmm , Tips apakah yang Yaya bagi ni ? ==" Maaflah ~ Kekeringan idea . Mungkin kena berhenti menaip . Mungkin . 

Wednesday, 30 March 2016

Manners Before Knowledge

syafi khizar | 15:41 | 0Comments |


Bismillah .. 

Assalamualaikum .. 


Okay la , taknak membebel panjang , kadang-2 aku pelik , bila kurang ilmu berlagak macam banyak ilmu , bila banyak ilmu pula , mendongak setinggi-tingginya . Tak penat ke? 

Pendapat peribadi aku , tak kisah la kau tu banyak ilmu atau kurang ilmu , yang paling penting MANNERS! Jaga attitude , biar kurang ilmu di dada , asalkan manners tu ada . 


Tak kisah la awak tu orang yang dah bekerjaya mahupun seorang student! MANNERS tu elemen paling penting dalam kehidupan . Bila kau perlukan bantuan orang , manis mulut tu , memang mamis gilalah , kalah madu . Kalah gula . TAPI! Bila orang minta bantuan kau , eksyen kemaiiin . Sombong ! Bila orang offer nak tolong kau , sombong bukan main , tapi nak pertolongan orang tu . Hmm . 


Manusia sekalian , walaupun kita dalam alam maya , dalam dunia teknologi serba canggih dalam dunia semuanya di hujung jari , tak kiralah kau nak minta bantuan , atau hulurkan bantuan , mohon gunakan bahasa yang sopan dan sepatutnya. Gunakan bahasa yang tak sakiti hati orang lain . Manusia sekalian , kalau kau bekerjaya cemerlang berjaya terbilang tahap infiniti sekali pun ,  tapi , manners FAIL , hidup kau memang FAIL! 


Yaya tak reti nak describe macam mana orang yang tak reti adab ni , nak marah , last-2 kita sendiri yang sakit hati . Apa beza manusia dengan haiwan ? AKAL . Maka , berfikirlah kamu sebaik-baiknya . Ilmu itu penting tapi , manners dan attitudr melambangkan siapa kamu . Assalamualaikum 

Tuesday, 29 March 2016

FIRST GIVEAWAY BY MISS OREN

syafi khizar | 00:14 | 3Comments |

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Jom join ramai-2 . Semoga Yaya dimurahkan rezeki untuk menang . Amiin . 

Giveaway by Xechalogy

syafi khizar | 00:07 | 4Comments |

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 

Mangsa GA yang seterusnya . Jom ramai-2 support GA ni . =) Semoga Yaya menang . Amiin ^_^

Sunday, 27 March 2016

MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY

syafi khizar | 17:29 | 3Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .

MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY


[by Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd]

Bersempena Musim Mencandat Sotong 2016 dan Tahun Melawat Kelantan 2016 , Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (Peneraju Pakej Kelantan Tours) ADA menganjurkan Give away melalui Blog www.nazlee.com . Tujuan adalah untuk memperkenalkan kepada umum berkenaan pakej-pakej pelancongan yang disediakan oleh Xceltravel seperti di laman web rasmi mereka   xcelltravel.com 

Salah satu daripada pakej-pakej yang ingin diperkenalkan adalah PAKEJ MENCANDAT SOTONG 2016 (KELANTAN) . Jika korang yang berminat 'candat' boleh lah turun mencandat sotong, jika tak dapat turun mencandat tahun ini, kita semua berpeluang menyarung t-shirt mencandat sotong khas daripada penaja (gambar di bawah). Peluang mudah menang dengan cara menyertai MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY ; bermula pada 26 Mac 2016 sehingga 30 April 2016



Terdapat 10 helai t-shirt tersebut untuk dimenangi (10 pemenang) dengan mengikut syarat-syarat  mudah seperti berikut :

1) FOLLOW PAGE FACEBOOK Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (https://www.facebook.com/xcelltravel/)
2) FOLLOW INSTAGRAM Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (https://www.instagram.com/xcelltravelofficial/)
3) Buat 1 Entri blog
4) Penyertaan terbuka untuk Blogger Malaysia .
5) Tempoh GA bermula pada 26 Mac 2016 sehingga 30 April 2016

Ok, selamat bergiveaway !

Friday, 25 March 2016

Get to Know Yaya Better

syafi khizar | 21:24 | 1Comments |

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Kengkadang (Short form untuk kadang-2) , ada orang tanya soalan kat Yaya , 'Who Are You Actually' Ihiks . Terasa femes sekejap . Sekejap pun jadi lah . Okay la , 25 May 2016 , Officially , Yaya nak buat sedikit pengenalan / sesi suai kenal diri Yaya dengan pembaca-2 sekalian . 


Nama diberi SNSMK , Sebenarnya  ! Penggunaan Yaya dalam blog ni takde kaitan pun dengan nama Yaya , eh ! Mungkin ada sedikit . Kenapa guna Yaya ? Sebab , masa dulu-2 Yaya obses sangat dengan novel remaja / kanak-2 'DEAR YAYAH' . dan , Yaya nampak dan dengar kadang-2 bila orang panggil nama Yaya , ada terkait sikit bunyi dia dengan Yaya . Dalam alam realiti , orang akan panggil Yaya as 'Syafi , Syaf , Sya , Fiya , Fiah , Pia dan Syafiah' Okay !  Bab nama selesai . 


Umur ? Masih berjiwa kanak-2 , zaman kanak-2 diepenuhi dengan Walt Disney Cartoon . At that time , Yaya hampir memiliki separuh anak patung / bear daripada main characters Walt Disney . Yaya sebenarnya seorang yang pendiam tetapi peramah . Mungkin ! Yaya senang nak mingles around denga orang baru mahupun lama , yang tua mahupun muda , yang lelaki mahupun perempuan , walaupun kadang-2 rasa awkward , Yaya hentam je . Yaya jenis yang tak pandai nak judge orang sebenar-benarnya . Yaya tak suka judge orang so that , orang tu hopefully tak akan judge Yaya . Sebab , setiap individu ada kelemahan dan kekuatan yang tersendiri , seharusnya , kelemahan tu dilengkapi oleh mereka yang mempunyai kekuatan . Bagi Yaya la . =) 


Imma a choosy girl actually especially pasal minuman . Yaya jarang akan cuba minum minuman di luar kebiasaan Yaya . Sebabnya ? Yaya ni seorang yang takut untuk mencuba sesuatu yang baru dan kadang-2 terlebih berani untuk mencuba sesuatu yang baru dan suka ambil risiko terhadap apa yang Yaya nak capai . 


Kelahiran blog ? Yaya mula menulis blog pada usia 14 tahun , masa tu tulis main-2 , orang nak ada blog , Yaya pun nak ada blog . Kalau diikutkan sejarah menulis blog , stnrsyfh ni merupakan blog yang KELIMA / KEENAM buat Yaya . Dan kali ni , Yaya betul-2 serius nak tulis blog . Yaya dah matang sikit dah . Yaya perasan , sekarang ni , semua maklumat di hujung jari , Yaya harap , dengan kewujudan blog Yaya ni , Yaya mampu memberikan maklumat dan info buat mereka yang mencari maklumat / info tersebut . 


Last but not least , I'm an Rx to be . What's that ? Rx means pharmacy symbol . Yaya tak sangka Yaya akan ceburkan diri dalam bidang Farmasi . Menurut sejarah hidup Yaya , cita-2 Yaya menjadi seorang doktor O&G / Dentist . Tapi perancangan Allah Maha Hebat , Sebab Allah tahu apa yang terbaik buat Yaya , maka Allah campakkan Yaya dalam bidang Farmasi ni . 


Oh ya ! Mungkin ! Lepas ni Yaya akan gunakan kata ganti 'aku' untuk entry seterusnya supaya pembaca dapat menjiwai entry-2 Yaya yang berikutnya . Aiceh ! In sha Allah . Semoga bermanfaat . 

Thursday, 24 March 2016

1st Giveaway by Semanis Anggur

syafi khizar | 23:36 | 7Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum ..

Yaya nak support GA Cik Semanis Anggur ni =)


Assalamualaikum….

Atas permintaan rakan fa ni cik puan Semanis Anggur. Dengan lafas Bis'milahhirahmannirahim, fa melancarkan GA dari Semanis Anggur bermula hari ini. GA ni bertujuan mencari like dan follower yang ke 250..Harap korang sudi undi. Jommmm join GA !! #250


Hadiah :
Topup RM10 X 2 pemenang
Bloglist(May) Greenfarra X 5 blog
Bloglist(May) Semanis Anggur X 5 blog
BLOG REVIEW di Greenfarra X 2blog
BLOG REVIEW di Semanis Anggur X 2blog
*2 hadiah misteri kepada 2 pemenang misteri #250

Date : 24 Mac – 15 April 2016

KLIK BANNER UNTUK JOIN....

ShopBack Dot Com ! Jana Pendapatan Bila Berbelanja Online

syafi khizar | 23:28 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .



Pernah dengar tak pasal ShopBack.com ? Kalau tak pernah , mohon cepat-2 klik link ShopBack.com ni . Kemudian SIGN UP ! WAJIB ! Kalau nak jana pendapatan pasif la kan . 


Dengar cerita , dengan berbelanja melalui ShopBack.com ni , kita akan dapat balik duit . Menarik kan ? Kalau dah memang minat beli online , mohon sangat-2 tak lepaskan peluang ShopBack.com ni ! Sebabnya , bila kita keluarkan duit untuk berbelanja , kita akan dapat balik duit untuk berbelanja . Duit poket gitu . Mohon SIGN UP semuanya . Free Sign Up . Tak pecaya ? Anda rugi =)

Sunday, 20 March 2016

G I V E A W A Y by Ros Nordin

syafi khizar | 18:02 | 3Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . .


Semoga Yaya ada rezeki untuk menang . Amiin . Jom join ramai-2 .





Saturday, 19 March 2016

Will You be My Valentine ?

syafi khizar | 22:42 | 0Comments |

Bismillah . . 


Assalamualaikum  . . . 


Tajuk . 


Kemain . Hmm . Minggu first Sem baru dah balik rumah . Apakah ? >_< Actually , jadual Yaya sem ni macam best juga la , pack yang tak berapa nak pack dari Isnin - Khamis . Dannnn ! Jumaat takde kelas . Langsung ! Bahagia hidup ~ Alhamdulillah . 


Masa turun dari block Prima aritu , terjumpa batchmates . Seriously ! Yaya tak pernah nak berborak-borak lama sangat . Borak kejap pun tak pernah , melainkan kalau ada kawan-2 lain yang tegur dulu . Okay ! Yang batchmates Yaya tu tetiba tegur . Yaya tak dengar sangat apa yang dia cakap , angguk je lebih . Yaya rasa dia tanya , 'Balik naik bas eh ?' Ataupun 'Nak balik Kelantan / Pahang eh?' Yaya tak pasti dia ingat ke tak Yaya orang Pahang , yang pasti dia tahu Yaya ni orang Pantai Timur . Cukuplah mukaddimah entry kali ni . 


Berkaitan tajuk kat atas tu . Yaya sebenarnya tengah kompiusss ! Bebudak ni main-2 ke serius . ==' Yaya pula jenis lurus bendul , layankan aje ~ 


Biasalah hidup sebagai ex-boarding school student kan , komfirm ada ramai kengkawan & group Whatsapp tu banyak juga la kan . Kalau hidup takde gossip , tak meriah la kan ? =P . Citernya , Yaya takuuuttt sebenarnya kalau orang salah paham . Biasalah , muda mudi , dapat pula Yaya yang jenis suka memain ni . Orang bila ejek @ gossip kan Yaya dengan kawan-2 yang lain , Yaya ni jenis layan je , tapiii ! Kadang-2 , Yaya takut , orang tu salah anggap =__+ Ingat Yaya suka dia betul-2 . Oh mannn ! Yaya harap-2 la batchmates lain tak salah anggap , Yaya main-2 je kayyy . Layankan aje perangai korang , kalau tak cakap sombong pula kan ? =P


Apa kaitan dengan tajuk atas ? Wallahualam . Takde idea .

How to Move On ?

syafi khizar | 14:14 | 2Comments |
Bismillah . . 



Assalamualaikum .. 


Dipetik dari FB



" Macam mana nak move on ? "
" Its been a year. But, I miss him everyday "

Moving on is hard
Losing someone is hard

I lost my bestfriend. He died in an accident. I lost my girl. She didnt die, I just asked her to leave. Hha

Its hurt
Seriously its hurt

How does it feels
When you lived with their voice. You lived with their jokes. You lived with their smiles and you lived with everything about them.

Suddenly , Its gone. They were gone.

You felt that there's an empty space inside your heart. That make you cry, make you feel alone, make you feel that there's nothing left in your life.

And the empty space that you have lost is a happiness. Happiness that were brought by them.

Actually, you forgot that you can make it yourself. Ehee

You craving for their laugh. You craving for their existence .You craving for them to come back and fill the blank space that they leave inside your heart.

But mate, sometimes, some people are not meant to be yours. They are not meant to be with you forever.

So , even if you fight with your heart and struggle with your soul. Sometimes , It turned out that it doesn't works.

So, have courage
Be strong to let go. Be strong to walk away from something that do not belong to you .

" Bila kita lepaskan sesuatu dengan hati yg redha. Kita kuatkan diri, percaya pada janji² Allah.Kita lepaskan sesuatu yg kita rasa besar kerana Allah.

Percayalah satu hari nanti Allah akan ganti sesuatu yg jauh lebih besar. Maka dari situ laa akan datang ketenangan dan kebahagiaan "

Whenever Allah takes something for you. Know that it is never a loss. Its a gain. Its a sign.

He is leading you to something better than what you want. Bigger than what you've asked. Better than what you've lost.

Be strong, let it go.

" Its hard , I don't have any strength to do so "
" Setiap kali nak move on. I feel weak "

Kekuatan tu bukan sahaja datang dari sabar untuk lepaskan diorang. Bukan datang dari tahannya menangis rindukan diorang.

Tapi , kekuatan itu jugak datang dari keteguhan Iman. Keteguhan antara hubungan kita dgn Tuhan. Kepercayaan kita pada janji-janji Allah.

Allah sentiasa merancang yg baik²
Sama ada beriman atau tak je , Sama ada kita percaya atau tak je.

So bila dia takdirkan benda ni berlaku
Berimanlah , dia rancang sesuatu yg baik untuk kita.

Dia pemilik kekuatan. Pemilik ketenangan. Pemilik setiap hati-hati yg kecewa dengan manusia.

So, nak kekuatan untuk move on

Jagalah hubungan dengan Dia. Jaga amal fardhi. Bina Iman , Bina amal. Binalah kekuatan.

Nak menangis ?
Sujudlah

Nak mengadu ?
Tahajjudlah

Nak kekuatan ?
Doalah

Nak Luqman ?
Pinanglah :')

Jangan pandang rendah pada fungsi tahajjud. Cubalah bangun sekali, tahajjud dan letaklah segala beban dan kesedihan tu dalam sujud.

Nak menangis, nak mengadu
Bagitau dan luahkan dalam sujud. Allah maha mendengar. Hang je taknak mengadu.

Then rasalah perbezaannya.

Pokoknya
Sebenarnya , hilang seseorang tu bukan sebab apa. Mungkin kadang, kita bersyahadah cakap Allah itu tuhan kita.

Tapi kita lebih banyak habiskan masa pada siapa ? Kita lebih berharap pada siapa ? Kita hidup sebab siapa ? Kita gembira sebab siapa ?

Hati tu isi lebih diisi dgn rasa sayang pada siapa ?

So , He just touched your heart and asked you to come back for something bigger than this world :')

Have courage , Move on
Otokeng ?

Friday, 18 March 2016

Medical Abbreviations

syafi khizar | 06:10 | 1Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


Yaya nak share beberapa medical abbreviations yang common kita gunakan especially atas kertas antara doctor & pharmacist . Somehow , patient pun kena tahu juga abbreviations semua ni , kalau tak , susahlah hidup . =)






ORDER FOR MANGO CHEESE CAKE !!!! BLUEBERRY CHEESE CAKE!!! STRAWBERI CHEESE CAKE !!! NOW! ! !

syafi khizar | 06:05 | 1Comments |




Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Saja nak promote bisnes cousin . Dijamin sedap ! 

Meh pakat selit order . Dijamin sedap!!.. mango/Strawberry/blueberry cheese cake rm 6.50 seslice dan RM50 full size ...

COD ISNIN - JUMAAT : 
Area Damansara Kuantan - Sg Karang - Balok : 6.00 p.m - 7 p.m

COD SABTU -AHAD : 
Area Damansara Kuantan -Sg karang -Balok dan kawasan sepanjang jalan Dari Damansara Kuantan ke Bandar : 12.00 p.m - 6.00 p.m

* SElain kawasan ini Caj Penghantaran RM3-5

*untuk beli order dulu yer,sebab kita buat ikut order 

Berminat ;
Pm @ ws 01133684706

*feedback boleh dilihat di https://www.facebook.com/amirasuryati


Tuesday, 15 March 2016

Amboi , sakan awak ye .

syafi khizar | 17:56 | 1Comments |
Bismillah . . . .

Assalamualaikum . . .


Tajuk . Ada kaitan dengan AEON Shah Alam . Alaaa , AEON yang baru buka tu , yang dekat dengan Tesco Extra , yang dekat dengan MSU , yang dekat dengan Stadium Melawati & Stadium Shah Alam tu ... Haaa , senang citer yang dekat Sekysen 13 tu .


Begini ceritanya ...... 


Sedikit REVIEW daripada Yaya , sungguh ! Not bad at all AEON Shah Alam , Yaya sukakan konsep dia , tak tahulah konsep dia akan berubah setiap tahun atau macam mana , 14032016 , Yaya pergi semalam . =) Apa yang Yaya perhatikan , konsep hiasan AEON dalaman AEON ni adalah bertemakan Jepun . Pokok sakura , meja makan , laluan , etc . Siapa yang kaki selfie , wefie semua , memang cantik la kan gambar dia , seronok wehhh kalau nak gambar banyak-2 jet-2 kat luar negara . 


Semalam , Yaya pergi saje je , memandangkan kelas habis awal semalam , bak kata orang , tawaf keliling luar dan dalam AEON Shah Alam . Macam-2 kedai ada dalam tu , Yaya tercari-cari kelibat Sushi King , tak terjumpa pula , atau .... Yaya tak terperasan , ye la kan , jalan nak cepat je , ada tu , ada . In sha Allah . 


Ada entertainment juga dalam tu , kalau budak-2 nak riding dinasour pun boleh , biasanya kita tengok mall-2 ni buat tempat budak-2 main kereta kan , AEON Shah Alam buat lain sikit , budak-2 naik dinasour , kalau aku kecillll , dah lama naik dinasour tu . Kemudian , ada juga train @ kereta api yang bawa keliling mall , agak-2 penat nak berjalan , boleh la naik tren tu , Seghonokkk tengok orang-2 tua naik . Ekeke . Ok . Tu je sedikit review daripada Yaya . 


Masa tengah syioookkk bergambar kat level 2 kalau tak salah , ada sorang uncle ni 'Amboii , sakan awak yer' ...... Aiii keraiiii ... Nak tengok gambar mana ? Boleh la tengok kat IG Yaya , lepas abis tanhkap gambar tu , terus kena tegur . Uncle tu ada dekat tempat Yaya nak amik gambar dari mula-2 Yaya menapak kat tempat tu .. Sampai last sekali uncle tu offer nak tangkap gambar Yaya & kawan-2 . Uncle tu bosan tunggu aunty , katanyalah , Yaya pun layankan aje Uncle ni borak . 


Tetiba terrrjadi ramah semalam lepas dengar ayat 'Amboii , sakan awak yerr' :P Komen uncle tu 'AEON sepatutnya buka pusat bowling!!!' Yaya pun kena komen juga dek Uncle tu , Uncle tu cakap Yaya ni kecik . Ayat selamat 'Kecikkan comel' 


P/s : Alhamdulillah , Dean List ♥

Sunday, 13 March 2016

New Semester

syafi khizar | 01:01 | 1Comments |

Bismillah . . 

Assalamualaikum . .


Haritu citer pasal AEON SHAH ALAM yang baru buka kan ? Cadangnya , LEGENG @ PALAM / SALAM ni nak buat small reunion la kat AEON  . Dalam merancang tu , selalu Yaya jadi mangsa diorang . Layankan aje ~ Masa kat Palam dulu , setiap bulan , Yaya & batchmates yang kat Palam akan buat reunion , makan sama-2 , kitorang mesti akan dapa visitor tiap-2 bulan . Best sangat rasanya masa kat Palam tu . Dan , dari Palam lah mula timbul kes 'Yaya kena goreng' . Ciss ! Pasal nak gather-2 ni pun , Yaya kena goreng lagi . Hampeh budak-2 ni . Tapi , layankan aje . Sebab , Yaya tau diorang bergurau & diorang ada masa senang & susah Yaya . TRUE FRIENDS =) Baik lelaki mahu pun perempuan . 


Okay la , jap lagi nak kena balik Shah Alam da , New Semester . Guess what ? Yaya sedang berduka cita . Kemungkinan besar , grouping bertukar . I mean , classmates . Masa Sem lepas , Yaya masuk Group B sebab kitorang semua budak baru . Tiba-2 , Sir Whatsapp Yaya cakap yang Yaya Group A untuk Sem ni . . Pastu ada lah senarai nama yang lain-2 . Yaya terfikir-fikir la , senarai grouping kali ni based on results ke ? Tapi , result tak tau lagi .  Ke random ? Kalau dulu kelas Yaya 4 orang je laki , tapi 2 fly Japan untuk satu sem , tingal 2 je laki dalam kelas . Kewujudan 2 laki tu pun macam wujud tak wujud , sebab minoriti sangat , pastu duduk belakang-2 , awal & habis kelas je Yaya tegur-2 dua kumbang tu . =P Kadang-2 kalau diorang duduk sebelah Yaya baru Yaya borak lama sikit . 


Kalau betul la senarai nama yang Sir Whatsapp Yaya tu adalah classmates Yaya . Makk aiii , ramai la pula lelaki . Yaya & the gang still satu kelas . Cehh ! And the gang sangat . Tapi boleh la nak dikatakan gang-2 Yaya , sebab mostly , kalau ada aktiviti berkumpulan , kitorang buat sama-2 . Dan dah paham cara kerja masing-2 , dah selesa semua , malas la nak bertukar-tukar . One of the reasons Yaya suka kawan dengan diorang sebab diorang jenis bagi kerjasama & komitmen sepenuhnya . So , senanglah kan . 


Okay la , kita tunggu apa jadi hari Isnin . Semoga semua berjalan lancar . Amiin . 

Thursday, 10 March 2016

Perkembangan Terkini Ahmad dan Muhammad

syafi khizar | 20:48 | 2Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Ingat tak dulu kisah kembar siam Ahmad dan Muhammad ? Haa , ini ada perkembangan terbaru dari mereka . 


MSU welcomed formerly-conjoined twins Ahmad and Muhammad as two among its own today. Both will begin their studies at MSU this 21st March, with Ahmad in Graphic Design and Muhammad in Information Technology.

Mereka sambung belajar kat MSU . Yeay ! Masa kecik-2 dulu kan , Yaya nak sangat jumpa diorang . Nak tengok macam mana diorang jalani hidup sebagai kembar siam (masa tu diorang tak buat operation lagi) . Tak sangka diberi peluang untuk jumpa mereka . Adore sangat-2 diorang masa kecik-2 dulu .  Ingat lagi , ayah Yaya , siap bukukan dan jilidkan kalau tak silap kisah pasal Ahmad dan Muhammad ni . One day , Yaya nak baca balik kisah diorang . Selamat belajar Ahmad & Muhammad . Semoga lebih cemerlang . Amiin . In sha Allah :)

UiTM Private Specialist Centre

syafi khizar | 20:37 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .


Adakah anda sedang mencari pusat rawatan kesihatan di kawasan anda?

HOSPITAL PAKAR KINI DIBUKA DI SUNGAI BULOH!!

UiTM Private Specialist Centre menyediakan perkhidmatan kesihatan dan kepakaran dalam pelbagai bidang termasuk :

1. Jantung & Paru-paru
2. Pernafasan dan Asma
3. Kesihatan Wanita dan Sakit Puan
4. Kesihatan kanak-kanak
5. Pembedahan melalui bukaan kecil
6. Masalah kulit dan Prosedur Kosmetik
7. Sakit Belakang, Sendi, dan rawatan berkaitan tulang
8. Diabetes dan Obesiti
9. Pemulihan Anggota

Lokasi:
UiTM Private Specialist Centre, Aras 2, 
Bangunan Klinikal, 
Fakulti Perubatan Kampus Sungai Buloh, 
47000 Selangor

No Tel : 03-6144 1600

Email : info.uitmpsc@gmail.com

Dapatkan rundingan dan rawatan di UiTM Private Specialist Centre Sungai Buloh untuk masalah kesihatan anda. Hubungi kami atau email untuk temujanji dan pertanyaan lanjut.

p/s: Pra-pembukaan UiTM Private Specialist Centre akan diadakan pada 15-25 Mac 2016, nantikan tawaran saringan kesihatan dari semasa ke semasa!!.

Hebahkan kepada keluarga anda dan mereka yang memerlukan.

Untuk maklumat lebih lanjut juga , boleh kunjungi Facebook UiTM Private Specialist Centre

That 'Pain'

syafi khizar | 20:29 | 0Comments |

Bismillah . . 


Assalamualaikum . .


Dunia ni bulat , kadang-2 kita di atas , kadang-2 kita di bawah . Orang di atas tak semestinya kekal di atas dan orang di bawah tak semestinya kekal berterusan di bawah . Yaya ada terbaca satu caption kawan Yaya . Tapi Yaya ubah sikit-2 la . Bila kita rasa sakit dan penat dan nak give up da , tetiba , ada orang datang bagi semangat . Terus rasa bersemangat balik kan ? Ni antara isi kata-2 semangat buat mereka yang tetiba terrrrlemah semangat .


Okay, it's about, this is His choice, not us. Sekalipun pilihan kita untuk letak medic sebagai pilihan dalam UPU , we will not be here kalau ini bukan pilihan dari-Nya. Kita bukan "kebetulan" berada di sini sebab result kita be like, eh kebetulan layak la pulak masuk kos ni. Sebab ada yang diluar sana, keputusan mereka lagi laaaayaaak dari kita, tapi tak dapat. Sebab disini bukan tempat mereka, sekalipun kalau mereka suka.

Ini semua aturan Dia. Jom lah teruskan melangkah dengan penuh yakin! Dia tempatkan kita disini sebab Dia tahu kita mampu, walaupun selalunya kita meragui kemampuan sendiri. Ok, be positive! Fighting! 


Kesimpulan dia , setiap apa yang kita lalui , bukan kebetulan semata-mata . Allah kan sebaik-baik Perancang . Dan Allah tahu keupayaan setiap hamba-Nya . Jadi , bila kita rasa nak mengalah , jangan terus mengalah , sebab 'When Allah gets you into it , HE will help you going through it ' Okay ?

AEON Shah Alam

syafi khizar | 14:29 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .





Yeay ! Akhirnya ! AEON Shah Alam dah buka ! Depan MSU . Wehuuu ~ Siapa-2 yang nak dating dengan Yaya nanti , kat AEON Shah Alam kayyy . >_< Jom ramai-2 serbu AEON Shah Alam sekarang . Abis la Yaya nanti . Pantang masa FREE , komfirm muka ni akan menempel kat AEON . 

4 Soalan Dari Ucing

syafi khizar | 07:52 | 3Comments |
http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/03/4-soalan-dari-ucing.html


Hi Blogger.Jawab Empat Soalan dari Ucing ,Ada Berani .? Follow Blog Ucing atau Google +.Copy Code yang Tersedia di Bawah .Buat tajuk "4 Soalan Dari Ucing" dan Publish . Tinggalkan Post Anda di Ruangan Komen  Di Sini.Tag Rakan Anda untuk Sama-sama menjawab 4 Soalan Ucing..Segmen Tamat 15-3-2016.(^x^) miau..miau...

Ucing Soal Anda Menjawab ok..(^_*)

Ucing "Soalan Pertama Macam mana Nak Masukkan Gajah dalam peti Ais.?"

Anda Menjawab: Buka peti , bawak masuk gajah , tutup peti . Ada masalah ? 

Ucing "Soalan Kedua Macam mana Nak Masukkan Zirafah dalam Peti Ais.?"

Anda Menjawab: Buka peti . Keluarkan gajah , Bawa masuk zirafah . Okay ?

Ucing "Soalan ketiga Kalau Singa Mengajak Semua Haiwan,Haiwan Apa yang tak akan datang.?"

Anda Menjawab: Zirafah kannnn ? Sebab takde haiwan yang sempat bawa keluar zirafah dari peti =P

Ucing "Soalan Keempat Macam mana Nak Berenang Menyeberang Sungai yang penuh dengan Buaya.?"

Anda Menjawab: Kat sungai ada buaya ke ? Bukan semua haiwan pergi jumpa singa juga ke ? Berenang je la macam biasa bila takde buaya . =P


Tag : +najwa zahid 

Wednesday, 9 March 2016

Braunschweig GiveAway

syafi khizar | 20:52 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 

Aritu kan Yaya ada mencuba nasib untuk dapatkan poskad dari Braunschweig dari blog SITI . Alhamdulillah . Menang ! Tak rugi mencuba nasib . So , bawah ni adalah quotes yang kreatif lagi menarik lagi tertarik kau memang da booom ! Semoga bermanfaat untuk semua . Amiin :)



The world is not a wish-granting factory

Allah still loves and shows mercy to those who disobey Him. So, imagine how much he loves those who obey Him

Families is like fudge... mostly sweets with lots of nuts

Travel as much as u can, as far as u can, as long as u can . Life is not meant to be lived in one place
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand

Menimba ilmu itu susah, Cari ilmu lagi susah. kadangkala sampai bila ketika kita hampir berputus asa. Menimba ilmu kadangkala membuat kita kekurangan duit, tidak cukup masa, makan pun rasa tawar tapi percayalah, selagi kita bergantung kepada Allah, selagi kita ingat encik abah dan puan ibu, selagi kita kuat berusaha . . . Allah akan bantu kita. Allah akan menjayakan kehidupan kita di dalam pelajaran mahupun di dunia dan di akhirat. 

Bukan senang untuk senang, bukan susah untuk susah

When Allah pushes you to the edge of difficulty, trust Him fully because two things can happen . Either He'll catch you when you fall or He'll teach you how to fly

Menu BAHAYA

syafi khizar | 20:46 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .

Hati-hati :D

Sunday, 6 March 2016

#1 Giveaway Braunschweig

syafi khizar | 12:57 | 4Comments |

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Baru jumpa GA ni . Tak tau lah still valid ke tak , nampak macam tak valid da . Tapi . Sokayyy , tetap join dan support ^_^ 


Quotes :
When Allah pushes you to the edge of difficulty, trust Him fully because two things can happen . Either He'll catch you when you fall or He'll teach you how to fly . 

Ranking Sekolah-Sekolah Pahang SPM 2015

syafi khizar | 10:25 | 2Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


Haritu Yaya ada share Ranking SBP & MRSM untuk SPM 2015 . Tiba-2 ada orang send ranking SPM 2015 bagi sekolah-2 Pahang . Tahniah Yaya ucapkan untuk kedua-2 sekolah Yaya . ^_^ So proud of you . InSTAR vs SMKJP .

Saturday, 5 March 2016

Avoid VERY

syafi khizar | 20:13 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .













Giveaway Holiday Bersama Mak Long!

syafi khizar | 19:26 | 4Comments |
Bismillah . . 

Assalamualaikum . . 


Jom ramai-2 join segmen MakLong ni . Support sama-2 . Menang kalah adat permainan =D





Segmen #FamilyBlogger

syafi khizar | 19:21 | 8Comments |

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 

Jom ramai-2 join segmen ni . .  Yaya nak tag akak PC [+PeRdU cINta ]

Tips Senaman Untuk Kurus

syafi khizar | 18:43 | 0Comments |
Bismillah ..

Assalamualaikum . .