Monday, 29 February 2016

2nd Mini Giveaway by Tashira

syafi khizar | 17:42 | 5Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .



Jom ramai-2 support GA Tashira . Hadiah menarik :) Semoga Yaya menang . Amiin .

Friday, 26 February 2016

WOOP - A Community of Women with Opinion

syafi khizar | 14:05 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum  . . 


Jom ramai-2 join WOOP untuk dapatkan pelbagai hadiah menarik dan yang paling penting , it's FREE ! Siapa tak sukakan dapat barang FREE . Eleh ! Jangan tipu lah cakap tak suka . WOOP ni apa sebenarnya ? The simplest one to tell what WOOP is all about is . . .  . WOOP ni macam online survey , kita just jawab survey dia , kumpul-2 points , nanti boleh redeem hadiah . Macam-2 hadiah ada . Berbaloi-baloi . Rugi kalau tak join . Em  , malas cakap banyak , nak join klik SINI . 

GIVEAWAY BIRTHDAY WISHES TO ME AND BLOGLIST 2016 by Noor Akma

syafi khizar | 13:06 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .



Jom ramai-2 join GA ni & wish birthday dekat blogger Noor Akma .


Yaya punya wish birthday . . . Simple je kot . . 

Happy Birthday Noor Akma . May Allah bless you fi dunya wal akhirah . Someone once said that a true friend remembers your birthday but not your age . I remember both . So , ain't it count for something ? Anyway ! Here are some words of wisdom ; Smile while you still have your teeth . Peace ! :D

Petua Kejut Anak-Anak Bangun Tidur

syafi khizar | 12:43 | 0Comments |
Bismillah . .

Assalamualaikum . .




Kadang-2 betul juga cara nak kejutkan ni . Tapi , kalau Yaya , untuk kejut Yaya , kata-2 manis pun kadang-2 tak jalan juga . Ikut mood . Yaya komfirm akan bangun awal gila-2 senang citer la kan , excited bangun bila ada event yang kena handle atau nak pergi jalan-2 . Masya-Allah , bersiap dia , sebelum Subuh lagi =P 


Tapi , ada orang kena guna kata-2 manis . Contoh macam kawan Yaya . Dia siap rakam lagi suara dia supaya senang bangun . Ayat dia cenggini :
Nana (Bukan nama sebenar) , bangun Nana , kata nak jadi Princess , Princess mana boleh bangun lewat-2 . Cepatlah bersiap , Princess kena selalu cantik-2 . 

Seram kot siapa yang tak biasa dengar . Masa kena buat Final Project PEC which is kena perform Drama @ Teater , group Yaya guna idea Princess ni . Memang kena bahan satu batch la citer dia . Opps . Bukan idea Yaya , idea roomate dia sendiri . Salam Jumaat :)

Thursday, 25 February 2016

Teka-Teki

syafi khizar | 18:17 | 5Comments |


Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Jom main teka-teki ni . Berapa jawapan dia ? :)

Sahabat Sejati

syafi khizar | 13:59 | 1Comments |


Bismillah . . 


Assalamualaikum . .  =)


Semalam menyepikan diri . Tak tau nak tulis apa . Pikir ku berfikir ku berfikir . Otak ligat memikir . Akhirnya . Alhamdulillah . Ada idea . Tetiba teringat satu kisah pasal sahabat sejati ni . Bukan cerita pasal diri Yaya . Tapi sorang abang dan kakak ni , em' boleh dikatakan macam abang dan kakak angkat Yaya . Yaya kenal  diorang masa sekolah tadika lagi . Ceritanya bermula . . .  . 

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-


Abang ni 'senior' pada sorang kakak ni . Jarak umur diorang beza 2 tahun . First time diorang kenal masa dekat kenduri . Like em' love in the first sight . Kakak ni menyampah gila dengan abang . Selalu abang kacau kakak . Menyanyi , berjoget , berdansa semua abang buat semata-mata nak curi perhatian kakak . Kakak tak layan sangat . Sampai satu tahap , kakak angkat kakak nama dia K. Chaa (Bukan nama sebenar) tolong abang . K. Chaa bagi nombor telefon dan alamat kakak pada abang . Abang apa lagi , happy gila la kan . Hari-2 abang call rumah kakak (masa dulu-2 kan tak guna handphone sangat) . Kakak pun macam-2 la bersoal jawab dengan abang . 


Kemudian , diorang declare 'couple' . Tapi , abang jenis kuat cemburu . Masing-2 lain-2 sekolah , masing-2 pasang spy . Kebetulan pula , masing-2 ramai peminat masa zaman sekolah . Orang ni buat jeles , orang lagi satu akan balas buat jeles . Macam tu la diorang . Kejap baik , kejap gaduh , baik gaduh baik gaduh . Sampai satu tahap , masa tingkatan berapa tak ingat , abang amik keputusan nak pinang kakak . 


Datanglah rombongan meminang , tapi , ditolak , hati manyak sedihhhh ohhhh . Atas alasan , diorang berdua masih muda lagi . Memang betul pun , muda sangat , nak kahwin tu , mungkin belum mampu untuk sara hidup kakak masa akan datang . Last-2 abang pun move on dan anggap diorang takde jodoh . Mungkin ada yang lebih baik untuk masing-2 dan kedua-dua mereka berjanji untuk jadi sahabat sejati . 


Masing-2 sebenarnya first love untuk diri masing-2 . Diorang membesar sama-2 , kerja pun dalam bidang yang sama , pendek kata semua sama-2 la lepas daripada kejadian meminang tu . Cukup umur , abang pun kahwin dengan pilihan hati & kakak pun kahwin dengan pilihan hati pada tahun berikutnya . Masing-2 hidup bahagia dengan pasangan masing-2 . Tapi , orang cakap , abang dan kakak masing-2 ada perasaan lagi antara satu sama lain , wallahualam . First love kan . Memang susah nak lupakan . 


Pada satu petang tu , abang accident , meninggal di tempat kejadian sebab pendarahan dalaman . Kereta abang memang tak gaya kereta da . Lepas habis kerja , abang cakap kat kakak , dia penat jadi nak tumpang kereta kakak untuk gi kat kereta dia sebab kereta abang , abang parking jauh , diorang borak-2 dan bergurau senda macam biasa . 1/2 jam lepas tumpang kereta kakak , abang accident . Lepas abang keluar dari kereta kakak , abang call isteri dan anak-2 , suruh diorang bersiap-siap nak bawa keluar makan memandangkan minggu tu abang sibuk , jadi masa untuk keluarga terhad sikit . Tapi , Allah adalah sebaik-baik perancang . Isteri abang dapat call daripada sepupu abang cakap abang accident dan meninggal kat tempat kejadian . Kejadian yang berlaku dalam sekelip mata tu memang buat semua orang terkejut . 


Abang tinggalkan seorang isteri dan dua orang anak . Sebenarnya , abang ada 3 orang anak , tapi yang sulung meninggal masa umur 3 bulan sebab ada penyakit apa entah , tak ingat . Kakak pula , kehilangan kawan sejati . Sebenarnya , kakak baru bercerai sebulan sebelum tu , kemudian tahun berikutnya , bekas suami kakak pula meninggal sebab penyakit jantung kalau tak silap . Dan , kakak hidup dengan seorang anak hasil perkahwinan dengan bekas suami . The end .


Bila Yaya pikir-2 balik kan , betul Allah Maha Mengetahui atas tiap sesuatu itu . Kalaulah , ditakdirkan abang dan kakak kahwin masa dulu , berlaku pula accident , Yaya rasa , kakak tak kuat untuk hadapi semua ni sebab kakak kehilangan sahabat dan suami yang paling dia sayang dan cintai . Tapi , sebab jodoh diorang tak panjang , at least , kakak cuma rasa sakit sikit je . (Yaya rasa) Sebab batas diorang cuma sebagai kawan bukan batas sepertimana pasangan halal . Dan untuk isteri abang , dia sangat kuat orangnya . Anak-2 arwah abang , bila makin besar , makin sama muka dengan arwah abang . Si kakak mirip wajah arwah abang masa kurus (sebelum kahwin) manakala si adik mirip wajah arwah abang masa badan berisi (selepas kahwin) . Dan arwah abang , in sha Allah , berjumpa dengan arwah anak pertama mereka di dalam Syurga . Tuhan itu Maha Adil kan ? Arwah abang dapat jagakan arwah anak sulung  di dalam Syurga manakala isteri arwah abang , Allah kurniakan dua orang puteri yang mirip wajah arwah abang sebelum dan selepas kahwin sebagai pengubat rindu . 


Al-Fatihah untuk arwah abang . Yaya harap , one day , Yaya akan jumpa lelaki yang betul-2 perangai dan sikap macam arwah abang . I know , he's one in a million . Memang susah nak cari orang macam arwah abang . Selalu tersenyum walaupun ada masalah . Tak pernah tunjukkan dia ada masalah . Selalu sabar . Dan , seorang yang setia dan tulus dalam percintaan . Tak pernah tipu . Arwah abang cakap , yang paling penting dalam kehidupan adalah KEJUJURAN walaupun kadang-2 kita terpaksa terima kepahitan yang bakal berlaku . Arwah abang memang sentiasa jujur dengan perasaannya , tak pernah berselindung , tak pernah tipu , kejujuran seperti ini yang sentiasa dirindui . 

Sebab Dilarang Solat 15 Minit Sebelum Zohor

syafi khizar | 07:44 | 0Comments |


Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Pernah tak kadang-2 kita tertanya-tanya kenapa tak boleh lakukan apa-2 solat 15 minit sebelum waktu zohor ? Ni jawapannya =) 


1. Ketika itu matahari berada di kemuncak langit sebelum gelincir (masuk Zohor). Disebut juga waktu rembang.


2. Waktu ini diharamkan solat sunat apa pun kecuali:
  • + Pada hari Jumaat bagi lelaki yang hadir solat Jumaat
  • + Berada di masjidil haram (Mekah, Madinah dan al-Quds)


3. Waktu ini, jin syaitan sedang mengambil tenaga mereka kerana ciptaan mereka dari unsur api. Dengan pancaran matahari yang kuat, tenaga mereka bertambah dengan cepatnya (recharge). 


4. Ketika ini jugalah, ahli sihir membuat dan 'menuju' ilmu hitam mereka selain pada waktu tengah malam. - Ilmu Perubatan Islam 


5. Manusia pula sebaliknya. Ketika ini, badan berada pada tahap paling lemah. Maka Islam menggantikan ibadat solat sunat dengan tidur sunat yang namanya Qailulah untuk tujuaan kecergasan fizikal dan juga rohani.


6. Qailulah 15-30 minit sebelum Zohor. Itu yang terbaik.


7. Qailulah juga antara cara untuk awet muda. Kerana ketika tidur, segala tekanan kerja dan kehidupan di siang hari dilepaskan secara semulajadi.


8. Ikuti sunnah, pasti berkah.


Untuk point ke-3 dan ke-5, Nabi SAW bersabda:
"Lakukanlah Qailullah, kerana sesungguhnya syaitan itu tidak melakukan Qailullah."

**Lupa , diambil daripada FB**

Tuesday, 23 February 2016

Renew Lesen di Pejabat Pos

syafi khizar | 10:54 | 4Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum .  .



Dengan gigih . Kayuh basikal pergi bandar . Kau hado ? Mujur bandar dengan rumah Yaya jarak dia dalam 5 minit perjalanan kalau kayuh basikal . Kereta takde , kalau ada , memang naik kereta la kan =P . Tujuan gi bandar hari ni semata-mata nak gi renew lesen . Nak gi JPJ , masya-Allah , kalau naik basikal , mahu dekat 20 minit . Malas aihh . Kalau ada kereta , 10 minit atau kurang sampai da JPJ tu.


Prosedur untuk Renew Lesen kat Pejabat Pos senang ya amat .
  • Amik nombor (Pilih bahagian lesen , bayaran bil , etc)
  • Pergi kaunter , cakap nak renew lesen 
  • Bagi Kad Pengenalan & Lesen yang da tamat tempoh tu 
  • Tunggu sekejap . Dan . . .  .  Siap =)
  • Eh ! Jangan lupa bayar . Kadar bayaran boleh rujuk SINI . Tapi kat pejabat pos akan dicaj RM 2.10 kalau tak silap .

Monday, 22 February 2016

Giveaway Februari 2016 by Blogger KHEZMAIRA

syafi khizar | 23:27 | 2Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Giveaway Februari 2016 by Blogger KHEZMAIRA


Semoga Yaya menang GA ni  . Amiin :)

Giveaway Sugarscarf by zeeralily

syafi khizar | 23:12 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Harap-2 Yaya menang GA kali ni . Amiin . Awesome hadiah dia :)



SYARAT PENYERTAAN

1) Mestilah follow blog ini telebih dulu

2) Follow Instagram @zeeralily cari gambar ini dan tag rakan anda


3) Like Facebook :


4) Buat 1 entry bertajuk 'Giveaway Sugarscarf by zeeralily'


5) Copy banner diatas & back link pada entry ini

6) Dalam entry tu, copy semua info dalam entry ini

7) Lastly, tinggalkan link penyertaan pada comment entry ini




HADIAH UTAMA


Sugarscarf Lana Basic Premium Shawl - Lana Ash Pink
Hope By Sugarscarf - Hope Kate Ribbon Red



SAGUHATI
Skin Care Product 


Bagi berlaku adil, Pemenang akan dipilih secara Top Referral & Lucky Draw

Wish u all the best!

Maka Nikmat Tuhan Manakah yang Engkau Dustakan ?

syafi khizar | 15:24 | 1Comments |
Bismillah . .



Assalamualaikum . . 



Seronok baca bingkisan kawan Yaya . Yaya harap , masuk Sem 2 nanti , Yaya akan ada satu buku , macam diari la kan . Tapi , dalam tu ada bingkisan-2 dan coretan-2 yang boleh menginsafkan diri Yaya , macam bawah ni . Amiin . In sha Allah . Akan Yaya usahakan . =) Maybe one day , Yaya akan publish coretan-2 Yaya tu , macam buku Tribulasi 365 . Siapa tahu . Rezeki Allah kan luas =)





Ujian Allah itu untuk menguatkan. PerancanganNya itu sentiasa yang terbaik.
.
.
.
.
.
.

Pada saat kau rasakan sukarnya ujian yang kau hadapi, sakitnya untuk kau tempuhi...... Yakinlah bahawa nanti ada yang lebih baik menanti, cuma bukan sekarang. Bukan sekarang. Tapi yakinlah, pasti ada nanti. Itu janji ilahi. .
.
.
.
.
.
Mungkin supaya nanti kau dapat merasai, nikmatnya diberikan pemberian yang bertubi-tubi. Agar kau lebih menghargai.
.
.
.
.
.
.
Cuma, pada saat ini. Hendaklah hati mengerti, jangan sampai kau berputus asa dengan rahmatNya. Dia tempatkan engkau disini, kerana Dia tahu engkau mampu. .
.
.
.
.
.
“….dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.” [Surah Yusuf: 12]
.
.
.
.
.
.
Maka jangan kau ragui lagi inikah jalan yang ditetapkan untukmu. Dia letak engkau disini, sebab Dia tahu engkau mampu. Teruskan. Yakin pada perancanganNya. .
.
.
.
.
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui” [Al Baqarah; 216]
.
.
.
.
.
"Ya Rabbul Jalil, save me from myself; for I am my worst enemy." - @_aakmal_
.
.
.
.
We might think we have a very good plan. But at the end.... We will eventually realise the best one is always the one planned by Him, Allah. Have faith. Allah loves you. More than the way you can ever imagine. ❤
- Afiqah | 22.02.16 -

Doa Amalan Pelajar

syafi khizar | 11:39 | 1Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


22022016 . Cantik tarikh ni :) Bagi Yaya la . Sebab 222 . Okay la , Yaya nak share sikit doa-2 yang PATUT seorang pelajar amalkan . Kena print ni . Ada beberapa doa Yaya dah amalkan . Lain-2 otw la untuk menghafalnya . Haa Yaya , cuti-2 ni kan elok menghafal ayat-2 Quran , hadis-2 , doa-2 . Ni tidak , makan , tidur , movie . Itulah kerjanya . Okay . Deep . Kata Yaya kepada Yaya sendiri . Selamat beramal semua . Amiinn . 









Ayat Deep untuk Pelajar

syafi khizar | 10:50 | 1Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum  . .

Just a friendly reminder to myself and friends . Hmm . Deep . But also give me some inspirational and motivational words . :)


Walau mcm mana kau rajin study, kalau kau selalu ucapkan kegagalan untuk diri sendiri, lama lama akan termakbul juga. Lama lama mmg kau akan gagal sbb kau sendiri doakan diri sendiri mcm tu. Sebab setiap yang kau cakap tu doa.

Walau mcm mana kau rajin study, tapi ada hati orang yg kau tak jaga, kau sakitkan hati, boleh juga jadi punca kegagalan kau. Sebab ada hijab yg menghalang.Tengok balik punca kita gagal kenapa.

Ada masa kita rasa semua kita dah jaga, study dah smart, tahajjud dah hari hari, tapi kita sakitkan hati orang, pandang rendah pada mereka yang ibadat kurang dari kita. Benda kecil ni yang kita tak nampak.

Gagal tu boleh jadi sebagai ujian. Tapi boleh juga jadi sebagai peringatan utk kita muhasabah balik. 

Sunday, 21 February 2016

Giveaway Logo / Header by Stanzaku

syafi khizar | 22:46 | 3Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .



Jom join semua  ! Yaya rasa macam nak tukar Header Yaya , Soooooo . Tak salahkan kalau join . Semoga Yaya menang . Amiin :) 

MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK

syafi khizar | 19:31 | 3Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Jom ramai-2 join MEGA GIVEAWAY ni . Serious , ramai sponsor . Menarik kan ? Semoga Yaya menang . Amiin .


♥ Assalamualaikum ♥

"MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK "

Alhamdulillah bersyukur ke hadrat ilahi dengan limpah kurnianya, akhirnya Mega giveaway ini berjaya dilancarkan. Terima kasih kepada 21 sponsor yang sering memberi kerjasama yang baik. Dengan lafaz "Bismilah" cik akak membuka tirai "MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK ".

klik banner - join 
Syarat-syaratnya :-
  • Follow blog, Follow Instagram, Follow Google+ & Like Page Facebook - Rujuk Entri SINI (syarat Follow Instagram, Follow Google+ & Like Page FB hanya kepada peserta yang memiliki mana-mana akaun yang dinyatakan seperti di atas).  
  • Letak link blog ini dalam senarai bloglist anda -  [ Cik Akak ] [ Eyja ] & [ Pn. Wawa ] - **syarat ini wajib kepada semua peserta sepanjang tempoh Mega Giveaway ini berlangsung.
  • Buat entri bertajuk "MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK "
  • Copy coding yang disediakan & paste kan dalam ruangan HTML
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini 
  • Giveaway berlangsung 01.02.2016 - 26.02.2016
  • Giveaway tamat 26.02.2016 jam 11.59 malam
  • Pemenang dinilai melalui RANDOM.ORG & PENGUMUMAN PEMENANG PADA 29.02.2016.

First Mini GiveAway MasitaEyta Mencari Followers Yang ke 150 & 10 New Bloglist

syafi khizar | 19:25 | 2Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Jom support ramai-2 Mini Giveaway ni . Cepat join  ! Kalau penyertaan kurang daripada 20 , automatik terbatal . Sian penaja . Jom join okay ? Semoga Yaya menang . Amiin .


Awesome Birthday Giveaway

syafi khizar | 19:20 | 3Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Memang Awesome la giveaway ni . Semoga Yaya menang . Amiin .


First Giveaway By Nadia Syamimi

syafi khizar | 19:13 | 4Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Hadiah menarik ! Jom join ramai-2 . Support . Support . =D . Semoga Yaya menang kali ni . Amiin .

Tips on How to 'Mengorat' Your Lecturers

syafi khizar | 11:42 | 4Comments |

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Baru acah-2 rajin nak bawa Mr Laptop pergi campus bila buka sem nanti , dah beliau permainkan perasaan Yaya . +___+ . Dah kenapa semua tablet dan laptop mempunyai masalah yang sama . Battery cepat abis , Battery 'Kong' la senang citer . Ni mesti kes guna masa tengah charge . Tak lain tak bukan . Hm , tau . :Z  Haruslah di'operate' sekalian makhluk sebelum semester buka . 3 minggu lagi . Kot . =P Lama lagi ~ Dusshh , surat denda abang Posmen pun tak gi bayar lagi . Siapa rajin sangat hantar surat tak cukup duit setem niiiiii . Btw , tajuk entry look nice . Ain't it ? Saja nak bagi tips . Saja je okay . =)


1. Bertegur Sapa dengan Lecturer

Buat je muka tak malu bila jumpa lecturer kat tengah jalan tu , selamba badak je bagi salam atau pun senyum kat lecturer . Kalau Yaya la kan , Yaya suka senyum dulu . Senyum kan sedekah . Gituhh . Ada sorang lecturer ni , Yaya tak pasti fakulti mana , muka dia macam Einstein gitu . Yaya senyum je la . Kemudian , start daripada Yaya senyum tu , asal dia jumpa Yaya , komfirm dia akan senyum , angkat tangan & greet Yaya . Kadang-2 , bila nak pergi kelas kan , kalau lif ramai orang , dia akan bagi Yaya masuk dulu . Aucchh , rasa macam anak emas gitu . Tak la , sebab kadang-2 kalau kelas Yaya lambat lagi pun , kalau kat lif tu , Yaya suka bagi laluan dekat orang yang nampak macam rushing . Malas la nak berhimpit-himpit . Orang kata , kalau tak kenal maka tak cinta , so . rajin-2 la bertegur sapa dan berkenal-kenalan dengan lecturer .


2. Perkenalkan Diri

Yaya sebenarnya jarang buat benda ni , kecuali bila lecturer tanya . Biasanya , kawan-2 Yaya yang akan perkenalkan Yaya dan Yaya suka perkenalkan diorang pada lecturer . Pada Yaya la kan , bila kita introduce orang kat orang lain , sebenanrnya , orang tu lagi ingat dengan nama & muka kita . Sebab , kita yang banyak bercakap berbanding diorang . Seriously , tak tipu .


3. Keep in Touch dengan Lecturer

Ada orang jenis yang penakut nak amalkan perkara ni . Bagi Yaya , Yaya suka amalkan . Cara Yaya , kalau takde apa-2 yang nak tanya @ borak , cukuplah sekadar senyum masa berselisih kat mana-2 . Lama-2 , lecturer akan ingat muka kita . Kadang-2 Yaya tak keep in touch selalu sangat pun , Yaya suka kacau-2 lecturer masa tengah 5 mins break , tak pun sebelum start @ habis kelas . Kadang-2 saja-2 borak dengan lecturer sebelum masuk kelas . One of the reason Yaya suka duduk barisan paling hadapan sekali adalah untuk lecturer mudah ingat Yaya . Kata nak mengorat kan , mestilah kena amalkan sikap berbaik-baik dengan lecturer . Bagi Yaya , kalau duduk betul-2 depan meja lecturer , lagi banyak info yang kita tahu dan paham sebab bila tengah 5 mins break , kita akan borak-2 dengan lecturer , orang lain pula sibuk bising-2 kat belakang .


4. Participate Dalam / Luar Kelas

Point ni penting juga bagi Yaya . Bila kita selalu participate dalam dan luar kelas , lecturer akan perasan akan kewujudan kita . Masa semester lepas , Yaya ada la beberapa kali jadi 'orang besar' dalam beberapa program . Lecturer Yaya ada cakap semalam , one of the reasons dia selalu ingat dan perasan Yaya start daripada Yaya jadi 'orang besar' program . Rasa macam bangga pun ada juga . Bukan sebab apa , lecturer berbanding dengan cikgu sekolah , lecturer kan ada beratus-ratus students yang dia ajar dalam satu masa . Memang sangat tipis la dia nak ingat muka dan nama kita . Bila join beberapa program , lecturer ingat muka kita . Rasa macam , 'Wow ! Tak sangka lecturer ingat =)' Selain tu , selalu tanya soalan & berinteraksi dengan lecturer pun salah satu cara untuk kita dekatkan diri dengan lecturer . That feeling bila lecturer ingat nama kau , kau akan rasa takut tapi dalam masa sama happy . Takut sebab komfim-2 kau akan jadi target diorang masa nak jawab kuiz atau exam , komfirm-2 diorang nak tau pencapaian kau . Happy sebab , in sha Allah , one day , bila kau dah bekerjaya , kau jumpa lecturer balik , takde la lecturer macam terkial-kial nak ingat siapa kau .

Ada satu cerita , masa Asasi , Yaya rasalah , Yaya tak menonjol sangat . Rasa je la . Dah-2 , kawan-2 Asasi sekalian , jangan nak cakap Yaya menonjol sangat =P . Entahla , sederhana menonjol rasanya . Sem 1 je menonjol , Sem 2 malu-2 sikit sebab orang da kenal . Eh . Azam Yaya masa Degree memang nak rapat dengan lecturer macam zaman-2 sekolah dulu . Zaman sekolah Yaya dikenali sebab , pertama parents , semua cikgu-2 kawan parents Yaya , dah tu , sekolah pula masa tu tempat permainan Yaya masa kecik , memang la cikgu-2 kenal . Secondly sebab akademik Yaya . Alhamdulillah , Imma one of the holder Anugerah Berbintang Pengetua , tak pernah miss lagi dan rank pun top 3 , top 5 , top 1. Opps . Kadang-2 . Berlumba-lumba . Lols . Thirdly , memang aku famous . K. Gurau je . Eh , sambung balik , masa degree , sem satu . Yaya tak expect langsung lecturer akan ingat nama Yaya , lagi-2 lecturer CFS yang hanya masuk kelas Yaya sekali seminggu . Tiba-2 , 2-3 bulan sebelum final , nama Yaya naik dalam kelas . Jumpa mana-2 pun , komfirm Yaya yang kena bantai dulu . Kalau untuk lecturer BPH sendiri , memang lauk Yaya . Sebab , Yaya suka kacau diorang , bila berborak , diorang minta 'A' untuk setiap subjek diorang . Kalau tak bagi 'A' , memang lauk buka sem nanti . Point dia kat sini , bila kau rapat dengan lecturer , automatik semangat untuk belajar ada sebabnya kan , kau akan rasa macam kena force luar yang push kau untuk study . Macam Yaya , Yaya janji dengan lecturer nak bagi 'A' , so , macam malu la kan kalau tak bagi bila da janji . Automatik ,semangat study tu timbul .


5. Be You

Bagi Yaya , kejujuran tu penting . Apa-2 pun , jadilah diri sendiri . Bila kita nak deal dengan orang-2 yang kita kena dan wajib hormat ni kan , jadilah diri sendiri . Supaya orang berasa senang dengan kehadiran kita . Respect pendapat orang lain . Tak tahu nak cakap apa , better senyap . Ada yang tak puas hati , cakap depan-2 jangan cakap belakang . Bila masuk MSU , Yaya dapat bezakan perangai bangsa Melayu , Cina dan India . Serious best ! Budak chinese dalam kelas Yaya ada 5 orang je . Tapi apa yang Yaya suka pasal diorang , semangat belajar diorang . Diorang , kalau tak puas hati , cakap depan-2 lecturer , takde cakap belakang . Hmm . Ada la sebenarnya . Tapi jarang . Sikap suka bertanya diorang . Masa boleh check result MidSem dulu , Yaya taknak check . Terbawa-bawa perangai Asasi . Takut . Padahal , kalau zaman sekolah , masya-Allah , teruksssss perangai . cikgu tak tanda lagi , sanggup duduk depan cikgu nak tengok cikgu tanda dan dengar cikgu bebel . Masuk Asasi , maybe la , Yaya tersalah jadi diri Yaya . Semua benda peperiksaan Yaya takut nak tau . Lols . Masa Degree terbawa-bawa perangai tak senonoh ni . Mujurlah geng-2 Chinese ni geng-2 Yaya juga , diorag encourage untuk Yaya tengok result . Diorang cakap 'Kalau you tak tau result sekarang , macam mana nak improve untuk final nanti' . Pemikiran zaman sekolah Yaya . Sama ! So , beranikan diri untuk tengok result =) Last but not least , habis exam aritu , Yaya rasa , Yaya akan sentiasa jadi diri Yaya masa zaman sekolah . Sebab bagi Yaya , I'm at the best state during my schooldays .


Okay la kawan-2 , sebenarnya , kat atas ni , tips-2 untuk kita rapat dengan lecturer . Bukan mengorat okay .  Bila kita rapat dengan lecturer , kita akan rasa 'lain' . Kadang-2 rasa macam lecturer caring kat kita . Takkan rasa sunyi wa cakap sama lu . Kenapa ? Sebab kita selesa dengan mereka . Semoga bermanfaat . =) 

Saturday, 20 February 2016

Loghat Kelantan

syafi khizar | 17:10 | 2Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .



Memandangkan Yaya ni orang Pantai Timur , tapi Yaya selalu diklasifikasikan sebagai 'Mek Klate' . Bakpo wehhhh .  Yaya pun tak tau kenapa . Orang cakap , sebab cara percakapan Yaya , lebih jelas lagi menonjol bila duduk dengan set-2 Kelantan , haaa , nampak sangat macam orang Kelantan . Wallhualam . Orang cakap muka Yaya macam orang Kelantan pun ada juga . >_< Kalau sesi Ice Breaking , comfirm orang akan cakap Yaya asal dari Kelantan , bukan Pahang . Layankan ~ Saja nak share serba sedikit loghat kelantan yang Yaya 'curi' daripada FB . Mampuh abih kalu buley laki kelate wehhh , tapi , kalu menepati cita rasa , ehem , apa salahnya . Chopp ! Main-2 . Cukuplah yang ada perwatakan macam Achik . :') Sure I terima . Persoalan , siapa Achik ? XP

Tips Blogging

syafi khizar | 16:59 | 1Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Baru balik dari birthday party . Wehuu ~ Sambut birthday adik kawan , kebetulan sama tarikh dengan birthday Yaya , jadi , sambut sekali je lah =P Tiap-2 tahun memang macam tu pun masa zaman abis SPM . Tapi , tadi kawan Yaya agak kureng sikit . Eventhough his sister just 12 , but , her size looks like 20 . I mean , chubby ? Perhaps . Yaya ni . . . . Aigooo . Memang kureng punya kawan la kan . Tapi , mujur ibu diorang paham bila Yaya and kawan ni da start berperang , last-2 dua-2 gelak sendiri . =P


Sebelum masuk umur baru , Yaya terpikir-pikir la kan , kenapa Yaya wujudkan blog balik . Mungkin la , mungkin la kan , Yaya minat menulis :') macam ayah Yaya . TAPI ! !  ! Yaya tak minat nak amik bidang bahasa Melayu kecuali bahasa asing . Ayah Yaya minat bidang bahasa Melayu . Mungkin la tu salah satu faktor . Faktor yang kedua mungkin sebab Yaya minat berkongsi pendapat gila Yaya , Yaya minat membaca apa yang Yaya @ orang lain tulis . Mungkin .  Kemudian , mungkin nak dapat ramai kenalan and . . hadiah . ekekke . Alhamdulillah , dah bertuah beberapa kali setakat ni untuk menang GA . =) Mungkin . Semua ni kemungkinan okay .


Back to our main story board . JUJUR , KEJUJURAN 


Dalam dunia blogging ni kan , pendapat Yaya sendiri la , apa yang paling penting kejujuran . Kemudian minat . Kenapa kejujuran penting ? Bila jujur  , orang akan suka baca entry kita . Bila jujur , orang dapat 'feel' baca entry kita . Bila jujur , orang sentiasa ternanti-nanti upcoming entry dari kita . Bila kita jujur , semuanya akan mudah . Takde kepura-puraan . Bila jujur juga , kita sendiri sebagai penulis merasa senang je untuk taip entry . Hati banyak gembira .


Ada orang jenis nak buat blog untuk famous . Ada orang jenis yang buat blog sebab meniru orang lain . Orang ada dia pun nak ada . Last-2 biar je blog tu bersawang , berkeledak , berabu semua . Ada orang buat blog sebab suka-2 . Ada orang , blog dia sebagai perhiasan , at least bila orang tanya ada blog ke tak , dia haptoodate la juga orangnya . Ada blog . gittuwww ~ Macam-2 orang yang kita ada .


JADI DIRI SENDIRI . Pendapat peribadi Yaya , mohon jangan bash , mohon jangan kecam . Jadilah diri sendiri walau di mana kita berada ye anak-2 , hadek-2 , abam-2 , sistur-2 sekalian . Bila kau jadi diri sendiri , orang akan respek kau . Betul kan ? Eh ! Takkan tak nak orang respect ? Bagi Yaya , Yaya suka dan hargai kalau orang respect Yaya . Bukan respect kena tabik hormat bagai semua tu . Cukuplah tak amik kesempatan atas diri Yaya tak kira senang atau susah . Hmm , banyak pula membebelnya . Kenapa kena jadi diri sendiri bila buat blog ? Alasan yang sama , supaya orang tahu kau jujur . See ! JUJUR lagi . I told you , kejujuran amat penting mehhh . Maksud Yaya jadi diri sendiri kat sini , janganlah terlalu nak tunjuk sangat perangai tak senonoh tu , cover la mana yang patut . Jadi diri sendiri bila menulis entry . Buat entry macam cara kau bercerita dengan kawan-2 kau . Barulah orang rasa syioookkkk dan best nak baca blog kau . Hmm , cakap macam blog kau ramai orang baca je kan Yaya . =P


BE CONFIDENT ! 

Komfiden tu penting tapi jangan over komfiden , sama juga macam exam . Eh ! XP Okaylah , da masuk dunia luar kan , macam dunia blog ni :') , apa yang penting , keyakinan diri . Pelisss la yakin je kat diri ada orang akan baca entry-2 atau blog kau keseluruhannya . Err , macam Yaya tengah buat sekarang ni . Yakin je ada orang akan baca entry ni . =P Yakin pelisss . Bila kau yakin , semangat untuk terus maju dalam bidang penulisan melalui blog secara automatiknya akan meningkat secara drastik . Kalau tak komfiden , jangan tulis . K . Gurau , main-2 . Ampunkan beta .



Last but not least , pesanan penaja daripada seorang guru penaja :
Success is not coming from our comfort zone, but it's actually comes from our courage zone! Always challenge ourselves to do the best, just 'kun anti!' and not to forget always 'kun faya kun!'

Pesanan Ex-Lecturer Penaja kepada Student-2 Unibersiti Luar Sana
Go see your lecturers whenever you need help with studies or the courses that you're taking. This is so important! That way, they'll "notice" you cause you know they have so many students .... to remember faces & names! Unless you are the one who usually participates in class during class discussions. InsyaAllah you'll be a happy & a better student! I hope this helps.

9 Rules to get a University Dean's List

syafi khizar | 08:14 | 2Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Dean List . Semua orang termimpi-mimpikan untuk dapat Dean List . Kira bangga la kalau dapat jadi salah seorang daripada pemegang Dean List . Perasaan dia . Ya Allah , sukar digambarkan . My 9 rules to get a University Dean's List from Amni Azharan. 

1. Choose the major and minor that you really care about, really want to learn, and really want to know about. To me, i choose pure science (physics) as I'm looking forward for researches and inventions.

2. Don't let your temporary success fools you. Some people stop trying once they get good grades. But don't do that. Success is no doorway, it's a staircase. The higher you step on, the more you need force & energy. The higher level you're in, the more effort you need to put on.

3. DO NOT SKIP CLASS. If you're sick and about to die, then you can skip one class.

4. BE IN THE CLASS BEFORE YOUR PROFESSORS COME IN. It sounds typical but most students fail to do this. The impact in your learning process is really really big.

5. DO NOT RELY ON YOUR FRIENDS TO GET MARKS. Some of students rely too much on their group-mates to get mutual marks. YOU WON'T LEARN ANYTHING IF YOU KEEP DOING THIS. STAND ON YOUR FEET. And you should know that you annoy you friends so much if you do this.

6. Take good care of your health. Eat healthy food and don't forget to drink plentiful of plain water.

7. STUDY UNTIL YOU FEEL THE INNER PAIN AND CONFUSION. As you reach the level that you confuse everything that you learned, you're so close to understanding it. (I STUDIED WITH A LOT OF CONFUSION IN CALCULUS AND ELECTRIC SUBJECTS AND OMAIGOD NAK PECAH OTAK). But a lot of students, when they feel one pain, they stop there and didn't even want to feel anymore pain. That's NOT struggling. it's normal, the more you learn, the more you actually don't know.

8. DURING STUDY WEEK, DO NOT learn new things but revise all the equations, formulas, the past year questions that YOU ALREADY DONE. Study anything before the study week starts. (My busiest week is the study week because a lot of friends will text me, call me, knock my door, to ask questions, And i teached and answered a loooot of asked questions during study week)

9. Pray. Ask a lot from Allah. He owns all the knowledge. He is the only ONE GOD. Laa ilaaha Illa Allah. Subhaanallahi 'Amma yushrikuun.

"وَأَحْسِنُوٓا۟ ۛ إِنَّ ٱللَّهَ يُحِبُّ ٱلْمُحْسِنِينَ"
"Dan berbuat baiklah, sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik" -AlBaqarah, ayat 195

Semoga bermanfaat.

Wednesday, 17 February 2016

Dunia Baru

syafi khizar | 16:27 | 4Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .




Dunia baru . Alhamdulillah . Terima kasih untuk kek ni ayah . 

Ayah : Sedap tak kek ni ? Ayah beli je . Rasa apa tak tahu .
Yaya : Em , tak sedap . 

Adeshhh . Rasa bersalah pula . Maybe sebab Yaya tak suka krim dia . Tapi , krim tu sangat teballllll . Kalau tak makan rasa rugi . Jadi , Yaya gagahkan diri untuk makan krim & icing dia . Ayah mesti tak beli kek ni dah tahun lepas . Ohh ayah , takde kek pun takpe =) Anyway , Yaya tak kejam okay , Yaya paksa diri untuk makan , nak amik hati ayah kan ;) Tapi . .  Tetap rasa bersalah . Anyway , terpaksa jujur kan . . Ekeke . . 


Okay la , since da masuk dunia baru ni , Yaya ada beberapa target baru untuk diri Yaya .


Tak tinggal amalan-amalan sunat

In sha Allah , sedang mencuba untuk perbaiki diri . Kalau dulu-2 zaman sekolah-2 rendah senang je nak buat , bila meningkat dewasa , macam-2 pikir , kadang-2 tertinggal kadang-2 sengaja tinggalkan atas alasan penat , etc . Kena perbaiki diri . Mati kan tak kira masa , kena prepare awal-2 untuk menghadap Ilahi . 


Lebih menghargai masa

Yaya akui , masuk zaman degree , Yaya rasa relaxed gila . Ada la rasa tepu tu kadang-2 , tapi mostly , waktu malam , Yaya tak study sangat , banyak main game , maybe sebab mindset Yaya masa tu keluar pukul 8 pagi balik petang , selesaikan semuanya kat kampus , malam untuk berehat je . Kemudian , memang berehat la citer dia kan . Akak roomate je yang mostly akan study sepanjang masa . =P Yaya banyak main-2 sambil kacau dia . Hmm . Menghargai masa lagi dengan cara perbanyakkan membaca . Dulu , Yaya suka sangat-2 membaca . Bila ada gadget semua ni , Yaya abaikan pembacaan . Lepas habis 17hb ni , Yaya akan slow down bahagian social media . Macam sir Microbiology Yaya cakap "Make your time less on social media , focus more on your studies"


Cari Clique @ Geng

Yaya sebenarnya memang tak suka sangat ada clique and geng sendiri . Yaya prefer untuk bersendirian je . Tapi , masa PMC aritu which is our Camp for our Islamic Studies , Yaya rasa macam seronok pula bila ada geng . Maybe sebab diorang lain fakulti , tak selalu jumpa , jadi tak berapa nak tau pasal perangai sebenar diorang . Walaupun kem tu dua hari je , finally , Yaya pandai pilih kawan & geng . Tengok citer Wai Rai High School pun buka minda Yaya cara untuk pilih kawan . Yaya nak ada geng untuk dua-2 gender , lelaki & perempuan . Masa kecik-2 dulu , citer zaman sekolah tadika la kan , Yaya ada sorang kawan baik lelaki & kawan baik perempuan . Kemudian , masa sekolah rendah , masing-2 pindah , lost contact . Yaya trauma nak ada geng da sebab tak suka perpisahan masa tu . Memang moody gila la . Sebab that time , Yaya rasa , diorang je paham Yaya & Yaya je paham diorang . Tapi , masuk umur baru ni , Yaya harap-2 dapat jumpa orang yang betul-2 boleh jadi sahabat sejati dunia akhirat Yaya . Orang cakap , kalau nak cari kawan baik , cari yang berbeza jantina . Yups ! Yaya akui , ada sahabat sejati yang berbeza jantina lebih menarik daripada yang sama jantina . Sebab , pemikiran lelaki dan perempuan berbeza , jadi , macam-2 pendapat yang boleh kita dapat . 


Lebih Jujur & Ikhlas

Eh ! Bukan Yaya tak jujur & ikhlas selama ni . Tapi , dunia baru ni , Yaya nak LEBIH jujur dan ikhlas . Taknak terlalu menjaga perasaan orang , last-2 diri sendiri yang stress & sakit hati . Yaya akan jaga hati semua orang , tapi dengan cara yang lebih jujur , telus dan ikhlas . Nahhh ! Macam slogan je . Biarlah orang nak cakap apa pasal kita lepas tu , yang penting kejujuran dan ketidak pura-puraan tu ada . 


Lebih Banyak Berdiam Diri

Senang citer , nak kurangkan kenakalan . Hmm . Yaya pun tak tau dari mana datang kenakalan ni . Suka sangat kacau-2 dan usik-2 orang . Tapi , best juga sebenarnya kalau jadi nakal-2 ni , dapat kenal ramai orang dan tak rasa awkward sangat bila kena bekerjasama dengan diorang ||Padahal rasa awkward , tapi buat-2 cool|| Sebab , alih-2 kita yang kena kacau balik . XP


Lain-lain

Hmm , asalnya banyak , tapi .. tak tahu nak tulis apa . =P


Okay la , semoga Yaya lebih matang di kemudian hari . Ameen :D

Parody Wars Part 10

syafi khizar | 09:52 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .




Title : All About That Gas
By : The Gasilicious


Chorus*
Because you know it's all about that gas,
 'Bout that gas , no liquid
It's all about that gas
'Bout that gas, no solid
It's all about that gas
'Bout that gas ...gas..gas..gas

Yes, it's pretty clear , the gas has no shape
And, i can shake it, shake it like i'm suppose to do
Cause particles go zoom,zoom that we can't chase
 All the right spaces in all the right places

We see the lectures note mention the gas law
Ideal, Charles's, Boyles's and Avogadro's law,
If you got volume, pressure, just use the Boyle's law
Cause every law looks pretty perfect from the bottom to the top

Yes, my lectures told me "don't worry about the size"
(shoo wop,wop,shoo-ooh wop wop)
Avogadro's says if volume boost particles will rise
(boost, rise,rise , boost rise, rise)
Charles say, gas won't be no fixed volume when temperature rise
so if that's what you're into then temperature and volume directly along

repeat chorus*

ideal gas equations
go ahead and tell them every students that
Yes, I'm saying , you can combine the law
But i'm here to tell you
Every inch of you is pretty perfect from the bottom to the top

Yes, my lectures told me "don't worry about the size"
(shoo wop,wop,shoo-ooh wop wop)
Avogadro's says if volume boost particles will rise
(boost, rise,rise , boost rise, rise)
Charles say, gas won't be no fixed volume when temperature rise
so if that's what you're into then , temperature and volume directly along

Repeat chorus*

it's all about the gas
bout the gas
Hey!
Yeah..yeah..ooh.. you know you like this gas..Hey


Parody Wars Part 9

syafi khizar | 09:50 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .



Title : Love of Molecules
By : Aishiteru

Parody Wars Part 8

syafi khizar | 09:49 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum .  .



Title : Hello Chemical Bonding
By : Bonding Girls



Tuesday, 16 February 2016

Parody Wars Part 7

syafi khizar | 12:00 | 0Comments |
Bismillah .


Assalamualaikum .


Title : Periodic Table
By : The Free Radicals



You gotta go and make a periodic table oh Henry Masely
You know it’s based on atomic number and its properties
I hope I don’t run out of elements could someone called Dr Brian Teo
Cause I just need one more shot at Chemistry
I know you know that I made those mistakes maybe once or twice
By once or twice I mean maybe a couple a hundred times
So atomic number oh increasing in pattern oh and its properties
And now we go to introduction of the table
Yeah do you know there are groups and periods?
They have same number of electrons and valence shells
The periods range 1 to 7

Yeah I know there are 18 groups down
There’re also metal, non-metal and metalloids now
Periodic table, yeah
Table yeah
Table
Yeah I know how im gonna read it now
Number, symbols, name and weight in down
Atomic radius depends on attraction in nucleus and electrons
But you know that there are effective nuclear charge and shielding effect
Zeff is the positive charged experienced by the electrons
Shielding effect is the repulsion of electron

Monday, 15 February 2016

Parody Wars Part 6

syafi khizar | 16:10 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum .  .


Title : Gas Laws
By : Girls Ranger




I think they did it again
They made me believe
This topic is easy…
Oh yeah…

It just like a piece of cake
That time I don’t know
They’re not serious

And I lose all my senses
When the matter occupy space
And have a mass

Oops need to learn it again
Three states of matter
Solid, liquid and gas
Again and again
Oops it’s getting harder
Properties of gas
Its P V n T

Gas is something you can’t touch
It may cause a change
In substance and done,
Yeah I don’t realize

We have four laws of gas
Charles’s, Boyle’s, ideal gas
And Avogadro

There are many relationship
When we talk ‘bout all the gas law
Let me tell you all

Boyle’s state that the pressure
Of fixed amount of gas
Inversely proportional
To the vol. of gas
Then we have Charles’s law
Temperature  and volume
Direct relationship

Hey you! Avogadro's states that
Volume of a gas is directly proportional to the amount of gas
Oh really?
Yes at constant temperature and pressure
What do you mean?
I mean...
When n is up
V is up

Oops all.. of the gas law will combine
To form ideal gas law
The R is a constant
And the formula is
P V = n R T

Now I have understand all
Four types of gas laws
As I sing this song
Again and again
Boyle’s, Charles’s, Avogadro’s
And ideal gas
It’s not a big deal

Now I have understand all
Four types of gas laws
As I sing this song
Again and again
Boyle’s, Charles’s, Avogadro’s
And ideal gas
It’s P V n T

Tips Menjawab Soalan Interview dengan Betul

syafi khizar | 16:03 | 2Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Masa scroll FB tadi , terjumpa artikel ni . So . Nak share la , mungkin berguna untuk diri Yaya pada masa akan datang :D


1. Why do you want to work in this company? (Kenapa anda ingin bekerja di syarikat ini?)

JAWAPAN SALAH: 
“Because I like to work here. I like this job. I love this industry”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
I’ve always loved administration (contoh bidang kerja yang dipohon) because I am an organized person. I like things to be organized and systematic. I work well under stress so I can handle any kind of task with minimal supervision.


2. Tell us about yourself/ Introduce yourself (Perkenalkan diri anda)

JAWAPAN YANG SALAH: 
“My name is Carla. I was born in 22 September 1989 in Sarawak. My mother is a housewife and my father is a teacher. I graduated from UITM in 2013. I studied Business Administration. I have never worked before.”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“My name is Carla and I’m 26 years old. I have a degree in Business Administration. Although I haven’t had any working experience, I’ve spent my free time reading business articles and researching about latest business news just to keep me updated. I’m hoping to be given a chance to experience the real world of business”


3. What did you quit your last job? (Kenapa anda berhenti kerja anda sebelum ini?)

JAWAPAN SALAH: 
“I quit because my last job was terrible. The workload was so heavy and the boss was so pushy. My previous boss was nightmare”

PERINGATAN: Majikan yang bakal mengambil anda bekerja ini mungkin bakal menjadi bekas majikan anda juga. Jadi, jangan tunjukkan yang anda suka memburukkan majikan.

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I loved my last job. It taught me so many things and my previous boss has always been helpful. But I quit because I want to experience new environment and broaden my horizon by working in a different company.”


4. Where do you see yourself in five years? (Apa yang anda lihat di dalam diri anda 5 tahun lagi?)

JAWAPAN SALAH: 
“Relaxing in Maldives” atau “Being a boss in this company”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I hope to become very well-experienced in what I do and have a better understanding of my field


5. What’s your greatest weakness? (Apa kelemahan terbesar anda?)

JAWAPAN YANG SALAH: 
“I tend to put things to the very last minute.”

PERINGATAN: Jangan hanya beritahu kelemahan anda. Tidak salah berlaku jujur tapi haruslah disokong dengan kelebihan anda.

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I tend to put things to the very last minute. But I work well under pressure and I personally think that pressure motivates me to work twice as hard and finish my work on time”


6. What salary are you looking for?

JAWAPAN YANG SALAH: 
“I hope to get a suitable salary that would be able to support me, living in this economy and in this big city”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I hope to get a salary that is suitable with my qualification and job duties. I also want to be considered based on my working experience”


7. Why should I hire you?

JAWAPAN YANG SALAH: 
“Because I’m the best candidate” atau “Because you’re hiring”

APA YANG ANDA PERLU JAWAB: 
“I’m a team player, I work well under pressure, and I’m a people person. I can work with all kinds of people and am always willing to learn new things and tackle new challenges.”

REZLLENE GIVEAWAY BY DYLLAREZAN

syafi khizar | 09:21 | 4Comments |
Bismillah ..


Assalamualaikum ..


GA ! Jom join ramai-2 .


Hadiah menarik . Semoga ada rezeki untuk menang . Amiin :D

Pengetua dan Anak Maut

syafi khizar | 09:03 | 2Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


MARAN: Dua beranak maut dalam kemalangan di FELDA Jengka 19, dekat Kampung Awah, di sini, jam 1 tengah hari tadi.   Mangsa, Mohd Rozi Mat Sani, 48 dan anaknya, Mohd Adam, 10, disahkan maut di lokasi kejadian selepas kereta PERODUA Kelisa dinaiki mereka bertembung dengan sebuah lori. Jurucakap polis berkata, mangsa adalah Pengetua Cemerlang Sekolah Menengah Kebangsaan Jengka Pusat, Maran dan anak jati FELDA Jengka 18. Katanya, kereta PERODUA Kelisa itu dipandu anak mangsa, Mohd Afiq Zakuan, 18, dipercayai bergesel dengan sebuah kenderaan lain menyebabkannya hilang kawalan dan bertembung dengan lori dari arah bertentangan. Mohd Afiq Zakuan cedera parah dan kini dirawat di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HOSHAS), Temerloh. Difahamkan, mayat kedua-dua mangsa dihantar ke Hospital Jengka untuk bedah siasat dan sudah dituntut ahli keluarga mereka. Jenazah dijangka akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Sungai Gau, Temerloh, malam ini.



Kehilangan yang amat besar bagi warga SMK Jengka Pusat . Sungguh . Arwah Tuan Haji Rozi merupakan Pengetua Cemerlang sekolah Yaya suatu ketika dulu . Macam tak percaya arwah sudah meninggalkan kita semua . Tidak terhitung jari jemari ni kalau nak kira jasa arwah buat Yaya dan rakan-2 yang lain . Kami memang agak 'nakal' masa zaman sekolah , tapi apa yang arwah pesan dan nasihatkan , semuanya kami ikut . Arwah tidak pernah mengajar kelas kami pun . Dedikasi dan komited arwah dalam membangunkan sekolah daripada Sekolah Rancangan Khas --> Sekolah Kluster --> Sekolah Cemerlang di Pahang ini sangat Yaya kagum . Macam-2 program dan usaha yang arwah laksanakan . Seriously , Yaya macam boleh baca da ucapan apa yang arwah akan bagi setiap kali tiba masa untuk arwah berucap .


Sebelum cuti CNY aritu , cikgu-2 bercerita pada Yaya semalam , arwah cakap 'Cikgu , saya rasa nak berehat panjang lepas raya cina ni , tapi taknak amik cuti' dan macam-2 pesanan yang disampaikan kepada guru-2 . Siapa sangkakan , rupa-rupanya , itu tanda-2 kami akan kehilangan arwah buat selama-lamanya . Saat berpeluang untuk menatap wajah arwah yang terakhir kalinya . MasyaAllah , sungguh tenang wajahnya dan arwah seakan-akan kelihatan tersenyum . Ya Allah , ampunilah dosa-2 guruku yang telah banyak berjasa buat diriku dan rakan-2 yang lain serta ampunilah dosa anak kecilnya yang tidak sempat mengenali dunia sebenar-benarnya dan tempatkanlah mereka dalam kalangan orang yang beriman' Amiiin . 

 



P/s : Mengenai bagaimana kemalangan ini berlaku , biarlah menjadi rahsia . Jangan direka-reka cerita , mungkin berlaku fitnah . Semoga Afiq cepat sembuh . Amiin . 

Sunday, 14 February 2016

Home Tutor

syafi khizar | 09:10 | 0Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Macam entry Yaya sebelum ni , Paid Review Murah , Yaya tengah mencari duit poket untuk masuk semester baru dan kehidupan seterusnya . Tetiba rasa nak ketengahkan bakat semula jadi Yaya yakni mengajar budak-2 yang memerlukan bantuan dalam pelajaran . 


Pengalaman Yaya , Yaya daripada Form 1 lagi akan jadi tutor untuk beberapa orang anak jiran Yaya . Habis sekolah dalam pukul 3 , berehat dalam 2 jam , pukul 5 ada budak datang rumah untuk belajar . Alhamdulillah , masing-2 tunjukkan peningkatan dalam pelajaran diorang . Sampai sekarang , kalau balik Pahang , Yaya akan setia jadi tutor diorang => Oleh itu, Yaya terfikir untuk buat servis Tutor Online..


Syarat-2 dia :
  • Terbuka kepada semua penduduk di seluruh Malaysia 
  • Tutor Online ni Yaya akan ajar topik mana yang tak paham & bimbing masa buat latihan @ boleh je tanya apa-2 soalan yang tak paham 
  • Subjek yang Yaya berani amik risiko untuk ajar : MATEMATIK , SAINS , BAHASA MELAYU, BAHASA ARAB, ADDITIONAL MATHEMATICS, CHEMISTRY, PHYSICS. Subjek lain boleh try slow talk dengan Yaya . 
  • Tahap pengajian : DARJAH 1 sehingga TINGKATAN 5
  • Bayaran : RM 15 / subjek within 24 hours . (Hmm , Yaya tak pandai sangat bab-2 ni)
  • Waktu Beroperasi : 9.00 am - 10 pm setiap Sabtu dan Ahad

Cara Beroperasi : 

Yaya akan online 24 jam sama ada di WhatsApp atau email atau Facebook . Kemudian , mana-2 soalan atau topik yang tak paham , Yaya akan tolong . Yaya boleh juga nak jadi Private Tutor kat rumah which is face to face la maksud dia untuk area Shah Alam sahaja . Tapi , depends pada transport Yaya , sebab kat Shah Alam , Yaya guna public transport sahaja . 


Hubungi :
  • WhatsApp : 017-9405242
  • Email : stnrsyfh17@gmail.com

Parody Wars Part 5

syafi khizar | 08:47 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .




Title : Funky Elements
By : Parra for Cuva

This is a good song to keep up with elements
Let’s start with metals in group 1 they’re masterpieces
Lithium to caesium they have one valence electron
Going down the group these atoms more reactive and grow bigger

Group 1, sodium!
They make our foods taste better
Group 1, potassium!
They lowering high blood pressure
Group 1, hot damn
Gotta know them all, to help you recall
Group 1, hot damn
And they’re soft and melt too easy
Break it down

Chemists do it periodically, chemists do it on the table
This is the periodic table
We’ll sing about it from A to Zinc
We’ll sing about it from A to Zinc
We’ll sing about it from A to Zinc
Dance it out and keep in mind
Well soon your problems argon!
Come on

Don’t believe me, ask sir! (5x)

Stop!
Wait a minute
Let’s not forget we have halogens in it
Colourful, and non metals
Careful, they’re poisonous!
We have fluorine, chlorine, bromine and iodine
Pungent smell, and they bleach things
No they won’t conduct electricity

Halogens, chlorine
Keepin’ swimming pool microb free
Halogens, fluorine
Found in our bones and strong teeth
Halogens, hot damn
Gotta catch em all, gotta know em all
Halogens, hot damn
So reactive, negatively charged

We have good gases, we call it noble gases
They’re far right in the table
Low reactivity and so stable
From helium, krypton to radon
Shells are full thatll make em happy
Dance it out and keep in mind
Well soon your problems argon!
Come on!

Don’t believe me, ask sir! (5x)

Before we leave
Imma tell you a lil something
Transition elements, they’re ductile and malleable
They are also known as the d-block elements
Some paramagnetic, some diagmagnetic
With oxidation states, use as catalysts

Come on, guys, lets slide in, some extra properties
The central block they own it
From left to right, they shrinking
They are hard, and shiny
Conducting electricity
Metals like nickel, tin and lead
They form colourful compounds
Come on!

Don’t believe me, ask sir! (5x)
Periodic table
Periodic table
Periodic table
Periodic table