Monday, 19 September 2016

Berat Memang La Berat

S.K. | 20:38 | 3Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Image result for tunas hlovate

Second Year ! Alhamdulillah , semua berjalan lancar , walaupun blur-2 juga masa kelas start . . Pharmacology of PNS (Peripheral Nervous System) . . Tak kena assign jadi Class Rep lagi setakat ni , mungkin sebab dah bagi amaran awal-2 (Dari habis Sem 2 dah cakap nak bersara) Kalau kena assign lagi , mungkin dah takdir . . 


Teringat tiba-2 masa dengar radio IKIM FM , cerita pasal Sit Khadijah r.a. , lupa pula ustaz apa yang bagi ceramah tu , tapi ustaz tu cakap , orang yang bernama 'Siti' ni , selaluya dialah yang dianggap sebagai ketua . . Bila tengok balik diri Sya , rasa macam betul pula ustaz tu cakap , sejak dari bangku sekolah lagi , Sya diberi kepercayaan untuk memimpin . . Bakat semula jadi ? Wallahualam . . Dan secara tiba-2 , Sya rasa kesian pula dekat class rep baru , Sabar ye kawan , in sha Allah , dipermudahkan . . Masa Sya baca buku TUNAS karya Hlovate , kan ada satu part Kucai cakap pada Didi , 

"Berat memang la berat. Tapi kalau semua orang tak nak buat , dah tu siapa nak buat ? Lagipun cuba fikir , katakan title ni dapat dekat kepala weng sikit , macam mana ? Dibuatnya dia tu jenis hu-ha je..."


This hits me hard ! Al-kisah , beberapa hari sebelum Sya baca balik buku TUNAS ni , someone Whatsapp me and tried to console me (as he said =P) with the same sentence like that . . Yeah ! Not exactly the same , but almost the same . . And I just said  "Tengoklah dulu , kalau hati terbuka" . . ~_~


Kadang-2 , Sya terfikir , Sya ni pentingkan diri ke ? Sya cuma rasakan , Sya kurang masa untuk diri sendiri , yes ! I love to help people , but somehow , I don't have a very peaceful time for myself , even when they Whatsapp me late at night , if I didn't reply them , I can't sleep , I feel sorry & pity for them , I might think , the things they asked was very important to them . . And , as I give this position to other people , I feel sorry for them , is it I'm too selfish ? Am I do a right things ? Hopefully  . . 


Coretan tanpa sedar ~


Thanks for reading =)

3 comments:

  1. betul tu, setuju sangat macam dialog yang Kucai cakap tu. Tapi apapun, hak diri sendiri pun perlu dijaga juga kan,huhu. All the best.

    ReplyDelete
  2. I literally feel you babe TT__TT
    You are not selfish anyway.

    ReplyDelete
  3. pernah jugak cmni dulu2. well, sbb kebanyakan beri kepercayaan pd kite kan. Btw good luckk awak belajar.

    ReplyDelete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥