Friday, 12 August 2016

Wifi Connected BUT No Internet, Secured

S.K. | 10:07 | 7Comments |
Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Beberapa hari lepas , Sya mengalami masalah sambungan internet . Untuk device lain , semuanya , elok molek je lepas , untuk laptop Sya , asyik Connected but No Internet , Secured . Satu hari okay lagi , masuk hari kedua , tangan dan gatal-2 dan geram-2 dah ni . Sya pun godek-2 la laptop ni , buat la apa yang Sya tahu . Tak lepas juga , cuak dah ni , jangan lah laptop buat hal . Terpaksa la guna bantuan Encik Google . Banyak juga la tips dan tutorial yang diberikan , malangnya , semua tak lepas . Geram juga rasanya . Last-2 , restart laptop , haa , baru menjadi .  Okay , antara solution yang Sya gunakan adalah:

1. Internet Protocol (TCP / IP)

  1. Tekan WIRELESS CONNECTION ICON dekat bawah kiri tu atau pun search NETWORK CONNECTION
  2. Left Click dan tekan PROPERTIES
  3. Scroll bawah sikit , cari INTERNET PROTOCOL VERSION 4 (TCP / IP v4) atau yang seangkatan dengannya , HIGHLIGHTKAN dan pastikan kotak OBTAIN IP ADDRESS AUTOMATICALLY bertanda .
  4. Sebelum tu , kalau ada nombor pada kotak lain ,  salin dulu la kat mana-2 , in case tak menjadi cara ni , setup balik macam yang awal-2 tadi .
  5. Buka Google , search la apa-2 pun , tengok menjadi ke tak , kalau tak menjadi , boleh RESTART laptop tu dulu . Bila da restart dan masih tak menjadi , boleh cuba cara kedua . 

2. Command Prompt

  1. Dalam kotak search , taip Command Prompt
  2. Kemudian , bila dah buka , tekan enter sekali , copy paste kod bawah ni:
    ipconfig/flushdns
    nbtstat -R
    nbtstat -RR
    netsh int ip reset c:\resetlog.txt
    netsh winsock reset
  3. Pastu , RESTART laptop .

P/s : Ada lagi satu , tapi tak ingat macam mana , kalau Sya ingat , Sya akan update . Hmm , rasa janggal pula guna Sya , Tapi , Sya ada maksud . So , bila orang panggil , kata-2 tu kan doa .

Thank you for reading :)

7 comments:

  1. Poning la sya nk setup bgai ..bgs la wt sendiri..klo akk mmg ler x bpe nk rjin nk oii..

    ReplyDelete
  2. pergh teror betoi ni. klu den nangih dah dpn laptop -.-' hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha , Boleh la Sya tolong kalau laptop tak dapat internet ye .

      Delete
  3. This is the simplest way and its worked. I used to repair my friend's laptop few times and yes I pakai cara ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yess ! Exactly , there's more complicated ways . >_<

      Delete
  4. Nak tanya....bru2 sy ada tukar password wifi tp lps sy setup dia tunjuk ' No Internet, secured'...so mcm mana eh? Sy dh try di komputer lain dgn handphone tp still x boleh. Harap boleh bantu

    ReplyDelete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥