Wednesday, 8 June 2016

Ujian

syafi khizar | 00:19 | 0Comments |
Bismillah.. 


Assalamualaikum . . . 



Selamat Menyambut Ramadan Al-Mubarak semua . Alhamdulillah, dah dua hari dah kita berpuasa . . Ujian . . Mudah untuk kita cakap , tapi tak mudah untuk kita tanggung setiap ujian-Nya.. Orang-2 bijak pandai selalu cakap, manusia yang diuji oleh Allah merupakan insan yang terpilih . . Ujian-2 ni sebagai salah satu tanda cara Allah tunjukkan kasih sayang kepada hamba-Nya . . Setiap ujian yang Allah timpakan ke atas seseorang individu itu sesuai dengan kemampuan diri individu tersebut . . 


Pagi-2 lagi , tiba-2 hati Yaya sebak . Lepas Yaya kira-2, masuk tahun ni , tahun yang ke 5-8 Yaya ditinggalkan oleh orang yang Yaya sayang . Bermula dengan arwah makcik (2008) , arwah abang Chik (2010) , arwah an dan sekali lagi arwah makcik (2011) .  . Jujurnya , Yaya sayang mereka semua . Siapa tak sayang family kannn  ? Wajah-2 mereka , tak pernah lekang dalam ingatan .


Tapi , pagi tadi , deras je air mata ni mengalir , tiba-2 teringat senyuman arwah abang Chik . . Senyuman yang mampu menyejukkan hati semua orang , senyuman yang mampu memadamkan kemarahan dan tangisan dan senyuman yang paling manis yang Yaya pernah ada dalam hidup ni . . Tengok muka arwah pun mampu buat Yaya tersenyum . . Entah kenapa , pagi tadi Yaya tiba-2 rindukan senyuman arwah . . Gelak tawa arwah . Sedar tak sedar , dah 6 tahun arwah tinggalkan dunia ni . . Kebetulan , nama salah seorang anak arwah sama dengan nama Yaya . . Rasa sebak . . Arwah tinggalkan dunia ketika berumur 28 tahun . . Anak arwah masa tu baru berumur 2-3 tahun . . Bila Yaya terfikirkan anak arwah , Yaya rasa sebak , sebabnya, anak-2 arwah langsung tak berpeluang berpuasa dan berbuka puasa dengan ayah mereka . . Ya , kita yang masih ada ibu bapa ni , seharusnya , bukan tahap harus da, tahap WAJIB bersyukur sebab masih ada ibu bapa , masih sempat untuk berbuka, bersahur dan berpuasa bersama-sama . .


Bila Yaya terkenangkan arwah abang Chik , Yaya akui , salah satu faktor Yaya suka senyum , sebab Yaya tiru abang Chik . . Sebab , Yaya rasa bahagia bila tengok arwah abang Chik , so, Yaya pikir , maybe la , ada orang lain (tak kisah la siapa-2) akan bahagia juga bila Yaya selalu senyum kat diorang . . Like , ummmm . . Smile is the best medicine you can give people to calm themselves . . Lately ni , ada la sorang classmate Indian Yaya tegur Yaya, 

'Hey ! You know what , I sekarang ni jarang dah nampak you senyum , kalau masa Sem 1 dulu , I tengok you suka senyum'

Bila ada orang tegur macam ni , Yaya rasa , erm' diri Yaya ni stress ke eh ? Entahlah . . Semua orang ada stress , entahlah , mungkin la , Yaya hilang sumber untuk selalu tersenyum , such as arwah abang Chik . . Mungkin juga la , sebab masa dulu-2 la kan , sebelum menjelmanya Sem 2 ni, Yaya suka buat reflection diri , Yaya akan ingat perkara-2 positif yang orang cakap kat Yaya , perkara-2 yang negatif , mostly , Yaya akan abaikan . Buat macam dengar tak dengar je . . 


Okay , Yaya selalu cakap kat diri , one day , Yaya nak cari lelaki yang persis arwah abang Chik . . That smiles . . A charming smile , sweet smile . . Susahkan nak cari orang yang sentiasa tersenyum biarpun ujian melanda . . Arwah abang Chik one of 'that' person yang akan selalu senyum walaupun ada masalah . . I wish I could be like him . . I wish I can find someone like him . . Arwah abang Chik ada pesan juga 'Majukan diri sebelum bina hidup berkeluarga' . . Kadang-2 , Yaya terfikir juga , kenapa dengan hanya sebuah senyuman mampu mengalirkan air mata Yaya . . Kenapa eh ? Bila fikir-2 , mungkin sebab senyuman yang diberikan adalah senyuman yang ikhlas dari hati , so , kita akan rindu dengan semua perkara yang datangnya ikhlas dari hati . . 


Nak citer pasal ujian ni , macam-2 ujian dan dugaan manusia hadapi . . Yang membezakan manusia dengan manusia yang lain adalah cara diorang hadapi ujian tersebut . . Yaya harap , bila Yaya diuji lagi , Yaya akan lebih mendekatkan diri kepada Allah dan akan selalu tersenyum macam arwah abang Chik . . Yaya harap , kawan-2 Yaya yang ditimpa ujian yang besar akan tetap tabah dan teruskan berdoa untuk yang terbaik . . Yaya harap , Yaya dapat 'cari' senyuman persis arwah abang Chik . . Tenanglah dikau di sana wahai hamba Allah yang dipinjamkan sementara di dunia ini . . Mengenali seseorang yang sentiasa berjiwa ikhlas merupakan suatu kesyukuran yang tinggi nilainya . . Abang Chik , Yaya janji , mulai saat ini , Yaya akan kembalikan senyuman Yaya dan cuba untuk sentiasa ikhlas dalam melakukan apa-2 pekerjaan . . Doakan Yaya . . Doakan 'klon' abang Chik muncul depan Yaya . . =) Mimpi indah semua . . 

No comments:

Post a Comment

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥