Friday, 24 June 2016

Pengalaman Pertama Kali Iftar

syafi khizar | 13:11 | 1Comments |

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Sedar tak sedar , nak masuk fasa ketiga dalam bulan Ramadan . Cepatkan masa berlalu . Tak sangka , Semoga kita bertemu dengan Malam Seribu Bulan yakni Malam Lailatul Qadr' . Amiin . 


Okay la, kali ni , saje je Yaya nak ceritakan pengalaman iftar . For the first time . Iftar . Eh . Bukan selama ni Yaya tak berpuasa , bukan , bukan , bukan ........ 


Iftar buat julung kalinya , buat pertama kalinya , Yaya beriftar di MSU . Cerita dia , MSU peruntukkan sejumlah wang untuk memberikan peluang warga MSU beriftar secara percuma . . Alhamdulillah *Jimat jugalah duit belanja bulan puasa ni* Bukan ini yang Yaya nak ketengahkan . 


For the first time , Yaya beriftar dengan kawan-2 dan lecturer-2 yang multi races , multi religions . Seriously , Yaya terharu gila dengan diorang , walaupun bukan Muslim , tapi diorang sangat menghormati kita (Muslim) . Yaya rasa serba salah pun ada juga , masa mula-2 duduk semeja dengan Non-Muslim , Yaya makan lah kurma & minum air dulu , tak letak lagi nasi & lauk dalam pinggan semua . Yang Non-Muslim ni , sanggup tunggu Yaya habiskan kurma , amik nasi & lauk sebelum diorang isi untuk bahagian diorang . Yaya rasa awkward juga la mula-2 . 


Yaya pun cakap kat diorang , "It's okay, you guys eat first la" Tapi, diorang yang rasa serba salah . Well , Yaya rasa happy sangat diberi peluang untuk sama-2 beriftorrrr dekat MSU . Bukan sebab FREE , tapi sebab pengalaman yang Yaya dapat . . In addition , Yaya dapat eratkan ukhwah , *Aiceehhhh* dengan batchmates . Peluang yang hanya ada setahun sekali , haruslah di 'grab' kan <3 . Yaya tak sangka sebenarnya , Yaya dapat peluang macam ni , ingatkan bila masuk alam pekerjaan baru dapat pengalaman ni .


Hmm , Malas la merepek panjang-2 , nanti terbuka ceghitaaaaa lain , habis Yaya . ><


1 comment:

  1. Sebenanrnya kan yaya. Mostly non muslim lagi hormat kita sebenarnya tetambah pulan puasa ni.

    ReplyDelete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥