Monday, 23 May 2016

Lifeless Student

syafi khizar | 00:27 | 1Comments |

Bismillah . . 


Assalamualaikum . . 


Jadi pharmacy student ni lifeless ke ? Kadang-2 , Yaya tertanya-tanya juga diri sendiri ni , entahlah , nak kata gila-2 lifeless takde la juga , sebab Yaya sempat blogging , Facebooking , Instagraming , Whatsapping , Calling , Messaging , and the most important is SLEEPING ! ! ! !


Malam ni , tiba-2 Yaya terfikir balik tentang diri sendiri ni haaa , Pernah , selalu , jarang dan sangat melampau la kalau Yaya cakap tak pernah terlintas langsung untuk Yaya pikirkan diri Yaya . Yaya kadang-2 jealous dengan kawan-2 yang lain , nampak hidup diorang bahagia je . .  Bahagia macam mana ? Iya la , happy-2 , jarang nampak stress , kinda like that la . Dan tetiba malam ni , Yaya terfikir lagi , Yaya bandingkan kehidupan Yaya masa zaman persekolahan sekolah rendah dan menengah rendah , Yaya rasa , kehidupan Yaya zaman sekolah dengan zaman sekarang , bagai langit dengan bumi . Yaya rasa macam Yaya nak kembali kepada zaman Yaya seorang yang pasif tapi aktif . Pasif - bercakap bila perlu , aktif di sini membawa maksud , Yaya rajin join mana-2 program @ sukan . 


Seingat Yaya , masa zaman sekolah rendah dulu , paling minima , sebulan sekali , Yaya komfirm akan wakil sekolah / daerah / negeri untuk ke pertandingan badminton . Kemudian , kan ada latihan pusat bagai semua tu , dah dua minggu pula tak masuk kelas . Even Yaya tak masuk kelas lama , tapi Yaya manage untuk siapkan homework macam mereka yang datang kelas . Even Yaya ketinggalan banyak dalam mata pelajaran , Yaya manage untuk kekalkan rank 1-2 dalam batch . Ohhh Yaya , macam mana kau buat semua ni . Unbelievable . Kenapa sekarang Yaya tak boleh nak buat macam dulu ? Sebab bukan duduk depan mata mak ayah da ? Atau , sebab confidence level Yaya dah berkurang sekarang ni ?


Yaya rasa , 90% adalah disebabkan confidence level Yaya yang semakin menurun setiap hari . Yaya selalu cakap pada kawan-2 , yakin je dengan diri , in sha Allah , boleh buat , tapi , bila sampai kat diri sendiri , lain pula jadinya . Masa pergi medical check up baru-2 ni , sempat lah berborak-2 dengan doktor tu . Doktor tu jiran Yaya . Alhamdulillah , Yaya takde kena infection apa-2 , just bahagian dalam telinga bahgian dalam gilaaaaa tu , middle ear , start dari cochlea semua tu membengkak , merah dan sangat sakit . Dalam hati Yaya , Yaya rasa macam Yaya terkena apa-2 infection , puas menangis sorang-2 tahan sakit pikir kot-2 kena cancer ke . XP Dah lama tak menangis sebab sakit actually . 


Okay , sambung balik, masa pergi check up tu , doktor tu share pengalaman masa dia jadi Medical Student ni  . Dia cakap kat Yaya ;
Cuba Yaya amalkan untuk study bukan pada waktu study , jangan duduk 24 jam menghadap buku , jangan baca sedebuk pastu harapkan semua masuk dalam kepala otak . Sebenarnya , apa yang kita baca sikit-2 tu lebih masuk daripada apa yang kita hadap selama 2-3 jam belajar

Masa doktor tu cakap , Yaya terpikir-2 juga , betul lah apa yang doktor tu cakap . Yaya tak nafikan . Yaya  flash back balik hidup Yaya , Yaya ni sebenarnya seorang yang sangat tak suka dikongkong . Even dengan parents Yaya , mostly , parents Yaya bagi kebebasan pada kami adik-beradik . Ikut suka la nak study style macam mana , asalkan study . Yaya teringat balik , masa zaman sekolah rendah , Yaya ni takdelah menghadap buku sangat , Yaya banyak tengok TV , tapi , masa tengok TV tu , buku ada depan mata Yaya , masa iklan kat TV , Yaya baca buku . Okay , tu style Yaya . Dan masa hari nak exam , Yaya takkan sentuh buku , bila tak ingat sangat-2 baru Yaya akan sentuh buku . Jujur Yaya cakap , masa zaman sekolah , sebelum exam , sehari , sejam , setengah jam , 15 minit sebelum exam , memang Yaya takkan sentuh buku . Bagi Yaya , Yaya percaya pada diri dengan apa yang Yaya dah study sebelum-2 ni . Masa zaman sekolah juga , bila ada kawan-2 yang study sebelum exam start , Yaya macam pelik dengan diorang , takkan tak study kat rumah kot . Dan Yaya memang marah sangat-2 masa zaman sekolah dulu , kalau ada kawan yang buka buku untuk study sebelum exam start .  Yaya cakap kat diorang , bahayalah study sebelum exam start , nanti lupa apa yang dah baca sebelum-2 ni . Tu je la modal Yaya . 


Okay , sebenarnya , selepas Midsem ni , Yaya harap , Yaya dapat berubah kembali kepada kehidupan yang normal , Bagi Yaya , kehidupan Yaya sekrang ni abnormal , sebab Yaya amalkan juga study sebelum exam start . Yaya kena cari balik diri Yaya , Yaya tak boleh banyak melagha , Yaya kena banyak bergerak sendiri dan di atas kaki sendiri . Yaya kena mesti dan harus dapatkan kembali title 'Top Student' . Semoga Yaya pasif tapi aktif mulai hari ini . Amiin . Semoga , Yaya sentiasa membawa nota dan menelaah pelajaran , bukan masa nak exam baru sibuk-2 study . Semoga , Yaya dan rakan-2 cemerlang dunia akhirat . Dan , semoga , Yaya tak menjadi seorang yang digelar 'Lifeless Student' . Amiin .

1 comment:

  1. all the best yaya.. chill okayh... u can do it.. insyAllah...

    ReplyDelete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥