Wednesday, 6 April 2016

Solat

syafi khizar | 23:15 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .



Minggu ni busy , tak sempat nak hapdate blog , sementara tengah goyang-2 kaki dan tangan cari maklumat untuk kelas esok , nak hupdate blog juga la =P Hm , ayat makin keling . Punca ? Overdose dengar lagu Bollywood ! Mungkin .


Selalunya , Yaya akan cakap pada adik-2 Yaya (Bila kat rumah la kan) , 'Adik , awak da SOLAT belum?' "Adik , SOLAT da?" Something like that la kan . . 


Terdetik kat hati juga , kenapa Yaya gunakan perkataan SOLAT lebih banyak daripada SEMBAHYANG . Padahalnya , SOLAT tu sama juga maksud dia dengan SEMBAHYANG . Pikir punya pikir punya pikir , keesokannya dapat jawapan . 


Sebab Yaya rasa diri Yaya ni unik , em' suka something different daripada orang lain , maka , terhasil lah satu jawapan yang Yaya rasa NO DOUBT , mungkin . In my personal opinion la kan , kalau kita sebagai muslim guna perkataan SOLAT , nampak special banyak . Sebabnya , kalau nak kata SEMBAHYANG , hampir kesemua agama menggunakan perkataan SEMBAHYANG untuk sembah Tuhan masing-2 , tapi ada tak yang gunakan perkataan SOLAT untuk sembah Tuhan mereka selain daripada orang Islam ? Takde kan ? Maybe sebab tu Yaya suka gunakan perkataan SOLAT , sebab nak membezakan cara menyembah Allah di antara orang Islam dan bukan Islam .

Okay , kena sambung kerja . Assalamualaikum . 

No comments:

Post a Comment

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥