Friday, 15 April 2016

Get Involved

syafi khizar | 18:34 | 0Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


First of all , CONGRATULATIONS my dear BROTHER on your wedding . Yeay ! Dapat kakak ipar . Jangan lupa bawa balik Pahang raya tahun ni . Actually , not so biological brother , I mean , he's my cousin BUT we act like a biological siblings . To the most gorgeous kakak ipaqqqq , jaga my bruhh elok-2 , kalau dia buat perangai , buka silat terus kayy . Lepas kena tangguh dua kali , Alhamdulillah , selamat sudah diijab kabulkan sebelum Solat Jumaat tadi . Cepat-2 bagi kami semua new niece / nephew kayy . Glad to wait and hear from both of you as soon as possible . 


Sekarang dah minggu kelima . Lusa Minggu KEENAM . Minggu KEENAM tu bermaksud MINGGU TEST . Kemudian , dua minggu berikutnya , MidSem Examination . Busy . Sebab tu Yaya tak sempat hapdate blog . *Alasan semata-mata* Realitinya , idea mencurah-curah , tapi nak menaip memerlukan masa , tenaga dan seumpamanya . Tapi , hmm , busy juga sebenarnya . Sebenarnyalah kan . Kelam kabut siapkan Assignment , Lab , Nota . Rasa macam Semester Dua ni masa dia sekejap je compared tu Semester Satu . Mengapaaaaaa . 


Get Involved . Ingatkan projek untuk PEC dah habis , tinggal aktiviti dalam kelas je , rupa-rupanya , sangkaanku meleset 360 darjah . Ada lagi satu Minor Project . Get involved . And once again , Yaya kena jadi one of the Committee Members . 

IT IS COMPULSORY FOR ALL THE LEADERS NOT TO BE IN THE COMMITTEE - Sir .

Pemilihan untuk jadi Director memang Yaya tolakkk , siap buat 'X' lagi supaya orang tak undi . Alhamdulillah , rakan-2 yang dikasihi tidak mengundi Yaya . Yezzzza ! Kali ni Yaya ambil jawatan Secretary . Nak menangis pun ada juga . Terlepas peluang lagi untuk jadi Partcipants , Explorace kot . I looiikeee . Tetiba teringat satu ayat , rasanya kawan Yaya beri , 
'Kau patut bersyukur , ada orang nak jadi Pemimpin , tapi dia tak pandai , Kau ? Alhamdulillah , selalu diberi peluang untuk jadi Pemimpin , sepatutnya kau bersyukur' 

Yaya insoofffff . Okaylah ,  Kenalah terima dengan hati yang redha . Yaya juga cakap dulu kan , kalau diberi kesempatan untuk pegang jawatan , Yaya lagi suka sebab rasa lebih bertanggungjawab, etc . So , kenalah terima kan ? Belajar dari pengalaman . It's okay , it's alrite , let us go , Fight Fight Fight!


Sebenarnya , banyak kelebihan bila kita jadi one of the committees ni . 

1. Dapat faham dengan sefaham-fahamnya flow untuk aktiviti tersebut . 
Apa yang boleh dibuat , apa yang tak boleh dibuat . Cara pemarkahan , Cara itu , cara ini . Tapi dalam nak dapat kefahaman tu , kena bear betul-2 la dengan arahan yang diberikan .


2. Dapat DERA / BULI participants
Bunyi macam kejam kan ? Tapi , sebab kita yang organize , kita tahu game apa yang kita buat , dapatlah beronok-ronok tengok baju orang lain kotor , basah . Macam tu lah lebih kurang .


3. Lebih dekat dengan lecturers
Point ni penting bagi Yaya . Sebenarnya , Yaya nak bertaubat dah daripada terlampau dikenali oleh Lecturer tapi tak boleh pula . Rasa bersalah bila lecturer tak kenal . Mungkin la , sebab dari zaman sekolah , Yaya diajar oleh parents untuk sentiasa rapatkan diri dengan guru . Yaya memang rasa janggal bila cikgu-2 tak kenal Yaya . Sedihhhh . Walaupun kena behave banyak . Tapi , tu salah satu cara untuk memperbaiki diri Yaya . 


4. Dapat Extra GEMs Point
Part ni Yaya paling suka . Sebab , GEMs point ni salah satu faktor yang diperlukan untuk Yaya dapat extra marks dalam koko . Macam tu lah . 


So Yaya , tajdid niat balik . Lakukan sesuatu itu kerana Allah . Ada sebabnya kenapa kau selalu dipilih menjadi Committee walaupun kau tak volunteer . Mungkin dengan pengalaman yang kau ada ni akan berguna untuk masa akan datang . Siapa tahu kan ? Everyday is a brand new story . Make it happen . 


P/s : Macam mana nak tingkatkan kreativiti dan imaginasi eh ? Lemah sungguh . 

No comments:

Post a Comment

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥