Thursday, 31 March 2016

Tips Buat Part Time Job

syafi khizar | 21:22 | 0Comments |
Bismillah  . .


Assalamualaikum . .

Apa khabar orang kampung ? Come what may , I must publish an entry today . Ceh ! Nak sepeeekinggg sangat . Selamat tinggal bulan Mac 2016 . 1/4 tahun 2016 bakal pergi . Nak sedih ke gembira ? Terpulanglah . =)


Part Time Job . Yaya tengok , mostly , sekarang ni , ramai orang buat part time job . Yaya memang dari kecik lagi Yaya dah buat part time job ni which is being a private tutor to a few students / juniors . Dari sekolah rendah . Tapi , Yaya tak ambil bayaran , buat ikut suka-2 , ada rezeki , ada lah fuluss , takde takpe . =) 


Memandangkan sepupu-2 Yaya ramai yang berjinak-jinak dengan part time job ni , mostly diorang buka bisnes la kan , in sha Allah , ada masa , Yaya akan tolong promotekan diorang punya bisnes . Seriously , iolls jeles tengok diorang yang buka bisnes ni . Kelemahan Yaya , Yaya tak pandai marketing , mungkin la , satu hari nanti , Yaya akan ada bisnes sendiri  Mungkin la . Tak mengharap pun , tapi still mengharap . >_<


Tips-2 nak buat part time job ni senang je . Yaya ada beberapa tips @ pengalaman la yang Yaya nak kongsikan .


1. Niat 

Apa-2 semua kena mulakan dengan niat , bagi Yaya , kalau niat kita nak buat part time job ni untuk menunjuk-nunjuk , better takyah buat part time job kot . Menunjuk-nunjuk sebab apa ? Konon la nak bagi orang cakap dia rajin , berkaliber , bla.. blaa.. bla... Takyah la bazirkan masa . Niat mesti ikhlas , dan selalu tajdidkan niat tu . 


2. Minat

Salah satu faktor yang penting untuk kita buat part time . Kalau takde minat , memang hangat-hangat tahi ayam je la part time job tu . Contoh paling dekat macam diri Yaya sendiri , Yaya teringin sangat nak buat part time bisnes . Tapi , sebab minat Yaya dalam bisnes taklah setinggi gunung macam minat Yaya jadi tutor , Yaya batalkan niat Yaya untuk buka bisnes . Yaya fikir , kalau Yaya takde minat , Yaya akan buat sambil lewa je bisnes yang bakal Yaya jalankan , kalau takde minat dalam bisnes , mampu ke Yaya nak kembangkan bisnes Yaya tu nanti . 


3. Masa 

Masa merupakan salah satu faktor penting kalau nak buat part time job ni . Kalau niat kau ikhlas , minat kau mendalam terhadap sesuatu perkara , TAPI , kau takde masa nak sempurnakan part time job ni , better pergi cari masa yang sesuai dulu . Nak kan sesuatu benda perlukan pengorbanan . Macam tu juga bila kau dah decide nak buat part time job , kau kena korbankan sedikit sebanyak masa bermain kau untuk sempurnakan part time job tu . Selain tu , pastikan , kita betul-2 cukup masa untuk lakukan sesuatu kerja tu supaya tak susahkan orang lain . Masa tu jaga betul-2 , pegang kuat-2 , jangan biarkan masa berlalu pergi . 


Hmm , Tips apakah yang Yaya bagi ni ? ==" Maaflah ~ Kekeringan idea . Mungkin kena berhenti menaip . Mungkin . 

No comments:

Post a Comment

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥