Wednesday, 30 March 2016

Manners Before Knowledge

syafi khizar | 15:41 | 0Comments |


Bismillah .. 

Assalamualaikum .. 


Okay la , taknak membebel panjang , kadang-2 aku pelik , bila kurang ilmu berlagak macam banyak ilmu , bila banyak ilmu pula , mendongak setinggi-tingginya . Tak penat ke? 

Pendapat peribadi aku , tak kisah la kau tu banyak ilmu atau kurang ilmu , yang paling penting MANNERS! Jaga attitude , biar kurang ilmu di dada , asalkan manners tu ada . 


Tak kisah la awak tu orang yang dah bekerjaya mahupun seorang student! MANNERS tu elemen paling penting dalam kehidupan . Bila kau perlukan bantuan orang , manis mulut tu , memang mamis gilalah , kalah madu . Kalah gula . TAPI! Bila orang minta bantuan kau , eksyen kemaiiin . Sombong ! Bila orang offer nak tolong kau , sombong bukan main , tapi nak pertolongan orang tu . Hmm . 


Manusia sekalian , walaupun kita dalam alam maya , dalam dunia teknologi serba canggih dalam dunia semuanya di hujung jari , tak kiralah kau nak minta bantuan , atau hulurkan bantuan , mohon gunakan bahasa yang sopan dan sepatutnya. Gunakan bahasa yang tak sakiti hati orang lain . Manusia sekalian , kalau kau bekerjaya cemerlang berjaya terbilang tahap infiniti sekali pun ,  tapi , manners FAIL , hidup kau memang FAIL! 


Yaya tak reti nak describe macam mana orang yang tak reti adab ni , nak marah , last-2 kita sendiri yang sakit hati . Apa beza manusia dengan haiwan ? AKAL . Maka , berfikirlah kamu sebaik-baiknya . Ilmu itu penting tapi , manners dan attitudr melambangkan siapa kamu . Assalamualaikum 

No comments:

Post a Comment

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥