Saturday, 19 March 2016

How to Move On ?

syafi khizar | 14:14 | 2Comments |
Bismillah . . 



Assalamualaikum .. 


Dipetik dari FB



" Macam mana nak move on ? "
" Its been a year. But, I miss him everyday "

Moving on is hard
Losing someone is hard

I lost my bestfriend. He died in an accident. I lost my girl. She didnt die, I just asked her to leave. Hha

Its hurt
Seriously its hurt

How does it feels
When you lived with their voice. You lived with their jokes. You lived with their smiles and you lived with everything about them.

Suddenly , Its gone. They were gone.

You felt that there's an empty space inside your heart. That make you cry, make you feel alone, make you feel that there's nothing left in your life.

And the empty space that you have lost is a happiness. Happiness that were brought by them.

Actually, you forgot that you can make it yourself. Ehee

You craving for their laugh. You craving for their existence .You craving for them to come back and fill the blank space that they leave inside your heart.

But mate, sometimes, some people are not meant to be yours. They are not meant to be with you forever.

So , even if you fight with your heart and struggle with your soul. Sometimes , It turned out that it doesn't works.

So, have courage
Be strong to let go. Be strong to walk away from something that do not belong to you .

" Bila kita lepaskan sesuatu dengan hati yg redha. Kita kuatkan diri, percaya pada janji² Allah.Kita lepaskan sesuatu yg kita rasa besar kerana Allah.

Percayalah satu hari nanti Allah akan ganti sesuatu yg jauh lebih besar. Maka dari situ laa akan datang ketenangan dan kebahagiaan "

Whenever Allah takes something for you. Know that it is never a loss. Its a gain. Its a sign.

He is leading you to something better than what you want. Bigger than what you've asked. Better than what you've lost.

Be strong, let it go.

" Its hard , I don't have any strength to do so "
" Setiap kali nak move on. I feel weak "

Kekuatan tu bukan sahaja datang dari sabar untuk lepaskan diorang. Bukan datang dari tahannya menangis rindukan diorang.

Tapi , kekuatan itu jugak datang dari keteguhan Iman. Keteguhan antara hubungan kita dgn Tuhan. Kepercayaan kita pada janji-janji Allah.

Allah sentiasa merancang yg baik²
Sama ada beriman atau tak je , Sama ada kita percaya atau tak je.

So bila dia takdirkan benda ni berlaku
Berimanlah , dia rancang sesuatu yg baik untuk kita.

Dia pemilik kekuatan. Pemilik ketenangan. Pemilik setiap hati-hati yg kecewa dengan manusia.

So, nak kekuatan untuk move on

Jagalah hubungan dengan Dia. Jaga amal fardhi. Bina Iman , Bina amal. Binalah kekuatan.

Nak menangis ?
Sujudlah

Nak mengadu ?
Tahajjudlah

Nak kekuatan ?
Doalah

Nak Luqman ?
Pinanglah :')

Jangan pandang rendah pada fungsi tahajjud. Cubalah bangun sekali, tahajjud dan letaklah segala beban dan kesedihan tu dalam sujud.

Nak menangis, nak mengadu
Bagitau dan luahkan dalam sujud. Allah maha mendengar. Hang je taknak mengadu.

Then rasalah perbezaannya.

Pokoknya
Sebenarnya , hilang seseorang tu bukan sebab apa. Mungkin kadang, kita bersyahadah cakap Allah itu tuhan kita.

Tapi kita lebih banyak habiskan masa pada siapa ? Kita lebih berharap pada siapa ? Kita hidup sebab siapa ? Kita gembira sebab siapa ?

Hati tu isi lebih diisi dgn rasa sayang pada siapa ?

So , He just touched your heart and asked you to come back for something bigger than this world :')

Have courage , Move on
Otokeng ?

2 comments:

  1. such an amazing entry that helps me a lot in some way. Love it as a whole but this -->>"Kekuatan tu bukan sahaja datang dari sabar untuk lepaskan diorang. Bukan datang dari tahannya menangis rindukan diorang." is my favorite part <3

    Tapi , kekuatan itu jugak datang dari keteguhan Iman. Keteguhan antara hubungan kita dgn Tuhan. Kepercayaan kita pada janji-janji Allah."

    ReplyDelete
  2. betul la tu.. senang sebut je kan #MoveOn but how ? huhu.. but i believe.. as time goes by eventually kita akan move on jugak..

    ReplyDelete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥