Thursday, 11 February 2016

White Coat

syafi khizar | 13:48 | 2Comments |


Bismillah..


Assalamualaikum..


White coat ? Lab coat ? Medical Officer , Medical Doctor , Dentist , Pharmacist . Semua berkaitan dengan white coat . Masa kerja mesti kena pakai white coat . Betul kan? Minggu study week aritu , Yaya balik rumah . Konon la kan nak study kat rumah . Nak lari dari Shah Alam . Nak lari dari kebisingan dan kebingitan hon kat Shah Alam tu . Konon okay . =P Then , balik Shah Alam , macam biasa la kan , parents akan tolong hantar . ||Bukan manja , tapi tak dipercayai >_<|| Tiba-2 , singgah RnR , kemudian . . . ..  .. 

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Ada sorang pakcik ni , kawan parents datang tegur . Borak semua , tiba-2 tanya Yaya sambung kos apa . Dengan muka tak bersalah , jawab Pharmacy . Kemudian , ayah buka citer pula ..


Medicine

Okay . Cita-2 Yaya yang sebenar-benarnya . dari kecik sampai ke tua . Memang nak jadi doktor perubatan . Amik Medic . Dari umur 4 tahun lagi cita-2 Yaya nak amik Medic . Orang selalu tanya , kenapa nak  amik Medic . Tak takut darah ke ? Tak fobia tu la ini la. Jawapan Yaya tak . Honestly , Yaya suka jumpa & rawat orang , sebab tu Yaya nak amik Medic . Yaya suka dengar celoteh patient masa tengah rawat. Yaya akui, Yaya ni , emm ' tak la peramah mana . Kot . [Ohhh my prennn , mohon angguk] . Aihh ! tak . tak .. untuk jam yang pertama , kalau dengan stranger ni , Yaya memang kureng sikit . Takut nak tegur , takut mengacau . Tapi kauuuu , sekali da borak tu , hmm , bagaikan langit dengan bumi perangai Yaya . Hence , orang akan conclude , Yaya ni peramah & senang buat kawan . Orang cakap la . Ihiks . Eh ! Sambung balik . Cita-2 ,kan . Medic . Sampai umur 15 tahun , abis PMR macam tu , orang cakap , Medic makin saturated, Kakak-2 sepupu Yaya yang amik Medic pun nasihatkan takyah amik Medic , sekarang tak macam dulu . Patah hati . 


Dentistry

Masa form 4 , terpaksalah cari cita-2 lain , hati berkenan dengan Dentistry . Alasan kali ni, Yaya nak jadi pediatric dentist . Dentist untuk kanak-2.. Yaya minat sangat kanak-2 , suka dengar celoteh diorang amsa tengah terima rawatan. Macam-2 la Yaya baca untuk suburkan minat yang lebih mendalam dengan dentistry ni. Area form 4 ni, Yaya memang tak boleh move on and tak bole terima kena tukar cita-2 . Tak boleh move on tu macam orang bercinta . Em' Ye kot . Susah sangat . Apa-2 yang orang sebut pasal Medic , air mata berkocak-2 nak keluar .. Tapi Yaya buat cool . Buat heartless gitu . Kena kuat . Sampai la Asasi , cita-2 Yaya memang nak amik dentistry . Till now , ada kawan-2 yang whatsapp minta nasihat sebelum pergi jumpa dentist.. Macam kelakar pun ada juga . Tu la , cita-2 tak kesampaian , tak pergi interview dentistry . Bukan rezeki kan . Nak buat macam mana . 


Pharmacy

Jurusan Yaya sekarang . Honsetly , Yaya memang tak pernah terlintas dan memang nak elakkan daripada ambil Farmasi . Tak tau la kenapa anti sangat. Tup..tup.. Yaya berada dalam bidang Farmasi sekarang ni. Siapa sangkakan . Cikgu-2 sekolah Yaya pun terkejut sebab Yaya amik Farmasi, macam yang sedia maklum, pilihan Yaya memang dentistry atau medicine,. tiba-2, farmasi. Hmm.. Orang kata jangan benci sangat, lama-2 jatuh sayang. Yaya tak benci jurusan ni, maybe, masa dulu, Yaya fikir kena handle ubat je.. So.. tu Yaya tak minat. Bila dah buat kajian mendalam, bukan handle ubat je, macam-2 boleh jadi, counsellor, Pharmacist, jump dalam bidang indusri, etc. Alhamdulillah , Yaya rasa Yaya buat pilihan yang tepat untuk tolak UPM dan datang MSU untuk amik Farmasi . Yaya enjoy sangat-2 belajar Farmasi , Yaya tak stress . Yaya happy datang kelas , Yaya happy jumpa lecturer & kawan-2 , Yaya happy belajar . Alhamdulillah , Allah permudahkan .


Semua bidang yang Yaya nak ceburi sebenarnya ada pros and cons dia . Ketentuan Allah kan . Kita merancang dan DIA adalah sebaik-baik perancang. Yaya bersyukur sangat-2 sebab Allah tak bagi Yaya masuk bidang Medicine and Dentistry . Yaya dah jumpa hikmah yang diberikan . Yang penting , kita kena ikhlas dalam setiap apa yang kita lakukan , in sha Allah , dipermudahkan . 


Berbalik pada citer ayah Yaya tadi , Yaya sebenarnya masa tu rasa nak menangis , ayah Yaya jarang cakap pasal cita-2 Yaya , ayah tau Yaya nak amik Medic , tapi Yaya jarang dengar ayah Yaya keluarkan pendapat , bagi ayah , ikut suka kami adik-beradik nak amik jurusan apa , yang penting kami minat . Ayah ikutkan je . Ayah Yaya cakap , 'Allah tahu keadaan akan datang, buat kerja biar ikhlas, semoga dipermudahkan dan cemerlang dunia akhirat. Tak semestinya kita akan dapat apa yang kita nak, just follow the flow'

2 comments:

  1. inspiring... doakan sy yg bru nk apply degree :D

    ReplyDelete
  2. Saya pun asalnya teringin nak jadi dr tapi sebab result tak elok saya masuk ekonomi

    ReplyDelete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥