Saturday, 20 February 2016

Tips Blogging

syafi khizar | 16:59 | 1Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .


Baru balik dari birthday party . Wehuu ~ Sambut birthday adik kawan , kebetulan sama tarikh dengan birthday Yaya , jadi , sambut sekali je lah =P Tiap-2 tahun memang macam tu pun masa zaman abis SPM . Tapi , tadi kawan Yaya agak kureng sikit . Eventhough his sister just 12 , but , her size looks like 20 . I mean , chubby ? Perhaps . Yaya ni . . . . Aigooo . Memang kureng punya kawan la kan . Tapi , mujur ibu diorang paham bila Yaya and kawan ni da start berperang , last-2 dua-2 gelak sendiri . =P


Sebelum masuk umur baru , Yaya terpikir-pikir la kan , kenapa Yaya wujudkan blog balik . Mungkin la , mungkin la kan , Yaya minat menulis :') macam ayah Yaya . TAPI ! !  ! Yaya tak minat nak amik bidang bahasa Melayu kecuali bahasa asing . Ayah Yaya minat bidang bahasa Melayu . Mungkin la tu salah satu faktor . Faktor yang kedua mungkin sebab Yaya minat berkongsi pendapat gila Yaya , Yaya minat membaca apa yang Yaya @ orang lain tulis . Mungkin .  Kemudian , mungkin nak dapat ramai kenalan and . . hadiah . ekekke . Alhamdulillah , dah bertuah beberapa kali setakat ni untuk menang GA . =) Mungkin . Semua ni kemungkinan okay .


Back to our main story board . JUJUR , KEJUJURAN 


Dalam dunia blogging ni kan , pendapat Yaya sendiri la , apa yang paling penting kejujuran . Kemudian minat . Kenapa kejujuran penting ? Bila jujur  , orang akan suka baca entry kita . Bila jujur , orang dapat 'feel' baca entry kita . Bila jujur , orang sentiasa ternanti-nanti upcoming entry dari kita . Bila kita jujur , semuanya akan mudah . Takde kepura-puraan . Bila jujur juga , kita sendiri sebagai penulis merasa senang je untuk taip entry . Hati banyak gembira .


Ada orang jenis nak buat blog untuk famous . Ada orang jenis yang buat blog sebab meniru orang lain . Orang ada dia pun nak ada . Last-2 biar je blog tu bersawang , berkeledak , berabu semua . Ada orang buat blog sebab suka-2 . Ada orang , blog dia sebagai perhiasan , at least bila orang tanya ada blog ke tak , dia haptoodate la juga orangnya . Ada blog . gittuwww ~ Macam-2 orang yang kita ada .


JADI DIRI SENDIRI . Pendapat peribadi Yaya , mohon jangan bash , mohon jangan kecam . Jadilah diri sendiri walau di mana kita berada ye anak-2 , hadek-2 , abam-2 , sistur-2 sekalian . Bila kau jadi diri sendiri , orang akan respek kau . Betul kan ? Eh ! Takkan tak nak orang respect ? Bagi Yaya , Yaya suka dan hargai kalau orang respect Yaya . Bukan respect kena tabik hormat bagai semua tu . Cukuplah tak amik kesempatan atas diri Yaya tak kira senang atau susah . Hmm , banyak pula membebelnya . Kenapa kena jadi diri sendiri bila buat blog ? Alasan yang sama , supaya orang tahu kau jujur . See ! JUJUR lagi . I told you , kejujuran amat penting mehhh . Maksud Yaya jadi diri sendiri kat sini , janganlah terlalu nak tunjuk sangat perangai tak senonoh tu , cover la mana yang patut . Jadi diri sendiri bila menulis entry . Buat entry macam cara kau bercerita dengan kawan-2 kau . Barulah orang rasa syioookkkk dan best nak baca blog kau . Hmm , cakap macam blog kau ramai orang baca je kan Yaya . =P


BE CONFIDENT ! 

Komfiden tu penting tapi jangan over komfiden , sama juga macam exam . Eh ! XP Okaylah , da masuk dunia luar kan , macam dunia blog ni :') , apa yang penting , keyakinan diri . Pelisss la yakin je kat diri ada orang akan baca entry-2 atau blog kau keseluruhannya . Err , macam Yaya tengah buat sekarang ni . Yakin je ada orang akan baca entry ni . =P Yakin pelisss . Bila kau yakin , semangat untuk terus maju dalam bidang penulisan melalui blog secara automatiknya akan meningkat secara drastik . Kalau tak komfiden , jangan tulis . K . Gurau , main-2 . Ampunkan beta .



Last but not least , pesanan penaja daripada seorang guru penaja :
Success is not coming from our comfort zone, but it's actually comes from our courage zone! Always challenge ourselves to do the best, just 'kun anti!' and not to forget always 'kun faya kun!'

Pesanan Ex-Lecturer Penaja kepada Student-2 Unibersiti Luar Sana
Go see your lecturers whenever you need help with studies or the courses that you're taking. This is so important! That way, they'll "notice" you cause you know they have so many students .... to remember faces & names! Unless you are the one who usually participates in class during class discussions. InsyaAllah you'll be a happy & a better student! I hope this helps.

1 comment:

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥