Wednesday, 17 February 2016

Dunia Baru

syafi khizar | 16:27 | 4Comments |
Bismillah . .


Assalamualaikum . .




Dunia baru . Alhamdulillah . Terima kasih untuk kek ni ayah . 

Ayah : Sedap tak kek ni ? Ayah beli je . Rasa apa tak tahu .
Yaya : Em , tak sedap . 

Adeshhh . Rasa bersalah pula . Maybe sebab Yaya tak suka krim dia . Tapi , krim tu sangat teballllll . Kalau tak makan rasa rugi . Jadi , Yaya gagahkan diri untuk makan krim & icing dia . Ayah mesti tak beli kek ni dah tahun lepas . Ohh ayah , takde kek pun takpe =) Anyway , Yaya tak kejam okay , Yaya paksa diri untuk makan , nak amik hati ayah kan ;) Tapi . .  Tetap rasa bersalah . Anyway , terpaksa jujur kan . . Ekeke . . 


Okay la , since da masuk dunia baru ni , Yaya ada beberapa target baru untuk diri Yaya .


Tak tinggal amalan-amalan sunat

In sha Allah , sedang mencuba untuk perbaiki diri . Kalau dulu-2 zaman sekolah-2 rendah senang je nak buat , bila meningkat dewasa , macam-2 pikir , kadang-2 tertinggal kadang-2 sengaja tinggalkan atas alasan penat , etc . Kena perbaiki diri . Mati kan tak kira masa , kena prepare awal-2 untuk menghadap Ilahi . 


Lebih menghargai masa

Yaya akui , masuk zaman degree , Yaya rasa relaxed gila . Ada la rasa tepu tu kadang-2 , tapi mostly , waktu malam , Yaya tak study sangat , banyak main game , maybe sebab mindset Yaya masa tu keluar pukul 8 pagi balik petang , selesaikan semuanya kat kampus , malam untuk berehat je . Kemudian , memang berehat la citer dia kan . Akak roomate je yang mostly akan study sepanjang masa . =P Yaya banyak main-2 sambil kacau dia . Hmm . Menghargai masa lagi dengan cara perbanyakkan membaca . Dulu , Yaya suka sangat-2 membaca . Bila ada gadget semua ni , Yaya abaikan pembacaan . Lepas habis 17hb ni , Yaya akan slow down bahagian social media . Macam sir Microbiology Yaya cakap "Make your time less on social media , focus more on your studies"


Cari Clique @ Geng

Yaya sebenarnya memang tak suka sangat ada clique and geng sendiri . Yaya prefer untuk bersendirian je . Tapi , masa PMC aritu which is our Camp for our Islamic Studies , Yaya rasa macam seronok pula bila ada geng . Maybe sebab diorang lain fakulti , tak selalu jumpa , jadi tak berapa nak tau pasal perangai sebenar diorang . Walaupun kem tu dua hari je , finally , Yaya pandai pilih kawan & geng . Tengok citer Wai Rai High School pun buka minda Yaya cara untuk pilih kawan . Yaya nak ada geng untuk dua-2 gender , lelaki & perempuan . Masa kecik-2 dulu , citer zaman sekolah tadika la kan , Yaya ada sorang kawan baik lelaki & kawan baik perempuan . Kemudian , masa sekolah rendah , masing-2 pindah , lost contact . Yaya trauma nak ada geng da sebab tak suka perpisahan masa tu . Memang moody gila la . Sebab that time , Yaya rasa , diorang je paham Yaya & Yaya je paham diorang . Tapi , masuk umur baru ni , Yaya harap-2 dapat jumpa orang yang betul-2 boleh jadi sahabat sejati dunia akhirat Yaya . Orang cakap , kalau nak cari kawan baik , cari yang berbeza jantina . Yups ! Yaya akui , ada sahabat sejati yang berbeza jantina lebih menarik daripada yang sama jantina . Sebab , pemikiran lelaki dan perempuan berbeza , jadi , macam-2 pendapat yang boleh kita dapat . 


Lebih Jujur & Ikhlas

Eh ! Bukan Yaya tak jujur & ikhlas selama ni . Tapi , dunia baru ni , Yaya nak LEBIH jujur dan ikhlas . Taknak terlalu menjaga perasaan orang , last-2 diri sendiri yang stress & sakit hati . Yaya akan jaga hati semua orang , tapi dengan cara yang lebih jujur , telus dan ikhlas . Nahhh ! Macam slogan je . Biarlah orang nak cakap apa pasal kita lepas tu , yang penting kejujuran dan ketidak pura-puraan tu ada . 


Lebih Banyak Berdiam Diri

Senang citer , nak kurangkan kenakalan . Hmm . Yaya pun tak tau dari mana datang kenakalan ni . Suka sangat kacau-2 dan usik-2 orang . Tapi , best juga sebenarnya kalau jadi nakal-2 ni , dapat kenal ramai orang dan tak rasa awkward sangat bila kena bekerjasama dengan diorang ||Padahal rasa awkward , tapi buat-2 cool|| Sebab , alih-2 kita yang kena kacau balik . XP


Lain-lain

Hmm , asalnya banyak , tapi .. tak tahu nak tulis apa . =P


Okay la , semoga Yaya lebih matang di kemudian hari . Ameen :D

4 comments:

  1. sanah helwa Yaya.
    manfaatkan umur sebaik mungkin ^_^
    moga sukses-sukses selalu <3

    ReplyDelete
  2. happy birthday! moga sukses selalu :)

    ReplyDelete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥