Thursday, 31 December 2015

Blogwalking Sepanjang Tahun 2015 (STICKY POST)

syafi khizar | 23:59 | 32Comments |
Bismillah ..


Assalamualaikum . .



Rasa terharu pula baca komen Kak Sheila . Okay la , memandangkan bloglist Yaya untuk tahun ni dah penuh , kali ni , Yaya buka segmen Blogwalking sepanjang tahun . . In shaa Allah , Yaya akan blogwalking hari-2 jika ada kesempatan . [Life as a student kena paham-2 la ye . ]


Nak join dia senang je , cuma perlu tinggalkan URL untuk 'blogberjalan' a.k.a Blogwalking . Nanti Yaya akan update dari semasa ke semasa .


Doa kan rezeki Yaya murah , in the end of the year , Yaya akan menggunakan khidmat random.org untuk mencari blog yang bertuah . Hadiahnya , Yaya tak pasti la nak bagi apa , rasa macam nak bagi Shawl @ Buku Tribulasi 365 @ Barang-2 ICT (Pendrive / Memory Card) @ Top-up @ apa-2 je lah yang Yaya jumpa nanti . Or  . . Ada yang nak jadi sponsor ? *Harapan hanya tinggal harapan* Ekeke . Btw , Kalau kamu nak follow blog Yaya , dipersilakan , taknak pun takpe . Optional , pilih la mana-2 yang berkenan di hati .


Senarai Peserta Blogwalking Sepanjang Tahun 2015 :


1. www.belogsheila.blogspot.com

2. http://www.aeinnamusa.com

3. http://miminadam.blogspot.com

4. http://lovezurabahar.blogspot.com

5. http://akukaudansesuatu.blogspot.com

6. http://eiraaikawa.blogspot.com


11. http://merepekk.blogspot.com

12. http://zarachingu.blogspot.com

13. http://rainbowneon.blogspot.com

14. http://www.ajuyarashid.com

15. http://mummyhealthyvitastore.blogspot.com

17. http://hikayathidupseorangaku.blogspot.com

18. http://cahayakehalusankelembutan.blogspot.my

19. http://ciksakuramerah.blogspot.my

20. http://www.lakiterok.com

Yaya nak ajak kawan-2 mendaftar sebagai Agent Affliate Simple Hijab . Untuk mendaftar , klik SINI .

Tuesday, 29 December 2015

Parody Wars

syafi khizar | 21:20 | 1Comments |
Bismillah..


Assalamualaikum..


Yaya ingin meminta jasa baik rakan-2 blogger sekalian untuk LIKE and SHARE video Parody Chemistry Kumpulan Yaya..


This is our first and last assignment for this Sem.. This coursework consist of 10% marks.. I do hope you guys will share and likes our videos as the each likes and shares will be given marks.. Thank you..



Monday, 14 December 2015

Misi Pencarian Housemate

syafi khizar | 13:01 | 2Comments |
Bismillah...


Assalamualaikum...


Sekarang ni susah kan nak cari rumah sewa? Bila dah jumpa rumah sewa, tak berkenan pula dengan perangai housemate.. Hmm... Nak buat macam mana eh? Okay , Yaya ada satu jalan penyelesaian...



  • Hanya SEORANG housemate dicari
  • Sewa RM200 / Month
  • Deposit 2+1
  • Fully furnished - Katil , wardrobe, TV, peti ais, dapur
  • Wifi provided
  • 5 minit ke MSU
  • 5-10 minit ke Giant, Tesco, Aeon Shah Alam, etc
  • Berhampiran dengan KTM Batu Tiga
  • Easy to access to any place you want. E.g : Sunway
  • Swimming pool, Basketball court, Gym, etc are provided
  • Ada security ( Sebelum masuk blok, kena guna access card dulu)
  • Kedai makan bawah blok
  • Kedai runcit bawah blok
  • Merupakan seorang PEREMPUAN (Student / Bekerja)
  • Friendly housemates
  • 2-3 persons / room
  • Comfortable
  • Location : CONDOMINIUM PRIMA U1, SEKSYEN 13, SHAH ALAM

Amacam? Best kan? Zaman sekarang ni, mana nak cari sewa kat condo serendah RM200? Dah tu, almost everything are provided.. Bilik pun besar juga. Selesa. Takde orang boleh ganggu privasi.. Harap-2 ada yang sudi menghubungi kami :) Rugi tau kalau tak ambil peluang ni.. 

Futher enquiries, don't hesistate to contact, Thia : 011-15081056

Friday, 11 December 2015

Pinjaman Boleh Ubah (PBUB) Yayasan Bank Rakyat

syafi khizar | 15:18 | 1Comments |
Bismillah . . . 


Assalamualaikum !


Lama dah tak update blog . Last update sebelum last paper MidSem aritu . Bulan November . Sekarang Disember . Eh ! Sibuk betul Yaya ni . Of course la sibuk . Student life kan . . Okay , entry kali ni , nak cerita serba sikit pasal PBUB atau lebih dikenali sebagai Pinjaman Boleh Ubah Bank Rakyat . 


Pinjaman Boleh Ubah Bank Rakyat ni lebih kurang macam Pinjaman MARA . Untuk PBUB ni, once uollsss dapat pointer 3.75 ke atas, pinjaman uollsss akan ditukar kepada biasiswa. Best kan? Hmm, tapi 3.75 , tinggi oh! Usaha Tangga Kejayaan kawan! Kalau nak, kena rajin. Jangan malas-2.  Oh , sebelum tu, untuk maklumat lebih lanjut tentang PBUB , boleh klik SINI. PBUB ni tak terhad untuk pengajian dalam negara sahaja, malah, untuk mereka yang belajar overseas pun boleh mohon. 


Okay ! Kemudian , lepas dah apply semua kan , nanti , akan keluar senarai pendek pemohon yang layak untuk mendapat PBUB ni. Bila senarai pendek ni dikeluarkan , maknanya, kamu kena menjawab soalan penilaian diri. Kalau dulu, PBUB dia buat kuiz pasal isu semasa, pengetahuan am, etc. Tapi, bermula tahun 2015, tak silap Yaya la kan, ujian dia adalah ujian personaliti diri. Ada lebih kurang 300 soalan kot . Dimensi soalan ni hanyalah dimensi diri kita sahaja. Pilihan jawapan 'Ya' , 'Tidak' , 'Sangat Tidak Setuju' , 'Tidak Setuju' , 'Neutral' , 'Setuju'  atau 'Sangat Setuju' . Nampak senang kan? Tapi , once you kena jawab , berpeluh juga bohh . Sebab , soalan dia tricky and memerlukan kita untuk berfikir betul-2 . EH ! Bukan tricky je malah psiko. Namapun psikologi test kan . Masa yang diberikan 45 minit. Dan , last sekali, kalau kamu berjaya dapatkan PBUB ni, kamu kena attend satu kem, selama 3 hari 2 malam kalau tak silap, dalam kem ni, kamu akan didedahkan dengan lebih lanjut tentang YBR . Yeay ! Abis suda entry kali ni =)