Friday, 20 November 2015

Ayat Sentap 4

syafi khizar | 19:42 | 1Comments |

Bismillah. .


Assalamualaikum . .


Saje je la check bahagian 'Keywords Search' setiap hari.. Tak sangka pula, ramai yang nak cari pasal Ayat Sentap . . :3 . Sebenarnya , ayat-ayat tu takde la sentap mana pun . Cuba buat kita tersedar dari tidur yang lena je. Acewaahhhh . Belum baca lagi ? Klik Ayat Sentap , Ayat Sentap 2 & Ayat Sentap 3 .


Okay . Hari ni , Yaya nak kongsi sikit pasal Ayat Sentap 3 . Eh ! AMARAN ! Ini bukan ayat sentap . =3 Ayat bagi kesedaran pada diri atau lebih kepada tingkatkan taqwa dan mencari hidayah-Nya . In sha Allah .

Kadang-2 kita rasa bahawa hidup ini terlalu suram, Tiada gelak tawa, tiada hela nafas, tiada segalanya. Hakikatnya, kita mempunyai Tuhan yang mengurniakan cinta yang berwarna warn. Terus masih ingin mengatakan hidup anda suram tanpa rasa bibit cinta Lillah? Tepuk dada, tanya iman derr.

Kita dihidupkan di dunia ini bukan untuk menghina sesama sendiri. Tetapi kita dihidupkan di dunia ini untuk saling melengkapi. Sepertimana cikgu mendidik anak-2 muridnya hingga lahirnya seorang arkitek yang berjaya, seorang pendakwah yang terkenal, seorang pelakon yang bombastik. Setelah itu, arkitek mula membina bangunan yang kukuh, setelah itu, pendakwah dapat menyebarkan ilmu, setelah itu, pendakwah dapat menyebarkan ilmu, setelah itu, pelakon melakonkan cerita yang hebat. Semuanya berkait antara satu sama lain. Sepertimana berjayanya seorang lelaki itu kerana mempunyai isteri yang hebat! Sepertimana hebatnya iman seseorang kerana mempunyai cinta Lillah yang hebat. Semuanya itu saling melengkapi. Maka, masihkah dikau ingin menghina sesama diri sendiri?

Kalau hari ini kita masih buta mencari cinta Lillah, harapesok ataupun sekarang kita tercelik melihat cinta Lillah.

Time zaman Jahlliah dulu, semuanya hitam pekat, masih kabur dengan iman. Semua dosa dilakukan hingga muak dosa. Tapi Allah masih bagi peluang untuk memulakan kehitaman zaman silam dipancarkan dengan cahaya keimanan. Dosa yang dibuat masih boleh diganti dengan solat taubat. Siapa cakap zaman silam terus menjadi silam? Hakikatnya, masa silam akan terus menjadi pengajaran.

Sering kali kita perbandingkan kehidupan kita dengan kehidupan orang lain. Sering kali kita cemburu dengan kebahagiaan orang lain sehingga kita lupa untuk sujud syukur ke atas segala nikmat yang Allah turunkan kepada kita. Kita lupa dan kita terus membanding.

Credit to : chejilbab


Okay , sampai sini dulu entry ni. Nanti Yaya sambung lagi . Uhuk-2 , exam . Doakan Yaya . Last Payyyyperrrr =)

Thursday, 12 November 2015

Amalan Harian yang Perlu Dijaga Secara Istiqamah

syafi khizar | 08:00 | 1Comments |
Bismillah...


Assalamualaikum.. Dipetik daripada FB Ustazah Fatimah.. Amalan-2 harian yang boleh kita lakukan sikit demi sedikit dalam mendekataka diri kepada Yang Satu. In Shaa Allah.. Amiin..


Amalan Harian Yang Perlu Dijaga Secara Istiqamah:

1. Solat Tahajud di waktu ¾ malam sekurang-kurangnya 2 rakaat & solat sunat Witir sekurang-kurangnya 1 rakaat sebelum masuk waktu Subuh- Tahajjud merupakan jalan orang-orang yang soleh, amalan para Nabi dan Wali-wali Allah yang terdahulu. Jangan ditinggalkan.

2. Selepas Subuh, zikir 300pagi {100x [tasbih,tahmid dan takbir], 100x selawat & 100x istighfar}. Zikir sangat penting kerana semasa kedatangan DAJJAL hanya zikir sebagai sumber makanan dan minuman. Hanya orang yang benar-benar jaga zikir shj mempunyai sumber makanan dan minuman pada waktu itu. Selainnya akan mengikut DAJJAL untuk mendapat makanan dan minuman.

3. Kemudian bacalah surah Yasin- Allah janji segala hajatnya pada hari itu akan dipenuhi.

4. Kemudian selepas 26 min naik matahari, solat sunat Isyraq 4 rakaat- Allah janji akan menolong kamu menyempurnakan segala urusanmu pada hari itu.

5. Kemudian solat sunat Dhuha, boleh dilakukan bermula 20 minit selapas Isyraq (di antara jam 8-12 tghari). Nabi SAW bersabda: “Sesiapa mengerjakan solat Dhuha 2 rakaat, dia tidak tergolong di dalam golongan orang-orang yg lalai dan lupa.” Solat Dhuha juga memudahkan urusan dan memberkati rezeki.

6. Selepas solat Zohor, bacalah surah Ar-Rahman- Nabi SAW bersabda: “Segala sesuatu itu mempunyai mempelai, dan mempelai bagi Al-Quran adalah surah Ar-Rahman.” Surah Ar-Rahman menanam sifat syukur di dalam hati atas nikmat-nikmat Allah dan dengan amalan membaca Surah Ar-Rahman juga sangat baik untuk meningkatkan kecerdasan otak.

7. Selepas solat fardhu Asar, zikir 300 petang, {100x [tasbih,tahmid dan takbir], 100x selawat & 100x istighfar}

8. Kemudian baca Surah An-Naba’ – Nabi SAW bersabda: “ Jika kamu tahu fadhilat dan besarnya pahala membaca surah An-Naba’, maka kamu akan berhenti daripada tugas-tugas kamu, lalu mempelajari surah tersebut dan mendekatkan diri kepada Allah dengan membacanya. Sesungguhnya Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka yang mengamalkan membacanya selain dosa syirik.”

9. Selepas solat Maghrib, solat sunat Auwabin-Allah janji akan memberi keampunan terhadap dosa-dosa melainkan dosa syirik kepadaNya.

10. Kemudian bacalah surah Al-Waqiah-Allah janji sesiapa yang istiqamah mengamalkannya pada setiap malam, kebuluran & kemiskinan tidak akan menemuinya.

11. Selepas Isya’ bacalah surah Al-Mulk-Allah janji akan memelihara daripada azab kubur. Nabi SAW tidak akan tidur selagi tidak membaca surah Al-Mulk dan surah As-Sajdah.

12. Setiap malam bacalah Ayatul Kursi dan “Amanar-Rasul” hingga habis. Sangat-sangat penting untuk melindung diri daripada pengaruh syaitan dan kejahatan

13. Sebelum tidur, solat sunat Taubat dan tidur beradab seperti mana Nabi SAW tunjuk ajar.

14. Setiap malam apabila hendak tidur, Muhasabah diri, pohonlah keampunanmu kpd Allah diatas dosa-dosa dan bagi setiap amalan yang baik, nyatakan kesyukuranmu kepada Allah.

15. Sebelum tidur fikirkan dan renunglah(muqarabah) juga mengenai mati dan peristiwa-peristiwa selepas maut. Muqaraba adalah perlu untuk membentuk sifat Taqwa.

16. Setiap hari bacalah al-Quran (Tilawatul Quran) walaupun hanya satu ‘ain’. Latihan tilawah sangat memberi kesan kepada hati. Hati yang tidak ada al-Quran seumpama hati yang mati. Pembacaan Al-Quran janganlah ditinggalkan. Hak Al-Quran adalh perlu dikatamkan dua kali setiap tahun.

17. Setiap pagi Jumaat bacalah surah Al-Kahfi, kalau tak mampu habiskan seluruh surah, bacalah seberapa banyak yang boleh- Allah janji ‘cahaya’ di hari kiamat dan diampunkannya diantara dua Jumaat. Nabi SAW bersabda: ‘Sesiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya drpd bawah kakinya hingga ke langit.’

18. Hendaklah hati & lidah sentiasa sibuk dengan berzikir didalam apa jua kegiatan sama ada berjalan, duduk atau bekerja. Berzikirlah ‘Lailahailallah’ sebagai amalan tetap dan berkekalan.

19. Puasa sunat Isnin & Khamis, juga puasa sunat pada hari-hari yang digalakkan dalam Islam. Untuk puasa-puasa sunat, mintalah keizinan daripada suami-suami kamu.

20. Cubalah sedaya-upaya berada dalam keadaan berwudhu’. Sabda Nabi SAW: ‘Wudhu’ adalah senjata orang-orang mukmin.’ Faedah wudhu’ sangat besar.

21. Tatkala Haid, jangan tinggalkan zikrullah. Meninggalkan zikir akan mengeraskan hati dan melayukan cahaya rohaniah bagi hati.

22. Tetaplah dengan usaha kamu melawan hawa nafsu. Jagalah mata, telinga, lidah dan hati. Mengumpat dan mengata-ngata orang lain adalah bencana yang sangat besar. Ia menghapuskan dan melenyapkan pahala dan kesan ibadat.

Amalkan sedikit demi sedikit yg mana mampu. Semoga kita dpt amal dan sampaikan. Amin

Tuesday, 10 November 2015

Ikhtilat

syafi khizar | 09:30 | 0Comments |
Bismillah  . .


Assalamualaikum  . .


Saja nak share apa yang Yaya baca . Dipetik daripada FB K. Maryam =)


Gender relations is one of the most misunderstood and abused topics in our communities. We often curtail the rights of women and shame and blame both men and women in its name.

But how did the Prophet ﷺ train the Companions [God be pleased with them] when it came to making gender relations mistakes in the greatest community?

A beautiful woman used to pray in the masjid of the Prophet ﷺ. There were no physical barriers and some of the men would go to the front rows to ensure they wouldn't look towards her. "Others would pray in the last row and would look underneath their armpits to see her. Because of this act, God revealed, “Verily We know the eager among you to be first, and verily We know the eager among you to be behind,” (Qur’an 15:24) [Tirmithi- classified Sahih by Albani].

From this narration, we learn that the young men who lived in the very city and attended the very masjid of the Prophet of God ﷺ slipped and checked a sister out...in the masjid. And yet what did the Prophet ﷺ do about it?

Did he create a wall between the men and women’s sections? Nope. Did he prohibit women from going to the mosque, lest they "tempt the men" who attend? No. In fact, he ﷺ did the exact opposite and commanded that women not be stopped from going to the Houses of God [Muslim].

And as a methodology, instead of blaming and shaming men or women for making a mistake, he ﷺ trained his community to keep themselves in check. He taught them personal responsibility and professional interaction with one another.

Take the example of the Prophet's ﷺ cousin Al-Fadl, who was checking out a beautiful woman who came to ask the Prophet [p] a question during the days of Hajj. The Prophet caught Al-Fadl checking her out and instead of yelling at her, he turned towards Al-Fadl, caught his chin and turned his face [Bukhari].

Look at how the Prophet ﷺ trains Al-Fadl to be a responsible young man. He does not shame him. And more importantly, he does not utter words that would make Al-Fadl believe that the source of the problem was the existence of the woman. On the contrary, he gently turns Al-Fadl’s face away, teaching him that he is the one who needs to be responsible for his actions.

The Prophet ﷺ also does not curse the woman's existence; he doesn't scold her for catching his cousin's gaze or command her to find a male relative to ask the question on her behalf. She was wearing hijab without covering her face and yet the Prophet [p] did not command her to cover her face lest another man be tempted by her beauty even though she caught Al-Fadl's gaze. He [p] simply facilitated for her to be able to ask a question without being checked out in a respectful, accessible, comfortable environment.

This doesn't mean if a woman wants to wear niqab and feels it is an obligation or more rewarding, that she should not do so. It also doesn't mean if a man or woman doesn't want to interact even with an actual reason and with modest Islamic guidelines, they must. May God reward them all greatly for their personal striving for His sake. Each person's personal preferences should be respected. But those personal preferences should not be what makes policies that effect an entire community if that isn't what's most effective for that community.

In another example, a male companion kissed a woman, so he came to the Prophet [s] seeking help. God revealed this verse, ‘And perform the prayers, between the two ends of the day and in some hours of the night. Verily, the good deeds efface the evil deeds,’ (11:114). The man asked the Messenger of God ﷺ if the revelation of this verse applied only to his situation. The Messenger of God responded, ‘It applies to all my ummah.’” [Bukhari]

This incident teaches us that the way that God, our Creator, our Loving Sustainer, taught us to deal with slipping by connecting back with Him. When we mess up, we should regret it, ask for God's forgiveness, resolve not to slip into it again and make up for it by doing good deeds. And if we do slip again? Start the cycle of asking for forgiveness over. We are going to make mistakes as individuals and as a community. When we do, come back to God. His door is always open.

Once a young man came to the Prophet ﷺ requesting permission to have sex outside of marriage. Like, would you ever feel comfortable asking a Shaykh for permission for that? Look at how accessible the Prophet [s] was and how comfortable people felt around him!

The Prophet ﷺ asked the man a series of questions. “Would you like it for your mom?” He ﷺ continued to ask if this man would like it for his daughter, sister or other female relatives. The man continually responded in the negative, intellectually convinced by the logical argument of the Prophet ﷺ. Finally, the Prophet placed his blessed hand on the man and prayed to God, “Dear God! May you forgive his sins, purify his heart and make him chaste.” [al-Hakim].

We need to learn to be like the Prophet ﷺ when it comes to dealing with discussions on sex. Sex is such a taboo topic in our community, yet many in our community hook up on the regular. On the flip side, some folks are so terrified sometimes of even having a conversation with someone of the opposite sex within our faith community because it's made to be so hypersexualized and awkward that it's impossible to be anything but uncomfortably robotic. But then at work, it seems super easy to connect with coworkers who aren't Muslim. We've made one another afraid of our own brothers and sisters in faith.

Part of the problem is we often teach complete isolation instead of respectful, kind, professional interaction. There is a time for brotherly and sisterly separation and a time for professional integration. We often shame and blame and guilt instead of providing spaces for discussions and solutions when mistakes are made. The Prophet [s] clearly provided guidance for when his companions made mistakes as well as mentorship to help them make the right decisions from the beginning. He was open to even the most intimate conversations in public settings because he knew that was a critical source of education. In our families and communities, we must have open, honest conversations; Islam doesn't make learning taboo.

But even with some members in his community making a mistake and going all the way outside of marriage, the Prophet ﷺ did not ban men and women from working together and interacting with one another. Instead, he taught the men and women in his community to work together with proper guidelines, professionally and respectfully, with the warmth of true brotherhood and sisterhood [If you're looking for a resource that covers this, look at the first comment for a guideline for interaction].

Most of the examples I have chosen with regards to gender-relation scenarios explicitly mentioned men as those who acted upon or wanted to act upon their desires, but the same applies to women.
Ladies are often put under the bus when it comes to talking about women’s sexual desires, minimizing the reality that many women do in fact have strong urges and fight themselves not to act upon them or not to take that second glance.

Women and men alike can learn from the lives of those living in the society of the Prophet ﷺ and actualize the concepts of self-responsibility, continual connection with God and intellectual and spiritual strength to overcome desires or repent and turn to Him continuously when falling.

The companions [God be pleased with them] actualized a Qur’anic axiom describing gender interactions. It is the very one we must continue to work towards:

“The believing men and believing women are allies of one another. They enjoin what is right and forbid what is wrong and establish prayer and give zakah and obey God and His Messenger. Those – God will have mercy upon them. Indeed, God is Exalted in Might and Wise.” [9:71]

Men and women need one another. We need to support each other to ensure our communities thrive. The Qur'an describes us as 'allies.' Not as those who are constantly pointing fingers at one another and tearing each other down and apart. We're allies who got one another's backs. Let's work to actualize that description.

Semoga bermanfaat


Saturday, 7 November 2015

Setting APN Telefon

syafi khizar | 21:28 | 4Comments |


Bismillah . .


Assalamualaikum . . 


Pernah dengar tak pasal APN ni? Kalau rajin explore , godek-2 phone , komfirm akan jumpa APN ni . APN ni macam medium untuk kita dapatkan connection mobile data . Kenapa Yaya buat entry ni ? Sebab dia...... Tadi... Mobile data Yaya tak dapat detect , bila pasang mobile data , takde signal E , H+ , etc . Memang frust la citer dia . >_< Try la godek-2 , okay , masalah dekat bahagian APN . 


Setting APN untuk setiap telco adalah berbeza . Siapa-2 yang dah subscribe mobile data , terutama first time user la kan , kalau tak lepas untuk keluar signal tu , cuba cari setting APN . Dan... Ubah atau add APN dalam fon tu , In shaa Allah , nanti dapatlah mobile data =) 


MAXIS

Internet (Maxis 3G/4G LTE)

Name: Maxis 3G Internet
APN: unet
Proxy: Not set
Port: Not set
Username: maxis
Password: wap
Server: Not set
MMSC: http://172.16.74.100:10021/mmsc
MMS proxy: 202.075.133.049
MMS port: 80
MCC: 502
MNC:12
Authentication type: PAP
APN type: default
APN protocol: IPv4 (dimmed & cannot be edited)


Hotlink Prepaid Broadband*

Name: Maxis
APN: bbnet
Proxy:202.75.133.49
Port:80
Username: maxis
password: wap
Server: not set
MMSC: http://172.16.74.100:10021/mmsc
MMS proxy:
MMS Port:
MCC: 502
MNC:12
Authentication type: PAP
APN type : internet

*Please make sure your profile is under wireless broadband. To change the profile, kindly follow procedure as per below:

Dial *100#
Reply 9 internet & setting
Reply 4 Wireless Broadband
Reply 15 Service switching
Reply 2 Switch to Broadband profile


CELCOM
Internet (Celcom 3G)

APN : celcom3g or celcom3gmcc
MCC : 502
MNC : 19
APN type : default

MMS (Celcom 3G)

APN : celcom3g
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 10.128.1.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms


Internet (Celcom 2G)

APN : celcom.net.my
MCC : 502
MNC : 19
APN type : default

MMS (Celcom 2G)

APN : mms.celcom.net.my
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 10.128.1.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms

DiGi
Internet

Name: DiGi Internet
APN: diginet
FOR DATA ONLY PLAN, USE APN: 3gdgnet
Proxy:
Port:
Username:
Password:
Server:
MMSC: http://mms.digi.com.my/servlets/mms
MMS Proxy: 203.092.128.160
MMS Port: 80
MCC: 502
MNC: 16
Authentication type:
APN Type: Internet + MMS
APN Protocol : IP4


MMS

APN: digimms
Username: mms
Password: mms
Proxy: 203.092.128.160
Port: 80
MMSC: http://mms.digi.com.my/servlets/mms
MMS Proxy: 203.092.128.160
MMS Port: 80
MCC: 502
MNC: 16
APN Type: mms
U Mobile


UMOBILE
Internet

APN: my3g
Username : <blank>
Password : <blank>

TUNETALK
Internet

APN: tunetalk
Username : <blank>
Password : <blank>
DNS: 0.0.0.0
Gateway: 0.0.0.0

ALTEL
Internet

APN: altel
Username : <blank>
Password : <blank>

For any option field which aren’t been explained or noted in here, please leave them blank. Switch off and switch on back phone after set up the APN.


Sumber : Astronyu

Jom ramai-2 tukar ke TuneTalk Tone Excel . Banyak faedah akan diperoleh . Tekan SINI untuk maklumat lanjut @ Whatsapp 017-9405242