Tuesday, 4 August 2015

Tips Tingkatkan Trafik Blog

syafi khizar | 21:16 | 9Comments |
Semangat PrintScreen semata-2 nak kan perkataan traffic sources . T_T Nampak sangat sedang bergoyang-goyang kaki sepanjang cuti ni .




Bismillah..


Assalamualaikum..


Cetusan idea entry kali ni datangnya daripada Blog Fara . Fara tak bersalah dalam hal ni . Okay la , Yaya bukan seorang blogger yang femes . Yaya hanyalah manusia yang biasa-2 sahaja . Tapi , Yaya tetap nak share kan sedikit tips yang Yaya gunakan untuk tingkatkan trafik blog . Alhamdulillah , Sejak Ramadhan hari tu , Traficc Blog Yaya berada pada tahap yang memberangsangkan . Kalau dua bulan awal masa decide untuk blogging balik , traffic blog Yaya berada pada tahap yang memuaskan . Untuk blogger yang biasa-2 ni , kalau traffic blog meningkat pada 1/2 K setiap hari , siapa tak happy kan? 


Macam yang ramai bloggers tahu , kalau nak dapatkan traffic blog tinggi , mesti lah kena rajin ber'blogwalking'  . Tapi , kalau asyik blogwalking blog yang sama tak best juga kan? Sebab unique visitor tak kan meningkat. ||Mereka yang menggunakan Nuffnang pasti tahu apa tu unique visitor|| . Hmm.. Dari tadi asyik membebel , bila nak bagi tips nya? Kfine . Nak bagi la ni . Rileks la :D *Monolog dalaman*


1. Blogwalking

Setiap hari , targetkan , berapa blog untuk dilawati pada hari tu . Kalau Yaya , Yaya tak target dalam bentuk kuantiti , tapi target dalam bentuk kualiti . Contohnya , Yaya akan peruntukkan betul-2 satu jam untuk blogwalking mana-2 blog , Btw , blogwalking Yaya tak tentu masa , tapi sekarang ni , Yaya tentukan masa - 6am , 9am , 12pm, 3pm, 6pm, 9pm . 


2. Tinggalkan jejak 

Yaya akan pastikan , Yaya tinggalkan jejak sama ada dalam bentuk komen atau kat chatbox . Kalau tinggalkan mesej pada chatbox , bagi alamat URL blog betul-2 , jangan tinggalkan alamat e-mail . T_T Macam mana nak tahu URL blog camtu , kemudian mulalah bising , cakap tak Bw back la , itulah , inilah . Kalau tinggalkan komen , pastikan komen la apa-2 yang korang nak komen , kemudian bagi link blog sekali . Hal ini memudahkan owner blog untuk buat kunjungan balik .


3. Blogwalking Blog yang Berbeza 

Bukan tak boleh untuk blogwalking blog yang sama setiap hari , tapi alangkah baiknya , kalau kita dapat blogwalking blog yang berbeza setiap hari , di samping tambah trafik blog , dapat juga kita tingkatkan unique visitor blog kita . Untuk pastikan Yaya berkunjung ke blog yang berbeza setiap hari , Yaya akan buka satu link (Contoh : Ali) dekat chatbox , kemudian , kalau Ali ada chatbox , Yaya akan blogwalking blog-2 yang tinggalkan jejak kat chatbox Ali . Contohnya , Ba dan Ta tinggalkan jejak dalam Chatbox Ali , Yaya akan blogwalking kat blog mereka . Yaya akan blogwalking sampai blog Yaya tu sampai ke blog yang merepek-repek . Contoh , blog yang dah bertahun-2tahun ditinggalkan . Kemudian , Yaya akan buka balik Chatbox Yaya , blogwalking pula blog lain . Cukup satu jam blogwalking , Yaya tutup laptop :P

Selain tu , cara paling mudah kalau Yaya malas sangat , Yaya akan search kat google , segmen blogwalking ,GA , etc . Kemudian , Yaya akan cari penganjur dia dan tengok kat bahagian senarai peserta . Yaya pun akan klik setiap peserta punya link . Kemudian , tinggalkan jejak . In shaa Allah , 90% bloggers akan blogwalking back dekat blog kita . So , traffic pun meningkat .


4. Join Contest , Segmen ,etc 

Penyertaan dalam aktiviti-2 berblogging macam ni memang memainkan peranan yang sangat penting. Malah memberi impak yang besar . Bila kita rajin join , in shaa Allah , ada orang yang rajin blogwalking ke blog kita dengan ayat 'Dari segmen yang sama' . Haaa , kan da menjana pengunjung blog yang unik . Mudah kan?


Sekian , terima kasih .


P/s : Hmm , Menaip tanpa sedar , Just my opinion & experiences . Nak follow boleh , taknak pun takpe . :D


9 comments:

  1. nice entri.. saya singgah sini ye kawan

    ReplyDelete
  2. tq yaya..k.ena pon tgh berusaha naikkan traffic blog..alhmadulillah.now bulan kedtiga serius blogging

    ReplyDelete
    Replies
    1. Go.. Go.. Go.. Hee.. Selama ni tak blogging dengan serius eh ?

      Delete
  3. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if
    you get a lot of spam remarks? If so how do you reduce it,
    any plugin or anything you can advise? I get so much lately it's driving me insane so any support is
    very much appreciated.

    Check out my website - how to track a phone number

    ReplyDelete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥