Thursday, 30 July 2015

Tips Score Bahasa Arab

syafi khizar | 20:42 | 6Comments |


Bismillah..


Assalamualaikum..


Kadang-2 ada junior-2 tanya ,

'Akak , macam mana nak skor Bahasa Arab? Saya tengok akak senang je skor Bahasa Arab'

Dusta . Sangat dusta . T_T Di mana ada kemahuan , di situ ada jalan ..


Seriously , Yaya first time belajar Bahasa Arab betul-2 masa Form 1 . Tu pun sebab kawan hasut

'Kau nak duduk kelas nombor 3 & 4 ke? Yang tak amik Arab semua kena duduk kelas 3 & 4'

Dengan keadaan terpaksa , Yaya pun ambil la ujian Bahasa Arab , dan entah macam mana , boleh tercampak dekat kelas pertama . Serius ! Rasa bangga masa tu. ~_~ Lama kelamaan , bila dah mendalami Bahasa Arab ni , rasa best sangat & sayang untuk tinggalkan .. Maka , sampai SPM la Yaya setia dengan Bahasa Arab . Alhamdulillah , ujian mula-2 masa form 1 dapat 76 which is B , lain-2 semuanya A 85 ke atas .. So , tipsnya adalah....



1. Ikhlas 

Nak belajar mesti kena ikhlas .. Bila kita ikhlas lakukan sesuatu kerana Allah , in shaa Allah dipermudahkan jalan . Bila belajar tu , cuba positifkan diri , sentiasa baiki niat.. 'Ya Allah , permudahkan lah aku mempelajari bahasa al-Quran ini agar aku dapat memahami dan mendalami Kitab Al-Quran-Mu dengan lebih yakin dan khusyuk.' Amiin.


2. Jangan pernah jemu

Belajar bahasa kadang-2 buat kita jemu, lagi-2 bila tak dapat nak hafal atau faham apa yang kita belajar tu.. Bila kita rasa jemu , cepat-2 cari kawan ajak kawan belajar & mengajar kita . Selain tu , banyak kaedah boleh kita gunakan untuk hilangkan rasa jemu belajar bahasa.. Kita boleh buat game bahasa Arab  menyanyi lagu-2 Arab , Bersyair , etc..


3. Rajin

Sebab Bahasa Arab bukan 'ibu lidah'  (MotherTounge) kita , jadi kita kena rajin untuk selalu tengok nota dan menghafal . Iya ! Menghafal . Sebelum tidur dan bangun pagi Yaya akan menghafal dulu beberapa Nahu , Muradif , Mudhod , Insha' , etc baru .. Masa nak berjalan pergi sekolah pun kadang-2 mulut Yaya akan terkumat-kamit mengingati apa yang dihafal.. Kalau nak lagi best , hafal dengan partner . Jangan hafal beramai-ramai , takut banyak bersembang je nanti..


4. Ajar orang lain

Selalulah ajar orang lain bila kita faham sesuatu ilmu tu , In shaa Allah , kita akan lebih mudah faham dan ingat apa yang dipelajari.. Tak pun buat sesi soal jawab dengan apa yang kita da hafal .. Mula-2 kita hafal dan partner tengokkan , kemudian tukar giliran , partner hafal kita betulkan mana yang salah.


5. Rajin buat latihan 

Practice Makes Perfect . Biasa dengar kan? Bila kita dah selalu sangat buat latihan , automatik , otak kita akan cekap dan tahu mana satu jawapan yang betul dan yang salah. Boleh buat latihan dari pelbagai buku yang berbeza atau boleh buat latihan dari soalan yang sama berulang-ulang kali.. Yaya sarankan , banyakkan guna buku Past Year dan Soalan-soalan Percubaan Past Year.. Soalan Bahasa Arab ni kadang-2 berulang juga..



Okay la , sampai di sini sahaja tips Bahasa Arab buat kali ni.. Fi hifzillah .


P/s : Jangan persoalkan kenapa gambar Whatsapp sama sepanjang tahun . Gambar je pun =P

6 comments:

  1. moga menjadi inspirasi kepada yang lain ye..amin..

    ReplyDelete
  2. KTC tak pernah belajar Arab. Anyway, thanks info... Mana laa tauu satu hari nanti kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yups.. Satu hari nanti .. Selamat belajar :D

      Delete
  3. wow :) best tips .syukran jazilan

    ReplyDelete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥