Wednesday, 8 July 2015

Kau ! Newbie Blogger

syafi khizar | 07:30 | 10Comments |



Bismillah.. 


Assalamualaikum.. 


Newbie dalam dunia blog? Takut nak berblogging? Heh ! Kalau takut jangan masuk dunia blog.. Semua benda dalam dunia ni tak perfect kan. Nak masuk dunia blog, kena tahan dan sanggup ambil risiko.. Macam-2 risiko ada.. 


Contoh : Kau nak berdakwah guna penulisan di blog, TAPI tiba-2 ada la segelintir HATERS yang suka cari kesalahan orang.. Bila kau post entry je, komfirm akan ada komen-2 yang merepek.. Saat tu, kau kena banyak bersabar.. 


Hmm...  Apa yang Yaya merepekkan ni... T_T 


Motif asal entry 21 Ramadhan..



























*Masih mencari motif*




Ok la, plan asal nak citer sikit kepada newbie-2 blogger di luar sana.. Dunia blogging ni tak asing pun dalam hidup Yaya.. Ni adalah blog Yaya yang ketiga.. Mula-2 berblogging masa Form 1.. Kemudian, atas alasan PMR makin dekat.. Buanglah blog tu.. Kemudian.. Form 4 buat semula blog.. Tapi tak bertahan lama.. Sebab tak tahu nak buat apa dengan blog tu.. Orang kata hilang Ummppphhh nak berblog.. Dengan semangat dan tekad yang ada.. Kembalilah berblogging lepas habis Asasi.. Konon-2 nak cerita pengalaman hidup atas muka  bumi Allah ni.. ||Konon-2 je hokeeyy||


Kepada Newbie Blogger :

1. Follow Blog tu, TAPI Blogger tu tak Follow balik

Benda biasa berlaku.. Jangan sakit hati.. Mula-2 sekali.. Tengok sebab apa kita follow sesuatu blog tu.. Niat kena betul.. Jangan follow sebab nak ramai followers.. Kemudian, kau expect orang tu akan follow blog kau balik. Lainlah kalau kau buat banyak-2 entry pasal blog dia.. Komfirm !  Dia akan follow balik, sebab ada nama dia kot dalam entry kau. Tak ke femes gituwww.. Dalam hal follow-followback ni.. Kena banyak bersabar.. Positif-2, Mungkin orang tu tak perasan kau follow dia.. Jadi, rajin-2 lah mention dekat comment box diorang yang kau da follow.. Tapi.. Kalau jenis tak kisah blogger tu tak followback, buat tak tahu je la..


2. Rajin-2 buat GA

Cara kau nak dapat ramai followerssss.. Selalu lah buat GA.. Kemudian.. Hadiah kau tu.. Biar gempakss.. Komfirm ramai follow.. Bila dah buat GA ni, kena tanggung risiko.. Sebab kau tak femes lagi.. Jadi, Agak-2 la expect 1k untuk masuk GA kau tu.. Rilek-2 sudah... Untuk permulaan, memang la sikit je yang join.. Nanti, da lama-2, in shaa Allah, ramai yang join.. Kemudian, kau kena rajin blogwalking & tinggalkan link untuk join GA kau tu.. Kau kena habah-2 kan dekat followers kau & blogger-2 lain.. Kalau yang ada IG, Twitter, FB semua tu.. Boleh juga kau hebahkan suruh diorang join.. Tapi, syarat-2 untuk join GA kau tu jangan yang melampau sangat.. Contoh : Orang Sabah & Sarawak tak boleh join sebab susah nak post hadiah.. Buat yang biasa-2 sudah.. 


3. Blogwalking 

Tahu tak blogwalking a.k.a bw tu apa? Bw tu kau jalan-2 pergi blog diorang kemudian tinggalkan link blog kau.. Dengan cara bw, traffik blog kau akan meningkat setiap hari.. Macam Yaya, target Yaya setiap hari adalah untuk bw 100 blog yang Yaya tak pernah kunjungi.. Kemudian tinggalkan link.. Follow blog tu kalau menarik perhatian.. Kalau tak, just bw bebeh.. Dengan bw juga, kau dapat tahu apa-2 info terbaru dari blogger lain..  :)


4. Jangan Post Entry Mengarut Boleh

Entry dalam blog memainkan peranan penting untuk blog ti dipollow pollow up pollowback.. Dah entry kau macam @#$%^^&*.. Jangan la expect orang suka baca & nak follow kau balik.. Hmm.. Jangan buat entry tentang kisah cintan-cintun korang memanjang.. Orang akan naik muak dan bosan bila baca.. Carilah apa-2 info, tutorial, kreditkan kepada yang bagi info & tutorial.. All in all.. Buat entry yang bermanfaat dan menarik minat.. Tajuk entry pun kena yang Meletopsss juga.. Baru ramai nak baca entry kau tu.. 


Hmm.. Cukuplah bebelan untuk hari ni.. Jari-2 ni rasa macam membengkak pula. 


P/s : Ayat Sentap - Popular Keywords Blog Yaya.. Ramai minat ayat sentap eh? 

10 comments:

  1. kena faham kenapa kita perlu berblog.. adakah hanya nk bekerya atau nak dptkan follower baru.. lps tu bru kita akan faham. sedikit atau byk follower x bguna kalau hanya masuk sekali sahaja.. better sikit follower tapi trafic melambung2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yups.. betul tu sis.. biar traffic melambung dari followers melambung tapi traffik tarak

      Delete
  2. kita newbie jugak ni...

    yg penting tgk asal niat blk kenapa nak buat blog...kalau setakat nak femes, lupakan je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cecece.. newbie sangat.. >< betul tu, nak frmes bukan fi sini.. mihmihmih

      Delete
  3. Hehehe, kalau buat entry merepek, takpe kan.???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe.. taPi jangan la merepek sangat.. mihmihmih.. pastikan ada motif.. bahaha

      Delete
  4. Tips buat GA tu memang betu sangat kalau nak naikkan followers. Apa kate join giveaway saya jugak hehehe

    Jemput join giveaway http://www.fadzirazak.com/2015/07/giveaway-blog-fadzi-razak-launch-2015.html. 12 pemenang dicari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okies.. In shaa Allah.. akan join nanti..

      Delete
  5. Lagi satu kalau nk mekap blog tu ada baiknya kalau tak heavy sgt. Jgnlah Blink2 dimana-mana. Kita nk membaca pun jadi berpinar-pinar. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kan.. Lupa part mekap blog.. Nak mekap tak salah.. Kena berpada-pada.. :D

      Delete

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥