Thursday, 18 June 2015

Questions to be Asked During Interview

syafi khizar | 20:44 | 0Comments |
Bismillah..

Assalamualaikum..

Zaman sekarang ni, semua benda perlu interview ; Cari kerja, Sambung belajar, Dapatkan biasiswa, dll.. Kalau takde interview, tak sah..

Ada beberapa orang rakan Yaya bertanya mengenai tips untuk interview ni. Jawapan Yaya senang je, Banyakkan buat research pasal kos & universiti yang kita nak masuk dan Sebelum habis interview tu, banyakkan tanya soalan.

||Sambil mereka menggaru kepala yang tak gatal tu||

"Soalan apa yang nak ditanya masa interview?"

Kan Yaya cakap, buat research sikit pasal apa yang kita nak mohon tu, kemudian, putar belitkan fakta, tanya pendapat, dll..

Yaya kan baik hati \\PERASAN!!!//.. Untuk teman-2 tersayang, Yaya bagi serba sedikit soalan yang kamu perlu tanya masa interview.

  • What is your opinion about this course? Do you think Malaysia still need this course for the future generation?
  • I've done a few researches about this course, so, is there any subjects that this course will combine with another course?
  • So far, what is the size of the class? How many students in a class?
  • How many credit hours per subject?
  • How does this school incorporate with technology in their curriculum?
  • What is the grading system? Is it fail / pass or are letter grades issued?
  • If we're supposed to have clinical experienced, what kind of patients do we serve?
  • I would like to have my feedback so that I can analyze & improve my strength.. (Soalan wajib calon iv tanya)
Kenapa kena kemukakan soalan? 

Jawapannya, supaya mereka tahu kesungguhan kita untuk dapatkan apa yang kita hajati. Supaya kita unik.. Lain dari calon iv yang lain.. 

Sesetengah orang mungkin ambil remeh pasal soalan yang perlu kita tanya, TAPI ketahuilah ! Salah satu kunci untuk lulus daripada iv adalah banyak bertanyakan soalan. Peace yaw ! 


16:40
Indeed, Our word to a thing when We intend it is but that We say to it, "Be," and it is. (16:40)

No comments:

Post a Comment

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥