Wednesday, 3 June 2015

Perancangan Masa Depan

syafi khizar | 23:49 | 0Comments |
Bismillah...

Assalamualaikum!

Petang tadi, keluar pergi rumah pengasuh..

-

-

-

-

-

-

-

Okay, 5-10 minit perjalanan. Dekat la juga kan?

Balik tu, tiba-2 bonda Yaya cakap pasal rumah, kereta, perancangan masa depan kami hadek beradek...

Dalam otak Yaya, memang Yaya da plan awal-2 da mengenai kos sara hidup masa hadapan..

Rumah

Kereta \\Walaupun takde lesen lagi// =,= Yaya tak minat drive!!!!

Macam gini, start je dah sambung belajar, Yaya akan buat financial record..

Setiap bulan.. Yaya akan asingkan duit untuk beli rumah dan kereta, beli basikal \\kenapa bukan motor? basikal tak gunakan minyak.. mihmihmih..// duit derma kebajikan, duit beli gadget \\simpan 50 sen sehari cukup la kot..// dan duit untuk berfesyen !

Serious talk, Yaya memang da rancang awal-2 nak buat benda semua ni lepas habis asasi..

So...

Ni bajet tak langsung Yaya untuk setiap bulan..

RM 100 setiap bulan: Simpan duit untuk beli rumah \\akan up bila dapat sponsor @ dapat kerja//

RM 80 setiap bulan  : Simpan duit untuk beli kereta 

RM 1 setiap hari : Simpan untuk beli basikal

RM 0.50 setiap hari : Simpan untuk berpesyenn dan beli gadget \\kemaiin kauuu//

RM 50 setiap bulan : Simpan untuk duit kebajikan \\Akan up setiap bulan, in shaa Allah//

RM ?.?? : Duit denda Yaya.. Denda apa? Denda untuk tak buat amalan mutaba'ah.. Duit tu akan disalurkan pada bahagian kebajikan untuk setiap bulan..

See ! Perancangan ! Kemaiinn.. Harap-2 menjadi.. in shaa Allah, amiin.. 

Parents cakap, diorang sediakan tanah untuk buat rumah. Pandai-2 la nak bina rumah macam mana. 

P/s : 

Harapan Yaya untuk beli rumah murah-2 dulu tapi ada laman besar area Shah Alam, Putrajaya @ Kolumpo.. 

Harapan Yaya, kereta nak beli tu kecil-2 je, bila da kahwin, takde hutang piutang, beli kereta besauu...

Harapan Yaya, nak kahwin dengan orang kaya macam Tengku Zaril.. gagagagagaga... Berangan kau !

No comments:

Post a Comment

💌 0617 Comments💬 ♥ Thank you lovely ♥